Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 333
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
MAMA GALQ, защо така бе жена?
Как се храниш? НВ?

# 616
Ако се направи изследване -  ОГТТ + Трикрат. Инсулин , има ли смисъл да се прави Гликиран Хемоглобин? Какво би дал той като имформация ?
Гликираният хемоглобин показва средните стойности на кръвната захар за предходните три месеца.

# 617
Момичета ,меря си кръвното напоследък и е 60 на 120 ...Винаги съм била с ниско ,около 60 на 100. Вдигнала съм само горната граница ...

# 618
Кръвно 120/60 не ми се вижда странно, може да зависи от много неща. И аз преди години бях с ниско кръвно (чувствах се добре), а сега ми е по-скоро нормално- 110-120/70-80. Няколко пъти измерих странна горна граница, почти 140- виновни бяха едни мнооого солени и кисели зелени маслини. Joy Оттогава не купувам такива.
Направих си нещо като експеримент около Великден- реших да направя само обикновен козунак и да видя как ще ми се отрази. Два поредни дни хапнах по парче козунак (колкото мъфин, но с плънка от ром, кафява захар, стафиди, канела) и с мляко- нямаше замайване или глад после. Обаче нямах и желание да ям повече козунак. Даже яденето на козунак с мляко ми заместваше едно хранене. За двата дни от уикенда останалите ми хранения си бяха салати, броколи на пара със сирене, варени яйца, риба. Тестените неща не ме привличат както преди- да, вкусни са, но някак сухички ми идват Grinning А тези вкъщи които не ограничават вгх изядоха за два дни около 24 козуначени мъфини плюс половин правоъгълен....Което си е през два-три часа по мъфинче Rolling Eyes

# 619
Момичета ,меря си кръвното напоследък и е 60 на 120 ...Винаги съм била с ниско ,около 60 на 100. Вдигнала съм само горната граница ...
Ако пиете някакво лекарство погледнете страничните ефекти в листовката. Някои лекарства за кръвно вдигат КЗ и холестерол, а лекарства за КЗ вдигат кръвното.

# 620
  • Пловдив
MAMA GALQ, защо така бе жена?
Как се храниш? НВ?

Уж ДА с изключение на дните покрай Великден , тогава ядох и козунак и то доста, че нали преди натоварване трябва да се ядът въглехидрати не пих и хапчета предния ден
Истината е че от Коледа на сам си позволявам доста прегрешения , мислех че съм добре не пълнея нямам мозъчна мъгла след хранене
но очевадно не е било така
сега ще трябва да съм доста по сериозна
Гликирания ми е 5.71
още чакам да видя инсулина
Препоръчайте добър Ендокринолог в Пловдив

# 621
Аз само на празници си позволявам, ама ти си решила да съчетаеш прегрешенията от Коледа до Великден  Laughing
То капка по капка - вир става, нали знаеш.
Аз също си позволих покрай Великден.
Но пък за следващия съм решила да спретна кето козунак.
Другото ми прегрешение е на всеки цикъл в най-тежкия ден - парче торта.
През останалото време се въздържам.
Дори усетих, че започнах повечко шок. бонбони на работата да ям. 2 месеца бяха така.
Но се спрях. Сега вече ще взимам само когато някой има повод и черпи. Да посягам към служебния шоколад няма да стане. Едно е млечен бонбон, друго е 90% натурален.
Само от него взимам ако приритам. И не ми предизвиква желание за още.
Малко по-малко и изведнъж се усещам как всеки ден чопкам. Накрая може да се върна в изходно положение и да не се усетя как ям всеки ден сладко, но да си въобразявам, че съм на режим.
В Билла имаше намаление на Линд миналата седмица и си купих 4 шоколада. Това ми е до края на годината за работата. Даже и за по-дълго време ще стигнат.
Първите дни миналата седмица без да посягам към шоколадите беше трудна.
Вече не нося и ядки. Носех орехи, бадеми, кашу. Край с междухраненията. То и затова ми се стопира процеса.
Мъкнех и суров морков да рупам. Край и с това.
Закуска, обяд и вечеря. Това ще е.

# 622
Увличат си тия неща наистина, нищо че са по малко. А и понякога човек трудно се усеща, то сега си вземеш с нагласата че само малко, после пак, ама то пак само малко... и вземе че стане редовно, по малко нали.  Дори и аз се усещам че сега покрай празниците айде гости, айде козунак малко, че месих и пекох за цялата фамилия, айде незнамсикакво, то стана всеки ден по нещо и взех и да посягам когато мога и да не. Че и огладнявах по-често, то това храни ли ме, аз съм свикнала по половин ден да ме държи храната. И моите хора само това чакат - вземи си от това, вземи си от онова, ама ти що така не ядеш? Аман. А дори не обичам сладко, по дяволите.
Иначе уж по принцип човек не ги яде тия работи. И става като оня виц за разликата между "по принцип" и "дефакто".
Добре че свършиха тия  козунаци и прочие, сега съм си добре вече. Обичам го този сезон, на зелена салата с няколко яйца или с месо мога да карам със седмици и да не ми омръзне.

