Спестяване на пари

• 142 655
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 145
Не бих нарекла безкешово обществото.

# 2 146
Няма лошо в тефтерите, дори някои приложения за банкиране вече включват подобно разпределение на разходите и може да си следиш къде изтича бюджета. Иначе да, хубаво си е да си купуваш всичко лукс, въпросът е че на някои хора не им стигат средствата да го правят и трябва да спестят от едно за да си купят друго, защото все пак доходите са постянна величина.

# 2 147
  • München, Deutschland

Въпросът е какво се прави с тази информация после и дали се прави нещо, че да се подобряват нещата.
Точно това е, да.

---------------------

Според мен лично, малко са случаите, в които е крайно необходимо да се купи скъп продукт, за да не ти излезе после през носа. Например нима не може да се ползва хай-енд андроид телефон вместо Епъл? Разликата последно беше двойна...

Нима всеки един човек прави някакви супер-дупер неща на лаптопа си, които да изискват последната Интел архитектура на нам-си-кой процесор и нз коя Нвидия графична карта и това го прави изключително в свободното си време, та не се случва на служебния?

Или пък като си купиш комплект чинии на Villeroy&Boch, а съседът - по-обикновени порцеланови, значи той не може да си сипе яденето в тях?

И аз имам скъпи неща, както и всеки от нас вероятно, могло е да се спести от тях, ако това съм искала. Но основното е дисциплинатта, изводите, които спомена Натка преди мен и в крайна сметка решението кога и за какво да даваш парите си.

Нека всеки купува каквото си иска, не ми е дерт лично на мен, но просто говорим за това кой къде вижда спестовен потенциал.

# 2 148
  • В заешката дупка
То хубаво във всичко можеш да ядеш, но като почнат да ти се драскат и отчупват парченца от чинни и чаши, примерно, може и да се замизлиш дали пък има значение качеството на чиниите, за да са по-здрави и да издържат по-дълго, а не да се налага да ги подменяш по-често. Подобно може да важи и за плочките в банята, и за зимните обувки, за кухненската маса и т.н. Не всичко на пазар е с едно качество. Между най-евтиното и хай-енд (което е една друга категория и не само качествното е от значение тук) има и други ценови нива.

И, да, не всяко евтино нещо е некачествено, опредлено, но е наивно да смяташ, че няма как по-качествените неща да струват повече. Точно тази наивност може да те вкара в цикъла на чести подмени и покупки на некачествени неща, и дори да не го осъзнаваш, мислейки че просто си е така. Не всяка висока цена значи по-качествено, разбира се. Освен за по-високо качеството, може да се плаща за допълнителни функции, допълнителни екстри, удобства и т.н. на даден продукт, та е добре наистина човек да е наясно нужни ли са му наистина допълнителни екстри, за които да е готов да плати повче. Имаш ли наистина нужда от чупещо и удължаващи се рамо на кухненски смесител, който и “душ” прави, примерно? Дали не е по-добре да си взема обикновен смесител, но по-качествне и по-скъп, вместо най-евтиния и некачествен, но “с екстри”, при коего да платиш даже по-висока цена. Но някои от тези неща се научават с времето, евентуално. Може обаче и никога да не разбереш, че може да си заслужава да вложиш малко повече пари в ремонт, примерно, за да трае по-дълго.

# 2 149
А каква е гаранцията, че:
а) евтиното винаги е боклук
б) скъпото винаги е качествено?

Най-хубавите ми официални сандали бяха от Тенденц за някакви смешни пари. Че си бях купила и три чифта, в три цвята, за парите, които щях да дам за един чифт от друг магазин. Изкараха ме години по всякакви събития и в различни държави.

Мой близък приятел си беше купил ръкавици на 'нам си каква марка за 200 лв. (говорим за преди 12 години, когато аз с 300 лв. карах цял месец). Разшиха му се още първия месец.

И много други примери имам в тази насока. Аз хубаво, ще дам една кола пари за нещо си там. Как цената автоматично ми гарантира високо качество?

Изобщо ми се струва, че тая тема се превръща в методът МИ е по-добър от методът ТИ. Голямо мерене, голямо нещо. Решила жената да сподели какво прави по въпроса тя лично и ей, изядохте я с парцалите, само защото вие не го правите така. Ами хубаво, браво. Тя го прави пък така, няма нужда да я иронизирате.

Според мен това със записването постфактум също не работи, понеже няма ограничаващ ефект, но пък веднъж предприела такава крачка, след това ще предприеме и друга, и така. И дори и да не предприеме друга, пак е решила да сподели опит - нужна ли е иронията, с която говорят някои потребители?

