Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 286
  • 804
  •   1
Отговори
# 510
Жива да не бях...

# 511
Ееее ,  ама така как ще вземе общината едни 20 лв за заявления ???  Нищо че ти трябва само 1 ( и евентуално още 1 ако си  4-та група. Но преди 2 години ни караха да изкарваме оригинални удостоверения , защото училищата си правеха каквото искат. )
Тогава , в не 1 интервю , г-н Чобанов обеща до 2 години да има една обща система за кандидатстване за 1-ви клас за цяла София, и уеднаквени критерии за прием в ПГ и 1-ви клас ...има ли вече такова животно? ( защото не са 1 или 2 случаите на деца приети в ПГ и неможещи да продължат да учат в училището , защото административния район- критерий за прием в ПГ, няма нищо общо с прилежащия на училището Simple Smile Simple Smile ))

# 512
Информация от училището ни по местоживеене - заявленията за кандидатстване ще се приемат по е- път (това вече си го знаехме), но по-важното е, че няма да има нужда да се вадят удостоверения за настоящ адрес, справката ще се прави по служебен път.
Знаете ли, дали това е свързано с Наредба и всички училища трябва така да действат ?

# 513
Имаше препратка към Столична община, https://www.sofia.bg/education-messages/-/asset_publisher/ASgDWU … 4Brnwj7LLOG1-0swA
Отделно една фирма благодари на училищата, които са се доверили на нейната електронна система за прием на първокласници. Та за е- кандидатстване нямам съмнения. Но за справките не съм сигурна дали всички училища ще си ги набавят по служебен път. Към момента не съм попаднала на друга инф. по въпроса.

# 514
А сетили, че можело по служебен път....

Не са се сетили сега, а просто не могат да разкарват хората. Иначе с удоволствие ще ви разкарат до общината да оставите някой лев.

# 515
  • София
Споко, Stuck Out Tongue Winking Eyeте пробваха това нещо преди години, бързо бързо системата заби и пак ходихме до училището.

# 516
Поне по мейл може да се подават документи, ако забие системата и пак ще е облекчение в подобно време.

# 517
Оф, отворих на училището, към което се бяхме насочили, и по техните критерии печелим само една точка. Не ми е ясно тези техни критерии в допълнение към тия от сайта на общината ли са или си броят точките само от техните критерии?

# 518
Критериите са едни и същи за цяла София. Какво разбирате под техните критерии, не сте с отседналост 3 години и имате само 1 точка, така ли?

# 519
Не. Техните критерии за адрес са тези двата в заповед за прием:
№   КРИТЕРИИ   НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
1.1.   -   Постоянен или настоящ адрес на родителя/ настойника на територията на Столична община – 1 т.

1.2   -   Настоящ адрес на родителя/настойника в границите на Столична община и с постоянен адрес от други области на страната, извън София-град – 3 т.   

Ние сме 1.1
Всички останали критерии са за деца от подготвителна група, многодетни семейства, осиновени/приемни, с инвалидност, сираци и прочие, от там нямаме точки.
После пише:
6.6.   Класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от събраните точки.
Т.е. тези с 3 точки са преди нас, както го разбирам. Може и да не го разбирам правилно, изфирясах вече с тоя (липса на) избор на училище:))
151 НСУ е училището. Нямат или поне не намерих карта с района на училището на сайта.
Иначе на адреса сме от 2012, но се падаме към друго училище в Овча купел.

# 520
Забравила съм колко точки се дават за прилежащ район и отседналост. Мисълта ми беше друга - критериите важат за цяла София, не само за вашето училище. И да, дават се допълнителни точки за многодетни семейства, братя, сестри, инвалидност и т.н. Което не означава, че няма да приемат децата само с 1 точка, като цяло те са сигурни в училището, освен ако кварталът не е много пренаселен. Ако си следила миналогодишния прием, ще имаш идея с колко точки са приемали деца на 1,2,3 класиране.

# 521
  • София
На мен ми звучи като нещо сбъркано това, че ако имаше постоянен и настоящ адрес в София имаш по-малко точки отколкото ако постоянният ти адрес е извън София. Тоест предимство за децата, които имат само настоящ адрес в София, не и постоянен. Не звучи логично, но така е написано, факт. Аз бих пуснала едно запитване на имейла на училището, много е странно....

# 522
Училището се води Национално, предполагам, че е заради това. Няма го в списъка на общината с прилежащите райони. Но си мислех, че поне за там имаме шанс, а явно нямаме, ще сме на някоя томбола.

# 523
За 151-во училище ли става въпрос?

# 524
Здравейте, а как стои въпроса със записването. Ако на първо класиране детето е прието в едно училище (не много желано), но искам да изчакам второ и трето класиране за друго училище? Записвам го в първото, и подавам документи за второ класиране в другото училище? И ако го приемат го отписвам от първото? Става ли така? Нещо се обърках.

Общи условия

Активация на акаунт