Сватба, булките на 2019 тема 4

• 33 779
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте момичета! Първо искам да ви пожелая прекрасни сватбени дни и още по- прекрасни дни на вече омъжени жени! Бъдете щастливи!
Извинете че измествам фокуса но имам едно терзание. Сватбата ми мина, но съм страшно отвратена, разочарована и обидена от кумата ми. Как мога да я сменя, така да се каже. Не искам тази жена да е толкова важна част от този така невероятен ден за мен! И когато ме попитат за кумата ми не искам да се сещам за нея.
Извинете за поста. Имате ли идея каква е процедурата и дали е възможно
Благодаря ви предварително

# 241
  • Варна
Здравейте момичета! Първо искам да ви пожелая прекрасни сватбени дни и още по- прекрасни дни на вече омъжени жени! Бъдете щастливи!
Извинете че измествам фокуса но имам едно терзание. Сватбата ми мина, но съм страшно отвратена, разочарована и обидена от кумата ми. Как мога да я сменя, така да се каже. Не искам тази жена да е толкова важна част от този така невероятен ден за мен! И когато ме попитат за кумата ми не искам да се сещам за нея.

Извинявай,но това е ужасно! Няма ли възможност да си стоплите отношенията? За да ти стане кума, предполагам сте били близки Simple Smile
За пред църквата мисля,че е невъзможна такава смяна на кума, защото съм чувала,че ако имаш църковен брак с един човек, после дори и да се разведете  и да решиш да се омъжиш за друг вече не можеш да се венчаеш в църква преди да си се развенчал така,че по тази логика може би и с кумата е така, трябва да се развенчае целия рритуал...едва ли може да се смени. Не съм сигурна в тази информация, така съм чувала.

А според българското законодателство, за валиден се счита този брак,който се сключва при условията описани в Семейния кодекс, част от които е да имаш 2-ма свидетели (кумовете), което прави искането ти невъзможно,защото няма как да се промени факта,че тази жена е била свидетел на бракосъчетанието.
Надявам се да се сдобрите Simple Smile

# 242
Много се надявах да има шанс.
Благодаря ви за отговора, съмнявам се че ще се оправят нещата . 💗

# 243
Кумовете са просто свидетели на волеизявлението за встъпване в брак. Не е необходимо да общувате с тях повече. Всичко друго е пожелателно. Ако вече сте се оженили, не можеш да ги смениш.

# 244

Извинявай,но това е ужасно! Няма ли възможност да си стоплите отношенията? За да ти стане кума, предполагам сте били близки Simple Smile
За пред църквата мисля,че е невъзможна такава смяна на кума, защото съм чувала,че ако имаш църковен брак с един човек, после дори и да се разведете  и да решиш да се омъжиш за друг вече не можеш да се венчаеш в църква преди да си се развенчал така,че по тази логика може би и с кумата е така, трябва да се развенчае целия рритуал...едва ли може да се смени. Не съм сигурна в тази информация, така съм чувала.

А според българското законодателство, за валиден се счита този брак,който се сключва при условията описани в Семейния кодекс, част от които е да имаш 2-ма свидетели (кумовете), което прави искането ти невъзможно,защото няма как да се промени факта,че тази жена е била свидетел на бракосъчетанието.
Надявам се да се сдобрите Simple Smile

В църквата кумата не играе никаква роля. Simple Smile Просто присъства на ритуала, но всичко се прави от кума, а и в удостоверението за църковен брак се вписва само името на кума. В църквата, мисля че винаги се приема един човек за кръстник, както и при кръщенетата. Simple Smile Така че, според мен, за църковния брак няма значение коя е кумата, но в гражданския фигурира като име, но разбира се, че не е нужно да поддържате връзка щом е такава ситуацията. Не е приятно, но наистина има много двойки, които тотално губят контакт с кумовете си.

# 245
Не мисля, че има начин да се сменят, а и не намирам причина. Кума/кумата просто фигурират като свидетели, нямат друга правна "роля" в брака ви.
Като сме на темата, един глупав въпрос..при заявлението за граждански, което се пуска, трябва ли да присъстват кумовете, при положение, че вписвам техните имена и ЕГН-та? Или го карат на доверие, че тези хора са съгласни.

