Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 661
  • 768
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Панелките да ги махнат, ако са обезлюдени, и на тяхно място да построят малки, приятни блокове. Или къщи. Или свинеферми - пак ще е по-смислено.

Не виждам да се превъзнася новото строителство в темата, но аз и пропускам страници понякога. Аз бягах от новото, когато търсехме жилище преди 8 години. Беше едно от условията ми: до едикойси етаж, да е тухла, да не е ново, да има читаво училище наблизо, и най-вече да е в кварталите Х, У и Z.

# 271
  • София
   Не виждам как ще бъдат махнати панелките в следващите няколко десетилетия. В квартали с много панелки като Гоце Делчев, Борово, Стрелбище се купуват апартаменти в панелките като топъл хляб. В Младостите същата работа. Най-много да станем свидетели на махането на четириетажните най-стари панелки понеже инвеститори по-лесно могат да обезщетят четири етажа собственици като построят нещо на примерно 12 етажа. Как обаче ще се махне панелка в южни квартали като са на 6-8 етажа???

# 272
Здравейте, не знам дали това е правилната тема, в която да питам, тъй като въпросът ми е за Банкя, но все пак ще пробвам.
Някой може ли да ме ориентира дали при бюджет от максимум 50 000 евро, може да се купи хубав парцел за жилищно строителство на еднофамилна къща в Банкя, като изключим кварталите Михайлово, Вердикал, с. Иваняне.
Търсим най-вече в района на центъра, "Градоман" или вилната зона (ул. "Ропотамо" и т.н.).
Появяват ли се такива парцели, според вас?
Гледахме едно малко парцелче в центъра и се оказа, че се продава за 250 000 евро, което за мен е безумие...

# 273
Не виждам защо да махат панелките. Масово новото строителство е именно с габаритите на панелките, че и по-голямо.

# 274
Здравейте! Какво мислите за района между фондови жилища и банишора, става въпрос за ЕПК-а блоковете до трамвайното дето, които са  в близост?

# 275
Здравейте, не знам дали това е правилната тема, в която да питам, тъй като въпросът ми е за Банкя, но все пак ще пробвам.
Някой може ли да ме ориентира дали при бюджет от максимум 50 000 евро, може да се купи хубав парцел за жилищно строителство на еднофамилна къща в Банкя, като изключим кварталите Михайлово, Вердикал, с. Иваняне.
Търсим най-вече в района на центъра, "Градоман" или вилната зона (ул. "Ропотамо" и т.н.).
Появяват ли се такива парцели, според вас?
Гледахме едно малко парцелче в центъра и се оказа, че се продава за 250 000 евро, което за мен е безумие...
Според мен е възможно. Една позната продава около декар във вилната зона май е за около 85000.

# 276
  • София
Кои софийски квартали са обезлюдени?

# 277
От последните няколко поста научих, че Иван Вазов, Изток и някои части на долен Лозенец не са по-хубави от Люлин, Дружба и Красна поляна например.

По-хубави е относително понятие. Да- Иван Вазов е много хубав квартал, обаче примерно аз не бих купил там. Въпрос и на лични предпочитания- Иван Вазов е твърде централен, твърде населен квартал. Бих предпочел пред него високата част на Карпузица примерно или Горна Баня (не си купих в нито един от тези но причината беше липса на подходящи имоти около момента на покупката). Познавам хора с доста сериозни доходи не желаещи да мръднат от Люлин за нищо на света, познавам директор на държавна институция също със сериозни доходи, който не желае да чуе за нищо което не е до езерото в Дружба ... никой не оспорва че Иван Вазов и долен Лозенец са по-хубави просто в никакъв случай не бих живял там и предполагам и други са като мен. Старата част на Овча Купел е по-хубава в собствените ми представи от Изток и прочие и прочие. С колите е същата работа- може да имам пари за "имиджова" ама като смятам че това е тъпа кола ставаща само за града с твърде ниска база? И съответно бих предпочел Лада Нива пред някаква глупава градска кола.

За колите се изказа доста лаишки. Ти си един от малкото, които предпочитат Нива пред хубава кола. Факт е, че хубавите коли са скъпи, но са много по-приятни за каране, а и понякога могат да ти спасят живота. За кварталите също не съм съгласен. Някои части на Драгалевци, Бояна, около ИКЕА и т.н. са много по-добри от Карпузица или Горна Баня, но разбира се са по-скъпи.

# 278
  • София
За колите се изказа доста лаишки. Ти си един от малкото, които предпочитат Нива пред хубава кола. Факт е, че хубавите коли са скъпи, но са много по-приятни за каране, а и понякога могат да ти спасят живота.
С хубавата градска кола как да иде човек някъде в разкалян пущинак? Примерно за риба. Защото мен ми е все тая за града (предпочитам да не ползвам кола няма и особен смисъл и не си тровя нервите) ама примерно ако става дума за кола приоритет номер едно ми е пущинака. То и с Тойота Ленд Круизър става ама парите са едни други и не бих ги дал. Дъртите Ниви хем са за без пари хем нямат компютри и автоматики и те и уазките са практически вечни и лесни за подръжка. Ей на- хора разни приоритети разни.
Цитат
За кварталите също не съм съгласен. Някои части на Драгалевци, Бояна, около ИКЕА и т.н. са много по-добри от Карпузица или Горна Баня, но разбира се са по-скъпи.
Aко става дума за центъра на Драгалевци (около площада), а не за квартал Околовръстен път  (всичките глупави комплекси около Фантастико дето нито са в София, нито в Драгалевци) съм съгласен, ама нищо по-ниско от центъра. Същата работа и Бояна- около пощата и ханчето- другото в собствените ми представи не става. Освен това Гърдова Глава не е Бояна, Киноцентъра не е Бояна а и долу около гробищата не е Бояна. Само дето всичко изброено е на северен склон- Карпузица и Горна Баня са на южен (ама говорим за Карпузица около улица Княжевска и нагоре- не нейде в ниското и Горна Баня около центъра, а не до жп линията или във вилни Зони). А иначе Бояна и Драгалевци може да са всякакви и супер добри, ама освен всичко са и с твърде много кофти новобогаташи решили че са елит. С напредването  на възрастта все повече ми се гади от такива.

