Пчеларство 3

• 27 720
  • 68
  •   1
Отговори
# 30
  • в сърцата на децата <3
Здравейте, пчелари! Нямам време да се ровя - в дървото пред прозореца ми се настани рояк. В къща сме, дворът е наш. Татко гледаше пчели, но беше отдавна, а той почина и няма кого да питам как точно се хващаше... Какво направих - намятах каквото имам дезинфекцирано - един многокорпусен с три корпуса, както беше приготвен за зателване, намазах го с наскубана от двора маточина и полях прелките със сладка вода. Извадих две зателени рамки и им сложих восъчни платки, имам още малко восък, но зателени рамки не знам дали имам... Може и да има по корпусите. Гледах да действам бързо, докато роя е в дървото, за да не отлети. В момента не ги виждам и чувам в дървото, но около кошера летят 15-20 и има движение. Не мога да си открия булото, имам иначе, ама къде ли съм го прибрала... Ще изчакам да мръкне и ще отворя да ги прислушам и да им сложа една хранилка със захарен сироп. Не знам ако не успея да им сложа рамки с восък ще избягат ли? Нямам тел, иначе да съм ги начаткала на бърза ръка. Нямам и пчеларски магазин на близо, ще разчитам на каквото съм си донесла от на татко нещата. Имам пушалка и перо, но не мисля да ги опушвам. Като отворя само ще се ослушам дали има активност, може би да вдигна някой корпус да проверя и надолу? Набутах и трите, за да има повече шанс да го видят/надушат и да си го харесат... Някакви витамини да слагам ли в сиропа? Имам и някакви лентички, май против паразити, обаче сигурно са с отдавна изтекъл срок и ще ги хвърлям. Всякакви съвети са добре дошли! От две години се каня да отворя книгите за пчеларство на татко и да купя две семейства, а все отлагам. Е, днес ми дойдоха на крак и ако останат ще е страхотно!

# 31
snow_angel какво стана? Дойдоха ли пчелите в кошера?
Аз потърсих и отворих темата и прочетох, видях препоръките за практика преди да се захване човек, но при нас се случи така, че получихме изведнъж един един кошер с пчели . Заговорихме се с един местен пчелар, румънец, той ни покаваше кошерите си защото взимахме мед с децата и те много им се радваха. Той каза че един не му трябва, тъкмо го бил подготвил за презимуване и имал спокойно и неагресивно семейство вътре , сложил някакви лентички и ни ги даде. Каза че имал много кошери в района, сега ги събирал, кошерите сам си ковял, точно този не му трябвал в момента и ние се снабдихме с кошер.
Цялата работа тръгна от диалекта - вие от къде сте ? Аз пък съм румънец. Кой колко деца има, кой каква градина има и какво прави в нея и т.н. И ето ни сега с един кошер висок, посредата в кутията са 9 рамки, в средата много пчели, рамките имат мед каза достатъчно за зимата .
А ние много им се радваме, но нищо не разбираме. Сега дано успеем да се справим . Според вас да сложим ли още храна и какви са тези мишкопредпазители ?
Целта ни не е печалба или да продаваме мед или нещо такова. Харесва ни идеята да се грижим за тях. Дано успеем. Много са хубави пчеличките

# 32
Щом ви ги е дал сериозен пчелар, би трябвало да им стигне храната през зимата. Евентуално като се затопли около февруари, може да се погледнат.
Миши предпазител се слага сега, за да предпази роя от нашествие на мишки.
Това виждам, че прави ММ, аз само помагам.
Пчелите са си самостоятелни животни, справят се и без човека или с минимални усилия от негова страна.

# 33
Даде ни ги и дори мед. сертификат за тази година даде. Той вади всяка година. Каза обаче да ги регистрираме . Ние мислим да го направим напролет, като видим дали и как са се справили. Аз искам да вземем предпазител от мишки. Ще търсим. Може ли снимка или линк? Кошера има тънък отвор за влизане и излизане над долния ръб. Ще го сложим върху две европалети една върху друга.
За напролет ще ни трябва ли още един празен кошер ?
Сега да ги оставим да зимуват и през това време да се информираме и да си набавим каквото ни трябва ?
Дано всичко мине добре. Снощи до късно децата ходиха до кошера да ги слушат как жужат вътре. Дано презимуват за да не им е мъчно. Сигурно ако нещо не стане както трябва ще сме виновни ние. Няма кой друг. Пчеларя каза, че има неща. които се правят в опт. време и ако се направят късно е просто вече твърде късно.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 07:50 от bella-ciao

# 34
Даде ни ги и дори мед. сертификат за тази година даде. Той вади всяка година. Каза обаче да ги регистрираме . Ние мислим да го направим напролет, като видим дали и как са се справили. Аз искам да вземем предпазител от мишки. Ще търсим. Може ли снимка или линк? Кошера има тънък отвор за влизане и излизане над долния ръб. Ще го сложим върху две европалети една върху друга.
За напролет ще ни трябва ли още един празен кошер ?
Сега да ги оставим да зимуват и през това време да се информираме и да си набавим каквото ни трябва ?
Дано всичко мине добре. Снощи до късно децата ходиха до кошера да ги слушат как жужат вътре. Дано презимуват за да не им е мъчно. Сигурно ако нещо не стане както трябва ще сме виновни ние. Няма кой друг. Пчеларя каза, че има неща. които се правят в опт. време и ако се направят късно е просто вече твърде късно.

