Витамин В12 -тема 5

• 49 366
  • 782
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Преди изследване на В12 трябва да имате минимум 10 "чисти" дни, т.е. без прием на никакви витамини и добавки.
Невробекса са витамини от група В.
Повторете изследването като преди това не сте приемали вит. и добавки от 10 до 15 дена.

# 196
Благодаря Ви за отговора, ще повторя изследването след 10 чисти дни, но ме притеснява и това, че витамин D ми е доста под долната граница. 13 ми е при референтни стойности 30-50.А и имам мускулни крампи, и въпреки продължителния  прием
на магнезий с витамин B комплекс продължават. Дали мога да продължа да вземам чист магнезий и витамин  D  и пак да се водят чисти дни за изследването на b12. Магнезият ми е 0.9 при референтни стойности 0.65-1,05 и въпреки това имам крампи.

# 197
  • Пловдив
Според мен няма проблем да ги приемаш, нямат общо с б12.

# 198
  • София
Здравейте!
Бременна съм и пуснах изследвания за B12 (вманиачила съм се леко, че от недостига му има проблем, пък от прекалено много се получават проблеми за плода)
Взимах витамини за бременни (7 дни преди това) и само в деня на изследването  не бях и пак май се вода в някаква Долна норма. Понеже съм сигурна, че в тази тема от обсъждане и интересуване вече се доближавате до лекарите.. 😁
(Ще пусна пак изследвания след 9 дни, когато се изчистя от добавките)
Моля, да хвърлите едно око

# 199
  • Бургас
Привет!
С Хашимото съм от много години и четейки последния месец тук-там, реших при контролата на ТСХ, този път да си проверя и В12, и вит.Д и останах неприятно изненадана Cold Sweat

Не само нямам дефицит на В12, ами е и завишен, което леко ме притесни, четейки за възможните причини... Добавки не съм приемала или поне специализирани такива. Б комплекс не съм пила, бенфотиамина който приемам понякога, също скоро не се налагало да го пия, мултивитамини имам, но и от тях рядко пия. Четох за вероятни връзки неприятни с черния дроб, а аз съм с носителство на хепатит Б т.е. проблемен орган ми е и започнах да се притеснявам Disappointed Relieved Някакви съвети?

# 200
Здравейте!
Бременна съм и пуснах изследвания за B12 (вманиачила съм се леко, че от недостига му има проблем, пък от прекалено много се получават проблеми за плода)
Взимах витамини за бременни (7 дни преди това) и само в деня на изследването  не бях и пак май се вода в някаква Долна норма. Понеже съм сигурна, че в тази тема от обсъждане и интересуване вече се доближавате до лекарите.. 😁
(Ще пусна пак изследвания след 9 дни, когато се изчистя от добавките)
Моля, да хвърлите едно око

Обърнат в другата мерна единица резултата ти е 342 pg/ml , а под 400 си в дефицит. В предвид, че може да си повлияна от добавка, значи може и по-нисък да ти е резултата. Направи както трябва изследването и ще видим, пусни си и фолиева киселина и желязо ако не си ги проверявала  Peace

bradata не ти виждам добре резултата, 500 и нещо ли е? Ако е така въобще не се тревожи Hug , супер си е В12 границите при нашите лабораториите са малко занижени.
Аз от предния месец съм с резултат 569 точно при същите граници, при мен е след прием на добавка, че бях в лек дефицит.

Д обаче ти е ниско вземи мерки.

# 201
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Привет!
С Хашимото съм от много години и четейки последния месец тук-там, реших при контролата на ТСХ, този път да си проверя и В12, и вит.Д и останах неприятно изненадана Cold Sweat

Не само нямам дефицит на В12, ами е и завишен, което леко ме притесни, четейки за възможните причини...
Скрит текст:
Добавки не съм приемала или поне специализирани такива. Б комплекс не съм пила, бенфотиамина който приемам понякога, също скоро не се налагало да го пия, мултивитамини имам, но и от тях рядко пия. Четох за вероятни връзки неприятни с черния дроб, а аз съм с носителство на хепатит Б т.е. проблемен орган ми е и започнах да се притеснявам Disappointed Relieved Някакви съвети?