# 279
За колите се изказа доста лаишки. Ти си един от малкото, които предпочитат Нива пред хубава кола. Факт е, че хубавите коли са скъпи, но са много по-приятни за каране, а и понякога могат да ти спасят живота.
С хубавата градска кола как да иде човек някъде в разкалян пущинак? Примерно за риба. Защото мен ми е все тая за града (предпочитам да не ползвам кола няма и особен смисъл и не си тровя нервите) ама примерно ако става дума за кола приоритет номер едно ми е пущинака. То и с Тойота Ленд Круизър става ама парите са едни други и не бих ги дал. Дъртите Ниви хем са за без пари хем нямат компютри и автоматики и те и уазките са практически вечни и лесни за подръжка. Ей на- хора разни приоритети разни.
Цитат
За кварталите също не съм съгласен. Някои части на Драгалевци, Бояна, около ИКЕА и т.н. са много по-добри от Карпузица или Горна Баня, но разбира се са по-скъпи.
Aко става дума за центъра на Драгалевци (около площада), а не за квартал Околовръстен път  (всичките глупави комплекси около Фантастико дето нито са в София, нито в Драгалевци) съм съгласен, ама нищо по-ниско от центъра. Същата работа и Бояна- около пощата и ханчето- другото в собствените ми представи не става. Освен това Гърдова Глава не е Бояна, Киноцентъра не е Бояна а и долу около гробищата не е Бояна. Само дето всичко изброено е на северен склон- Карпузица и Горна Баня са на южен (ама говорим за Карпузица около улица Княжевска и нагоре- не нейде в ниското и Горна Баня около центъра, а не до жп линията или във вилни Зони). А иначе Бояна и Драгалевци може да са всякакви и супер добри, ама освен всичко са и с твърде много кофти новобогаташи решили че са елит. С напредването  на възрастта все повече ми се гади от такива.
Изпускаш момента, че тук не коментираме ти какви пари би дал, а това че хубавите материални неща струват скъпо. Факт е, че Ленд Круизера е по-хубав от Нивата. Сам го признаваш. Същото е и с имотите. В по-хубавите квартали е по-скъпо. И това е нормално. Така е в целия свят. Спорът е безмислен. Лека вечер.

# 280
Изпускаш момента, че тук не коментираме ти какви пари би дал, а това че хубавите материални неща струват скъпо. Факт е, че Ленд Круизера е по-хубав от Нивата. Сам го признаваш. Същото е и с имотите. В по-хубавите квартали е по-скъпо. И това е нормално. Така е в целия свят. Спорът е безмислен. Лека вечер.
За това съм съгласна с Нико - не е въпрос на приоритети, защото ако хубавият апартамент е приоритет по принцип, е ясно, че за повече пари ще вземеш по-хубав апартамент отколкото за по-малко пари. Тоест, че цената определя качеството. Вече ако си даваш сметка, че твоята лична ситуация не ти позволява да дадеш много пари (относително за мястото и времето, да кажем, към дадения момент 200 К евро е горе-долу бюджет за хубав апартамент на хубаво място в София), тогава вече според разполагаемия бюджет се нагласят и приоритетите - кое от предимставата на хубав квартал да жертваш, за да се вместиш в бюджета си. Но това е субективно, според личната ситуация на всеки, а  обективно за повече пари ще вземеш  по-добро жилище и/или на по-хубаво място. Това според мен са дадености от материалния свят и нямат нищо общо с духовните аспекти на живота - любов, семейство или приятелства. Добре, имат малко общо, защото и най-силната любов бързо може да прегори, ако живеят 3 поколения на едно място, но отвъд тези екстремуми нямат общо.
Оф: имахме Нива едно време, бързо я махнахме, защото ми се разтърсваха червата и главата в нея, не искам да чуя повече за Нива, по-добре пеш по баирите. Но един познат лесничей ми разказваше, че Нивата била направо комфортна в сравнение с Уазката.

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 09:54 от Анонимен

# 281
Здравейте, можете ли да ми дадете мнение за Надежда - всички райони? В коя част е по-приемливо?

# 282
  • София
То вече си зависи и от хората. Има разумни хора, които едва ли ще си вземат непосилна като цена кола/жилище, но да е конкретна марка/локация. Има неразумни, на които все парите им малко и все недооценени ходят, обаче не желаят да си снижат малко изискванията.
Или да избереш между по-голямо жилище (съответно ипотека) и по-малко, но със средства за още 1 дете...

# 283
Здравейте, можете ли да ми дадете мнение за Надежда - всички райони? В коя част е по-приемливо?
В 1 и 3 и районът около метростанция "Бели дунав" . Точно пред 101 училище в момента се строят нови сгради и районът е добър.
И в 2 и 4 става, но да не е прекалено стара сграда и да не е баш на Ломско шосе заради шума. Между другото в монента във всичките Надежди и Връбница кипят нови строежи.

# 284
Преди много-много години, в зората на демокрацията, минавах всеки ден през част от Надеждите на път към Обеля-2. Тогава, преди повече от 20 г., записах детето си в училище в центъра, не там в района.
Но както казах в предишен пост - районите се развиват - напредват или назадват, какво е сега положението с училищата, ако имаш дете в училищна възраст, не знам. Преди беше зле. Редактирам се - беше много зле.

Общи условия

Активация на акаунт