Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 120
 • Мнения: 5 089
Ние сме с двоен гипс картон и 80 килограмова вата.
Когато се нанесохме ако съседите почнеха да говорят,  можех да преразкажа разговора. Сега и футбол като гледат не се чува.

# 121
 • Мнения: 2
Умишлено не пускам нова тема, защото се надявам хора, вече коментирали пиано в блок, да дадат съвет и в обратния случай, който е много далеч от посоченото целодневно свирене. Описаното от авторката е абсолютно и категорично невъзможно за дете.

Дъщеря ми свири на пиано вече доста години. Абсолютно спазва ограниченията, като никога не е започвала преди 9 ч. през седмицата и не свири след 20 ч. Общо на ден от началото на учебната година ѝ се събира максимум по час и половина - не всеки ден, като събота и неделя не свири преди 12-13 ч.
Проблемът при нас е натоварена училищна програма и доста свирене извън училище и извън къщи. Обаче няма как изобщо да не свири в нас. Учи втора смяна цяла година. Излиза от къщи между 10,30 и 12,30. Вечер се прибира след 19,30 ч.   

Съседите от горния етаж имат новородено бебе - на около 2-3 седмици. За първи път август поискаха да се разберем да не се свири преди обяд, защото жената е бременна и спи до късно. Приех, защото е ваканция и с уговорката, че е до началото на учебната година. Скоро се е родило бебето. Явно жената е под стрес, но имат претенции да се свири само вечер. В посочената програма се вижда, че след натоварен ден това не е възможно. Казала съм на детето си по възможност да свири след 10 заради бебето. Но на съседите не им е достатъчно. Пианото ни е акустично, разбира се. С отворен капак може да свири по-силно, но не и по-тихо. Никой за тези години не се е оплаквал.

Въпросът е къде е компромисът.
Аз ги разбирам и съм казала, че през ваканция, в някакво състояние на нужда, болест, конкретен ден, може да не се свири. Но да ми забраняват нещо, допустимо в рамките на закона и в степен, много по-малка от описаната тук - няма как.

Понеже авторката пише, че за нея 2 часа на ден е допустимо, бих казала, че и моите разбирания са подобни. Но не смятам, че родителството на едни съседи трябва да доведе до крах в ежедневието на други. Бебето така или иначе след 1-2 месеца ще е будно доста повече и майката пак няма да спи. Нещата се обръщат - след някакво време ще има колики, ще растат зъби, ще има рев, после прохождане, игра в стаята и това са нормални неща. Тогава и аз ли да имам претенции към тях?

Знам, че има хора, които не харесват пиано. Направила съм всичко необходимо да се свири малко и само в допустимо време. Сложила съм дебел корков паркет с изолационна подложка в стаята с пианото. Казала съм, че ще направя ефективна изолация, ако сегашното свирене проима тенденция да стане професия. Какво още?

Дъщеря ми не е като описаното дете, ако допуснем, че може да има такова. Далеч е от виртуоз, но няма как да не се готви за училище.

# 122
 • Мнения: 15 946
Браво, че се съобразявате с бременна жена.
Малко са такива.
Но много хора като им подадеш ръка, ще ти я отхапяти. Видели са, че си мила, любезна и се съобразяваш и решават да ти забранят изобщо да свири детето ти.
Просто ги уведоми, че детето ти ще свири в часовете според закона и когато на нея и е удобно. И че не може тя да ви казва кога да свирите, защото и вие си имате ангажименти.
Всъщност как така хем имат бебе на 2 седмици, хем майката е бременна?  newsm78

Ако свири 1-2 часа на ден, не виждам проблем. Вече в случая на авторката е прекалено.

# 123
 • Мнения: 632
Ozen, няма оправия във великата етажна съсобственост. Няма и да се разберете.
Направете шумоизолация. Но и тя няма да помогне на 100%. Пък и съседите могат да си направят шумоизолация. Друго решение в апартаментното съседство НЯМА.

Всички ние, които живеем в ЕС сме принудени да усъвършенстваме нервната си система!!!

Аз например (да се оплача и аз) съм пряк съсед на питбул, който не спира да лае, (неистово лаене, дори дъх не си поема), когато го оставят сам - няма шумоизолация... и това трае минимум 3 часа.. дори през нощта се е случвало. В един момент ми става жал за животното. Въобще... няма спасение...

# 124
 • Мнения: 13 770
Споделяла съм и в други теми - същия случай, но с пудел или болонка беше в апартамента отстрани и два пинчера отдолу. Лай, квичене и вой по цял ден и нощ. Няма оправия.