554,3 pmol/L = 750 pg/mL значи си добре Simple Smile
от първа страница.
Цитат
Източник https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnZpdGFtaW5iLTE … tc2czNzY3OTY4MA==
ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                          
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                  
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит    
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит
Обърне внимание и на мерните единици!

Калкулатор на мерни единици: http://unitslab.com/node/141

и тази информация е интересна Simple Smile
преизчислен, твоят резултат е 750ng/L

# 202
  • Бургас
Хм, значи не е толкова зле положението, както се стресирах вчера... Четейки източниците на В12 може да се е покачил поради консумацията на миди и калмари 2 дни преди изследването (ако успява толкова бързо да се насити кръвта с порция храна). Но пък приемайки Метформин, макар и не много редовно, това би довело до намаляване на В12, гледайки сега описаните взаимодействия Rolling Eyes  Тези референтни стойности показани от st. Dobri ми изглеждат успокояващи, но пък от друга страна защо имат разлика с границите на други лаборатории? Каквито и методи на изследване да се ползват, не би ли трябвало преизчислени все да са с близки толеранси?

Иначе за вит.Д не се изненадвам, защото слънце не виждам много, нищо че съм на морето. Имам си едно шишенце на NOW  и ще го почвам ударно Simple Smile

# 203
Лабораториите измерват с различни апаратури и реактиви, така че въобще не може да се сраняват.В12 най-често се измерва на различните места в pmol/l (тук обикновено границите са до около 500) или в pg/ml (тук са до около 900)

Добри
ти е обърнала твоя резултат и ти е цитирала дефицитите при стойности в pg/ml .

Има много информация в интернет както на първа страница, така и в книгата - А дали не е В12? , че границите са занижени.

За деца за добри нива се приемат около 800, за възрастни малко по-ниски 600-700

# 204
А моят резултат като е 889.5 pg/ml въпреки референтните 191-663 добре ли е? На първа страница са само стойностите за дефицит. Четох една статия, в която пише, че е добре да е около 1000  pg/ml.
https://sunrisinglife.com/vitamin-b12/

# 205
Почти приключих с инжекциите, и вчера си взех Метилкобаламин на Солгар от 1000 mcg. Предполагам, че след като 15 дни ежедневно са ми слагани инжекции, 1000 mcg ще са достатъчни за поддържане на нивата. Мога ли да започна веднага след инжекциите да го взимам?

В инструкциите отзад пише да се разтвори във вода - трябва ли да го смуча под езика?

Ето това си взех, мислейки, че те са подезичните:

https://static.framar.bg/product/methylcobalamin_1000g_30-nuggets.jpg

Да не се окаже сега, че съм се прецакал? Виждам, че има и други, на които си пише "sublingual" ( подезични ):

https://s3.images-iherb.com/sol/sol01951/l/49.jpg

Моля, уточнете от кои сте взимали под езика, и дали тези, които съм взел, стават за под езика също, защото съм доста объркан.

Ако съм сбъркал, моля споделете откъде си взимате sublingual варианта, защото е доста вероятно да имам проблем с абсорбацията на B12, и ми трябва подезичния B12.

Последна редакция: пт, 31 май 2019, 10:16 от ionicle

# 206
  • София
За витамина на солгар не мога да кажа как се взима, но аз си взех тези https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B … 0%B8%D0%BD%D0%B3/

# 207
Аз съм казвала и друг път когато вземам Солгар поръчвам от iherb и да на тях пише точно sublingual.
За тези тук в България и друг път е имало питане, аз не съм ги виждала и ползвала...но който има достъп до тях, да прочете какво пише на оригиналната лепенка, не на българския превод.

От последните показани, аз лично не останах доволна, но доста хора ги ползват  Peace

# 208
  • гр.София
Излезна ми резултата на вит.В12 - 409.1pmol. Референтните са до 549.
Дали трябва да включа прием?

# 209
Излезна ми резултата на вит.В12 - 409.1pmol. Референтните са до 549.
Дали трябва да включа прием?

Според мен нямате нужда.
В другата мерна единица резултата ви е 555pg/ml което е едно добро ниво  Peace . Може да бъде малко по-висок, но определено не е нисък и не сте в дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт