За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 997
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 22 867
По рецепта трябва да сложа 1 кубче мая,но искам да ползвам суха .Колко от сухата трябва да сложа?

Най-често дават като съотношение 3:1 прясна/суха.

# 61
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 717
Маята е според брашното:
1 суха мая е за 500гр. брашно. На пакетчето пише.
1 кубче мая- 42гр е за 1кг. брашно.

# 62
  • Мнения: 24 557
Не всички пакетчета суха са за 500 грама брашно, френската примерно я дават до килограм, пакетчетата са по 11 грама там. Иначе повечето рецепти приравняват едно кубче прясна на две пакетчета от по 7 грама. Друг е въпросът че едно пакетче според мен е много за 500г брашно, освен ако не е много тежко тесто като козунак, за хляб и подобни определено 2-3 пъти по-малко мая си е ок.
Ако има съмнения, аз бих пробвала с малко по-малко количество, отколкото с по-голямо. Най-много да втасва нещото по-дълго, но ако маята е в повече може и да не стане добре накрая.

# 63
  • София
  • Мнения: 12 217
На 500 г  брашно - 7 г суха
На 1 кг - 11 г суха

# 64
  • Мнения: 1 464
Имам от най- ситния булгур, какво  мога да приготвя с него?  Сещам се само за салата табуле. А някакъв сладкиш?

# 65
  • София
  • Мнения: 10 825
Здравейте, мъжът ми е купил 2 литров буркан с кисели краставички на Крина. Купували сме от техните и преди (на такъв голям буркан) и ни харесваха на вкус. На тези, обаче, май съ им объркали рецепатат и не са кисели, а сладникави. Иначе са хрупкави и твърдички. Мога ли да ги "поправя" някак? Например ако добавя малко оцет в маринатата им?

# 66
  • Мнения: 1 941
Имам такива чушки и искам да ги направя постни, пълнени с ориз.

По принцип само аз ще си ги ям, защото съпружието не яде ориз, но как да ги направя, за да не излезе половината плънка в тавата.
Прави ли да ги поставя или има труг трик?

# 67
  • Мнения: 43 391
Направи им капачета от горната част на чушката.

# 68
  • Мнения: 10 694
В Щатите главно такива се продават. Като ги напълня, ги слагам на горе.

# 69
  • Мнения: 1 941
Направи им капачета от горната част на чушката.
И капачета съм слагала и в брашно съм ги потапяла, за да запечатам, както ми каза мама, ама накрая всичко е леш в тавата.
Благодаря, ще ги сложа прави. То и сортът им Калифорния, та ще се доверя на американците. 🌷
Ама другите сортове как се правят?

# 70
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Скрит текст:
Направи им капачета от горната част на чушката.
И капачета съм слагала и в брашно съм ги потапяла, за да запечатам, както ми каза мама, ама накрая всичко е леш в тавата.
Благодаря, ще ги сложа прави. То и сортът им Калифорния, та ще се доверя на американците. 🌷
Ама другите сортове как се правят?


Едва ли ще кажа нещо, което не знаете, но предполагам, че при мен не изскачат, защото не ги тъпча - пълня до 80%, не повече.

# 71
  • Мнения: 23 249
Легнали ,една срещу друга, потопени в брашно отворите.Дори на два реда оцеляват.Внимава се във ваденето и сервирането.Варят се на много слаб огън след завиране, за да не се изсипват.Затискам със чиния, ако са в тенджера, ако са в тава-няма проблем те са в един ред там.Застройвам с яйце и   кисело мляко ,  да поеме   течността, две-три яйца и  половин кофичка..В тава  само се заливат , в тенджера се отлива от течността, като се притискат с чинията да не се разсипват.Чинията се маха след това.Чушките са от малкото ястия дето правя   да се харесват  от всички.Да отбележа  и приготвянето на плънката ,също слагам две яйца за да не се разсипва, освен подправките , одобрени от семейството.

# 72
  • Мнения: 43 391
Никога не съм яла варени пълнени чушки..... Мислех, че ще са печени във фурната.

# 73
  • Мнения: 1 941
Това за яйцата в плънката не го знаех.
И все на 200 градуса съм ги пекла.
Много благодаря Flowers Hibiscus
Печени ще са.
Варените ги правим у дома, но със сухи чушки.
Там пък каква трагедия съм, да не ви разправям JoyJoyJoy

# 74
  • София
  • Мнения: 4 589
И аз потапям в брашно крайчетата, даже са ми по-вкусни така.

Общи условия

Активация на акаунт