Отговори
# 135
“Новата система за оценяване на физическата дееспособност включва тестове, покриване на нормативи, нови оценъчна скала и методика за измерване и оценяване на двигателните способности на учениците.”

Само като прочетох това изречение и ми стана лошо. Отново система за оценяване, а къде е системата за научаване преди оценяване.  Вместо да подобрят и развият в тези часове тази физическа дееспособност, пак тръгнали да оценяват.

Grinning Grinning Grinning

# 136
“Новата система за оценяване на физическата дееспособност включва тестове, покриване на нормативи, нови оценъчна скала и методика за измерване и оценяване на двигателните способности на учениците.”

Уау, и досеха имаше развихрени учители по физическо, размятащи таблици с нормативи, които и спортуващите деца покриват на косъм, а сега ще стане ... майка плаче.

# 137
Божкеее, уж следя, а то имало дискусия. Тук е по-интересно:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1065846.495

Ежко, нямах предвид тази тема.

# 138
Скрит текст:
Скрит текст:
Джуди,
Дали учат холандски или не, няма нищо общо със специалността.
Това е ясно. Вече го писах. Не само със специалността, но и с университета няма общо. Дадох го като пример за нескопосани твърдение въз основа на невярна информация, която човек спокойно може да си прочете в този, примерно, форум.
Колкото до hogeschool- получава се различна диплома от университет. По какво се различава? Не е ли отново диплома от ХХХ университет за бакалавър/магистър?
Ако бяха еднакви, нямаше да им дават различни наименования за самата диплома. Естествено, че можеш да си намериш работа с всякаква диплома. Това, което обсъждах, засягаше конкретно този въпрос.  HugВъпроса е до колко и как можеш да се развиваш впоследствие с нея. Тук пък има толкова допълнителни фактори, че не е дори въпрос за образователни теми.
И можеш да си доучваш. Това винаги е възможно. Просто ти искат да си наваксаш , каквото е необходимо.Разбира се, ако има нещо, което трябва допълнително да покриеш, а го искаш, ще си напънеш мозъчния мускул. Нищо лошо няма в това. Важното е да имаш шанс. Какъвто в холандските университети предоставят, например, на наши деца, които не са учили някаква част от даден предмет - да се явят на изпит.

И зависи кой какво го интересува в живота, са му различни приоритетите.
В много държави и за много работодатели, дори и в България е от значение дали си учил в Кеймридж или университета в Долно Нанагорнище.Разбира се. И за това никой не спори. Говорех за друго - за това, какво, къде и как човек иска да се реализира. И че за целта топ ъф дъ топ не му е винаги нужен.  Grinning

И не , не съм чела за Холандия. А познавам образователната система от пряк контакт, Точно по този въпрос направих паралел с България. И аз живея тук, но не се наемам да обобщавам, без да се позова на някакви официални изследвания и резултати за страната. Изрично го вметнах, защото съм наясно с подобни мотиви. Познават лично поне 15 души, които имат още по-пряк контакт дори, тъй като самите те са студенти - настоящи или завършили. Прави ми впечатление, че точно те се въздържат от обобщения в  доста насоки.както и как изглеждат изискванията на работодателите в тази държава. Има разделение за минимално заплащане по възраст, следва изискване за образование - Маво, Хохе, Университет, Phd и съвсем не е еднакво каква ти е дипломата. Къде може да се прочете официално за това различие, с реални данни? Би било по-интересно от това, да се хвърлят просто едни твърдения. Не те обиждам, питам за конкретика, тъй като при липса на такава твърденията си остават такива, а от тях смисълът не е особено голям. Дано не се обидиш, говоря принципно. Касае всякакви подобни твърдения. Освен това не може да се поставят в едно сравнение на една плоскост две бакалавърски дипломи от два вида висши учебни заведения и докторска степен, което е нещо наистина различно.
И това са дъвкани въпроси в темата за холандските университети. Тук се разисква в ТАЗИ тема и не е редно да се мести. Започна се от сравнение на образованието в различни държави, за което, както виждам, никой тук не е излязъл с някакви обективни факти и цифри, освен отново с лични становища. Които нямат по-голяма и по-малка тежест, само защото са на Х, а не на У.
Фран, ако прецениш, ги премести там, въпреки че там са многократно разисквани.Не смятам, че е нужно, точно поради горното. Няма нужда да се тъпчат други теми с дискусии, породени в тази. Тук тръгнахме от опит за сравнение между няколко държави. Дург от участниците направи паралел и обобщение, не е трудно да се проследи. Лично за мен нямаше мотивирана база за такъв паралел. Не защитавам, нито отхвърлям образованието в някоя държава или университет. Опазил ме Господ. За да го направя, трябва да съм много повече от чела тук и видяла 1-2 деца, па били те и моите.
[/color][/spoiler]

