Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 094
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря ви, дано не сгреша, в момента имам това на Мьолерс синята капачка и просто се чудех дали е удачно в ранна бременност, иначе съм пила и това на хомеостаза, като поръчвайки го по мейла ми бяха много подробно описали ползите на прием в напреднала бременност както за детето така и за майката

# 511
Nandin, а защо не си фен на аспирина?
Аз съм с Фактор 5 Лайден и 4G/4G. Всеки ден на клексан 0.6 и АП. На ФМ проф. Марков ми каза да не пия АП, бил излишен. Днес бях при проф Паскалева, АСПИ тестът ми изкара, че вече тази доза ми е малко недостатъчна. Но заради огромните хематоми, които имам, Паскалева предложи да го спра и каза, че всъщност нямам нужда от него. Сега се чудя какво да правя. Следящата АГ ми го предписа всеки ден, а като й казах за мнението на Марков, ми каза, "ако искаш през ден". Но какво значи "искаш", аз не съм медицинско лице. Иначе не го искам още от самото начало, но ако е опасно за бебето да го спра... Би ли ме посъветвала? Или някой друг компетентен... Благодаря!

Аз лично не съм му фен и отказах да го пия в началото на бременността.
Но няма как да ти кажа “не го пий”

# 512
  • София
Аз го пиех заради висок риск от преекламсия, както и клексан 0,6 всеки ден.
Иначе съм с две нискорискови мутации 4G/5G и неусвояване на вит от група Б.
Но с две загуби в късни седмици , като бях и с високо кръвно при тях.
Едното ми Аг искаше да пия само аспирин 150, Марков също.
Другото само клексана. В крайна сметка послушах Паскалева и следвах нейната терапия , при нея ходех и на контроли всеки месец.
Никога не съм прокървявала.

# 513
  • София
Bobsy, аспирина и по принцип НСПВ имат  тератогенен ефект (водят до вродени малформации на плода). Уж се отнасяло за приемане на високи дози, ама... За себе си реших, че няма да го пия поне в началото. Пих АП от 30 до 36г.с.

# 514
Страшничко звучи, дано няма последици, пия го от самото начало. Nandin, а ти с какви мутации си?

# 515
  • София
Bobsy, аз имам само 4г/5г, но има съдови инциденти и в рода на майка, и в този на баща ми. Отделно имам кг в повече, а и годините не са ми малко. Като се сложат и резултатите от доплера и повишения риск от прееклампсия... За това бях на Клексан, в  началото 0.4, а след 20г.с. вигнах дозата на 0.6 (след изследване на анти-Ха)
Има случаи, в които ползите са по-големи от рисковете. Ти си с високорискова мутаци и е оправдано да го приемаш. Коя седмица си сега. Можеш да почнеш да го пиеш през ден и след 10дни 2 седмици да се види кръвотока.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 15:03 от Nandin

# 516
Много са противоречиви мненията за аспирина, едва ли някой може на 100% да е ЗА или пък ПРОТИВ.
Аз от 2 дни вече не го пия- в 33 г.д., по препоръка на докторите. Тук, за радост, и тримата са на едно мнение Joy
Само че мен продължава да ме е малко страх, макар и в по-голяма седмица, защото миналата бременност, след като го спрях (сигурно е било прекалено рано), започнаха проблемите.
Та, беля със, беля без... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 517
В 24 седмица съм, имам още време...
Zuzameg, ти всеки ден или през ден го пиеше, сега и преди? Какви проблеми почнаха преди, като го спря?
Nandin, какъв ти излезе рискът от прееклампсия и чрез кръвен тест ли беше установен? На мен ми излезе 1:800 преди 34гс и 1:180 преди 37... От Щерев ми казаха, че терапията е излишна, но аг-то ми даде заради тромбофилията.
А вчера Паскалева ми каза нещо интересно, че аг-тата без основание принципно спират ап в 34 гс, можело и 3 дена преди секциото да се спре.
Кой друг лекар в София би дал компетентна оценка за тромбофилия, без да смятаме Паскалева, Русев и Сигридов?

# 518
  • София
Bobsy, не помня цифрите от скрининга (детето ми е на 1г и 5м). Имах повишена резистентност на еднота маточна артерия и след като ми сложиха холтер, се установи, че кръвното е тръгнало да се повишава.

