Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 13

• 51 891
  • 932
  •   1
Отговори
# 795
Зелените и червените човечета са само за пешеходците, защо ги гледате?

# 796
  • Пловдив
Мен сега ме учат, че по цвета на човечетата ще познаеш дали скоро твоя светофар ще се смени, и как ще се смени.

За завоя, мога да кажа пак каквото ми е преподавано от инструктора:
- ако завоят е след светофар - газ, за да се изнесеш по-бързо от кръстовището (като отчиташ че на десен завой и за пешеходците е зелено);
- ако завоят не е след светофар - с крак на спирачката.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 15:51 от svetlana manoleva

# 797
  • София
Това са пълни глупости. Ама пълни. Как ще гледам светофара на пешеходците, за да знам кога ще светне моя светофар? И какво общо има въобще дали завоя е на светофар, на кръстовище, на село или в града?! По-абсурдно нещо не бях чела скоро..

# 798
  • Mediterraneo
И аз. Още повече да се обърква главата на хора, които тепърва ще стават шофьори. Не им стига за останалото, дето трябва да мислят, че и човечетата да следят! Това е безумие и не бих следвала такъв съвет. Мъъъъничко разсейване, да вземеш зеленото човече за твоя светофар и си довиждане!

# 799
Не са точно глупости, но на практика е излишно, защото изисква познаване на конкретно кръстовище и конкретни светофари. И нагласата д правиш нещо по-така на пътя.
Гледаш си автомобилните светофари и си караш спокойно.

# 800
  • Пловдив
Скоро беше. Тръгвам да правя завой при зелен (много ясно го видях) светофар, който обаче се смени(л - това не го видях, така ми казаха) и ми казва: За това се къса. Трябва да гледаш срещуположното човече, което е зелено при твой зелен светофар, и ако ти светне червено, значи твоят ще се сменя и не навлизай.

# 801
Това пак зависи от конкретното кръстовище.

# 802
  • Пловдив
Ами аз вече се побърках направо от такива закономерности по светофарите, как да ги запомня, не знам.

# 803
  • Mediterraneo
Няма как да ги запомниш, всяко кръстовище е организирано по различен начин. Защо трябва да помниш нещо такова?!
Аз знам кръстовищата, по които минавам ежедневно по 100 пъти, просто се автоматизира в ума ми. Но не съм си поставяла за цел да ги помня.

# 804
  • Пловдив
Заради изпита, който предстои. За да ми било по-лесно на него.

# 805
Ох, душата, ама ти нямаш книжка, в такъв случай ги запомни😀

# 806
  • София
За мен е много грешно да се учи да помни наизуст кръстовище било то и за изпит. Аз си гледах знаците и си прилагах правилата. Да, карахме по маршрут, който съм го минавала, но никога не съм се старала да запомням светофари или кръстовища.

Имаш правила. На светофар гледаш на всички посоки. Естествено, това се придобива с времето. Гледа се пътната обстановка, за секунда се поглежда на зелено ли си или на какво си, гледаш този отпред и тн. Гледайки разни човечета утре с твоята кола обаче, когато няма инструктор с педали до теб, ти си рискова за ПТП било то с друга кола, човек и не ми се мисли.

Сори, ако съм по-рязка в изказа си, но утре ще те срещна на пътя с колата и ще отнесеш някоя неприлична дума като ми за натискаш спирачка на зелено.

# 807
  • Mediterraneo
Абсолютно съм съгласна! Научаване на кръстовище! На кого изобщо му хрумва да следи за това, а не за знаци, маркировка и светлини!

# 808
  • 1st floor
Мен сега ме учат, че по цвета на човечетата ще познаеш дали скоро твоя светофар ще се смени, и как ще се смени.

За завоя, мога да кажа пак каквото ми е преподавано от инструктора:
- ако завоят е след светофар - газ, за да се изнесеш по-бързо от кръстовището (като отчиташ че на десен завой и за пешеходците е зелено);
- ако завоят не е след светофар - с крак на спирачката.
При нас има кръстовище с ляв завой и свети зелено и чакаш пешеходците да минат. Както и десен, на който си минаваш нормално,  на пешеходците свети червено. Това за сефте го чувам....

# 809
И аз имам малоумен въпрос. Моля ви, не ме яжте ...

Как се кара и взимат завои на непознат път през планината?

Понякога ходя до Клисурския и Дивотинския манастир след Банкя. Днес ходих за пръв път до манастир Тодор Стратилат преди Балша. Бавно на първа и втора, по средата на пътя с голямо внимание да не идва кола насреща. Как точно става разминаването точно там? Днес не срещнах друга кола.
На първите два ходя често. Спазва се някаква култура на пътя - който може изчаква, не се изпреварва. Рядко ми се е случвало да има джигити.

Общи условия

Активация на акаунт