За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 33 820
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,

аз търся изпитана рецепта за свински джолан. Искам месото да стане крехко, вкусно и да се дели от кокала.
В йенска или гювеч, с мако вода и подправки за 2,5-3 часа на 180 градуса.

# 436
marcheva14, може ли да кажете повече за това омотаване в домакинска хартия ? В смисъл, всяко яйце се завива в дом. хартия и така се вари ли ? Аз в четвъртък правих опит с варене, от 5 яйца 4 бяха начупени 😞 Направо съм под стрес днес с тези яйца, с моята успеваемост да изкарам 20 здрави ще ми трябват три кори с яйца

# 437
  • Русе
Скрит текст:
Момичета, имате ли изпитана техника за варене на яйцата така, че да не дадат фира повече от половината? За утре съм взела 30 бели за боядисване, поне 20 ако сваря без да се напукат ще съм доволна.

Яйцата на стайна температура ги пускам на дъното във врящата вода /умерен огън/ с помощта на лъжица. Досега нямам спукано. Време за варене 13-14 мин. В една тенджера 2.9 л събирам 15 яйца.

# 438
  • София
marcheva14, може ли да кажете повече за това омотаване в домакинска хартия ? В смисъл, всяко яйце се завива в дом. хартия и така се вари ли ? Аз в четвъртък правих опит с варене, от 5 яйца 4 бяха начупени 😞 Направо съм под стрес днес с тези яйца, с моята успеваемост да изкарам 20 здрави ще ми трябват три кори с яйца
Всяко омотах, но въпреки това имам 4-5 спукани от 30 яйца, но грешката ми е, че без да искам  и изобщо не ми е ясно как е станало и къде съм спала съм боядисала белите яйца , които са L, а си ги определих с тях да работя козунаците а трябваше кафявите М да боядисам, тях ги предпочитам по-здрави са.  Много важно, хич и не се ядосвам, спуканите ги изядохме в салатата.  Simple Smile

# 439
Нали брашното за козунаци просто е с повече глутен и може да си се ползва за всичко останало - тесто за пица, блат за торта и пр.?

# 440
# 441
Нали брашното за козунаци просто е с повече глутен и може да си се ползва за всичко останало - тесто за пица, блат за торта и пр.?
Става, само за кекс и торти не се увличай с бъркането след като вече добавиш брашното. По-малко бъркане с брашното и може би и кратък престой преди печенето, да не стане от павечето глутен еластично и по-молко да ти се надигнат иначе.
За пица силното брашно си е супер даже.

# 442
Аз днес се гордея, че само едно пукнато яйце имах, от една кора бели. На дъното на тенджерата сгънах дебело една марля, завързах ги в друга на един ред и отгоре сложих плоска чиния, която затиснах с една чаша за по-тежко. Варих ги от студена вода, на бавен огън, след завиране - 15 минути.

# 443
  • тук и там
На колко градуса да пека агнешкото (плешка, но не цяла) и колко време? Пека на две нива-в две тави съответно, сложих го на “бавно печене"-120 градуса,мисля цяла вечер да го пека. Обаче когато и да отворя фурната -тавите ми се струват само леко топли,сякаш не текат никакви процеси там- като печене ,завиране и т.н ..Първо да я засиля, и после да я намаля ли?

# 444
Здравейте,
Купих от тази течна сметана на Кауфланд - 30 %. Не пише да е подсладена. Разбива ли се добре на гъст крем, да слагам ли захар (на кристали или пудра). Трябва ми гъст крем, по възможност да шприцовам. Ако имате опит с нея, моля да споделите.

Благодаря предварително и хубави празници на всички!

# 445
  • София
На колко градуса да пека агнешкото (плешка, но не цяла) и колко време? Пека на две нива-в две тави съответно, сложих го на “бавно печене"-120 градуса,мисля цяла вечер да го пека. ............
При 120 градуса ще се пече поне до 6-7 часа сутринта. Добре е да е покрито отгоре , а утре само да се запече на високи градуси за да хване коричка.

Здравейте,
Скрит текст:
Купих от тази течна сметана на Кауфланд - 30 %. Не пише да е подсладена. Разбива ли се добре на гъст крем, да слагам ли захар (на кристали или пудра). Трябва ми гъст крем, по възможност да шприцовам. Ако имате опит с нея, моля да споделите.

Благодаря предварително и хубави празници на всички!
Скрит текст:
Това си е сметана 30% за разбиване с миксер . Тя не е подсладена и трябва захар и още по-добре е,  да се разбива студена и на порции да се прибавя захарта, така както е по рецепта.

# 446
  • София
Здравейте,

аз търся изпитана рецепта за свински джолан. Искам месото да стане крехко, вкусно и да се дели от кокала.
В йенска или гювеч, с мако вода и подправки за 2,5-3 часа на 180 градуса.
Тук идва въпросът за подправките, какви подправки са подходящи?

# 447
Дафинов лист, черен пипер, малко целина и джинджифил, кромид, чесън, кимион. Вместо вода може бира или вино.
С това трябва да стане вкусно.
Джолана най-върви с картофи. Кефти като салата, кефти заедно с джолана, кефти пържени.

Последна редакция: нд, 28 апр 2019, 15:36 от vanqivanova

# 448
  • София
Дафинов лист, черен пипер, малко целина и джинджифил, кромид, чесън, кимион. Вместо вода може бира или вино.
С това трябва да стане вкусно.
Джолана най-върви с картофи. Кефти като салата, кефти заедно с джолана, кефти пържени.
Мерси много!

# 449
  • русе
Какво правите с останалите козунаци,аз взех ,бабка и тя донесе?
Ще изсъхнат

Общи условия

Активация на акаунт