# 519
Bobsy, и първата, и втората бременност още от трансфер АП 100/всеки ден
. Само че първата бременност докторът ми го спря още 22-23 г.с. и после в 26- та ми беше сложена ужасната диагноза "тежка ретардация" и съответно хоспитализирана в МД за аборт. Т.е., поне по мои сметки, аз с тромбофилия (за която тогава не знаех) съм избутала до 22 г.с. само благодарение на АП и спирането му е подействало зле. Пак казвам- това си е лично мое мнение, никой доктор не ми го е потвърдил на 100%.
Сега, втора бременност, пак същото- АП от 100 всеки ден, отново от трансфер, под контрола и на проф. Паскалева чрез аспи- тест. При последната консултация с нея в 31 г.с.препоръча да го смъкна на 0.75 и дори да го направя през ден. Същото каза и Сигридов, че към 31-32 да мина на доза през ден и сега в 34-та вече каза да го спирам. Засега съм добре. А и вече в по-голяма седмица съм по-спокойна, ходя всяка седмица на доплер, така че ако недай си Боже нещо се обърка да мога да реагирам веднага.
И така... Живи здрави, чакам беба в края на август.
А, да добавя, че съм и на Клексан 0,4/всеки ден.
Извинявам се, ако съм ви отегчила с дългия пост.
Успех на всички борещи се!

# 520
Здравейте момичета, искам и аз да се запиша в темата, защото вече не знам какво са правя с тази тромбофилия Sad
Имам я установена от Д-Р Русев, Тонка ми каза при бременност през ден по 0.4 Фраксипарин.
В момента съм в 21г.с с близнаци. През цялото време сума на клексан  0.4 всеки ден. Сега реших да отида и на второ мнение при лекар от майчин дом , който твърди, че тези инжекции били отречени вече, миналата година било доказано, че тромб нямала нищо общо с абортите и държи да спирам инжекциите, защото съм щала да имам проблеми с плацентата. Другата седмица имам час и при Сигридов да видим той какво ще каже.. вече не знам кое е истина всеки отрича 50% от това което пиеш и правиш досега!
Предвид това, че съм двуплодна нямаше как да не потърся и друго мнение. Като чета тук май никой не я е чувал тази теория и не си е спрял инжекциите...

# 521
Аз ги спирам постоянно завдно с аспирина. Слагам 1 седмица, получавам едни миниатюрни кафеникави власинки едва забележими на тоал. хартия индокторът ми ги спира моментално за една седмица. После пак и пак спиране. В началните седмици дори ги бяхме спрели за 3 седмици. Не знам, но според мен фраксито и аспирина ми правят повече проблем, отколкото да ми помагат.

# 522
  • София
Ирина, има много доктори, които отричат терапията с НМХ - и в Майчин дом, и в Надежда, и на други места. Явно не им се е случвало да губят бебе или няколко. Така че те нека си заравят главата в земята. Затова имаме глави на раменете си, за да можем да преценим на кого да се доверим.

И да, на последното ESHRE са приели някакви указания, че НМХ трябва да се назначава едва след 3 последователни аборта.
Предполагам това засяга само бременните, които не са влезли в лудница дотогава, или не са се сдобили с ДВТ, емболия или друго приятно състояние. Самият проф Кременски се беше изпъчил в профила си с това указание. Да се смееш ли, да плачеш ли...

За радост все още има лекари, които следят проблемна бременност, имат наблюдения кое работи и кое - не, и разпознават проблемите навреме. Малко са, но ги има.

# 523
Ееее, чак ме хваща бяс... Angry
Едва се справих с една загуба, не бих издържала 3, за да ми назначи някой терапия. Ама как може?!?! То и затова вече сме станали половин професори.. щото истинските такива, освен да ти размахват теории, друго не правят.
То вярно, че на никой не му е приятна да се боде всеки ден, но смееш ли да поемеш такъв риск, аз лично- не, а пък с близнаци да не говорим (не че едно е малко). А и специално за мен, статистиката, дори само от тази група, говори много.

# 524
Направо ме изуми тази глупост. Който го е предложил това със сигурност не знае какво е да загубиш детето си. Според мен за изследването за тромбофилия трябва да се казва на всяка бременна, а не само на тези, които вече имат по една загуба. Много ми е интересно защо трябва да играем на "руска ролетка" и да чакаме да видим какво ще стане, за да вземем мерки при положение, че може да се презастраховаме. Трябваше аз да чета мнооооого повече докато бях бременна и да си правя всяко едно излседване, което е познато на човечеството, а не да се доверявам на лекар....

Общи условия

Активация на акаунт