Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 1 874
Скрит текст:

Ох, не, те холандците са машини, а и не знаеш дали адмишънът изобщо е холандец, а не е индиец или китаец Simple Smile

А този тест за всички компютърни програми ли е бил - и на холандски, и на английски, или само за тези на английски?
това какво значение има?!
Ето това:

Дъщерята на Стефан не е пропусната от някой да бъде извикана на изпит. Няма такъв холандец, който да го направи. По една или друга причина са преценили, че няма нужда. Както и там ви писах. Предполагам, че вече имат мнемие за учениците , идващи от това училище.
Адмишъните и холандци да са,  не са машини, а и не е ясно дали са холандци, та заключението на Рос ми се струва доста свободно, но пък как да споря с нея, като няма на какво да стъпим  Simple Smile

Последен отговор, който правя за теб!
Досието по кандидатстване не може да остане незавършено и тя да бъде приета.  В Холандия и най елементарната програма е направена така, че ако имаш непопълнено поле, ти светва в червено и те връща на него. Някой е отбелязал нещо за нея в това поле ( или изпрати искане за изпит, или не се изисква изпит). Няма как да остане празно и да се проспи. Не трябва да помнят такива неща, програмата помни вместо тях.

# 46
 • Мнения: 6 480

А този тест за всички компютърни програми ли е бил - и на холандски, и на английски, или само за тези на английски?

Попея,
Това са единствените ТУ в Холандия! Съответно най-желаните за тези специалности. С най-високо реноме в Холандия за компютърни и инженерни специалности. В тези два университета  няма други специалности за компютри. Специалностите са на английски, съответно и изпита

В Делфт има само две специалности на английски език. Компютри от скоро, а другата е авиоинженерство. Авиоинженерството заедно със Civil Engineering са най-трудните специалности в Холандия ( не е мое мнение. Има си статистики на процент успеваемост. Говори се, че са усложнили сериозно и курсовете за компютри, спрямо предни години ( познавам деца, които учат това в момента и правят сравнение, гледайки курсовете за предходни години)
Тук казват, че в Холандия има 21 университета, които предлагат инженерни програми на английски, а колко предлагат на холандски, мога само да гадая:
https://www.hotcoursesabroad.com/study/course/netherlands/bsc-ad … PR&position=1

Извинявай Poppea, ама доста дребнаво ми идваш! Холандец е казано в смисъла на човека работещ, заемащ позицията и ти това го знаеш брилянтно!Просто имаш черен колан по наддумване и губене на време!
Благодаря., за пореден път се убедих, че просто трябва да не те чета!
П.П да не говорим колко лошо изказване правиш на етническа основа!

Моля?! Казвам просто, че никой не е машина, независимо дали е холандец или китаец, защото на холандците им се носи славата на много стриктни, но и те не са такива, а пък адмишънът може и изобщо да не е холандец. И че е напълно възможно адмишънът (холандец или не) да е проспал апликацията, а всеки може да си вярва в каквото си иска друго.  Къде видяхте етническо изказване, не знам.  

Скрит текст:

Ох, не, те холандците са машини, а и не знаеш дали адмишънът изобщо е холандец, а не е индиец или китаец Simple Smile

А този тест за всички компютърни програми ли е бил - и на холандски, и на английски, или само за тези на английски?
това какво значение има?!
Ето това:

Дъщерята на Стефан не е пропусната от някой да бъде извикана на изпит. Няма такъв холандец, който да го направи. По една или друга причина са преценили, че няма нужда. Както и там ви писах. Предполагам, че вече имат мнемие за учениците , идващи от това училище.
Адмишъните и холандци да са,  не са машини, а и не е ясно дали са холандци, та заключението на Рос ми се струва доста свободно, но пък как да споря с нея, като няма на какво да стъпим  Simple Smile

