Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 265
  • 804
  •   1
Отговори
# 555
Привет,
Аз също съм мама на бъдещ първокласник. Той ми е голямото дете и аз се сблъсквам с кандидатстване за първи път. Училището, което ни е по районизобщо не ми харесва. Ориентирам се към училищата в съседни райони.
 Имате ли идея къде може да се види рейтинга на училищата. Лошото е, че съседния ми район е Витоша и там има много кандидати.

# 556
  • България
Здравейте, и на мен съседен район ми е Витоша. Накъде сте се ориентирали, към кое училище?

# 557
Здравейте, имаме настоящ адрес от 30.05.2017, но подаването на документи е до 21.05.2020, тоест сме втора група, 9 дни не ни достигат Simple Smile защото пише, че е към дата на подаване на завлението, но за второ класиране се подава пак заявление, тогава 30 май ще е минал, значи ли това, че на второ класиране ще сме 1ва група вече???

Мисля,че за 9 дни не би трябвало да правят проблем.Пробвайте да се обадите в училището и ги попитайте в коя група да се запишете 1-ВА или 2-ра.Аз мисля,че е редно да сте 1-ВА,това са само 9 дни.

# 558
Подкрепям, опитайте за първа група, мястото ви е там!

# 559
Искам да проверя рейтинга за 2-ро,5-то и 52-ро. Най-удобно ми е 52-ро, най-близко е до вкъщи.

# 560
Училищата в България нямат рейтинг. Може да провериш единствено класиране на училищата по резултати от матурата след 7 клас. Връзката с първи клас е спорна, но ако държиш да видиш нещо, това е.

2-ро училище в със страшен наплив, ако не си в района, изобщо не се хаби да кандидатстваш. Иначе съм чувала само хубави неща за него, недостатък е че училището е огромно.

# 561
Едното училище,в което имам намерение да кандидатства детето ни е по район по настоящ адрес,но настоящия адрес го смених миналата седмица Grinning
Тоест съм трета група,така ли?
Да, детето попада в 3-та група.

# 562
Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос, но какво точно означава "гранични училища" за дадено училище? Максимален брой точки за местоживеене се дават, когато си с постоянен адрес повече от три години в микрорайона на училището. Ако живееш в района на "граничните" се  взима 1 точка надолу, нали?

# 563
Здравейте! Търся всякаква информация за учителите които поемат 1 ви клас през слдващата учебна година в 6 ОУ (до Седмичисленици)  и в 133 СОУ (Руското училище). Ако някой има впечетления (хубави или лоши) моля да сподели. Колебаем се кое е по-доброто училище за силно чувствителна и плаха бъдеща първокласничка Simple Smile

# 564
  • София
Здравейте,може ли някой да разясни този текст:

Ако постоянният/настоящ адрес на детето е променян през последните над 3 години, от 1 до 3 години или през последната една година преди подаване на заявлението, но промяната попада в границите на прилежащия район на училището, се ползва по-благоприятната за ученика група.
Когато единия от двата адреса попада в района на училището е по-благоприятно отколкото да е в съседен район.
Например - училище 1 ви е прилежащо по постоянен адрес и кандидаствате с постоянен адрес, а училище 2 ви е прилежащо по настоящ адрес и там кандидаствате с настоящ адрес.

Вие в района на училището ли сте и от колко време?

Не е ли по-скоро, когато си променял адреса си -постоянен или настоящ в един и същ район, който е прилежащ на училището, то да се вземе по благоприятната група? Примерно -не във 2 ра , а в първа група.

# 565
Здравейте,може ли някой да разясни този текст:

Ако постоянният/настоящ адрес на детето е променян през последните над 3 години, от 1 до 3 години или през последната една година преди подаване на заявлението, но промяната попада в границите на прилежащия район на училището, се ползва по-благоприятната за ученика група.
Когато единия от двата адреса попада в района на училището е по-благоприятно отколкото да е в съседен район.
Например - училище 1 ви е прилежащо по постоянен адрес и кандидаствате с постоянен адрес, а училище 2 ви е прилежащо по настоящ адрес и там кандидаствате с настоящ адрес.

Вие в района на училището ли сте и от колко време?

