Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 074
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
Извинявам се за последователния пост, ама влизам само да се извиня на Нико, има си той склонност към показност, която ме нерви, ама кой ли си няма разни бъгове, и аз включително. Та, Нико, извинения от мен.
П.С, Това не значи, че одобрявам Златен век и много ще се радвам, ако спрат строежа и ги накарат да го свалят до разрешената височина.

# 196
Ето ви малко статистика на база сключени сделки. Вярно не са много, но пак е нещо. На всяко тримесечие изкарват такива данни. За сега това е най-истинското, понеже никой друг не изкарва данни за цени на база сключени вече сделки.
https://www.mirela.bg/index.php?p=stats_form
Може да обсъдим вие какво мислите по въпроса?

Изглеждат ми реални.

# 197
Това са офертни цени. Реални са колкото са реални мечтите на продавачите. Диаманта догодина на  1850 макс.

# 198

Абе откога улица Латинка е съседна на Тинтява и са много близо? Според мен, между профила на двете улици няма нищо общо, Латинка е спокойна и зелена, с предимно ниско застрояване, Тинтява пък става направо мини-Манхатън с тези всички мастодонти, дето ги нацвъкаха и продължават да ги цвъкат по нейното протежение - заради големите празни индустрални терени.
А, тя статията е в пловдивски вестник, ясно.
Статията показва нивото на грамотност на младото поколение.
Друг въпрос е, че от там минават аХтобусите от автогара Юг, която по определени причини / от приватизацията  / няма шанс да бъде преместена нЕкъде си...

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 22:28 от dikobraz

# 199
Това са офертни цени. Реални са колкото са реални мечтите на продавачите. Диаманта догодина на  1850 макс.
В линка, който съм дал има статистика за цени на база сключени сделки, не само офертни цени.

# 200
Според мен статистиката на Мирела се базира на малката им собствена извадка. То се вижда - в някои квартали няма данни за определен вид апартаменти, пък не е като да няма предлагане.

# 201
Именно, базира се на тяхната извадка, но до момента е най-истинското, с което разполагаме. Дали някой брокер като tomeva в темата ще ви даде малко данни на база продажби на нейната агенция или ще погледнем тези на база на тази въпросна агенция, е все тая.

# 202
  • В най - голямото село
Според мен някои цени са и за обзаведени апартаменти (това е лично мое мнение).

Относно евентуалното ми закупуване на апартамент в м. Гърдова глава , вчера един познат ми излезе с аргумента "знаеш ли вечер какво е задръстването натам". Добре,  но къде вече няма задръстване. Избрала съм мястото , защото към този момент е доста по - спокойно от нагъчканите други квартали, устройват ме малко по - големите стаи в апартаментите. Качество на строеж на изпълнителя. Бихте ли споделили мнение, за евентуалните задръствания в района. Благодаря.

# 203
Според мен някои цени са и за обзаведени апартаменти (това е лично мое мнение).

Относно евентуалното ми закупуване на апартамент в м. Гърдова глава , вчера един познат ми излезе с аргумента "знаеш ли вечер какво е задръстването натам". Добре,  но къде вече няма задръстване. Избрала съм мястото , защото към този момент е доста по - спокойно от нагъчканите други квартали, устройват ме малко по - големите стаи в апартаментите. Качество на строеж на изпълнителя. Бихте ли споделили мнение, за евентуалните задръствания в района. Благодаря.

Задръстванията , за които има предвид Вашият познат относно местността Гърдова глава, са факт. На Околовръстното от разклонението на бул. Бъкстон до Горнобански път и цар Борис 3 и нагоре стават страхотни задръствания в пиковите часове, стои се и по 20-30 минути понякога. Това е заради това, че още не се прави отдавна обещаваното разширение и ремонт на Западната тангента на София.
А за да се стигне до Овча купел комплексите, Люлин, Банкя и т.н. често отива повече от час.
Отделно и светофарите там не са направени добре и допълнително това натоварва.
Но като се направи най-после това разширение, ще е по-добре преминаването.

# 204
  • В най - голямото село
хадзапи bouquet

# 205
  • София, Bulgaria
Относно продажните цените на имоти, които са на сайта на Мирела, те са извадка от техни сделки и дават някакъв ориентир. Може да има изкривяване някъде, ако да речем за тримесечието имат да речем само една продажба на 2-ст ап. , а той може да се продал много над пазарана цена или много под пазарна цена по една или друга причина.
Ако ме питате мен ще кажа следното:
Източни и Южни райони с почти изравнени цени:
Панел:

1 ст,- 50-55000 евро, ако е преустроен и добре ремонтиран 60 000 евро
2-ст- 65-75000 евро, пак в зависимост от състояние и етаж, както и квадратура, ако например е стар панел около 58 кв.м. и е за ремонт 65-66 000 евро макс.
3-ст. панел 80-85 000 евро, ако в понаправен може и малко повече, но няма да мине 90 000 евро
ЕПК  като панелите, може да са една идея по-скъпи.

