Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 240
  • 804
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Не аз, в Наредбата го пише. Постоянният и настоящият адрес имат еднаква сила и за всеки вид адрес представяш съответния документ. Никъде не е споменато, че може да се кандидатства само с един адрес във всички желани училища - все още няма единна електронна система за прием.

# 586
Разбирам, явно съм живяла в заблуждение, че вече системата е изчистена от недоразумения. Реално променяйки постоянния си адрес с настоящ в същия град, би следвало да не ползваш предимство за първия. Иначе да, редно е да имат една и съща тежест, но не и в този смисъл.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 19:51 от Анонимен

# 587
Няма и да има такава- поне до 2022г. Последно Чобанов така каза, но преди 2 години каза: догодина ще има ел. система за кандидатстване.Е минаха 2- система няма:joy: Защо ...не е ясно,но на някой явно му е ок ,директорите да си правят класиранията и никой да не осъществява контрол. И преди и сега,ако си имаш връзки или 1-2-3К лв , приемът на детенцето ти е " безпроблемен".
И да децата,които имат различен настоящ у постоянен адрес,могат да си ползват уседналостта на 2 места, както и тези с брат/сестра до 12г в училище,различно от това по разпределение.

# 588
Едно е да се ползват точки за брат/ сестра в училище различно от това по разпределение (особено при постоянната смята на критериите), съвсем друго е някой да ползва предимство на две места. Чак съм изумена за последното, миналата година се говореха други неща. Супер нагло е от страна на Софийска община да не си оправи критериите най-накрая, при условие, че има деца, които са лишени от възможността да ползват въпросното предимство дори в едно училище.

# 589
  • Sofia
Това беше една от причините вече да се ползва адрес на детето, а не на родител.

Преди, когато се гледаше адрес на родител, детето реално можеше да кандидатства с 4 (четири) адреса. Сега това е възможно само с два. Когато въведат единната електронна система за прием, ще може да се кандидатства само с един адрес.

# 590
  • София
В този смисъл и двата адреса са от 6 години на детето.
Но аз си мислех, че има тежест номера под който записваш желанията. Т.е. Приоритет да дава първото желание (независимо по постоянен или по настоящ е, тъй като те имат еднаква тежест като обстоятелство). Нали първо те класират по първо написано желание и след това ако не потвърдиш, минава на следващо класиране? Като при кандидатстудентските едно време.. 

Но явно ми е пълна мъгла и не ми става ясно. Трябва да се обадя някъде да се консултирам. Може би в Инспектората?

# 591
  • Sofia
Няма поредност на желанията.
Всяко училище си прави собствено класиране.

По-добре прочети системата за прием : https://sofia.obshtini.bg/doc/3399028

# 592
  • София
Значи, във всички възможни позиции се “джурка” едновременно и където стане?

# 593
  • Sofia
Точно така.
Кандидатстваш във всяко едно училище поотделно. После всяко училище обявява класираните деца на сайта си.

# 594
Едно е да се ползват точки за брат/ сестра в училище различно от това по разпределение (особено при постоянната смята на критериите), съвсем друго е някой да ползва предимство на две места. Чак съм изумена за последното, миналата година се говореха други неща. Супер нагло е от страна на Софийска община да не си оправи критериите най-накрая, при условие, че има деца, които са лишени от възможността да ползват въпросното предимство дори в едно училище.
Аз визирах правилото от миналата година,че ако дете има брат/сестра до 12г в дадено училище- то автоматично се причислява в първа група  в това училище,независимо къде и колко живее. В този смисъл , това дете може да е в първа група в 2 училища. Този критерий и случаите на различен настоящ/постоянен адрес за повече от 3 години,са единствените варианти дете да попада в 1-ва група в 2 различни училища. Всички останали деца са " разпределени" където общината е решила , въз основа на извадка за броя на набора ( към 2018г). Не съм следяла след това дали са променяли прилежащи територии. Но мои познати с по-малки деца, още тогава си сменяха настоящия адрес , за да си трупа " уседналост" детето за желаното училище...но това е друга бира Wink В общия случай , повечето от вас ще се запознаят и ще разберат за дечица ,влезнали по втория начин,или не-живеещи реално в прилежащата територия на училището ...едва в началото на учебната годината или по-нататък ....Дори зная за приети деца,които не са фигурирали въобще в класиранията ( 2018 бяха с имена класиранията). От миналата година са с входящ номер ..и съвсем вече не бе е ясно:)
За мен си остава успокоението ,че малкото ми дете ,което е сега на 4 ,ще бъде прието ,по малко по-справедлива система ....

# 595
Ох, моят син вече е първокласник, ама толкова ми е претоварен харда, че половината нововъведения ги забравих за една година. Лично в нашето училище няма връзкарчета, защото голяма част от децата са приети от 4-та група, без да живеят в района. В центъра няма наплив и приема е спокоен и без драми.

# 596
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Аз сега се зачетох в наредбата ... Каката е на 10 ... Адрес 4 група ... А в наредбата пише деца НАД 12 в училището ... Аз ли нещо не разбирам ... Значи няма да може да се ползват никакви точки, за това, че каката учи в това училище? Пф ... Нещо не ми е логично ...

# 597
  • Sofia
Попадате в първа група в училището на каката : "Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище."

# 598
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Попадате в първа група в училището на каката : "Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище."
Това го бях пропуснала Simple Smile Все си мислех 4-та група по адрес (защото въобще, ама въобще не сме в района на училището) и да се надявам на 3-4 класиране с кака в училището и три деца в семейството Simple Smile

# 599
Може ли да кандидатстваш за дадено училище направо за второ класиране , ако не си кандидатствал в същото училище на първо класиране ?

Общи условия

Активация на акаунт