# 623
Натка, и аз така, мога да карам с дни на зелена салата с варени яйца Grinning Ама този път боядисаните яйца свършиха точно за два дни Stuck Out Tongue Winking Eye Хем другите уж доста козунаци хапнаха, ама пак не ми оставиха яйчица Joy
Да попитам, не знам дали има нещо общо с инсулина (може и симптом на някакъв дефицит да е)...Понякога чувам странен звук в дясното ухо, ама само отдясно...От около две години е това- забелязах, че има някаква връзка с ниския хемоглобин, като го кача и спирам да го чувам. Ама сега уж хемоглобинът бива като стойност, а този звук (нещо като махало) си продължава. Thinking На някой друг случвало ли се е?

Последна редакция: чт, 02 май 2019, 10:37 от dolce miele

# 624
  • Plovdiv, Bulgaria

Препоръчайте добър Ендокринолог в Пловдив

Последно бях при Димитър Георгиев във второ ДКЦ, обърна ми внимание, останах доволна от прегледа. Била съм и при другия Георгиев на военна болница, но за мен е прехвален. Във ВМИ също лежах миналата година, но забравих при кого.. Сава Петров също ми го хвалят приятелки, но не съм ходила лично.

# 625
  • София
Увличат си тия неща наистина, нищо че са по малко. А и понякога човек трудно се усеща, то сега си вземеш с нагласата че само малко, после пак, ама то пак само малко... и вземе че стане редовно, по малко нали.  Дори и аз се усещам че сега покрай празниците айде гости, айде козунак малко, че месих и пекох за цялата фамилия, айде незнамсикакво, то стана всеки ден по нещо и взех и да посягам когато мога и да не. Че и огладнявах по-често, то това храни ли ме, аз съм свикнала по половин ден да ме държи храната. И моите хора само това чакат - вземи си от това, вземи си от онова, ама ти що така не ядеш? Аман. А дори не обичам сладко, по дяволите.
Иначе уж по принцип човек не ги яде тия работи. И става като оня виц за разликата между "по принцип" и "дефакто".
Добре че свършиха тия  козунаци и прочие, сега съм си добре вече. Обичам го този сезон, на зелена салата с няколко яйца или с месо мога да карам със седмици и да не ми омръзне.
Аз не меся и не правя нищо, но доброжелателни роднини (майка, свеки, баба) се погрижиха да имаме няколко козунака у дома. Та 4 дни само това ядох - плюс шоколад и прясно мляко. Днес вече ми се гади от сладко. Минавам на салати и яйца - вчера и тренировката едвам си направих, имах чувството, че от толкова въглехидрати, нямам грам енергия.

# 626
Натка, и аз така, мога да карам с дни на зелена салата с варени яйца Grinning Ама този път боядисаните яйца свършиха точно за два дни Stuck Out Tongue Winking Eye Хем другите уж доста козунаци хапнаха, ама пак не ми оставиха яйчица Joy
Да попитам, не знам дали има нещо общо с инсулина (може и симптом на някакъв дефицит да е)...Понякога чувам странен звук в дясното ухо, ама само отдясно...От около две години е това- забелязах, че има някаква връзка с ниския хемоглобин, като го кача и спирам да го чувам. Ама сега уж хемоглобинът бива като стойност, а този звук (нещо като махало) си продължава. Thinking На някой друг случвало ли се е?
Хм, и аз съм така. Вдясно винаги. През деня не, но често почва като си легна. Не знам на какво се дължи. От година е така.
Иначе имам и синдром на взривяващата се глава Joy
Ама той е много рядко.

# 627
Единственото, което си позволих по празниците, беше няколко хапки дроб-сърма, приготвена от ММ с кафяв ориз и режимна заливка, специално заради мен и детето. Изобщо не са ме изкушавали никакви козунаци както тази, така и миналата година.

Тия дни ми се струпа страшно много работа и ангажименти изведнъж. При мен е така - на приливи и отливи. Преди в такива моменти направо се сдухвах. Сега съм изумена с колко ясно мислене оставам, как добре работят и тялото, и психиката. Ама честно съм изумена. Поглеждам се някак отстрани и си се чудя: "Егати машината съм!" Grinning Друго си е, като си изчистиш тялото от боклуците и се поддържаш в добра физ.форма. То се знае, не е някакво велико откритие, но преди си отдавах слабостите на възрастта и приемах, че няма какво да направя по въпроса.

# 628
  • Пловдив
Гликиран Хемоглобин (Glycated hemoglobin, HbA1c)      5.71   % (NGSP)   До 6.00
Глюкозотолерантен 3 кр. тест      Профил   *   *
Глюкоза - 0ва мин   ↑   6.24   mmol/l   3.30 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   13.80   mmol/l   < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120та мин   ↑   8.95   mmol/l   < 7.8 за мъже и небременни жени
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Инсулин профил      Профил   *   *
Инсулин (Insulin)      6.26   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      32.29   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      48.46      

Пълните изследвания - Утре съм на ендокринолог

Но какво значи този инсулин особенно на 120 мин не само че не пада ами се качил?

Ако трябва да се съди по
HOMA-IR = глюкоза*инсулин/22.5 Моят е 6,24*6,26/22,5=1,74 Абсолютно нормален ???????
Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0

Последна редакция: чт, 02 май 2019, 15:30 от MAMA GALQ

# 629
Качил се е, за да смъкне кз.
Наистина се стягай девойко.

Общи условия

Активация на акаунт