Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 625
  • 768
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Мои роднини във Франция, семейство с деца, българка и французин с две малки деца, живеят под наем и плащат баснословен наем, към 2500 евро на месец, някъде в предградията на Париж... Стара сграда, не могат на своя глава да си сменят дограмите, имат стари дървени дограми. Не можело. Трябва да се направи проект, да се кандидатства пред общината и да се смени за цялата сграда, като всички са съгласни, платят и т.н. 100 изисквания. И си живеят със старите дограми. За климатик и дума не може да става.... Сградата или има обща цялостна климатизация или няма... Точка... Пак проект, кандидатсване, специални разрешения и т.н. Не може който както си реши да слага по фасадата, климатици, сателитни чинии, навеси и простори и т.н.
Сградата им е стара, казаха , че дори налягането на водата не било идеално до последния етаж, на който живеят....
Говоря ви за хора с възможности... но в старите сгради било така
сега купуват апартамент..... пак на баснословни цени....

Виж в България всичко е/беше  разрешено...

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 11:52 от Yangdze

# 316
В България всичко е след дъжд качулка. Насвяткаха навсякъде климатици, сега се сетиха, че е грозно и не може. Добро утро!

# 317
  • София
Е, като нямаме тераса, какво?! Къде да си сложим климатиците? Поне да определят едно място и всички да ги слагаме там!

# 318
сичката Мара втасала

общината да си оправи улиците, тротоарите, тогава да зяпа климатиците на хората, че в момента в кварталите няма къде да вървиш, да не говорим за детски колички и хора с увреждания...

# 319
Съгласна съм, че действа принципът "Сетила се Мара да се побара".
Ако оставим климатиците настрана, възникват други въпроси:
1) Не може решетки по прозорците, но може ли "нашата милиция" да ни пази, та да не се налага да преустройваме домовете си като килии?
2) Как решиха експертите на общината кои са подходящите цветове за сградите? Дълбоко се съмнявам в естетическото им чувство. Т.к. тези цветове са цитирани с номера, как може да се види колко марки фасадни бои/мазилки се предлагат с този цвят? Да не се окаже, че на тези изисквания отговарят само 2-3 марки макс. Нерядко се оказва, че зад уж благовидните мотиви се крие съвсем рационална финансова причина за точно определени фирми/хора.
3) Кооперациите, които вече са хвърлили чували с пари, за да си ремонтират фасадите, защо ще ги задължават постфактум, т.е. с обратна сила, да правят отново ремонт на ремонтирана фасада?
4) Защо покривните тераси не са включени? Дали защото са толкова популярни напоследък?
5) Изисквания щяло да има и за по-крайните квартали. Там, където изникнаха цели нови комплекси. Защо на тях не им поставиха изискване за цветове, сходна архитектура и т.н. И тях ли ще ги прекарат след година-две да ремонтират здрави фасади в гаранционен срок?
6) Някой питаше за държавните сгради - ведомства и т.н. Тези от тях, които са ремонтирани - какво, пак ли ще правим договорче с наша фирма? Училища и детски градини пък са реновирани с европейско финансиране, там какво правим?
7) В общината, конкретно подчинените на главния архитект, знаят за изискванията за енергийна ефективност, Но забраняват енергийно ефективни технически решения (като климатиците и новите дограми, че има изисквания и за дограмите - вероятно вече се готвят и съответните фирми). 
Sunglasses И отново - колко хора, на какви длъжности, къде и за по колко време си вяха задните части за наша сметка по света? Че сега да се опитват да ни пробутват нещо, с което да оправдаят похарчените пари за екскурзии.

# 320
Кво значи сетила се Мара? В момента 99.99% от климатиците по фасадите са незаконно поставени, без решение на етажната собственост. Специално за центъра на града е абсолютно наложително тази грозотия с климатиците да спре.

# 321
Значи, че наредбата е била нужна още преди 20 години, когато се е появил първото грозно тяло на нечия фасада, а не сега, когато вече всичко е окипазено. Не, че вярвам, че сега нещо ще се спазва.

# 322
Наесен има местни избори, след две години - парламентарни, ако няма предсрочни. Каква е вероятността който и да е управляващ да направи каквото и да е рязко движение?
Същото важи и за отоплението на твърдо гориво, и за старите коли, и за всичко останало.

# 323
Дон, балкон или покривна тераса?
В картинките, които аз гледах за района на графа, навсякъде е посочено, че външната фасада е до кота корниз, над кота корниз не важат новите правила.
Истинска тераса Simple Smile

# 324
  • София
Не ме дразнят климатиците, но кичът на топлоизолацията по блоковете - всяка различен цвят и дебелина, гнус. Толкова ли не е могло когато някой тръгне да изолира, да се седне и да се прецени кое как, после следващите да ползват същия цвят, дебелина и прочие. В момента е такава грозота, че ме хваща яд. Не съм виждала на Запад подобна цигания, а съм пътувала много.

# 325
Всички да си санират сградите цялостно, но винаги като има някой, който не иска да се санира... така става.
На родителите ми в блока никой не иска да се санира, санирахме ги само тях. Като никой друг не иска... да седят и те несанирани ли?

# 326
Санираш в тон, който подхожда на цвета на сградата. И този след теб не си слага червенко за разкош, а гледа съседа. Аз съм виждала сграда, която не е изцяло санирана, но поне е боядисана в цвета на санировката. Добър вариант е.

# 327
Не ме дразнят климатиците, но кичът на топлоизолацията по блоковете - всяка различен цвят и дебелина, гнус. Толкова ли не е могло когато някой тръгне да изолира, да се седне и да се прецени кое как, после следващите да ползват същия цвят, дебелина и прочие. В момента е такава грозота, че ме хваща яд. Не съм виждала на Запад подобна цигания, а съм пътувала много.
Същата работа - има разногласия в етажната собственост. Един не иска изолация, друг иска съвсем малко, колкото да не е без хич, трети иска хубава, дебела, да му е нергоефективно жилището. Като се прави на парче е така. Същото важи и за новото строителство в кварталите, и там всичко се прави на парче и за това са се получили тези недоразумения като Ливадите.

# 328
  • София
Абе има такива изпълнения по фасадите,  дето стърчат и увиснат.  Я буря,  я друго.  Мен ме е страх да минавам под някои сгради и фасади,  честно. То е опасно,  оставете красотата.  Трябват си норми.

# 329
Наистина накрая става като шарена черга. Но явно няма кой да наложи един цвят и всеки избира според вътрешното си настоение към момента.

Общи условия

Активация на акаунт