# 246
Не мисля, че трябва да присъстват. Миналата година кумувахме и не сме ходили никъде, другият месец пак ще сме кумове - също не са ни уведомили за присъствие някъде при записване.

# 247
Не присъстват на записване, само в деня на сключването на брака с личните документи.

# 248
Аз съм в паника, покрай сватбата която ще е на 27 Октомври 2019 г. и затова се присъединих в групата.
Първо: Милото счупи ритуалните чаши (не е особен проблем, ще си намерим други, макар, че тези много си ги харесвах)
Второ: Фотографа който щеше да снима заминава със семейството си в Канада и ни върна капарото.
Трето: Нямаше да имаме видео, но в последствие размислихме и решихме да наемем и видео.
Та молбата ми е да препоръчате фотограф и видео оператор от Пловдив или региона, предпочитаме да са екип и да работят на прилични цени (все пак няма да заснемаме Холивудска продукция), сватбата ни ще е от около 60+ човека.
Не сме претенциозни откъм видеото, повече държим на снимките.

# 249
Аз не мога да ти препоръчам, но момичетата ще се включат. Да те успокоя, че имаш повече от половин година, Октомври вече не се води сватбен сезон, ще е по-лесно от към свободни дати на фотографи/видео, даже  някои фотографи и ценово облекчават, защото не си в летния сезон. Та, дишай, имаш време да организираш не една, а две сватби, всичко ще се нареди.

# 250

И аз знам, че се кани кум, не кума, за църковния брак мисля ви е необходим само кум. За гражданския брак просто е свидетел за сключването му и до там.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 01:16 от melany123

# 251
В интерес на истината аз също мислех че само ще присъства, но не. Името и гордо седи написано в църковното свидетелство за брак, до това на кума. Имаше и ритуал в църквата с нейно участие. Нашата история също е сложна, на мен не ми е близка, но не предполагах че ще се превърне и в толкова далечна. Просто не желая да се сещам за нея когато си мисля за този ден. Но явно няма как да е

# 252
Ама в крайна сметка.. църковното свидетелство в рамка над леглото ли ви седи? Слагай си я в левия джоб и продължавай нататък, била е част от празника ви, вписана е, толкова.
Има ли момичета, които да си правят сами таблата за настаняване? Гледам в пинтерест едни с обръчи, много ми харесаха, но се чудя дали някой вече е направил нещо подобно, да даде акъл Simple Smile

# 253
  • Варна

Има ли момичета, които да си правят сами таблата за настаняване? Гледам в пинтерест едни с обръчи, много ми харесаха, но се чудя дали някой вече е направил нещо подобно, да даде акъл Simple Smile
[/quote]
 Аз ще го правя сама Simple Smile моето го харесах от пинтерест също,  но не е нещо кой знае какво. Бащата на приятеля ми ще ми накове дъските и ще направи стойката, а аз ще си разпечатам върху същата хартия от поканите и със същия мотив (лимони+маслини) картончетата с имената на масите и кой къде ще стои. Ще закача самите картончета за таблото върху конопен конец със мини дървени щипчици (конеца и щипчиците са от Aliexpres) и съм поръчала на флористките да ми направят жива украса от маслиново клонче и зеленина имитираща листа от лимони за отгоре.
нещо такова си представям,че ще стане:

Ти какво си си избрала? Дай да видим за да дадем акъл. Правила съм един обръч за едно бебешко парти на племеницата ми, ако е същото мога да ти помогна. Обръча беше с балони и цветя,но предполагам и табло ще стане .

# 254
Ние сами правихме нашето, но си беше просто една много голяма рамка, разделена на 16 малки клетки за снимки, в 10 от тях имаше списъци с гостите по маси, в останалите сложихме наши снимки, на кумовете ни и 2- 3 цитата.
Самата рамка, от агенцията на ресторанта ни я монтираха върху тяхното табло от ковано желязо и беше украсено с малко цветя в тематиката на сватбата. Нашата беше пастелно розово и пастелно синьо, цветята основно хортензии и розички.

Общи условия

Активация на акаунт