Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 690
  • 768
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Този жк Експериментален си е точно експеримент. Неудобствата и на живота в блок, и на живота на село са събрани в едно. Има един автобус вътре в квартала, и още един през полето дето денем ме е страх и не бих минала, магазини не се сещам поне големи наоколо, училище и градина йок.
Калищата и улиците са съвсем друг въпрос, общо взето ТЕЦ-а им е най-малкия проблем.

# 241

По времето на кризите, когато се стигна до абсурда 3 ч. няма ток, 1 ч. има (вярно за кратко, но още си го спомням), наистина и парното умираше. Повярвай ми, не можеш да сравниш отоплявана сграда, с такава, която е "тука има, тука няма".

Добре е, че си си спомнила за тока Smile и връзката му с парното.
Аз конкретно няма защо да ти вярвам, защото знам от личен опит какво е без ток както в блок с парно, така и в блок без парно. Това, че има парно, не значи, че го ползват под теб, над теб или до теб. Ако ползват климатици, а не парно - за теб няма никакво значение, все се отоплява.

А дали си заслужава цената конкретния апартамент е съвсем друг въпрос.

П.С.  От повече от 10 години живея в топлофицирано жилище и се отоплявам с климатици, супер ми е, много по-комфортно ми е, а и по-евтино . Под мен и над мен не се отопляват с нищо.

# 242
Е има си проточни бойлери, не е нужно да е конвенционален. С проточния имаш на момента вряла вода (зависи колко е мощен), вярно че харчи доста ток, но комфорта си има цена, в случаите когато няма ТЕЦ.

# 243
Няма спор, че да живееш в топлофицирана сграда и да се "топлиш" на ток, е най-тарикатско и евтино.

# 244
Е има си проточни бойлери, не е нужно да е конвенционален. С проточния имаш на момента вряла вода (зависи колко е мощен), вярно че харчи доста ток, но комфорта си има цена, в случаите когато няма ТЕЦ.
Само че трябва трифазен ток, поне 12-14  kW, най-добре 18...

# 245
  • София
В нови кооперации са ми разказвали, че сметките за топла вода и парно не са космически, защото повечето, ако не и всички се отопляват и никой не краде. Не отговарям доколко е истина, само предавам чутото.
Колеги, живели и живеещи в такива, казват, че в най-студените месеци плащат около 100 лв. за 3-стаен 3 души, хайде да стигнат 150. В нашия вход от 17 апартамента парно имаме 4-5, плащаме разсрочено по 150 лв. от миналата година, а накрая винаги сме на минус. Топлофикация от една страна, е притисната да не вдига прекалено цените, от друга - много хора се отказват или крадат парно, а мощностите трябва да се поддържат.

# 246
  • sofia
В новите кооперации и самите инсталации на парното са проектирани по друг начин и работата им е по-ефективна и с по-малко загуби. Освен изолации на цялата сграда и пр. детайли.

# 247
  • София
Мога да потвърдя, в нова сграда сме с инсталация на ТЕЦ  от новите, тръбите минават под пода, замерването е индивидуално пред всяка врата. По -топло и евтино не сме живяли, хем какво ли не отопление сме сменили съобразно различните жилища досега... Та доволни сме от ТЕЦ-а, колкото и странно да изглежда така написано Grinning

# 248
  • sofia
Ми ние в къщата като се наложи да преправяме инсталацията (старата беше вертикална) и пуснахме подово се усети разликата.

# 249
Няма нищо странно. Щом сградата е топлофицирана и хората си ползват парното, сметките са ниски. При нас за една година  крайната сума с топлата вода е почти 1300 лв. Топлим цялото жилище и никога не спираме радиаторите. Имаме само едни тарикати, но тази година си пуснаха отново топлата вода. Догодина може да им уври акъла и  да спрат  климатиците, че май криви им излизат сметките. Коренно различни са толофицирани и нетоплофицирани сгради.

# 250
Ползваме големи радиатори (завишени с 30%) по мощност, вана с джакузи, 2 деца, къпещи се с часове в банята. Ние също ползваме. Топлина не се пести зимата. ТЕЦ. Е, вътрешен апартамент, но избирах като купувах. Последните сезони излизат под 600 лв.

# 251
Потвърждавам казаното от Яндзе: приятели идващи у нас за пръв път питат дали нямаме подово отопление. Ходим боси целогодишно, уютно топло е навсякъде. Опцията да се къпеш без ограничения е безценна. Плащаме на равни месечни вноски по около 100лв: 2възр+2 деца, които могат да прекарат половината ден под душа Simple Smile

# 252
Отопление на ток е по-скъпо. Но някои го предпочитат, защото го ползват само когато на улицата е -20°С. Българинът за последните 30 години бая се закали да издържа на глад и студ.

# 253
Нямам парно и не държа изобщо на него. Живяла съм и със и без, взе ми е едно. Когато се преместих да живея в жилище без парно си оправих хроничния проблем с гърлото, пу пу. И в момента съм си пуснала печката, та явно не съм от пестеливите.

# 254
Отопление на ток е по-скъпо. Но някои го предпочитат, защото го ползват само когато на улицата е -20°С. Българинът за последните 30 години бая се закали да издържа на глад и студ.

Отопление ползвам, когато ми е студено, независимо колко градуса е на улицата - примерно от 3-4 дни пак почнах да си пускам климатика. Обикновено почвам да го пускам някъде през септември и приключвам някъде през май.
Зимата обичам да ми е топло, а лятото - хладно. Зимата обичам да ходя по къс ръкав в къщи, в краен случай дълъг ръкав, но сравнително тънка блуза. Най ми е хубаво да ми духа директно топло от климатика.
Хубаво говорите колко плащате, но кажете за колко единици плащате?
Аз си сложих климатиците, когато видях на изравнителната сметка за сезона за гарсониера, в която радиаторите бяха пуснати на 1-2 и подържаха около 17-18 градуса в помещенията, че консумираната от мен енергия е без малко 1 гигаватчас за година. Стори ми се много. За сравнение - това означава един от двата блока на АЕЦ Козлодуй да е работил 1 час на пълна мощност само за отоплението на моята гарсониера.

Общи условия

Активация на акаунт