Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 662
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
В жилище с ТЕЦ температурата не пада под 18 градуса без да пускаш радиаторите.
Тествано 2 години подред в панелка в Слатина Simple Smile

# 256
  • София
man_darin_ka е права, доколкото едно потребяваш, друго ти отчитат, и ти включват загубите, вместо да ги ограничат.
Освен това цената за подгряване на водата не е константа, дори лятото е по-висока от зимата, май защото няма парно.

# 257
Скрит текст:
Общ разход на енергия за обекта: 258.521,000 квтч. 
Грешка! Това е на цялата сграда май.  Това би трябвало да е за нашия апартамент :  7.860,601квтч само за отопление
отопление и топла вода:  12.948,783 квтч

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 13:50 от petiaivanov

# 258
Отоплявам се на ток, защото нямам избор - входът задружно се е отказал от ТЕЦ-а. Иначе и аз предпочитам. В друго жилище при зададена 1 стая за отопление излизаше около 100 лв на месец. На ток с радиатор, който включвам вечер, когато съм вкъщи и през уикендите, ми излизаше 50-60 лв на месец пак за една стая.

И не, българинът нито обича, нито е свикнал да издържа на -20 градуса, просто обстоятелствата го принуждават. Един пенсионер с пенсия от 300 лв може ли да си позволи да плаща по 100 на месец само за парно? Невежеството в комбинация с чувство за превъзходство на някои от пишещите в тази тема не за първи път ме впечатлява.

# 259
В жилище с ТЕЦ температурата не пада под 18 градуса без да пускаш радиаторите.
Тествано 2 години подред в панелка в Слатина Simple Smile

Зависи от апартамента - етаж, изложение и среден/краен апартамент са най-важните неща, които оказват влияние, според мен.

Освен това цената за подгряване на водата не е константа, дори лятото е по-висока от зимата, май защото няма парно.

Цената за подгряване на водата е точно толкова, колкото трябва да бъде, точно през лятото, когато показанията на топломера се делят на показанията на водомера в абонатната станция и се получава разход на енергия за подгряване на 1 кубик вода. През зимата е по формула, с нагаждане. Енергията за подгряване на един кубик вода до някаква определена температура - 55 градуса на изхода на подгревателя за топлата вода, зависи единствено от температурата на входящата студена вода, оттам на делта Т. През лятото  температурата на входящата студена вода е по-висока отколкото през зимата.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 16:59 от man_darin_ka

# 260
  • София
"През зимата е по формула, с нагаждане."

Това трябва Топлофикация и фирмите за разпределение да го направят като свой девиз. Нагаждат ли нагаждат

# 261
"През зимата е по формула, с нагаждане."

Това трябва Топлофикация и фирмите за разпределение да го направят като свой девиз. Нагаждат ли нагаждат
Заради вертикалните инсталации измерване по индивидуални топломери е невъзможно. Ако не искате да ви нагаждат, събирате пари във входа и си подменяте  цялата входна инсталация с хоризонтална, с топломери на входа на всеки апартамент, и вс е точно. Но като се замисля, всички свързани към една абонатна станция ще трябва да го направят, иначе пак ще има нагласяне, защото в момента за тези инсталации топломерът е един и е в абонатната. Новите сгради с ТЕЦ ги правят с хоризонтални инсталации и никой нищо не им наглася.

# 262
Попея, и НС с хоризонтална разводка и индивидуални топломери също имат общ топломер в АС, там също се разпределя някаква разлика между общия топломер и сумата от индивидуалните. Предполага се, че в НС с хоризонтална разводка тази разлика е минимална.
Не знам защо така се получава, но в кооперацията на мой познат - НС, му начисляваха не малки суми за топлоенергия за общи части, въпреки че всички апартаменти имат топломери, а конкретно неговият апартамент все още не беше обитаем дори - не се ползваше нито вода, нито отопление. Някаква аномалия е това, предполагам.

