Пчеларство 3

• 27 731
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
Колкото и да му е интересно, да не ги рови постоянно (в смисъл да отваря кошера и да гледа, независимо от сезона). Пчелите обичат спокойствие, те знаят какво да правят.
Ние само ги обираме 😃(вземаме им меда), но все пак разумно.
Питките - храна са хубави, но има такива, които се слагат преди зимуване и такива напролет.
Аз съм чирак, помагам на ММ, но той се интересува подробно кое кога и как.
Гледаме пчели от 2002г, бяхме стигнали до 10 кошера, но е много работа за съботно-неделни градинари. После лоши години се случиха, нещо ги изтървахме и последните една - две години бяхме без пчели.
От есента имаме отново един кошер. Момчето, което ни го даде се занимава професионално, ни каза, че сега трябва да сложим питка, но времето се развали, та ще почакаме да се постопли.
Предните дни беше много топло, дори единия ден видях, че няколко пчелички са излезли.

# 46
Супер сте се справили до 10. Сигурно ви е било трудно че не са се справили накрая, но сега ще започвате пак.
Гледах едно предаване , че тези https://de.wikipedia.org/wiki/Hummeln ги развъждат за опрашване на най-ранните растения , защото излизали още при 0 градуса. Мисля овощари наемаха кошери само за да им опрашват градините и за ранните такива пчели не знам не са ли търтеи по нашенски.

# 47
Показаното е Бонбуси или земни пчели. Не са медоносни.

# 48
Чета Ви и ви се радвам . Колко радост и вълнение имате . Пожелавам да го запазите ...
За хоби е супер .... Иначе ще ви падне бързо ентусиазмът 🙂

# 49
Изчетох предните две теми с информация  и опит от близо 15 години и от толкова много пчелари. Съседа обеща да ме вземе чирак сега пролетта, преди да ми даде кошер или отводка. Намерих една стара книга от 1962 година в къщата, в която живеем - наследство от предишния  собственик и почти я изчетох. Супер полезна, цитира руска литература. Интересно ми стана как по времето на Соц-а са сложили като приоритет развитието на пчеларството и е имало финансиране под някаква форма на ТКЗСта. Много се запалих по темата с пчелите, и пчелен магазин наблизо намерих. Ще пиша като започнем с начинанието и ние.

# 50
KalinkataMalinkata сеавнявай цените в пчелния магазин с тези от тему . там се намират доста неща. Ако знаеш какво ти трябва сравнявай си цените.

# 51
Благодаря много за насоките! Ще разгледам Тему със сигурност. Малко лаишки въпрос - за този прословут кошер, който ще взема, какво регистрации трябва да направя? Или е по- добре да изчакам и да видя дали ще оцелее първо? Зачетох, че се изисква да се регистрера в общината и.при ветиринар, но за колко кошера е необходимо това и веднага ли?

# 52
Не сте длъжни да регистрирате един кошер никъде, нито при ветеринар, нито като животновъден обект. Регистрация правят главно, да не кажа само хора, които искат да се възползват от някакви девиденти, като участие по пчеларската програма. Но там има минимум за да влезеш, който е 20 кошера, така, че вие за един няма никакъв смисъл да правите каквото и да било.

# 53
За България не знам, но в Германия е задължително да се регистрира в общината и ветеринарната служба всяко семейство. Следи се случаи на епидемии от болести по пчелите и се предупреждават собствениците какво да правят. Доста е сериозна глобата за нерегистрирано семейство. Идеята е да се следят от ветеринарната служба.

# 54
Здравейте искам да започна пчеларство но работя от понеделник до петък добра идея ли е да го започна защото не знам през колко дена се гледат извинявам се за глупавите въпроси 🙂

# 55
Аз си задавам същите въпроси, защото ще стартирам също от тази година и не искам да станат прекалено много дини под една мишница. Та ще чакам някой от опитните да се включи. Имотът ни е на един час от дома и си е приключение, ако трябва да пътувам всяка вечер например. Но със сигурност си искат доста грижи, не се заблуждавам....

# 56
Здравейте искам да започна пчеларство но работя от понеделник до петък добра идея ли е да го започна защото не знам през колко дена се гледат извинявам се за глупавите въпроси 🙂

С колко кошера мислите да стартирате? Като цяло за хоби пчеларстване с няколко кошера за  уикенда става. Имам в предвид, да не ви е основен доход. Ние се занимаваме професионално с това, и в сезона (април-септември) сме всекидневно на пчелина.

# 57
Като хоби 2-3 кошера но работя на смени за това исках да попитам но не е лесна работа

# 58
Ще се справите 🙂. Успех ви желая! Имат работа и специфики, но пък от друга страна са лесно заменяеми ( и финансово)  ако се случи да умре семейството.

# 59
А понеже аз съм с малки деца - около 6 и 10 години, има ли нещо, за което трябва да внимавам - да не са в близост до кошерите или нещо друго специфично. Нито мен нето тях ги е жилила пчела, та се питах дали да ги ограничавям или няма някакъв проблем. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт