Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 434
  • 768
  •   1
Отговори
# 405
  • Somewhere far away
Serendipity* ти ме уби направо. 10 квартала сте "извъртяли" и то във всички възможни посоки на София и все под наем ли? 6 години в Павлово под наем ли? Че за тези години местене и чергарство сте щели да изплатите като минимум 1 жилище с наемите дето сте давали ....
И ти ме уби направо! Не всеки има възможност да си купи веднага жилище. и аз живея от много години в софия, но и аз съм под наем.  Не виждам причина да се подиграваме или да се държим покровителствено с хората само защото те нямат нещо, което  ти имаш. Грозно е .

# 406
Serendipity* ти ме уби направо. 10 квартала сте "извъртяли" и то във всички възможни посоки на София и все под наем ли? 6 години в Павлово под наем ли? Че за тези години местене и чергарство сте щели да изплатите като минимум 1 жилище с наемите дето сте давали .... И сега ще купувате, няма лошо , ама точно сега цените са доста нагоре.... Не се наемам да съветвам, то нито е да продължавате с наеми, нито е да се юрвате да купувате... Трябвало е преди 5 години... да го мислите... сега не знам какво да посъветвам... нито така, нито иначе

аааа, не е точно така.
До преди 5 години сама си чергарствах Grinning
A и сега ни дойдоха парите : от продажба на друг апартамент. Заем , ако имаме, се надяваме да не подминава 10 000 лв. Не си предствям 20 години да изплащам апартамент в Бг.

Ако зависи от мен: заминавам в Холандия или Германия и инвестирам в тамошно жилище. Дори не се бях замислила да купувам жилище тук

# 407
  • София
 Абе да оставим на страна сравненията и субективните чувства спрямо Младост и Дружба 2 ама не ви ли прави впечатление, че цените на апартаментите в Дружба 2 са доста високи до степен да са неоправдано надути?
 Поглеждам в imot.bg и най-евтиният двустаен в Младост 1 е нещо като 72000 евро (изключвам тия само за частни лица т.е. фейк-а) а в Дружба 2 се почва от 75000 ... няма никаква логика цените в Дружба 2 да са такива и не знам кой и защо се навива да плаща цени над тия в Младост за кефа да е под Цариградско и евентуално с гледка към ТЕЦ-а ... Дружба си е и винаги ще е класи под Младостите- направиха метро ама то така или иначе обслужва само малка част от квартала (другите трябва да се довозват).
 Ако има сериозно надценени имоти, тия в Дружбите определено са сред тях.

# 408
  • София
Може да са нямали преди 5 години възможност хората да купуват..Thinking
А пък сега да имат. Обикновено човек живее под наем, поради липса на други варианти, а не защото така го кефи.
Така е , аз не споря за това, но понеже изброява 10 квартала едва ли не.... и 6 години в Павлово... Confused, та затова попитах  То нали банките са за това, дали ще плащаш наеми или лихви към банки не е голяма разликата в месечния разход.
Но накрая резултата е абсолютно различен, с наем си на улицата, а ипотека- имаш дом и шанс да си го доизплатиш за старини...

# 409
  • София
Живяла съм в Дружба 2 и мнението ми за квартала е отрицателно, но в интерес на истината, никога не съм се притеснявала да се прибирам сама посред нощите. Не съм се чувствала застрашена.

# 410
  • София
Абе да оставим на страна сравненията и субективните чувства спрямо Младост и Дружба 2 ама не ви ли прави впечатление, че цените на апартаментите в Дружба 2 са доста високи до степен да са неоправдано надути?...
В последно време се хванах за главата какви цени се искат за Дружба 1 - почти 1 000 евро/кв.м за панелка на моите години. Явно продавачите гледат другите какви пари искат и нали...да не се минат случайно  Mr. Green
Интересно ми е сключват ли се реални сделки или впоследствие тихо кротко свалят на 700-800?
В такъв случай определено е по-добре да се дадат за ново строителство, пък макар и на зелено.

