Пролетта дойде с пъстри цветове--още мъничко остана, мое МАЙско дете!

• 31 885
  • 720
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
На училището за родители казаха, че вода първите месеци не се дава. Даже имаше и един зъболекар в групата на татковците, потвърди същото. Аз чакам първо дете, така че нямам претенции да съм права. Simple Smile Само пиша каквото чух там.

# 406
Започнаха да ни гонят мисли за гледането на бебетата, а? Satisfied Така е. Колкото повече наближава, толкова повече погледът се простира отвъд прословутото раждане към по-практичната страна на нещата. Аз мога да кажа какво съм изчела от достоверни източници и какво аз съм направила и смятам пак да направя без да имам претенцията, че е най-правилното. За мен си беше правилно само, всеки трябва да постъпи така, както ще му е спокойно.
 Не следвайте съвети и предписания, които ви карат да се чувствате, че правите нещо неправилно или ако детето ви показва, че има нужда от едно, а в книгата пише друго.
 Стана много дълго и за това съм го направила със скрит текст. Този сайт е нещо като подсайт на Американската Педиатрична Асоциация и вътре има статии за всичко и как препоръчват те да се прави. Сверявала съм ги и със Световната Здравна Организация, идеите са еднакви. https://www.healthychildren.org/English/Pages/default.aspx
За позицията на спане - да така е - от 80-те години още Американската Педиатрична Академия започва кампанията back to sleep и започват докторите да обяснята на родителите да слагат бебетата по гръб да спят, а не по корем.
Скрит текст:
Това им намаля случаите на внезапна детска смърт с не помня вече там колко процента. (Видно бая се бях психясала с тая внезапна детска смърт и яко бях задълбала в статистики, научни статии и тн. Имам и още инфо, но не искам да псияхсвам тука момичетата и няма да я публикувам). Като цяло те не препоръчват възглавница преди 2 годишна възраст (пак заради задушаване), одеала, обиколници и тн. Все против задушаване.  Да се ползва спално чувалче. И препоръчват да спи с биба детето. Това пак там нещо предотвратяваше.  Тези неща се препоръчват  и от Световната Здравна Организация. (Макар, че ако отворите сайта на Ейнджъл Бейби, ще решите, че те са ги открили). Пускам тука един линк, който се интересува, да чете.
https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/Ame … Against-SIDS.aspx
Това е теорията. Понеже аз я възприех много на сериозно и не съм слагала малкият по корем в началото. След 8ия месец обаче той сам се обръщаше, не може да го спрете това. Сега мисля да го слагам новият по корем по време на кризите с колики. Който го е преживял, знае какво е и знае защо го казвам.
Слагах го все на страни в началото докато около 2-рия месец не чух един странен млящещ звук от креватчето. Отивам и какво да видя - нашият някак си успял да се обърне с лице в подпиралката за гръб и яко я млящи. Като естествено си е заровил лицето и аз се паникьосах, че може да се задуши така. Съответно я махнах и той си спеше по гръб все.
С одеалото по същия начин - намерих го няколко пъти с омотано одеало около главата и минах на спално чувалче.
За захранването - препоръчва се да се започне между 4 и 6 месеца според зависи от кой източник четете. Основно трябва човек да си следи детето, то показва кога е готово. Тогава, когато детето достигне определено ниво в развитието си и започне да демонстрира определено поведение.
Скрит текст:
То трябва да проявява интерес към храната, която ние консумираме, да посяга, да може да седи, за да не се задави при хранене и тн. Може също така да започне да огладнява на по-къси интервали. Тоест млякото / кърмата вече не му стигат да го засищат.  Познавам хора, при които всичко това се случи да кажем като беше детето на 5 месеца, но понеже пишело, че трябва да стане на 6 месеца и детето се наложи да чака. Което за мен не е ОК, но пък сега и нищо кой знае колко фатално не се е случило, де. Все пак съм говорила и с жена, която не си беше захранила детето до 10 месеца. Това е вредно според, който искате доктор, асоциация и тн. Защото видиш ли имала много кърма и кърмата била много полезна. Тя е, за това и аз кърмя. Ама, само тя не стига вече на детето. Както и да е, и нейното е живо и здраво. В крайна сметка все ще мине и замине и няма да има значение след 1 година.
Специално аз започнах да му давам там някаква си една лъжичка на 4 месеца и 20 дни. Като успях да заменя едно цяло хранене едва на 5 месеца и 20 дни. Така че съм доволна как се получиха нещата.
А за водата - да, така е, всичките източници казват, че кърмата е достатъчна и не е нобходимо да се дава вода. Не казват, че е вредно, подчертавам, а казват, че не е необходимо. Тоест давайте, ако искате. Аз обаче имах специфична пътека на разсъджение - как може да кажем 120 мл кърма зимата и 120 мл кърма лятото да предлагат еднаква хидратация? Не ми се вижда реално. На възрастните се препоръчва да пият повече течности лятото, а на бебетата не ли? Все пак гледах и ще гледам лятно бебе. Предлагах му вода, макар и по глътка. Той много не искаше, но в 40 С жегите ми се струваше рисковано и малко жестоко да не му давам вода. За изплакването на устата не бях и чувала до скоро.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 17:39 от на Данито майка му