# 263
Не е аномалия и няма значение дали е обитаван, за общи части винаги ще начисляват, защото и при хоризонталната инсталация върви поне една вертикала, която да довежда от абонатната (с общия топломер) до етажа, откъдето тръгват хоризонталните инсталации, и по нея, и по тях до входа на ап. има отдадена топлина, която се плаща от всички. Но има и топломери на всеки апаратмент и разликата между сбора им и топломера в абонатната е малка, лично изпитано в нова сграда с хоризонтална инсталация. Докато при вертикалната няма топломери, а само топлоразпределители и се смята по формули. За мен е напълно логично да се плаща и за общите части, защото по тях върви топло, което се отдава и това спомага за топлинния комфорт на цялата сграда, а това също струва пари и те се плащат от всеки в сградата. Но ако някой не вярва на формулите и методите за разпределение, да си преправи инсталацията и да си има топломер, на който да вярва, това имах предвид.

# 264
От последните няколко поста научих, че Иван Вазов, Изток и някои части на долен Лозенец не са по-хубави от Люлин, Дружба и Красна поляна например. Интересни твърдения. Аз за съжаление съм забелязал, че хубавите материални неща струват скъпо. Независимо дали става дума за жилище или автомобил.

# 265
  • София
От последните няколко поста научих, че Иван Вазов, Изток и някои части на долен Лозенец не са по-хубави от Люлин, Дружба и Красна поляна например.

По-хубави е относително понятие. Да- Иван Вазов е много хубав квартал, обаче примерно аз не бих купил там. Въпрос и на лични предпочитания- Иван Вазов е твърде централен, твърде населен квартал. Бих предпочел пред него високата част на Карпузица примерно или Горна Баня (не си купих в нито един от тези но причината беше липса на подходящи имоти около момента на покупката). Познавам хора с доста сериозни доходи не желаещи да мръднат от Люлин за нищо на света, познавам директор на държавна институция също със сериозни доходи, който не желае да чуе за нищо което не е до езерото в Дружба ... никой не оспорва че Иван Вазов и долен Лозенец са по-хубави просто в никакъв случай не бих живял там и предполагам и други са като мен. Старата част на Овча Купел е по-хубава в собствените ми представи от Изток и прочие и прочие. С колите е същата работа- може да имам пари за "имиджова" ама като смятам че това е тъпа кола ставаща само за града с твърде ниска база? И съответно бих предпочел Лада Нива пред някаква глупава градска кола.

# 266
В Люлин живеят 120 хил души. Има всякакви. И интелигентни, и прости, и възпитани хора със средни доходи. Не ми се вярва чак да живеят новоизлюпени мутроподобни богаташи, те май предпочитат Лозенец, но е възможно и такива да има.
Аз не го хваля на никого, но за някои хора може да има предимства пред други квартали.

# 267
  • София
Люлин е доста широко понятие. Та той си е отделен град.

# 268
  • София
Живяла съм в Люлин 2 и лично за мен, това е един от най-скапаните квартали тук. Имам още приятели там и чат-пат ходя, и ми призлява от обстановката. Това усещане не съм го имала дори в Дружба 2, който иначе също смятам за кофти място.

Има много приятни квартали в града ни, като Гео Милев, в които човек може да намери хубаво местенце, без да изсипва маса пари като в Иван Вазов, Изток, Лозенец или район Оборище. Люлин обаче, части 1 и 2, са ми като оживяла антиутопия.

Приемам, че за някои хора има предимство кварталът, да. За моите познати, които живеят там, такова няма. Просто нямат финанси, за да се махнат - иначе отдавна ще са се изнесли.

# 269
  • София
Аз също съм чувала от колежка в Люлин-3, че във входа им има преподаватели, класически музиканти и въобще - хора
Струва ми се, че Гео Милев и Редута хич не са без пари, а с тез и тесни улици с моите шофьорски умения не зная как и къде бих паркирала.
Скоро бях на гости в Лозенец, такива хубави градинки са останали там, след дъжд става като джунгла. Чак си бяха сложили комплект дървени маса с пейки и шатра.
Някой да не го възприеме като оплюване на хубавите квартали. Самата аз съм расла в такъв и бих живяла пак, но определено не ми е по джоба.
Обаче виждам следното - превъзнася се новото строителство, софийското поле продължава да се застроява, а някои вече построени квартали са обезлюдени. След години какво ще правят с панелките, чиито собственици са починали и няма търсене за тях?

Общи условия

Активация на акаунт