# 411
А пък сега да имат. Обикновено човек живее под наем, поради липса на други варианти, а не защото така го кефи.
Така е , аз не споря за това, но понеже изброява 10 квартала едва ли не.... и 6 години в Павлово... Confused, та затова попитах  То нали банките са за това, дали ще плащаш наеми или лихви към банки не е голяма разликата в месечния разход.
Но накрая резултата е абсолютно различен, с наем си на улицата, а ипотека- имаш дом и шанс да си го доизплатиш за старини...
А бе без помощ от родители или от продажба на друг имот... това самоучастие трудно се събира, при условие, че идваш в София млад на 20-тина години, докато започнеш да взимаш прилична заплата, че да можеш да спестиш за самоучастие никак не е лека задача. А и 20-те ти години не трябва да минава в събиране на пари за жилище, това са кажи речи безгрижните години,  в които да се забавляваш. Дошъл съм в София 2007-ма на 450лв заплата в ИТ бранша... за квартира ли, за храна ли да давам... че и за апартамент да останат Simple Smile  Човек трябва да си живее, не само да спестява.

# 412

Така е , аз не споря за това, но понеже изброява 10 квартала едва ли не.... и 6 години в Павлово... Confused, та затова попитах  То нали банките са за това, дали ще плащаш наеми или лихви към банки не е голяма разликата в месечния разход.
А бе без помощ от родители или от продажба на друг имот... това самоучастие трудно се събира, при условие, че идваш в София млад на 20-тина години, докато започнеш да взимаш прилична заплата, че да можеш да спестиш за самоучастие никак не е лека задача. А и 20-те ти години не трябва да минава в събиране на пари за жилище, това са кажи речи безгрижните години,  в които да се забавляваш. Дошъл съм в София 2007-ма на 450лв заплата в ИТ бранша... за квартира ли, за храна ли да давам... че и за апартамент да останат Simple Smile  Човек трябва да си живее, не само да спестява.

Факти неоспорими Laughing
Всеки се преценя за собствената си черга колко може и накъде да се простре..

Абе да оставим на страна сравненията и субективните чувства спрямо Младост и Дружба 2 ама не ви ли прави впечатление, че цените на апартаментите в Дружба 2 са доста високи до степен да са неоправдано надути?...
В последно време се хванах за главата какви цени се искат за Дружба 1 - почти 1 000 евро/кв.м за панелка на моите години. Явно продавачите гледат другите какви пари искат и нали...да не се минат случайно  Mr. Green
Интересно ми е сключват ли се реални сделки или впоследствие тихо кротко свалят на 700-800?
В такъв случай определено е по-добре да се дадат за ново строителство, пък макар и на зелено.

О, да!
Мой близък си продаде наскоро апартамента в Дружба 1, около Кауфлад . Голям апартамент , действително- 2 прилично големи стаи , голям хол , три тераси , малка кухня, една малка WC и една доста голяма баня с тоалетна...  ала стар , вехт апартамент,даже ми е било неприятно да гостуваме там. Че и на първи етаж
Та го продаде за 84 000 евро!

# 413
Serendipity* ти ме уби направо. 10 квартала сте "извъртяли" и то във всички възможни посоки на София и все под наем ли? 6 години в Павлово под наем ли? Че за тези години местене и чергарство сте щели да изплатите като минимум 1 жилище с наемите дето сте давали .... И сега ще купувате, няма лошо , ама точно сега цените са доста нагоре.... Не се наемам да съветвам, то нито е да продължавате с наеми, нито е да се юрвате да купувате... Трябвало е преди 5 години... да го мислите... сега не знам какво да посъветвам... нито така, нито иначе

аааа, не е точно така.
До преди 5 години сама си чергарствах Grinning
A и сега ни дойдоха парите : от продажба на друг апартамент. Заем , ако имаме, се надяваме да не подминава 10 000 лв. Не си предствям 20 години да изплащам апартамент в Бг.

Ако зависи от мен: заминавам в Холандия или Германия и инвестирам в тамошно жилище. Дори не се бях замислила да купувам жилище тук
Преди два месеца в Холандия изпаднах в потрес. На летището в Айндховен от 10 жени 9 бяха със забрадки. В центъра на германски град пък ми обясниха, че огромният плакат със задраскано прасе и надпис, че не продават свинско бил защото наоколо хората не понасяли свинско. Било против религията им. И това на централния площад пред сградата на кметството, където от векове се намира пазарче с няколко къщички, в които продават наденички и джолани. Така че преди да решите да купувате апартамент там е добре да премислите дали за вас ще е ОК децата ви да учат в мюсюлманска среда. В повечето държавни училища тъмните местни (еквивалент на нашите цигани) са доста,

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 13:20 от Анонимен

# 414
  • София
В центъра на германски град пък ми обясниха, че огромният плакат със задраскано прасе и надпис, че не продават свинско бил защото религията на околните хора.
Добре, че видях Германия преди да изкукуригат дотолкова, че да се превърнат с предградие на Рияд. Израснала съм сред араби в Близкия изток, но бяха просветски настроени, нормални люде. Западът явно много държи да заприлича на малоумния ултраконсервативен саудитски режим. Желая им успех, все по-малко виждам смисъл от емиграция натам.