# 407
  • София
И аз съм за водене по детето. Първите две вода пропиха, чак след 10месец,не че не съм предлагала, бяха кърмени.
Сега обаче в разгара на лятото това бебе, може и да реши да пие. Ще видим.

# 408
На Данито майка му, много полезни неща, благодаря ти! Аз още съм на вълна как ще излезе от мен и от време на време чета как да не го уморя това дете в началото, въобще не съм стигнала до неща като захранване и вода Laughing

_Soul_, сега като ставах от леглото видях, че и аз имам подобно нещо, което описваш. Не ми е казала док за диастаза, а ме е виждала как ставам от кушетката. Изрично ще питам на следващия преглед. Относно изоставането - според мен не е голямо, щом сте над 2500 в 36та вече... Докато ти дойде времето ще е поне 2800, което е напълно ок. Как ще раждаш?

# 409
Мами, а така и така сме подхванали подобна тема - как кърмите дечицата си/как смятате да ги кърмите - на 3ч или на Поискване?

# 410
  • София
Аз съм кърмила на поискване. Но то някакси от само себе си се получи На 2-3 часа. Сякаш имаше будилник в дупето 😁
Това е в началото разбира се. Когато захитря и искаше по-честко да й запушвам устата с цица. Това беше и причина да я отбия на 10 месеца, направо си ме изнудваше емоционално 😉

# 411

_Soul_, сега като ставах от леглото видях, че и аз имам подобно нещо, което описваш. Не ми е казала док за диастаза, а ме е виждала как ставам от кушетката. Изрично ще питам на следващия преглед. Относно изоставането - според мен не е голямо, щом сте над 2500 в 36та вече... Докато ти дойде времето ще е поне 2800, което е напълно ок. Как ще раждаш?
От бебето зависи и по думите на АГ, ако изоставането продължи и се задълбочи, секциото не ми мърда. За сега дори и не ми е подхвърляла за възможността за естествено раждане. Като сравнявам мерките и седмиците с другите момичета, и на мен не ми се струва чак толкова фрапиращо, пък и е момиче, но знам ли... дано мине 3 кг докато не са се влошили нещата.