Не е ли по-скоро, когато си променял адреса си -постоянен или настоящ в един и същ район, който е прилежащ на училището, то да се вземе по благоприятната група? Примерно -не във 2 ра , а в първа група.
Според мен не е така. В района на училището си една от групите от 1 до 3 според времето в което си живял, а в съседен район си винаги 4 група. Няма как от 2 да станеш 1 група. Единствения начин е вместо от 1 до 3 год да се живял повече от 3.

Дайте пример, за да го помислим.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 19:25 от П@нди

# 566
Мисля, че се отнася за случаи, когато се местите в един квартал. Живели сте в А вход на блока и сте отишли в Г вход на блока или в съседната кооперация, но и двата адреса са прилежащи за училището. Ама това аз си го мисля. Не знам дали е така.

# 567
  • Sofia
Мисля, че се отнася за случаи, когато се местите в един квартал. Живели сте в А вход на блока и сте отишли в Г вход на блока или в съседната кооперация, но и двата адреса са прилежащи за училището. Ама това аз си го мисля. Не знам дали е така.
Точно така е. Тази формулировка я приеха именно за хора, които са си сменили адреса в рамките на същия прилежащ район. Реално те си имат уседналост, но не и по документи, защото удостоверението е от датата на промяната на адреса.
Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос, но какво точно означава "гранични училища" за дадено училище? Максимален брой точки за местоживеене се дават, когато си с постоянен адрес повече от три години в микрорайона на училището. Ако живееш в района на "граничните" се  взима 1 точка надолу, нали?
Точки не се дават за децата с местоживеене в прилежащия район на училището. Тези деца се делят на три групи според уседналостта и тези, които са с уседналост от 3 и повече години са с предимство. Други критерии дават точки. Точките се гледат само когато децата от една група са повече от свободните места.

Граничен прилежащ район - това е район на съседно на вашето училище. Двата прилежащи района трябва да ги дели една обща улица или булевард, за да се водят гранични.

Ако кандидатствате от граничен прилежащ район (съседен), имате право на 5 точки. Както се разбира, това засяга само 4-та група. Тоест тези точки се гледат, след като са приети всички деца с уседналост (1-ва, 2-ра и 3-та група) и са останали някакви места за деца извън прилежащия район на училището.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 11:45 от Brin de muguet

# 568
Ами при нас ситуацията е такава,че с бащата на детето живеем на семейни начела и не съм сменяла адресната си регистрация,защото живеем в един квартал  и двата блока са на 300-400 м.разстояние,но двата блока попадат в различни училища.
Не съм предполагала,че ще има такова значение номера на блока при кандидатстване в училище.
Преди 2 седмици смених адресната регистрация на детето,но мисля,че въпреки това си оставаме трета група в желаното училище.
Изпратих запитване до Дирекция “Образование”,приложих и документи през годините,в които детето фигурира с адреса на баща си,на който реално живеем,като например регистрация от 2013 год. при ОПЛ,епикризи от болници,които сме посещавали през годините,протокол за лекарства отпускани по НЗОК,рецептурна книжка,в които е записан адреса на бащата(детето е с ТЕЛК и приема лекарства),за да се опитам да докажа,че детето наистина откакто е родено живее на адреса на бащата,но поради непосредствената близост на двата блока не съм сменяла адресна регистрация.А и честно казано нямах представа,че детето се води на моя адрес и затова навсякъде в документи си го записвам с адреса на бащата,защото реално тук живеем,включително и в детската градина 2016 год.сме си кандидатствали и сме го записали с този адрес.Бях останала с впечатлението,че още когато му записвахме имената в болницата сме попълнили и адрес,но явно не е така.
Още чакам отговор как бих могла да процедирам в случая,надявам се скоро да ми изпратят някакво становище.
Извинявам се за дългия пост.

# 569
  • Sofia
Системите за прием в детска градина и в първи клас са различни. За прием в детска градина се гледа адресът на родител, за прием в първи клас се гледа адресът на детето.

В повечето случаи адресът на детето (още от раждането) съвпада с адреса на майката, освен ако родителите изрично не поискат да го запишат на адреса на бащата.

Сега за приема в първи клас, за да докажете уседналостта, ще ви поискат удостоверение за промени на адреса на детето и там ще пише от коя дата детето се води на съответния адрес. И от тази дата ще се брои неговата уседналост, независимо реално къде е живяло преди това. За съжаление ще сте в трета група, освен ако не решат да направят някакво изключение за вас.

Миналата година имаше много хора, които имаха подобен проблем заради адреса на детето.

Общи условия

Активация на акаунт