Тухла стара за ремонт:
1-ст: рядко излиза, нямам наблюдения
2-ст: 80-85 000 евро и  90К може да минат, но трябва да е наистина добър имот според другите характеристики.
3-ст:  120000- 130 000 евро

Ново строителство:
2-ст: 85-95000 евро
3-ст: 130-160 000 евро
4-ст: 200-220 000 евро

Изключения: Изток, Иван Вазов, Лозенец са по-високи цени  20-30%...
Витоша, Малинова долина, Кръстова вада, Манастирски ливади са с по ниски цени... там са на долната граница в цитираните диапазони.

Западни райони: с около 10-15% по- ниски  от цитираните цени за Източни райони. На определени локации в тези квартали и доста повече.
Но все пак например 1-ст панел под 40 000 евро много трудно да се намери, дори и в Обеля.
В тези квартали аномалиите са доста големи, например: Люлин 7,8,9, 10 цените са най-високи. Ако в  Надежда купя 2-ст ап. ремонтиран за 65000 евро, в Младост същия имот ще е за ремонт.

На всякъде са възможни изключения и в двете посоки.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 15:25 от tomeva

# 206
Относно евентуалното ми закупуване на апартамент в м. Гърдова глава , вчера един познат ми излезе с аргумента "знаеш ли вечер какво е задръстването натам". Добре,  но къде вече няма задръстване. Избрала съм мястото , защото към този момент е доста по - спокойно от нагъчканите други квартали, устройват ме малко по - големите стаи в апартаментите. Качество на строеж на изпълнителя. Бихте ли споделили мнение, за евентуалните задръствания в района. Благодаря.
Имам близка приятелка в Павлово, тя се оплаква много от задръстванията до центъра. Нямам лични наблюдения.  Иначе да, навсякъде е задръстено, за мен решението е жилище до метро.

Томева Hands Thumbsup - тази статистика май се припокрива с Мирела. За общ ориентир е добре, но за индивидуално решение за покупка или продажба не става, защото е много обобщена. Не го казвам като упрек, то не е възможно да е друга, само като мнение.

Един въпрос към Томева - при статистиката какво разбира под "едностаен" - боксониера или едноспален (т.е. гарсониера)? За мен има разнобой в дефинициите при СС и НС, защото двустаен НС е = гарсониера в СС, само че кухнята е голяма, а стаята малка при НС. Та в случая какво се има предвид?

Освен другото, кварталите често имат подрайони с различни цени, а и понякога нещо в съседния по-евтин го слагат към по-скъпия - примерно Иван Вазов и Стрелбище.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 14:10 от Анонимен

# 207
  • София, Bulgaria

Томева Hands Thumbsup - тази статистика май се припокрива с Мирела. За общ ориентир е добре, но за индивидуално решение за покупка или продажба не става, защото е много обобщена. Не го казвам като упрек, то не е възможно да е друга, само като мнение.

Един въпрос към Томева - при статистиката какво разбира под "едностаен" - боксониера или едноспален (т.е. гарсониера)? За мен има разнобой в дефинициите при СС и НС, защото двустаен НС е = гарсониера в СС, само че кухнята е голяма, а стаята малка при НС. Та в случая какво се има предвид?

Освен другото, кварталите често имат подрайони с различни цени, а и понякога нещо в съседния по-евтин го слагат към по-скъпия - примерно Иван Вазов и Стрелбище.

Така е Попеа това са обобщени, за това има и диапазон, защото всеки имот сам по себе си е уникален и специфичен, дори съседни апартаменти в един и същи блок могат да се продадат на много различни цени. Когато се определя цена на конкретен имот се вземат предвид много фактори, като: състояние на имота, колко е универсален за голяма част от купувачите, какви са конкурентите му в момента на пазара/ тук се изключват всички, които не са продадени последните 3 месеца, всички фалшиви  такива, които са строеж в момента/ , събира се информация за реални сключени сделки и не на последно място се определя профилът на купувача и как Банка би финансирала този имот. Ако ап. е 1 ст се гледат и 2-ст. апартаменти, защото при малка разлика те също може да се явят конкуренти. За 2-ст се гледат и 3-ст. апартаменти.

1 ст. панел/СТ е гарсониера: една стая, кухня, баня с балкон или без. Квадратури 40-48 кв.м. Боксониера е една стая с кухненски бокс в коридора или в стаята, 33-36 кв.м
1 ст. в НС е еднопространствено помещение с кухненски бокс, баня тоалетна с или без балкон. 38-40 кв.м ЗП/ 50 с общи части.

2-ст панел/ СТ е кухня, спалня, хол, баня с 1 или 2 тераси. 58-68 кв.м
2-ст НС дневна с кухня, спалня, баня с тоалетна, тераса. Квадратурата е много разнообразна, но най-разпространената, която съм срещала е 55-60 ЗП/ 65-70 с общи части. Според мен под 60 кв. м ЗП е семпъл апартамент.

3-ст панел/СТ е кухня, 2 спални, хол, 2 бани с  2 тераси, килер/ не винаги/. Квадратура 78-88 кв.м.
3-ст НС е дневна с кухня, 2 спални, 2 бани с тоалетна, килер/ не винаги/, тераса/ 1 или 2/. Квадратура от 79-100-120-130 ЗП..всякаква е..

# 208
Който беше приготвил парата ще трябва да почака.

https://m.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/04/04/3414860_boiko_bori … ja_na_zlaten_vek/

# 209
 Интересно дали сега ще има връщане на ресто.

Общи условия

Активация на акаунт