# 2 150
  • София
Има много начини, по които човек може да познае качествената стока, като цената невинаги е точен ориентир. Важи с особена сила при облеклото.

Наскоро пътувах до Милано, реших да вляза (за първи път) в един аутлет за "маркови", тип "от мола", дрехи. Еми, нямаше нито една дреха под 100 евро, но нямаше и нито една от хубава естествена материя. Все полиестерни боклуци с всевъзможни залепени камъчета и щампи по тях, ужасяващо грозни и кичозни, но скъпи та дрънка. А то само като ги пипнеш и ти става ясно, че ще се разпаднат веднага. Та, блузи от парцаливи материи, с криви шевове, висящи конци, кофти щампи и зле скроени има и за 5, и за 50, и за 150 лв. Както има и качествени такива в същите ценови категории, въпрос на възможности, приоритети и желание човек да потърси и да помисли преди да си похарчи парите. Отделно, според мен, много хора не знаят и как да се грижат за вещите си и да ги използват до пълния им потенциал.

Лично за себе си съм открила, че доста повече пари спестявам, ако купувам само ако крайно наложително ми трябва нещо. Например, ако някоя рокля ми е поизбеляла, но иначе здрава, не я хвърлям, а я нося на химическо да ми я боядисат. И така вместо да дам 50-100 лв. за нова рокля, плащам 10-ина за боята.

Процедирам по същия начин и с козметиката и всякакви подобни стоки за бита. Те така или иначе излизат на промоция на горе-долу равни интервали, никога не се презапасявам. Най-евтино винаги излиза да се купи най-голямата налична опаковка. Например, купувам си 1 гел за лице от 500 мл на Биодерма на промоция - стига ми за цяла година. Един литър шампоан от фризьорката ми изкарва минимум 6-8 месеца, зависи колко разхищавам. Като свършат, тогава нови. Преди години като се сетя колко козметика имах наредена в банята, която в някакъв момент трябваше да изхвърля, защото се е развалила или ми е омръзнала. Буквално пари на боклука. Много силно съм ограничила купуването на неща за мен си тип "искам нещо ново". Така и без да следя разходите в ексел, знам дали съм се отплеснала по броя на шишетата в банята.

Същото и с храната всъщност. Дори да си купил нещо на страхотна промоция, ако стои неизползвано месеци наред в шкафа, пак не си спестил кой знае колко.

# 2 151
  • София
Ще ми се (даже няма да го нарека цел) през 2023 да не правя "емоционални" покупки (щото много сладко било, щото другите го имали, щото децата го искали) и да си огранича харчовете, ако годината го позволява (така и ще се спести нещо).

# 2 152
  • В заешката дупка
А кой и къде е казал, че евтиното “винаги е боклук”, а скъпото “винаги е качествено”? Аз дори изрично написах, че не е така, а и пример дадох, точно заради такива ненужни и неадекватни обобщения. А и защо не се задава реципрочният въпрос:

А кой ще гарантира, че като си купуваш некачествени евтини неща, няма да се налага да ги сменяш често и така реално да харчиш повече пари?

Та точно този еднопосочен наклон на мисълта, при който евтиното се фаворизира като разумният спестовен избор, а се контрира и осъжда всяко мнение, че евтиното може да окаже неизгодно в дългосрочен план, е налагане на “правилния метод”. Сакън някой да не допусне, че купуване на евтино може да ти излезе по-скъпо… Ми може. И аз мога да дам примери. С “много изгодния” ремонт на кухня на родителите ми, промерно, която след 2-3 години вече плачеше за нов кухненски плот, нова мивка и смесител или с чинии на над 10 г (при ежедневно ползване) докато други си заминаваха надраскани  и отчупени. И с якета, обувки и дрехи мога да дам примери, и с обзавеждане - също.

Как човек се ориентира? За нещата, които купуваме сравнително често, като дрехите, примерно, има споменати някои неща горе, но не е винаги достатъчно (а и зависи от нуждите). Чрез проба-грешка и опит с годините също става (но това не е никак подходящо за големи покупки, които се правят рядко, като обзавеждане и основни ремонти), информация за производителя, мнения и препоръки на познати, ревюта в интернет, и, да, цената също може да е ориентир, най-малкото дотолкова да се замисли човек дали има причина за ниската цена, а не да се хвърля веднага на “изгодното”, особено пък от никому неизвестен производител (реципрочното е да не се хвърля веднага на по-скъпото, само защото е по-скъпо и “модерно”). Името на производителя също може да говори много - доколко е познато, дали има репутация за качество, доколко можеш да намериш информация и мнения за стоките и т.н. и т.н.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 21:29 от ЧеКа

# 2 153
  • Пловдив
За новата 2023 г си пожелавам да огранича спонтанните покупки. И най-вече -  да не се презареждам с козметика.

