Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 909
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
the doors, Честита дъщеричка 💋!
Нека расте здрава и щастлива!
Поредното доказателство , че вярата и постоянството са толкова важни!

# 286
  • София
the doors, честито! Да ви е оива и здрава! Много радост да ви носи!

# 287
  • София
Честита радост, the doors! Да сте здрави и щастливи заедно!

# 288
Честита рожбичка, да расте здрава и щастлива, да ви носи радост и усмивки!

# 289
Момичета, пуснах си сама изследвания. Това са резултатите. Ще си запиша час за доктор за другата седмица.
Моля въпреки всичко за коментар. Бременна съм в 17 седмица. Засега с плода всичко е наред, но имах проблемна предна бременност, която слава Богу завърши успешно и имам 6 годишна принцеса.   
 За MTHFR знам отпреди това и приемах до скоро 800 мг фолат.
Коментар от лабораторията:
MTHFR С677Т и MTHFR А1298С
Състоянието на гена има клинично значение предимно при бременност.
1.Хомозиготни индивиди по нормалния алел - нормално състояние на гените 2.Хетерозиготни индивиди - клинично значение имат двата генетични дефекта MTHFR С677Т и MTHFR А1298С с прояви на:
- повишени плазмени концентрации на хомоцистеин
- понижени плазмени нива на фолат
3.Хомозиготното носителство на мутантния алел С677Т има клинична проява - тези пациенти имат повишени плазмени концентрации на хомоцистеин и понижени плазмени нива на фолат.
 ITGA2 C807T
1.Хомозиготни индивиди по нормалния алел - нормално състояние;
2.Хетерозиготни индивиди- повишена тромбоцитна агрегация;
3.Хомозиготното носителство на мутантния алел- повишена тромбоцитна агрегация и риск от тромботични инциденти.

ITGB3 T1565C
1.Хомозиготни индивиди по нормалния алел - нормално състояние;
2.Хетерозиготните и хомозиготните носители на мутантния алел - повишен риск от тромботични събития, като при тях ефективността на аспирина като антиагрегантно средство е снижена.

# 290
  • София
Дес,
Двете мутации в MTHFR освен с неусвояване на Б9 (фолиева киселина) са свързани и с неусвояване на Б12. Направи изследване на Б12 и хомоцистеин, ако Б12 е в дефицит или близо до долната граница е добре да приемаш допълнително Б12 в метилирана форма - търси метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин. Повишеният хомоцистеин, ако излезе такъв проблем, се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.

За двата интегрина нищо не зная, но с този повишен риск от тромботични събития, който са написали в заключението, може би е добре да ти изпишат някаква антикоагулантна терапия. Консултирай се със специалист, и то повече от един, и бъди готова за различни мнения. Също така имай предвид, че в заключенията пишат за риска от тромботични инциденти, но някак пропускат риска от спонтанни аборти, свързани с влошен кръвоток.

След като освен резултатите по-горе имаш и предишна проблемна бременност, терапията звучи като разумно решение.

# 291
Здравейте, и аз сама си пуснах изследване и днес излязоха резултатите ми:

# 292
  • София
Томи,
имаш 4 мутации по нискорискови фактори.
Всеки един от тях сам по себе си не е проблем, но в съвкупност могат да създадат проблем. Консултирай се със специалист за назначаване на терапия при бременност.

Мутациите в MTHFR са свързани с неусвояване на синтетични форми на витамините Б9 и Б12, затова трябва да приемаш бионалични/метилирани форми - Фолат/Л-Метилфолат/Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Направи изследване на тези витамини - добре е да ги докараш до горна граница преди забременяване.

На първа страница на темата има по-подробна информация. Можеш да прегледаш и какво сме писали назад в предишните теми.

# 293
Здравейте. Някоя от вас да е пила противозачатъчни с доказана тромбофилия? Аз съм хетерозиготен носител на 2 мутации и пих такива хормонални над 1 години след първата бременност без никакви забележки.  Сега се чудя дали да повторя приема. Дали риска от тромбоза е голям? Доктора не ми препоръчва,  но не ми и забранява твърдо.

# 294
Аз също съм пила продължително време и не съм имала проблеми. Но за съжаление това не означава че при следващ прием няма да се появят такива. Никой не може да каже със сигурност кога и дали изобщо ще се прояви тромбофилията. Мутациите означават просто риск от настъпването на такава.

# 295
Над 10 години съм пила противозачатъчни без да знам , че имам тромбофилия , но съм била и по-млада де 20-30г., ако има значение...не съм имала проблеми през този период.

# 296
  • София
И аз съм пила 12г противозачатъчни.
Тромбофилията може да се прояви при бременност, залежаване, травма на крайник и др. Прочети първа страница на темата.
Много лекарства имат кръвосъсирващ ефект, но преценяваш риска по метода "по-малкото зло" и това е.

# 297
Здравейте момичета Simple Smile След две ранни загуби,началото на година пуснах изследвания за тромбофилия и се оказах носител на 4G/5G и хетерозиготен носител на HLA-G Ins/del(което не съм наясно какво значи)Пусках изследванията в Света Марина във Варна и се консултирах с д-р Ангелова,като тя каза че не е нужна никаква терапия.Моят АГ ми каза,че ще съм на фраксипарин до края на бременноста,но ако се окаже че имам мутации и другаде,дали ще е достатъчно.Ангелова ми каза,ме няма нужда да пускам други фактори,ама виждам че и там доста често излизат мутации.Притеснявам се дали само фраксито ще ми е достатъчно,в очакване на + тест съм и ми е малко свито.

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 14:41 от IvGG

# 298
Здравейте. Бяха ми назначени изследвания свързани с тромбофилия. Излязоха някой от тях  и едно се оказа малко над нормата - лупус антикоагулант. Нормата е от 0.8 - 1.2, а моето е 1.39. Четох ,че до 1.5 не е притеснително и антикоагулантът на лупус се съдържа в малки количества и неговата активност е малка, но все пак аз се притеснявам. Ако някой от вас е наясно, моля да ми помогне, какво значи??Всички останали изследвания са в норма.

# 299
Здравейте , Тъй като в момента преминават през трети аборт И инфото за тромбофилия ми е тотално объркващо и не ясно . Искам да питам дали тези тестове които съм избрала са достатъчни ( Геника (Вродени тромбофилии -Пълен панел ( ,Изследването включва Фактор V Leiden (R506Q), Протромбин (20210G>A), PAI (4G/5G) и MTHFR (677C>T).
Гени:
F5, F2, MTHFR, PAI л, ACE (I/D), Фактор XIII (Val34Leu), MTHFR ( 1298A>C) и MTRR (66A>G).
Гени:
F5, F2, MTHFR, MTRR, ACE, F13, PAI)

Пакет Имуногенетика , при спонтанни аборти
( TNF, HLA-G, IL1A, IL1B)

Да подчертая че Кариотип имаме .( Нормален е )

Или има още неща които да пусна . Искам да пусна всичко което е възможно защото вече ми е трудно да губя . Ще бъда благодарна за съвет .
 [/img]

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 11:11 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт