Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 319
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
е не би ли трябвало да падне на 120 мин ? - Кр Захар е паднала вече до първоначално ниво

# 631
Паднала е защото инсулина е повече и я е смъкнал.

# 632
  • Paris, France
Мама Галя, референтните стойности са силно завишени. HOMA над 1 никак не е на добро. Инсулинът ти се качва за да свали глюкозата, която при тебе никога не е стойност, позволяваща на организма да функционира оптимално. При гликиран хемоглобин над 5.5 диабетът прогресира. КЗ на първи час е ужасна - над 10 натоварва бъбреците, които трябва да я изхвърлят. И моята ХОМА беше перфектна като имах КЗ 11 на първи час и инсулин 190 и затова никой не се води по този индекс, освен ако той самият не показва проблем. Да не би да имаш някакъв моногенен диабет? Вит Д, фолат, Б12, селен?

# 633
  • Пловдив
не съм изследвала вит.Д и селен
Б12 ми е 549 при норма 140-490pmol/l /пих B12 зимата сега съм спряла /
Ще ги изследвам и тях
Благодаря
Не знам защо черния ми дроб бълва тази глюкоза /ензимите му са в норма , трябва обаче да ида и на ехограф да го видят /
Днес ще ходя на консултация
Освен това четох ,че трябва по често храненене , аз ям предимно в промеждутъка 13-19 часа два пъти за да си пия метформина /
Не страдам от Апетит напротив ?
Нещо не правя както трябва /освен че от месеци не съм стриктна с  диетата защото бях свалила до 53 кг и приличах на скелет с кожа и реших че мога да си позволя +2кг и не толкова стриктно храненене
Другия проблем който изникна последните две седмици ми е - липса на цикъл ?
Пих бял равнец - не идва
от вчера съм на Урогестан - дано дойде

Погледнах какво е "моногенен диабет " наследствено било - нямам роднини с диабет ?
на 45г съм , а той се хващал по рано
Аз по рано такива изследвания не съм правила
Началото беше миналта пролет , когато случайно разбрах че КЗ на гладно е в горна граница

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 09:17 от MAMA GALQ

# 634
Гликиран Хемоглобин (Glycated hemoglobin, HbA1c)      5.71   % (NGSP)   До 6.00
Глюкозотолерантен 3 кр. тест      Профил   *   *
Глюкоза - 0ва мин   ↑   6.24   mmol/l   3.30 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   13.80   mmol/l   < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120та мин   ↑   8.95   mmol/l   < 7.8 за мъже и небременни жени
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Инсулин профил      Профил   *   *
Инсулин (Insulin)      6.26   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      32.29   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      48.46      

Скрит текст:
Пълните изследвания - Утре съм на ендокринолог

Но какво значи този инсулин особенно на 120 мин не само че не пада ами се качил?

Ако трябва да се съди по
HOMA-IR = глюкоза*инсулин/22.5 Моят е 6,24*6,26/22,5=1,74 Абсолютно нормален ???????
Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0
С уточнението, че Не съм лекар, а съдя само по прочетено...за мен това е диабет.
Панкреасът е изтощен, не успява да произведе нужното количество инсулин, за да държи КЗ в норма.Затова и продължава да се качва на 120 минута в отчаяни опити да свали КЗ, но не успява.
Но най-добре лекар може да каже дали е така...

# 635
Категорично съм ЗА трикратно, редовно хранене. Без претенции да съм експерт, единствено от личен опит. В периода, когато бях дебела и болна не закусвах. Случайно открих, на няколко командировки в хотели с шведска маса за закуска, че като закуся обилно, хапна нормално на обяд и нещо леко за вечеря, свалям килограми без да съм си поставяла за цел. Така се случваха нещата, такъв беше графикът и достъпа до храна. Нередовното хранене за мен е една от основните причини за разбъркване на метаболизма, а ние имаме точно метаболитни проблеми. Нормално е когато лишаваш тялото от източник на енергия да започне да трупа, да складира, да се застрахова за да оцелее и работи в периодите на недостиг.