# 2 154
Ако кухненския ви плот е тотално разрушен за 3-4г, то или не го ползвате по предназначение или сте си купии нещо което не е предназначено да е кухненски плот. Все пак не се пазарува със затворени очи. Да се чупят парчета от чаши и чинии въобще не си го представям какво сте пазарували и защо, това са някакви екстремни крайности Rolling Eyes

# 2 155
  • В заешката дупка
Плотът не беше “тотално разрушен”. Продаден като за кухненски и използван не по по-различен начин, от този който аз ползвам моя.

Не е екстремност след няколкогодишна ежедневна употреба чинии/чаши да се надраскат или да се сдобият с леки отчупвания. Екстремност е по-скоро след 15 г употреба на чинните да им няма нищо.

И, да, хубаво е човек да си отваря очите, точно защото не всичко на пазара е с еднакво качество и “евтино” и “изгодно” може да излезе скъпо. И аз това казвам. Някои случаи може да са по-фрапиращи, други не чак толкова.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 21:27 от ЧеКа

# 2 156
Добре де, ядете ли ги тия чинии? Сервизът, който ползваме в момента, е купен преди минимум 9 години (понеже оттогава съм в този апартамент), може и повече, и беше към 30 лв. (купих такъв като част от подарък за сватба, и толкова ми хареса, че после си купих и за себе си същия) на някаква мега неизвестна марка (трябва да видя какво пише отдолу на чиниите). По шест чинии - големи плоски, дълбоки, десертни и 6 чаши за кафе с чинийки. Друго ако е имало, съм го забутала някъде. Нито е някакъв примиъм порцелан, нито нищо, но за толкова години всекидневна употреба не им личи, че са ползвани (нямам съдомиялна, мият се на ръка). Камо ли пък отчупвания, ръбчета и прочее.

Вярно, в офиса ни чиниите се подменят всяка година-две, но то това нашето е индустриално ползване направо, и са все в съдомиялната, така че са надраскани, да. И пак не съм виждала такива дефекти, не знам.

Само да кажа, че не се имам за отличник в пазаруването, нито за супер набито око, та да отсявам изгодните предложения и затова да съм случила на горните примери. Напротив, жив балък съм си, така че явно евтините и качествени неща не са толкова редки, щом и аз, будалата, попадам на тях.

# 2 157
За неща които се ползват по-дълго време, повече си струва да не са най-евтините. Съдовете за хранене определено не съм попадала на нещо чак толкова калпаво че да ми падат парчета в храната, хем купувам което ми хареса на вид ими се види удобно на форма и размер.
Нещата които са консуматив и се купуват многократно, те дават много разлика и за мен те си струва да се оптимизират. Каквото и да значи оптимизиране за конкретно домакинство. Начин на транспорт, абонаменти, организация на пазаруване и подобни.
Чинии и тенджери може и да си купувам веднъж на петилетка... или три. И да спестя няколко лева там, няма да ги усетя. Храна, кафе, козметика и препарати за вкъщи се купуват и ползват нонстоп, тези разходи са си неизбежни. Ако от там ми отпада по някой лев всеки път защото съм купила на промоция, тях вече ги броя спестени. Те по-вероятно да се натрупат до нещо забележимо като сума във времето, дето вече с нея да си позволя нещо друго или да я заделя настрани или каквото реша.
Дори и да не са много, ако не си правя сметката, ще похарча повече за същите неща, така че за мен се брои за спестяване. Отделно от заделяне на част от доходите, това всеки който има поне малка възможност предполагам че го прави, иначе не би проявил интерес към точно тази тема тук. Жалко е че в България немалка част от хората трудно биха заделяли, защото едвам се справят от заплата до заплата. Особено през зимен сезон когато има и високи сметки, и често повече разходи покрай разболявания.

# 2 158
Жалко е че в България немалка част от хората трудно биха заделяли, защото едвам се справят от заплата до заплата. Особено през зимен сезон когато има и високи сметки, и често повече разходи покрай разболявания.
E да де, затова тук си хортуваме колко е спестовно да си караш Теслата през седмицата и да си оставиш Ескалейда в гаража само за уикендите.

# 2 159
Аз действам така: първо отделям сумата, която съм решила веднага след получаване на заплата. После вече харча според наличното. Вярно е, всеки месец имам похарчени пари за глезотии и неща, без които мога( най-вече за детето, за мен ми се досвидява : ) - наследство от бедно детство), но вече съм спестила. Ако много излишни пари похарча, си броя левчетата и не си купувам нищо излишно до следващата заплата.

Общи условия

Активация на акаунт