Миши предпазител

https://www.balmina.bg/kosheri-i-oborudvane/oborudvane-za-pcheln … eUphVsWbhKPKCeher

https://bioin-bg.com/magazin/mishi-predpazitel-kombiniran/

Полезно. Че тук темата доста позамря.

https://pchelite.free.bg/kalendar.html

https://beehoneyportal.com/forum/

Успех на вас и на пчеличките ви!

# 35
Супер. Мерси! Днес при нас е доста хладно, към 10 градуса, и малко вали и май спинкат .

# 36
  • в сърцата на децата <3
Привет, Белла!
Не си харесаха кошера пчеличките, после захванах други проекти и като цяло - нямам все още 😄 Успех с вашите, прекрасен "добитък" са ❤️ Щом опитен пчелар е казал, че меда ще стигне за зимата - значи ще стигне. Това, което помня по темата е, че пчелите до декември умират от болести, а от януари нататък - от глад. Щом семейството е здраво, няма какво да го мислиш. Напролет се захранва по малко ако времето е топло, но няма паша. Зависи и от локацията, в Плевен си трябва, повечето зими са сериозни. Не отваряй кошера, особено в студеното време. Пчелите поддържат доста висока температура вътре и ако ги охладиш може да изпаднат в летаргия и цялото семейство да загине. Виж прочети малко литература, по това време вече няма работа по кошерите и е подходящо да наваксаш с теорията Simple Smile Успех!

# 37
Мерси, четем и двамата . Вече имам 7 книжки. Взехме решетка против мишки. Уикенда тръгнахме да ги пренасяме , защото тук са ни в крайградски условия , а искахме да ги закараме в селски . Обаче мъжа ми забравил да запуши освен входа и един отдушник отзад отгоре и те се разлетяха в колата. Веднага върнахме кошера на старото място и отидохме без пчели да им направим мястото. Ами много хубаво място стана. Под стряха и на завет. Сложихме една дълга европалета , изравнихме и стана чудничко. Ще снимам. Другия уикенд ще ги пренасяме.
Много са интересни. Разлетяха се из колата , но нашите не жилят, не са агресивни и ние отворихме багажника, те излетяха и докато пренесем кошера обратно на мястото му и вече ни чакаха там . Не се въртяха около кошера.

Днес спокойно си летят по детелинките в тревата . Май трупат докато могат. Това за сега от нас.

# 38
Записвам се и аз при вас да черпя опит. Не сме взели още кошер, но един съсед, който гледа иска да ни даде след  2- 3 месеца. Започвам да се образовам по материалите, които сте изпратили. 😃

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 10:28 от KalinkataMalinkata

# 39
Покрай пчелите, започнах да ползвам мед вместо захар почти навсякъде .. нямам търпение за новата реколта Blush

# 40
KalinkataMalinkata много хубаво. Ние се снабдихме с един допълнителен кошер и семейство и ги сложихме да презимуват на много хубаво място на вилата под една стреха , до стената на една къщичка за сервизни , уреди, инструменти и пр. и ги качихме върху европалети на земята.Намират се под една нива обикн. с рапица и до 2 овощни градини, любителски и нашето е поляна с трева и цветя, не сме облагородявали.  Пазарувахме и слагахме храна , лекарства  и мм събира бурканчета и много ги гледа.
Чакаме да се събудят и се надяваме да са добре. Дамите в темата с е-книги сложиха линк за даунлоуд с 6-7 книги на бг за гледане на пчели , може да не е вече активен, но може някой пак да сложи. И ние имаме още няколко на хартия. 
Според мен хубаво ще е да ги вземете . Много са готини и в същност са страшно дружелюбни .

# 41
Рапицата е най-гадната култура, до която да се гледат пчели. Всяка година се моля арендаторите да не сеят в близост. Медът прилича на свинска мас, не е лош на вкус, но трябва да се извади и да не се оставя пчелите да зимуват с него. Самата рапица пък действа неблагоприятно върху пчелите.

Нашите са в двора, поставени върху циментови стълбчета, за да са повдигнати от земята. Не са под стреха, на завет или нещо подобно, оцеляват. Входа на кошерите е обърнат на юг, намаляваме го на есен, на пролет го отваряме по-широко.

# 42
Аз нямам избор. Това е местен фермер и сее една година цвекло, една някакви зърнени, една рапица. Това му трябва и това си сее.
Но те ако искат да си събират от ябълките , крушите и сливите наоколо. Или от поляната с цветя и билки . Каквото - такова.

# 43
Така е, нямаме избор.
Само исках да дам съвет (ако приемате), че пчелите не трябва да зимуват на мед от рапица.

# 44
Супер. Мерси. ММ купи една смеска - някакво тесто спец. храна за пчели и сложи в кошерите някакви хранилки и в тях от това тесто. Както пише в разни ръководства. Не ги остави само на мед. Той добре че не стои там край тях с лъжичката и лигавниците. Така се е заплеснал . Интересно му е.

Общи условия

Активация на акаунт