Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 773
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
  • В един копнеж!
Хортензии искам аз... Едно време баба гледаше хортензии, даже помня къде бяха. Много бяха красиви.

Някой да знае как се захващат?

У дома имаме хортензии, защото много ги обичам.  На различни места са садени. Единият гръм е на шарена сянка, другите 3 са на пряко слънце, от обяд до залез. На шарена сянка вървят много по- добре. Обичат вода. Цветовете са супер дълготрайни и красиви. Знаеш! На силно слънце листата изсветляват.
Размножавам ги от резници есента. Млади. Отгоре отрязани. На 30 см дължина. Разрязвам туба от минерална вода бода резниците и покривам отгоре с другата част. Зимуват в полутъмно мазе, приятна температура.
От миналата година съм забола железни изрезки в почвата, за да има дам повече мастилен цвят.

# 691
В агромагазините продават зелен камък - железен сулфат. Ползвала съм го срещу мъх в тревата на едно сенчесто място. Сипва се сухата смес и изгаря мъховете. Но около насипваното тревата стана наситено зелена. Та който иска - може да пробва. Има в нета съвети за концентрация на препарата за различните нужди.

# 692
  • В един копнеж!
Възможно ли е да прецакам розите, ако ги посипя със зелен камък. Долу, ниско, надпочвено. Зимата дворът е студен и влажен, и мъхът ги се закатерва по тях.

# 693
Не мога да те посъветвам, за съжаление, щото съм пишман градинарка. Най-добре е да попиташ в агромагазина, откъдето ще купиш препарата. Питай и в градинарските теми, там има много знаещи момичета (и може би момчета). Хвърляла съм по едно око там, много симпатична група са.

Аз мъховете ги ръсих все едно със сол, не дебел слой, но поне 24 ч. да не вали, че иначе ще се размие препаратът. След 1-2 седмици мъхът изсъхна, все едно от слънце и с гребло го изстъргах. Има и едни уреди - аератори. Те са като валяци с ножове, разрохкват почвата, а това пречи за образуването на мъх. Но за аератор си се изисква сила - най-добре е мъж да го търкаля.

# 694
Лейландски кипарис? А може и обикновени туи. Зависи как ги виждаш след 5 години. Лейландците стават величествени.
Става голям лейландият,обаче като реши да умира-мре,и дума не казва защо!
макар че,запознатите с начинът на развъждане знаят,че е заради самоудушаващият се корен
аз препоръчвам малалеука
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D0% … D0%B5%D0%B2%D0%BE

# 695
  • пак там
Откъде може да се купи мелалеуката?

# 696
Откъде може да се купи мелалеуката?
бях търсила за нашите, и намерих в пловдивско в развъдници,но сега не го намирам  в нета

# 697
  • пак там
Пак е насока, ще търся, благодаря!

# 698
  • София, Младост 2
А садили ли сте някога домати в тревата? Пермакултура?

Аз мисля да пробвам тази година. Но четох на много места и така и не разбрах колко големи трябва да са корените, преди да ги засадя. И още - трябва ли да има нещо допълнително? Примерно, ако садя в повдигнати лехи, трябва преди това да нахендря пласт тор, пласт органика, още пласт пръст... Това ми идва в повече засега, иска ми се малко мързеливешката да действам, че имам и други неща за вършене, пък и си ме мързи, откъдето и да го погледнеш Simple Smile

При мен е горе-долу така - аз не копая, а мястото за градинката само го насаждам и мулчирам постоянно. Доматите си ги правиш както във всяка друга ситуация - разсад и после садиш по което време е подходящо в зависимост от района (при мен е 15-20 май някъде, по-рано е студено, че ние сме високо). Копваш, слагаш там по две растения в една дупка, зариваш и уплътняваш леко около тях и мулчираш - ако държиш, може да слагаш малко тор някакъв или компост на дъното в дупката при самото засаждане.