# 125
 • Мнения: 9 874
Според мен ако законът се вторачва само в децибелите, значи е непълен и има пропуск в него. Мисля, че имаше нещо за необичайни занимания, или професионални занимания беше, но не ми се търси и едва ли е достатъчно, щом никой тук не го е намерил. Идеята ми е, че всички знаете какво е "китайска капка" - при това мъчение (истинско мъчение) силата е минимална, ама действието не спира. Съвсем същото е и с шум с приемливи децибели, ама неспиращ. Пък ако и непрестанно се повтаря само един мотив #Crazy

Та би трябвало да се помисли за забрана на шумове, несъответстващи на обикновения бит в ЖИЛИЩНА сграда. Детето например е нормално и обичайно нещо, но кучето не е. Който иска куче, да вземе мерки. Правенето на ремонт, съпроводено с къртене и дупчене за седмица е обичайно и нормално явление, но някой да си направи работилница не е. И с пианото е така - не може професионалист (защото виртуозът е такъв, нищо, че е дете)да се упражнява в жилищна сграда, независимо от децибелите.

А на автора на темата мога да предложа да потърсят "професионална" помощ от хора, които радикално да решат проблема Joy

# 126
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 124
Ozen, aко действително детето свири само по час и половина на ден вкъщи и то не всеки ден, единственото, което ми хрумва е да замените акустичното с качествено дигитално или хибридно.
Но това си е въпрос на бюджет и то - сериозен.
Пианото ви няма ли среден педал или и с него има оплаквания?

# 127
 • Мнения: 2 626
Ама докато детето свири и кучето лае, защо ли пък не взема и аз да набича Металика в позволените часове, а?! Направете си качествена шумоизолация и не тормозете съседите. Недейте да се скатавате докато детенцето реши дали това ще му е професия или не, та белким си спестите някой разход. Нали сама казвате, че свири вече доста години и хората търпяли. Наемете помещение. Има варианти.

,

Дъщеря ми свири на пиано вече доста години.

Знам, че има хора, които не харесват пиано. Направила съм всичко необходимо да се свири малко и само в допустимо време. Сложила съм дебел корков паркет с изолационна подложка в стаята с пианото. Казала съм, че ще направя ефективна изолация, ако сегашното свирене проима тенденция да стане професия. Какво още?

Дъщеря ми не е като описаното дете, ако допуснем, че може да има такова. Далеч е от виртуоз, но няма как да не се готви за училище.

# 128
 • Мнения: 2
Всъщност как така хем имат бебе на 2 седмици, хем майката е бременна?
Август беше бременна. Сега има бебе.

... да замените акустичното с качествено дигитално или хибридно.
Дори качествените не са същите. И да, опира до възможности.

petiaivanov, "наслаждавала" съм се на съседската чалга на същите хора без претенции към тях, макар да е било събота сутрин или късно вечер. Знам, че живея в блок и всеки разбира различно почивката. Тогава аз бях с малко дете, а те без бебе 😀 И не ми е хрумвало, че ще стане екстра, ако си мерим басовете, нито съм се жалвала.
От входа никой не се е оплаквал. Домоуправителят е точно под пианото 😀

Хиляди за добра изолация за момента няма да дам. Бях склонна да предложа някаква на тавана, но с поведението си ме отказаха. Искали били нищо да не се чува. Не мога да гарантирам и няма да рискувам.
Финансирахме консултация със специалист и имахме идея да преместя пианото в някоя от другите три стаи. Оказа се, че няма как, защото навсякъде има плочки и ще е по-зле. Там, където е сега, още в началото сложихме корков паркет с изолационна подложка. По-напред е писано, че телевизор заглушава звука, примерно.

Още преди да се стигне до разговора за несвиренето през ваканцията и че пианото пречи, бях повдигнала въпроса, че тупат от балкона над детската стая. Седя си на парапета и изведнъж ме поръсват трохи, примерно. Не се съобразява, че има пране, че има някой на балкона. Помолих да не се изтупва. Не можело. Помолих да ползват другия балкон - далече ѝ било. Помолих да е само сутрин или вечер - пак не можело. И всичко това до момента, в който те проимаха нужда да не се свири. Монтирах си таванен простор (който ненавиждам) и релса за параван. Разход, оправдан за собственото ми спокойствие.

Същият съсед няколко пъти ни е наводнявал, единият от които нанесе страшно много щети. Единственото като отношение от тяхна страна беше изказването "Да сте имали застраховка!".

Иначе си имат куче - лае, тропка, тича и го разхождат без намордник. Чувам и ми пречи, ама да искам да го махнат ли? Чувам ги като се карат, като ходят, като правят секс.