# 636
Бледолилава, позволи ми да изкажа несъгласие с тази теза. Единствените животни които се хранят редовно сме ние, нашите домашни любимци и животните в зоологическите градини и това е от няма и 100-тина години. В цялата човешка история, много малко индивиди са се хранели редовно в дългосрочен план за това пък метаболитните заболявания експлодират в последните 50г. та връзката е малко хлабава.

# 637
Аз съм писала, не помня в тази тема или във ВМ, че винаги, когато съм била на 3-кратно хранене, без междинни, съм отслабвала.По бригади-като ученичка и студентка, по лагери, по почивки с уредено хранене за З/О/В (не ОИ), винаги съм се връщала олекнала с 2-3 кг.
Изобщо тогава не съм следила какво и колко ям, хранила съм се с това, което предлагат съответните кухни.
Моето обяснение, и от личния ми опит, и от прочетено, е, че тялото (понеже има нужда от спокойствие и хармония) е удовлетворено откъм нужната енергия, спокойно е, че тази енергия се подава регулярно, не изпитва "глад за енергия", съответно не изпитва и нужда да складира запаси.А изразходва всичко получено.
Постъпващата и изразходваната енергия са в пряка зависимост.Намаляваме постъпващата, тялото забавя метаболизма (и задейства "процедура" по запасяване), за да я пести.Увеличаваме постъпващата, тялото забързва метаболизма, за да я изразходи.Това с уточнението, че се храним нормално, с нормални количества храна.

# 638
Мама Галя, пиши какво ти е казал ендокринолога. Много са ми интересни резултатите ти

# 639
Мама Галя,  ти вегетарианка ли си?  Защото хем си не си със затлъстяване,  хем тези лоши резултати. Необяснимо ми е друго освен да си вегетарианка.

# 640
  • Пловдив
ха ха Бях - майтапя се
изобщо не залитам по месо и вероятно тез резултати са в благодарение на дълги години високо въглехидратно хранене
Иначе не съм вегатерианка , но имам проблем с месото като прекаля с него правя камъни в бъбреците
Така че съм умерена месоядка , разнообразявам с гъби , качествени кашкавали и сирена
Току що си поръчах тоз уред https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07FNT36CH/ref=ppx_yo_dt_b_a … 7Ew9i7m9jVxiFBxFw - децата ще ми го пратят от УК
с цел разнообразяване храненето с месо
и си поръчах и тоз уред за почистване на салатите от нитрати
https://www.aliexpress.com/item/Ozone-Generator-220V-Sterilizer- … .0.12a44c4dVBizrH

че освен да почна повече да внимавам какво ям - друго не ми идва на акъла

ще чуя и ендокринолога следобед какво ще ме посъветва

# 641
  • BG
Вчера брат ми ми каза нещо важно, което не го знаех ( понеже той правеше преди оксалатни камъни в бъбреците). Храни богати на оксалати като спанак и др. трябва да се приемат задължително със сирене, кисело мляко, т.е. храни богати на калций, за да може калцият да се свърже с оксалатите и да се изхвърли от организма. И задължително вечер преди лягане да се пие чаша вода, тези неща доктор в Германия му ги е казал, когато е ходил на преглед и откакто ги спазва не е имал проблеми.
Друго, което исках да споделя е, че в метро има промоция "купи две, плато едно" и сред стоките видях кокосово масло- 2 бр. по 500гр. на цена 12 лв, което ми се струва доста изгодно. В нас не го харесаха, но който ползва, може да си вземе.

# 642
  • Paris, France
Редовно, нередовно хранене - при всеки е различно. При мене редовното хранене води до дебелеене. От България, където мама готви вкусно обеди и вечери се връщам винаги с няколко кила отгоре. Всеки трябва да си намери своя начин и се радвам, че Бледолилава е успяла. Аз също успях, но правейки обратното. Важното е да изчистим храненето и да ядем качествена, пълна с витамини, минерали и фибри храна.