Ако правиш повдигнати лехи, зависи откога ги почваш и колко пари смяташ да отделиш за това - при мен доматите не са в повдигната леха, а са си направо в градината (тази година ще ги оградя да стане нещо като повдигнати лехи и там, но да видим). Иначе имам отделно повдигнати лехи, но в тях не садя домати - те искат доста планиране, ако не искаш да ти струват стотина лв и отгоре.

Мога да кажа аз как правих моята миналогодишната, защото я почнах точно пролетта - реших къде, използвах нарязани пънчета от борове, защото нямах с какво друго да ограждам. Изкопах дъното (и ме е яд, че не сложих рабицова мрежа или мрежа против къртици - ще видя сега като я разширявам дали да си създам малко допълнително работа), пръстта си я хвърлях настрани да си я ползвам после пак. На дъното сложих дебел слой картон, за да потиска растежа на плевелите. Отгоре нахвърлях клонки и клечки каквито имах из двора, стари листа от есента, съдържанието на компостера (което никак не се беше разградило, защото тогава не го бях направила както трябва). После отгоре май пак картони слагах, после пак листа и суха трева и клечки, пръстта от изкопаното. И накрая 3 чувала купена пръст от строителните хипермаркети, такава универсална. С това се напълни до горе лехата - тя не е голяма, метър на 3 м приблизително. Приключих я края на март и директно насадих салати и прочее в нея, по-късно и краставици там посадих от семена направо и там си ги оставих да растат (легнали ги оставих да си пълзят, само бях покрила повърхността на пръстта със слама да не се мокри при поливането - станаха разкошни).

И вече поучена от този опит, сега я удължих още 2-3 м тая леха, като в допълнителната планирана част просто цялата година хвърлях каквото органично като отпадък изостане от моята градина и от тази на съседките - косена трева от канавките, изгнили ябълки и дюли, пепел от където горят суха трева, клечки и пръчки и т.н. Купчината се издигаше доста над стените на лехата, но това е добре, защото, естествено, спада с процеса на гниене. Сега е почти равна със стените - добре ще ми дойде, защото пък другата част, където садих миналата година, е спаднала много и сега ще ги изравня и обединя двете да стане една 5 м дълга голяма леха.

По принцип идеята е да не се разбъркват пластовете, веднъж като са се формирали, а само отгоре да се добавят нови органични материали, ама се уча и пробвам в движение и бактериите и червеите ще ми простят тоя път, надявам се Simple Smile

Ако другия уикенд е хубаво времето, ще пробвам да снимам да покажа как съм си направила с подръчни материали повдигнатите лехи.

# 699
  • София
Хедра благодаря за описанието.
А на това удължение мислиш ли да слагаш и пръст най-отгоре както в миналогодишната леха?
През зимата поне при мен нищо не успява да изгние от това, което съм сложила за компоста, така че и при теб предполагам има неизгнили неща в удължената леха? Ако разпределиш излишъка между двете ще имаш ли реално почва най-отгоре? С какво мулчираш?

# 700
  • пак там
Хедра,
Много благодаря!

Тази година ще правим само мързели... пардон, пермата Simple Smile Още не съм се организирала, но пък ако хвана мъжа ми да покопае, може и да стане за догодина повдигната леха.

# 701
Аз пък поръчах черен найлон за мулчиране.
Днес ще ми го донесат. За първи път ще ползваме, но имаме много положителни отзиви.

# 702
  • Между гори и планини
Става, но трябва капково отдолу.

# 703
Става, но трябва капково отдолу.
Всъщност, капковото ще е между платната на найлона. Не се оставяло отдолу, защото нямало да се види, ако се спука или нещо го нагризе. Така ни обясниха. На есен ще имам инфо от първо лице.

# 704
  • Варна
А защо найлон, а не  геотекстил? Ако е голяма площа с този найлон, когато вали дъжд къде ще отива водата?

Общи условия

Активация на акаунт