Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 127
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Добре де, сега има да кажем 10 места по соц критерий и 20 по общ, обаче тези 20, ако 15 деца са с повече от 12 т, ги заемат автоматично, и в общия случай тези точки са им от брат/сестра, т.е. такива, които миналата година бяха по соц критерий. Значи, какво излиза- ще влязат 25 деца по соц критерий и 5 “обикновени”. Дано ме разбрахте, но ми се струва, че не е правилно това. Не, че имам против, но ние останалите (има поне по 50-60 деца с по 12 точки), оставаме да се борим за 5-6-10 места. А пък тези с по-малко точки съвсем никакъв шанс нямат! Ами не е честно!

Брат/сестра в същата градина, как се различават от вас останалите, "обикновени"? Защото за мен те са си същите деца. И това хич не ми се струва редно, да е социален критерий. Пък и сега намалиха квотата за децата по социални критерии, та общо взето шансовете за т.нар. останали деца са почти същите.

Въобще не е задължително децата да боледуват много в яслата. Аз лично съм се оправяла само с платените ми болнични, без баби и гледачки.

Не са намалили квотата, върнаха я толкова колкото беше преди 2 години. Така че няма нужда да се спекулира по този въпрос.
Недоволството идва от факта, че ако дете има брат/сестра в градината има гарантиран прием, а дете без брат/сестра в градината (в добрия случай) попада в тежка лотария (примерно 1 към 38).
Прави сте - брат/сестра не са социален критерий и не би следвало да се дава предимство изобщо. Или по логиката на равенството предимство да получават всички семейства с 2 деца.
И тогава семействата с 1 едно дете няма да имат достъп до детски заведения изобщо.... но пък ще се стимулира раждаемостта (евентуално Wink ).

Съгласна съм да се дава допълнителна точка, но тя да важи само за същата градина, която посещава другото дете (ако сега е така, моля да ме извините, не съм запозната). Няма логика да важи за всички градини. Иначе е неприятно, да, имам позната с две деца породени, в градината на баткото е обявен нулев прием, бебето ще се бори или за друга градина или ще остане без. А работещ родител да води 2 бебета в две градини сутрин си е неприятно...

Точката важи само за градината, която посещава баткото/каката. За другите градини няма тази допълнителна точка. Деца с допълнителна точка са деца с до 24м разлика ( породени ) или деца близнаци, те иамт допълнителна точка във всички гардини, но от тази година нямат още една точка за брат/сестра в съответното детско заведение . Дано го обясних хубаво.

Аз за ето това не съм съгласна. Ако трябва нека имат 2т. за градината, която посещава по-голямото, но не за всички. За мен е дискриминационен критерии спрямо тези, които също имат братя и сестри, но по-големи.

Иначе градината се води социална услуга и не е задължителна, та според мен е в рамките на нормалното някой по-нуждаещ се от мен да е приет. Аз съм с едно дете, плащах си частна ясла до сега (две години), слава Богу я приеха, защото не са ми излишни .
Не всички породени и близнаци и също брат/сестра в избраната ДГ. ( За породените може да кандидатства само голямото или голямото да излиза от СДЯ и да отива в градина, съответно малкото няма точка за яслата ) Близнаците доста често си остават само те, за тези две групи деца трябва да си останат така. Няма как в система, в която няма места за всички да има равен старт, за някои деца трябва да има предимство. До скоро имаше натрупване за тези две групи с точка и за градина на по-голямо дете, от тази година отпадна това, за по-голям шанс и на семействата с 1 дете Simple Smile

# 121
Злоупотребява се с "болни" деца, и още как. Една директорка в моя жил.район, беше заявила на една моя близка, че вече не приемат подкухи, защото много ги следят и единственият начин да приемат детето е да го изкара болно.

# 122
  • София
Да, ама сега се влиза с ТЕЛК задължително, така че трудно ще ги изкарват болни.

# 123
Дано да има стриктен контрол, дано!! Аман от измами и тарикати.
Но да не разводнявам темата!

Успех на всички!

# 124
Имам чуденка за една ДГ в Красно село. Казва се Чучулига. Там няма голям наплив. Имат и филиал в бл. 8, за който също няма много желаещи. Четох стари коментари, че било студено, неремонтирано и лоши мнения за персонала. Този бл. 8 е много близо до бъдещата ни
квартира, но понеже не съм от квартала  не знам нищо за градината.
Моля, ако има момичетата, които знаят нещо да пишат. Благодаря Heart

Последна редакция: сб, 23 мар 2019, 10:32 от bebe2015

# 125
Имам чуденка за една ДГ в Красно село. Казва се Чучулига. Там няма голям наплив. Имат и филиал в бл. 8, за който също няма много желаещи. Четох стари коментари, че било студено, неремонтирано и лоши мнения за персонала. Този бл. 8 е много близо до бъдещата ни
Моля, ако момичетата, които знаят нещо да пишат. Благодаря Heart
Наплива в Красно село е голям за ВСИЧКИ градини. За тази даже не бих казала, че е най-голям. Не искам да те отчайвам, не знам с колко точки сте, но и с 12т не са ти големи шансовете. Кандидатсваш където имате най-голям шанс да влезнете, аз отдавна съм се отказала да подбирам по други критерии. АКО я приемат и не ми харесат условията ще го мисля.
Сори, че не ти отговарям конкретно на въпроса, но той не е и много за тази тема.