След някакъв опит за диалог и разяснения, че колелото се върти и утре те ще пречат, че час-два свирене в 10 не е ранен и не се умира от това, жената започна да обижда.
Вместо да оценят, че реално през останалото време е тихо, съобразяваме се всичко да е в прилично време, съседката си позволява да изсипва на перваза ми някакви гадости, 'щото видиш ли, можело и тя да прави каквото иска.

Та резонният въпрос е заслужава ли си за такива хора да се прави каквото и да било.
Нямах намерение да става толкова обстойно.

# 129
 • Мнения: 13 770
Аз не бих правила нищо.  Щом е имало проблеми,  които те са неглижирали..... каквото повикало,  такова се обадило .
Наистина не е  особено приятно да се свири всеки ден,  обаче не е ок и да ти тупат върху прането .

# 130
 • Мнения: 15 946
Щом са такива, не си длъжна да се съобразяваш.

# 131
 • Мнения: 2 626
Даа, родна, мила картинка сте във вашия вход - те ще ми тупат, аз ще им свиря, а чичо Гошо ще кърти докато баба Стоянка запържва лук....
Този домоуправител защо не свика едно събрание и да си уточните правилата във входа и да поразясни общинските наредби?

# 132
 • Мнения: 1 328
И пак стигаме до следното - човек на първо място трябва да проявява разбиране - всички знаем законите и правилата, но в крайна сметка не сме идеални - на всеки може да се случи да празнува малко по до късно, да се скара с мъжа си, да му се разплаче детето, да наводни някого, да прави ремонт или се занимава с нещо, което съседите не одобряват. Достатъчно е да се извини, ако е прекалил, да се съобрази до колкото може, но пък и другата страна трябва да се съобразява и приема факта, че живее общо с някого.

Баща ми е наемодател на помещение, чиито наематели в момента са политическа партия. Събират се вечер и обсъждат нещо, понякога продължават дори след 10 часа - недолюбвам политици, но всички са хора с образование, не са някакви простаци, нито пият, нито музика слушат - бистрят си политиката. Една съседка обаче беше много против това - тя живее в къщата остреща - светела й лампата в прозореца и не можела да заспива, после като тръгвали - много шумно си затваряли вратите на автомобилите и я будели, била видяла някой от тях да пикае навън до сградата\при положение, че вътре има тоалетна\ - говори с него - той съответно с наемателите - те го увериха, че съвсем нормално затварят вратите и че не пикаят навън - той няколко път минава в този час от там и нищо нередно не правят хората. Накрая я заряза и й каза да не го занимава с глупости. Тази лелка пуска оплаквания в полицията, че вдигали шум и т.н - те също правиха 2,3 проверки и видяха, че нищо  не правят с което може да я смушават. Казаха й да си затваря прозорците и да си пуска пердетата щом й пречи светлината, шума от тряскаща се врата е еднократен и нито може да бъде доказан, нито е чак такъв проблем. В резултат на това съседката вече е сърдита на баща ми и не  го поздравява. Та така - явно някои хора са особено чувствителни - само лошото е, че тази чувствителност я проявяват когато на тях нещо не им изнася, а не се замислят дали с нещо те пък не дразнят или пречат на останалите.

# 133
 • Мнения: 13 770
Това за наводнението не може да сте го оставили да им се размине. Пускате жалба, ако трябва завеждате дело за погинало имущество. Не съм се интересувала подробно, но знам, че това не е току така - да сте имали застраховка.

# 134
 • Мнения: 1 298
Последно крещях като обезумяла на съседа от другия вход да спре да свири на пианото. Беше неделя, 3 следобед. Айде през седмицата да кажем, че си мисли, че хората са на работа и си свири, ама в неделя?!?!? И бебето ревеше, не можеше да заспи... Изпаднах в амок. Ако беше в моя вход щях да отида да му звънна на вратата, а то в съседния вход, нямам достъп. Разкрещях се, заблъсках по стената със стирката. Почти не си спомням какво крещях, беше адски грозно, но всичко си има граници... Оттогава почти не го чувам да свири. Разбирам, че това е част от красотата да живееш в блок, ама аз винаги като пускам тв гледам да не усилвам много, да не е в 7 сутринт или 12 вечерта. Докато съседите хич не се съобразяват, ей така, минимални усилия. И за кво трябваше да крещя като подивяла селянка през стените, просто не може да се сети сам, че в 3 следобед, в неделя и по принцип, и по закон хората си почиват...

Общи условия

Активация на акаунт