# 412
Аз съм също за максимата, че всеки трябва да се води по това което му идва от вътре и както го чувства най-добре.
Бебета са се гледали по коренно противоположни начини през различните генерации и все са оцелели.
Аз лично следвах напътствията на съвременната медицина и педиатрия - не съм давала вода докато не започнах захранването. Захранване от 5тия месец. Спане по гръб и в спален чувал.
Кърмих на поискване.
Кърмата се напасва към нуждите на бебето- хранителност, гъстота - така че в жегите става по-течна и тн - природата си го е измислила. В африка да не би да имат шишета и питейна вода на разположение... Relaxed

За холестерола беше питал някой по-нагоре : За пръв път ли си го мериш или преди винаги ти е бил в границите и сега е скочил? Ако е пръв път - много вероятно е генетично т.е. така си си била цял живот. Ако сега е скочил- мини през кардиолог да ти провери артериите и сърцето,  но така или иначе докато си бременна лекарства за холестерол не можеш да взимаш. За още месец - два нищо няма да ти стане. А иначе ако държиш да кърмиш (И не си с генетично висок холестерол) пробвай със стриктна веганска диета няколко месеца. И естествено пак се допитай до специалист.
Аз съм с общ холестерол над 10 и лош към 8-9 (при граница 3,5) цял живот, но случайно го откриха преди 2 години. Генетично е и науката още не е много наясно как такива като мен се справят с това. Опасен е холестерола,  когато по принцип ти е нормален, но се вдига покрай храна, нездравословен начин на живот и тн.

# 413
E, само за диастаза не се бях параноясала, сега и това червейче ми дойде в главата Flushed
Thedoors, за нищо. Дано са наистина полезни на някой нещата. Но да ти кажа то не е нужно от сега да се мисли по тия въпроси. Сега една я мислим, после друга ще я вършим, а повярвай ми като е за второ дете съвсеееем друго вече гледаш на нещата. Основно погледът вече е: Абе, какво толкова съм му се притеснявала на това или онова, кръмене захранване, биба, махане на памперс. Ми, ей на, даже не помня какво съм правила в някои от случаите, а наистина толкова се притеснявах. Питай ме сега колко  е бил точно голям като съм му махнала бибата. А, де? А ми беше тогава фикс идея по едно време. (То пък  толкова лесно стана, само дето го мислех).
За кърменето мислех на поискване, но той "поискваше" на около 3 ч. Satisfied (Ето ти един пример за как една я мислех, то се оказа, че за мен е друго по-подходящо). Както каза kokoJ все едно имаше будилник в дупето. В последствие установих, че ми е много по-удобно да има режим детето. То беше по-спокойно, спеше по-добре и тн. А и един педиатър ми каза нещо много вярно: Децата хранени на поисквани са масово или недохранени, защото майката си мисли, че като не плаче не е гладно. Или дебели, защото майката си мисли, че всеки път като ревне е гладно. А то не е така.
И после ми обясни как там си е доказано, че отнема 3 часа да се преработи храната на новороденото и тн, и тн. В интерес на истината една приятелка си го хранеше на поискване и наистина всеки път като ревнеше и му се даваше да суче. Веднъж я засякох, че за 2-3 часа му даде поне 4-5 пъти да суче. Той милия беше станал много дебел и й направиха забележка лекарите. Та беше после на режим, за да влезе в норма. Satisfied
Но както казах аз модерната майка щях да кърмя на поискване. Той поискваше като часовник на 3 часа и си остана така. Имаше там в някаква книга на Трейси Хог обяснено как след еди си кой си месец трябвало на 4 часа да се кърми. Да, ама като не ще детето. И си остана на 3. Няма да го тормозя я.
С времето някак си разбирах кога за какво реве. Мама знае най-добре.