# 126
Благодаря
Ще се радвам някой да ми отговори на лични

# 127
  • София
Имам чуденка за една ДГ в Красно село. Казва се Чучулига. Там няма голям наплив. Имат и филиал в бл. 8, за който също няма много желаещи. Четох стари коментари, че било студено, неремонтирано и лоши мнения за персонала. Този бл. 8 е много близо
126 кандидатстващи за 15 места според мен не е точно "без желаещи". No Mouth В детските градини в Лозенец е горе-долу същото. Аз записах само "Корабче" (14 места) и "Света София" (31 места) и общо взето се вият опашки от по 130-170 деца, от които към една трета имат по 12-13-14 точки. Дори с 12 точки приемът ми се вижда съмнителен, пък с 11 и надолу - абсурд.
А чуденките спрямо градините най-добре да се разсеят с едно посещение на място.

# 128
В Лозенец (Триадица е малко по-добре) е мисия невъзможна Sad
От догодина обаче въвеждат уседналост над 2 години и може да стане по-лесно.
А как виждате точно кандидате за набор 2016 в Лозенец?

# 129
  • София
В Лозенец (Триадица е малко по-добре) е мисия невъзможна Sad
От догодина обаче въвеждат уседналост над 2 години и може да стане по-лесно.
А как виждате точно кандидате за набор 2016 в Лозенец?
Моята дъщеря е точно набор 2016 (родена в края на септември) и искам да е на градина в Лозенец, за да я прибираме по-лесно от една страна, и от друга с постоянен адрес в квартала имаме по-голям шанс. Включваме се в кандидатстването само за две градини, защото ако добавя и трета, там ще сме с 11 точки, а както вече споменах, с толкова не може да се влезе в тукашните градини, така че би било безсмислено. За "Корабче"-то сме с 13 точки (постоянен адрес, двама работещи родители и посещавана ясла две години), затова имам някаква бледа надежда, че има шанс за прием, въпреки че кой знае колко деца ще се включат в кандидатстването през следващия месец - та пак няма нищо сигурно.

# 130
Моля, ако има момичетата, които знаят нещо да пишат. Благодаря Heart

Не в толкова трагично положението, както го описват момичетата по-горе.
Към момента ситуацията в този филиал е, че децата с 10т стигат до жребия. Разбира се, до 9 май има много време, но изглежда възможно.
За съжаление нищо не знам за въпросната градина, но определено изглежда като възможност за влизане с по-малко точки.

П.с. сега се сещам, че имам отзиви за главната сграда на Чучулига, била чудесна градина Simple Smile

Последна редакция: сб, 23 мар 2019, 14:43 от Нанга

# 131
  • Sofia
Имам чуденка за една ДГ в Красно село. Казва се Чучулига. Там няма голям наплив. Имат и филиал в бл. 8, за който също няма много желаещи. Четох стари коментари, че било студено, неремонтирано и лоши мнения за персонала. Този бл. 8 е много близо
126 кандидатстващи за 15 места според мен не е точно "без желаещи". No Mouth В детските градини в Лозенец е горе-долу същото. Аз записах само "Корабче" (14 места) и "Света София" (31 места) и общо взето се вият опашки от по 130-170 деца, от които към една трета имат по 12-13-14 точки. Дори с 12 точки приемът ми се вижда съмнителен, пък с 11 и надолу - абсурд.
Как така 126 кандидатстващи за 15 места?! Де факто кандидатсващите са 27 за 15 места. Гледа се с кое желание кандидатстват децата. Ако кандидатстват по второ и по-ниско желание, това означава, че имат по-голям (най-вероятно единствен) шанс да бъдат приети другаде. Децата кандидатсващи по първо желание са 27, което означава, че в момента шансът за прием е 1:2. И като извадим децата, които ще бъдат приети в социалната опашка, шансът се увеличава. Не че и тези деца не са много, но все пак, не е като 126, където шансът за прием пада на 1:8.

# 132
Ей ама какви сте спецове! Да пусна и аз моите две градини, между които се колебая да ми кажете в коя ми е по-добър шанса!!! Шегата настрана и аз мислех че има по 70-80 кандидата, пък може да се окаже по оптимистично!

# 133
Как така 126 кандидатстващи за 15 места?! Де факто кандидатсващите са 27 за 15 места. Гледа се с кое желание кандидатстват децата. Ако кандидатстват по второ и по-ниско желание, това означава, че имат по-голям (най-вероятно единствен) шанс да бъдат приети другаде. Децата кандидатсващи по първо желание са 27, което означава, че в момента шансът за прием е 1:2. И като извадим децата, които ще бъдат приети в социалната опашка, шансът се увеличава. Не че и тези деца не са много, но все пак, не е като 126, където шансът за прием пада на 1:8.

В Красно село за 2016 на места изобщо няма прием или е много малък. А много от децата и по второ  желание имат повече или равни  точки  с тези по първо. Трябва да видите изобщо за района, който ви интетесува колко е приема. Децата влизат по точки, а не по желание. Дете с 13 точки по второ желание ще измести дете с 12 точки по първо желание, ако в градината, която е избрало на първо място няма прием. Градината по първо желание обикновено е най-удобната,  и стои на първо място в случай, че в последния момент отпуснат места. Като не отпуснат, детето с много точки влиза по второто си, а дори и по по-ниско желание. 27 деца за 15 места в район като Красно село не е имало от края на 80-те години на 20 век. Но дано! Успех!

# 134
Въпрос: децата от социалната опашка фигурират ли и в общата?

Общи условия

Активация на акаунт