Витамин В12 -тема 5

• 48 569
  • 782
  •   1
Отговори
# 675
Вярно ли е че в повечето случаи при ниски стойности на B12, стойността на желязото е висока?

# 676
Вярно ли е че в повечето случаи при ниски стойности на B12, стойността на желязото е висока?
Не е задължително.При нисък хемоглобин желязото се покачва ако не е желязодефицитна анемия,Когато хемоглобина е в норми желязото спада(влиза в граници).При мен умните доктори не съобразиха за желязото и при инжекции на б12 то беше паднало драстично.

# 677
Ами хемоглобина е 85,желязото 2.5 при долна граница 9.0, а B12 не е ясно все още

# 678
Ами хемоглобина е 85,желязото 2.5 при долна граница 9.0, а B12 не е ясно все още

Това е доста сериозна желязодефицитна анемия, първо вземете мерки за нея и после В12 ако има дефицит и там. При прием на В12, ще падне още желязото.

# 679
Как се чувстваш при тези стойности?Доктора какво казва,не си ли за болница?Така го пиша защото е сериозно и трябвя да си обърнеш внимание незабавно.

# 680
Изписаха ми МалтоферФол или ФероФолгамма и повече храни с желязо. Не е ставало въпрос изобщо за болница. Чувствам понякога отпадналост, загуба на настроение,нервност, като цяло психологически не се чувствам добре, физически свалих няколко килограма но си мисля че е на нервна почва

# 681
Изписаха ми МалтоферФол или ФероФолгамма и повече храни с желязо. Не е ставало въпрос изобщо за болница. Чувствам понякога отпадналост, загуба на настроение,нервност, като цяло психологически не се чувствам добре, физически свалих няколко килограма но си мисля че е на нервна почва
От ниския хемоглобин се сваля,с апетита как си?

# 682
По принцип винаги съм си била с апетит, но откакто отслабнах все по-малко хапвам, дори като количество не мога да ям същите порции като преди, а ако се насиля ми става тежко и после съвсем не искам да гледам храна
Не знам как да възбудя отново апетита си, а и щом казвате че е от хемоглобина може би като го вдигна всичко ще си влезе в ритъм

# 683
Моят хемоглобин винаги е бил в границите 110 -130. Миналата година когато няколко седмици ми поставяха инжекции В12 не забелязах особена разлика по отношение на апетит и промяна в килограмите, но тази година има разлика в килограмите. Някъде след петата или шестата инжекция забелязах, че има лека разлика в начина по който ми стоят дрехите. Но ми се струва, че дори и след като спрях инжекциите и приема на В12 в края на август /в период на уточняване сме с хематолога за броя инжекции годишно/ продължих да забелязвам покачване на теглото. Разликата от преди започването на инжекциите досега е около 3-4 кг. Направих контролните изследвания и отново съм с дефицит - 218 pg/ml като септември бях достигнала 400 pg/ml. Разбира се, здравето ми е на първо място и щом трябва ще продължавам с инжекциите, но се чудя има ли някаква форма на В12 която да не води до този ефект или просто трябва да заложа на повече физическа активност, за да предотвратя напълняването?! Някой друг с този проблем? Да не би да е по-скоро съвпадение, отколкото често срещан страничен ефект. Защото при мен не бих казала, че имаше повишаване на апетита /уж често срещан ефект/ което да доведе до повечко похапване и логичния резултат - някое и друго килограмче отгоре.
Освен това приемам и витамин D, защото и там попълвам недостиг ... не знам дали и това не влияе. Сега като се замисля аз лятото един месец приемах желязо, витамини В12 и D - може и от комбинацията да е.

# 684
Аз си го обяснявям,че организма влиза в ритъм, успокоява се,и от там идва някой килограм от горе.Като се разбие организма ,веднага се сваля особено когато б12  желязо или хемоглобина е нисък.То човек от една настинка и не добро хранене за 2 3 дни веднага му се отразява.

# 685
Окуражихте ме доста! Вече съм станала 41кг при височина 158,но щом има вероятност да е от желязото и хемоглобина се залавям за попълването им, та дано и най-накрая да се поуспокоя, че с причина и без причина избухвам. Винаги съм си била около 47-48 и за моя ръст са добре, но сега вече е критично положението и понякога само за това мисля. При вас има ли нервност и изобщо това част от симптомите ли са при недостиг на желязо и хемоглобин?

# 686
Окуражихте ме доста! Вече съм станала 41кг при височина 158,но щом има вероятност да е от желязото и хемоглобина се залавям за попълването им, та дано и най-накрая да се поуспокоя, че с причина и без причина избухвам. Винаги съм си била около 47-48 и за моя ръст са добре, но сега вече е критично положението и понякога само за това мисля. При вас има ли нервност и изобщо това част от симптомите ли са при недостиг на желязо и хемоглобин?

Щитовидната проверявана ли е?

# 687
Да. По принцип съм с хипотиреоидизъм и съм на л-тироксин, но пусках изследвания и са ми в норми резултатите (TSH - 1.7), и ендокринолога каза, че не е от тамм..

# 688
Момичета, гледам, че и хемоглобин обсъждате и желязото. При бременност как трябва да е хемоглобина?
Моят е 124 (от 120 до 160), което ми е малко в долна граница.
Желязото е 20 (от 6 до 26), като тук ми изглежда по-добре положението.

# 689
  • София
При бременност 124 е супер!

Общи условия

Активация на акаунт