Цитат
Ами щом осведомен, образован и културен човек като теб почти нищо не знае за тях, какво означава това? Аз също нищо за тях не знам. И вероятно и другите участници в темата - също. Та да си отговоря на риторичния въпрос:) Това означава, че няма и какво толкова да се знае, т.е. те не са интересни.
Хм, за мен са интересни. Затова попитах. Съвсем не риторично. Търся отговор. А и съм наясно, че няма човек, който знае всичко. Колкото и на някои да им се ще да повярват в това.
Това, че в САЩ, например, освен техните си и няколко европейски университети друго рядко се зачита, не е единствен подтик за избор. Някак си не вярвам да са по-лошо качество, само защото не попадали в някакви частни класации по неясни критерии.

Лично по аз по въпроса за поредните нормативи и промени съм си решила да пиша до МОН, докато сме на тема обсъждане. Дано не се приеме поредната безсмислица.
Училищата ни, частни и държавни, май у нас нямат много-много избор за това,  дали, как, колко могат да се разграничат от зададения годишен план по даден предмет за даден клас. И това намирам за голям минус. В редица държави Е възможно това. И в часове по спорт се тренира спорт, не се покриват нормативи. Момиче на позната в 11-ти клас в САЩ /по разменните годишни програми/ си беше избрало точно танци, май дори специализирани, латино-танци. И това му беше "физическото".

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 14:38 от Judy

# 139
  • София
"Сменят изцяло системата за изпитване по физическо в училище" Smile
https://offnews.bg/obshtestvo/smeniat-iztcialo-sistemata-za-izpi … ishte-702446.html

Признавам си, че не знам какво е взривна сила на долни и горни крайници.
Отивам в гугъл да чета.

Смях се с глас на тази статия. Един от любимите ми акценти: "Ученикът има право само на един опит."

# 140
"Сменят изцяло системата за изпитване по физическо в училище" Smile
https://offnews.bg/obshtestvo/smeniat-iztcialo-sistemata-za-izpi … ishte-702446.html

Признавам си, че не знам какво е взривна сила на долни и горни крайници.
Отивам в гугъл да чета.

Смях се с глас на тази статия. Един от любимите ми акценти: "Ученикът има право само на един опит."

На мен ми стана любопитно с това какво правим:
Цитат
Ако ученик не е минал и петте теста, няма да получи годишна оценка.
Като не я получи, какво ще прави тоз горък човек, ако не е освободен или такъв със "специална потребност"?

Най-много си ми харесва бягането на 30 метра. Просто нищо не може да го замени! Фаворит е! Докато тръгнеш и спираш.

Цитат
Скок на дължина от място с два крака
Току-що от любопитство опитах с един. Нещо не я докарах техниката...

Винаги съм искала да видя какво се случва, ако му оставят на някого двойка по физическо и не си вземе поправката също.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 14:39 от Judy

# 141
  • София

На мен ми стана любопитно с това какво правим:
Цитат
Ако ученик не е минал и петте теста, няма да получи годишна оценка.
Като не я получи, какво ще прави тоз горък човек, ако не е освободен или такъв със "специална потребност"?

Joy
Да, това наистина си е казус. Дори 2-ка няма да му пишат на горкия и няма да отговаря на условията за явяване на поправка. Cry
Тоз документ бил забележително четиво, а аз така неразумно го пренебрегнах! Отивам да чета и да си вадя любими цитати! Joy

# 142
  • София
Друг любим цитат: "За провеждането им няма да е необходима специална материална база. "

Точно така. За какво ни е материална база. 40 квадрата разбит асфалт е напълно достатъчен както за развитие на физическата дееспособност на бъдещето на България, така и за оценяването на постигнатата дееспособност.