# 414
  • София
И аз започнах уж на поискване, пък то си направи режим. Спазваше си го съвсем стриктно. Помня,че гледах да има определен брой хранения на ден в началото. За нощните не съм го лишавала, но не съм и настоявала. На втория месец махна нощните сам. Никога не съм го будила, ни денем ни нощем за ядене.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 21:59 от ditmade

# 415
Момичета
Преди време бяхте коментирали , че е БГ не ви правят място в общ. Транспорт...
Само да кажа , че съм в Герм, с видимо голям корем и никой Не става да ми направи място и стоя постоянно права в трамваите. Отделно вчера с ММ бяхме по задачи и седнах на спирката да изчакаме 7 мин транспорт ииии един дядка реши да ми крещи да ставам, при положение, че до мен седеше млад Пакистанец - казах, че съм бременна и ми е трудно да стана, да вдигне мъжа до мен и започна да крещи силно, че той бил пенсионер, че аз съм здрава, той болен(без бастун, но с Ел. Цигара в ръка) Бебка се разбушува в корема...
Оплаках ви се
Пръхтя си и ще продължа до края на бременността да си вися права като кон

# 416
На мен пък навсякъде ми правят място. Даже в автобуса кондукторите раздигат пътници, за да седна аз. Grinning В заведение за бързо хранене касиерката само като ме видя и ме извика на чело на опашката. Поне 6 човека прередих. И изобщо навсякъде е така, от както ми личи корема. Чак ми става неудобно от хората.

# 417
Ей, внимавайте с тежката домакинска работа, особено миенето на прозорците- това го има в рецептите как да предизвикаш раждане. Ако не ви се ражда в 8мия месец - стискаш очи и игнорираш докато не влезеш в 37-38 гс. И мен ме тормозеха психически неизмитите прозорци последните 2 месеца, ама бременността ми беше по-важна. Сега в 38гс с какъв кеф си ги мия Stuck Out Tongue Winking Eye хем ми става чисто, хем работя за разкритие
Как да ги игнорирам тия скапани прозорци. Като трудно се ориантирали вече ден ли  е или нощ😂.. нищо не се виждаше, а пък и празници идват. Измих ги в неделя още си плащам така ме стегна кръста, чее...

# 418
Добре, че отдавна не мия прозорци. ММ се е заел доброволно. Но пък за събота и неделя мисля да се заема с пердетата, ако е хубаво времето, че и те бая прах събират.

# 419
Момичета
Преди време бяхте коментирали , че е БГ не ви правят място в общ. Транспорт...
Само да кажа , че съм в Герм, с видимо голям корем и никой Не става да ми направи място и стоя постоянно права в трамваите. Отделно вчера с ММ бяхме по задачи и седнах на спирката да изчакаме 7 мин транспорт ииии един дядка реши да ми крещи да ставам, при положение, че до мен седеше млад Пакистанец - казах, че съм бременна и ми е трудно да стана, да вдигне мъжа до мен и започна да крещи силно, че той бил пенсионер, че аз съм здрава, той болен(без бастун, но с Ел. Цигара в ръка) Бебка се разбушува в корема...
Оплаках ви се
Пръхтя си и ще продължа до края на бременността да си вися права като кон
На мен вече започнаха редовно да ми отстъпва място в общи линии откакто влязох в 9тия месец и корема ми върви 1 пресечка пред мен.
Азита, като този дядо, направо игнорирай - като няма бастун няма и с какво да те набие Joy
При мен може би най-фрапантният случай беше преди месец в трамвая (т.е. средата на 8мия месец): качвам се вечерта сред работа с шефа ми и една колежка. Трамвая не е претъпкан, но доста пълен. Аз нямаше даже как да се хвана добре и се държах на нещо, което даже не беше дръжка, но бях стабилна ако трамваят спре рязко. Тук в швейцария трамвайте се движат много плавно по принцип. Добре, но точно този път на един завой се разлюля рязко странично - всички бая се разтърсиха, а аз естествено не можах да се задържа и наполовина залитнах към един мъж зад мен, наполовина шефа ми се хвърли да ме хваща - естествено всичко стана за секунди. И благодарение на тях двамата не паднах. И тук шефа ми стреснат изкоментира на висок глас "едва те опазваме да не родиш в офиса , сега да не ми родиш в трамвая " т.е. сега даже хората, които не бяха забелязали че съм бременна, чуха...И въпреки всичко никой не се мръдна да предложи място...

Общи условия

Активация на акаунт