Мама Галя, не си права за възрастта. Дадох моногенните диабети за пример, но има още поне 100 вида и подвида. Имах съфорумци, които се влошаваха въпреки кето+спорт+витамини докато не се разбра, че диабетът им не е от 2ри тип. Шири се мнението, че при LADA, MODI, KPD няма ИР, но на практика е по-сложно и напълно възможно да има ИР. Тези диабети се откриват точно след 40г и много хора погрешно са диагностицирани с тип 2 и страдат излишно или се влошават, защото сулфонуреите не само не им помагат ами ги доразболяват. Това, че нямаш родни и с такъв диабет никак не е показателно в малобройните, съвременни семейства. Аз нямам роднини с ИР, доказано. Сестрата на баща ми и баща ми са вейки, майка ми е пълна, но без ИР. Братя и сестри нямам. Нямам и първи братовчеди. Баща ми нито е плешив (не вече 85г), нито е дебел, а аз имах СПКЯ. И понеже вече нямам СПКЯ си мисля, че моето е било от кльопане, но повечето предпочитаме да се извиним с лоши гени, хаха. Аз поне си признавам без бой, че обичам кроасани.

Резултатите са ужасни за слаб, пазещ диета и хранещ се ниско въглехидратни човек. Ако ти беше 100кг щеше да има място за промяна.

Аз не мисля, че имаш автоимунен диабет, а само го споменах като възможност. Диабетът ти вероятно е от ИР.

Това, което ще трябва да приемеш е, че ще се наложи намаляване на тегло, в смисъл мас, ако искаш излекуване. Знам, че е гадно, ама това е положението.

След това може да качиш тегло, но само със силови упражнения и увеличен протеин. Ти тежиш малко, защото нямаш мускули.

Бъбреците ти ги трови глюкозата и киселината. Цитратите пиеш ли?

Трябва да осъзнаеш, че диабетът ти в момента прогресира и да вземеш мерки незабавно. Гликиран под 5.5 за да почне да регресира.

На мене ми казаха, че комбиниране на оксалати с мляко или месо не било нужно, но стига редовно да ям и друго.

# 643
Много е възможно при всеки да е различно, затова казах че пиша от личен опит. Както е било и при Франсоаз, а при други не е. Всеки трябва да установи за себе си. Ако до момента не е закусвал, да опита, пък може и това да доведе до добро, както беше при мен.

Днес ме хвърли малко ЛЛ в шах. Прави ми ЕКГ, трябваше ми за една лека операция с местна упойка. И ми каза, че много ми играел пулсът. А и учестен бил, на моменти към 85-90. Мерила съм го вкъщи, 65-70 ми е в покой. Знам че може и по-добре. Но от това, което тя видя на ЕКГ-то, леко се усъмни за ХИПЕРфункция на ЩЖ. А сега де, нали уж рестрикцията на въглехидрати водела до ХИПО? Ще напомня, последният път ТСХ ми беше 1.64, а преди режима, в началото на 2018г. - 3,28.

Допълвам се: а дали пък не е от това, че тия дни съм по-активна, както писах напред, а и пуша малко повече? Преди ЕКГ-то не бях пушила, поне не и през последния час. Но имах 20-тина минути преди това важна среща (съответно разни психически вълнения), а и бързах за кабинета. В чакалнята около 5 минути поседях.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 17:56 от Бледолилава

# 644
  • BG
Аз пак плахо ще попитам за изследванията, че не ми се иска да изтърва нещо важно- магнезий, В12, фолат, селен, цинк, йод, калий, желязо? нещо пропускам ли? Досега четох в тема 7, това намерих,  на телефона вече имам повече щракнати постове на Невена отколкото снимки Laughing
Бледолилава, вероятно е от всички тези неща, които си изброила.

Общи условия

Активация на акаунт