# 143
  • София
Може и в класната стая да са 30те метра, т.е ще са с препятствия

# 144
  • Sofiq
Все пак виждам и добри неща. Вече няма да има припаднали ученици след непосилните за неспортисти натоварвания на 300 и 600 м бягане в училище. 200 м пак е изпитание за някои, но по-приемливо от 600.
Ще има и изпитване на теория - шанс за много деца да вържат тройката. В крайна сметка не всички имат данни за спорт.
Това с материалната база уби надеждите на много училища да си подобрят материалната база.
Петте оценки как ще се съберат, също е неясно, но в рамките на година ако следи учителят кой й не е минал, ще го изпитва..хм. Остава въпросът кога тоя учител ще преподава.
По принцип предметът физическо следва за неспортисти да е само за разтоварване. Оценките са абсолютно ненужни и безсмислени. Но като са решили да ги пишат, са си пишат. Дано някому това не попречи.
Като цяло, физическото най-слабо ме вълнува, но е хубаво да има подобрения, щом някой се е хванал да прави такива.

# 145
  • София
Уау, ако 200-600 м са изпитание за някое дете, което няма здравословен проблем, то нищо хубаво не го чака това поколение. Особено като включим заседналия начин на живот и безразборното хранене. При голямата правеха периодично такива тъпи тестове от типа колко тежи еди коя си топка и от колко метра се цели коша. И за какво е това всичкото, като за една бройка щеше да се окаже с гръбначно изкривяване в 8 клас, при все че винаги е ходила на нещо да се размърда? Единствената полза, която видях от цялото четиво, е че се посмях добре на места Simple Smile

# 146
но все пак не разбрах какво общо имат проблемите на американското образование, включително елитното такова, създаващо немислещи конформисти /за което става въпрос в книгата, доколкото се разбира от резюмето/ с настоящата тема

Тезата ми е, че бележкарството в България не може да се оправдае даже с борбата за влизане в "елитни западни университети", защото тези от тях, които гледат на дипломата, вместо да разчитат на собствени изпити/интервюта не си струват. А изпитите и интервютата искат знания, а не кухи оценки. Особено по физическо. И тежестта на обучението в тях изисква не 6-ца на новите тестове, а реално здраве.

Поради което, вместо да се вторачваме в последните методики за оценяване на МОН и влиянието им върху дипломите, е по-добре да се замислим за друго: Дали след като изключихме трудовото обучение, изкуството и културата от средното образование, сега не елиминираме и физическото възпитание? Борейки се за дипломи, вместо за реални знания и умения? И възпитавайки немислещи конформисти, за попълване на офисния планктон от индийци и китайци?

# 147
  • в страната на чудесата
Ежко, този път се на*ка.
Не е лошо да замълчиш, като врабчето от известната басня. За конформисти е, но в този случай напълно на място. Книгата от амазон беше върха...
И наистина ли председателстваш нещо в АК?

# 148
За мен максимата на древните гърци "здрав дух в здраво тяло" все още има значение и максимално се опитвам да контролирам спортните занимания и на 8-класника в АК и на 6-окласника. Независимо от тяхната учебна натовареност, винаги имат и допълнителни спортни занимания (няма искам - не искам, сори; надявам се да не ми ги вземат в Норвегия Simple Smile))))))))) ) Изненадвам се, че се гледа с такова снизхождение на спорта в тази тема Expressionless 

# 149
Те и моите деца спортуват, но според мен е цинично МОН да натресе подобни нормативи при положение, че от край време часовете по спорт в училищата се неглижират. И сега не е време за сериозни нормативи,  а за реални стъпки да се приобщят децата към идеята за спорт и в тази посока много може да се направи. И много има нужда да се свърши. Същото е и с часовете по изкуства и музика - не мисля, че е редно това да е пространството, в което да разбереш, че пееш фалшиво и не можеш да рисуваш, както се случва с огромна част от децата.

Общи условия

Активация на акаунт