# 415
Значи цените в Дружба ви се струват надути, а тея в други квартали са окей, така ли?! Дружба си е квартал като всеки, да навремето имаше много цигани живеещи там, все още има няколко цигански блока (10-тина), но иначе не е чак толкова зле. Даже от към презастрояване е на светлинни години пред Младост. Смешни ми стават и сравненията как Дружба бил работнически квартал преди, а нима Младост не е, а нима всичките панелни спални на София не са били именно работнически квартали? Според мен Дружба с метро + бизнес сградите около Цариградско си дърпа и ще дърпа стабилно.

# 416
  • София
Младост доста дръпна, и за добро, и за лошо. Вярно че е презастроен на много места, но това си има и добрите страни.
И не мога да отрека разликата в манталитета на жителите, поне това, което съм видяла. Не е в полза на Дружба, нищо че аз самата живея там.
Да, преди 20 години, когато търсехме жилище и бяхме с ограничени средства, и аз се чудех какво толкова му харесват, та цените са значително по-високи. Говоря за времето, когато нямаше Билла, нямаше Бизнеспарк, нямаше пътеките към М-1А, нямаше и метро.

# 417
  • София
Според мен Дружба с метро + бизнес сградите около Цариградско си дърпа и ще дърпа стабилно.
Дружба 2 има метро в единия си край и само малка част от квартала е на пешеходна достъпност до метрото. В това отношение губи категорично от Младостите- там има 5 метростанции и практически навсякъде е на пешеходна достъпност до метрото. В скоро време и ЖК ОК1 и ОК2 ще са с цели 4 станции, Надеждите и Връбница и Толстой са с 4  и т.н. или Дружба 2 не е като всяка панелна спалня- транспортно е по-зле.
 Освен това е под Цариградско съответно цялата мръсотия от Цариградско отива там а и това е субективно но е и по-грозен- разни блоци в полето- то не че Обеля примерно или пък Левски или Люлин не са същото ама ... но това е субективно кой колко е грозен (Дружба 1 поне има някакво разнообразие около езерото).

# 418
Според мен Дружба с метро + бизнес сградите около Цариградско си дърпа и ще дърпа стабилно.
Дружба 2 има метро в единия си край и само малка част от квартала е на пешеходна достъпност до метрото. В това отношение губи категорично от Младостите- там има 5 метростанции и практически навсякъде е на пешеходна достъпност до метрото. В скоро време и ЖК ОК1 и ОК2 ще са с цели 4 станции, Надеждите и Връбница и Толстой са с 4  и т.н. или Дружба 2 не е като всяка панелна спалня- транспортно е по-зле.
 Освен това е под Цариградско съответно цялата мръсотия от Цариградско отива там а и това е субективно но е и по-грозен- разни блоци в полето- то не че Обеля примерно или пък Левски или Люлин не са същото ама ... но това е субективно кой колко е грозен (Дружба 1 поне има някакво разнообразие около езерото).
Разбира се , че всичко е субективно . Всеки човек си има мнение и усещане къде му е комфортно , красиво и приятно за жвеене и би трябвало да може да си го сподели , без да бъде оценяван и определян какъв е или не е.

Аз , напрмер , не бих живяла някъде , където не се чувствам добре. Надявам се и никога пповече да не ми се наложи да живея в стандартната панелка с грозни и мръсни входове , с три апартамента на етаж и неприветливи стълбища и асансьори.
Като сме подхванали Дружба да си кажа , че и градският трянспорт за мен си беше мъчение: спомените ми са за много цигани , на тълпи и супер неприветливи бели хора Simple Smile

# 419
  • София
 А къде има приветливи хора в ГТ, като изключим метрото? Там цигани почти няма, защото няма гратисчии и бели хора без работа, на които целия свят им е крив. Но пък наскоро ми се случи да се возя в автобус посока Младост и имах чувството, че съм се върнала в 90-те, скандали на контрольори с наглед най-безобидните гратисчии, смрад, нагли цигани дето пътуват гратис (но контролата ги подминава от страх). Почти нищо май не се е променило в ГТ като изключим костюмираните шофьори и новите тапицерии на седалките.   

Общи условия

Активация на акаунт