Последен отговор, който правя за теб!
Досието по кандидатстване не може да остане незавършено и тя да бъде приета.  В Холандия и най елементарната програма е направена така, че ако имаш непопълнено поле, ти светва в червено и те връща на него. Някой е отбелязал нещо за нея в това поле ( или изпрати искане за изпит, или не се изисква изпит). Няма как да остане празно и да се проспи. Не трябва да помнят такива неща, програмата помни вместо тях.
Ама кой е казал, че е останало празно, просто този някой може да е бил разсеян и да е отбелязал машинално, че не се иска тест, или просто е искал да си ходи и не му се е занимавало с допълнителна кореспонденция, без това да има нещо общо с конкретния апликант. Имало е случаи на деца от едно и също училище, с подобен успех, на едното искат допълнително неща, на другото - не искат. Това са хора, а не машини. Какво чудно има в това, не разбирам. Направо ме сбърквате, честно.  Отказвам се. Да ме трият и това е.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 17:24 от Фран

# 47
 • Мнения: 1 874
Тук казват, че в Холандия има 21 университета, които предлагат инженерни програми на английски, а колко предлагат на холандски, мога само да гадая:
https://www.hotcoursesabroad.com/study/course/netherlands/bsc-ad … mp;amp;position=1


[/quote]
Ужас, за пореден път ме принуждаваш!

В Холандия има само 13 университета и няма да ти търся линкове за доказателства. Който иска може да провери.
От тези 13 университета само два са технически!!!
Всичко друго в Холандия за холандците е goheshchool , а за такива като теб са  University of Applied Science. Но това за никой холандец не е университет. Разяснявала съм ного по темата, ако някой го интересува да потърси

# 48
 • Мнения: 6 480
Rosss, няма да споря с теб. Който иска, нека вярва, че в Холандия на холандски - тоест, за холандци,  не се предлагат инженерни програми освен тези, посочени от теб на английски. И че всички холандци, които искат да изучават инженерни специалности, трябва да се конкуратират с всички ЕС студенти и всички интернешънъл само за тези програми на английски, които ти посочи. Това е просто безумие...

Добре, как ще са двата единствени, като ето ти Грьонинген с 13 специалности в инженерство на английски:
https://www.rug.nl/bachelors/faculty-of-science-and-engineering
Ето ти Маастрихт:
https://www.maastrichtuniversity.nl/about-um/faculties/faculty-s … e-and-engineering
Ето ти Амстердам:
https://www.uva.nl/en/faculty/faculty-of-science/faculty-of-science.html
Ето ти и Радбаунд:
https://www.ru.nl/english/education/bachelors-programmes/english … taught-bachelors/
И всички са университети. Има и други. За тези с програми на холандски няма да търся, това е просто губене на време.
Само много неопитен човек в тъсренето на обучение в чужбина не знае, че всяка държава (дори и България) си предлага множество университети и курсове на родния език за свои граждани и такива от ЕС (ако говорим за Европа), които й знаят езика, и те са много повече от тези на английски и са обикновнео с по-благоприятни условия. И че предлага ограничен брой програми на английски като лингва франка (вкл. и България), които или са с голяма конкуренция на входа, или са с по-високи такси, или с някакъв друг недостатък. Това е в Герамния, Франция, Дания, Холандия, Швеция, ЦиИ Европа, навсякъде. И за тези програми на английски се конкурират всякакви чужденци, и от ЕС, и извън ЕС, но обикновено не местните, които си знаят езика, те имат много повече избори. Не им е забранено да се конкурират и в английските програми, разбира се, но защо да го правят, след като си имат на своя език програми. Английските програми са за чужденците.
В България най-драстичният пример са медицинските програми, но има и компютърни на немски, на английски и разни такива, има и civil engineering на английски с турски студенти.  Мога и за Германия да дам примери.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 18:00 от Poppea

# 49
 • Мнения: 1 874
Попея,
За последно и няма да влизам в темата, за да не се изкушавам.

В Холандия има само 13 университета и няма как (не съм ти и отваряла първия линк) 21университета  да предлагат инженерни специалности, защото няма толкова университети. Това ясно ли е?

Само тези два университета са технически! До тук ясно ли е?
Затова и тяхното название е Технически Университет Делфт, TU Delft, Технически Университет Айндховен TU Eindhoven .  Няма нито един друг ТЕХНИЧЕСКИ университет в Холандия!  До тук ясно ли е?

Съответно техните инженерни специалности са най-добри в Холандия! Те имат най-добрата база и професори за инженерни специалности.
В Холандия университетите са профилирани. За хората има значение от кой университет ти е дипломата. Съответно компютърните им програми са най-търсени, защото не съм единствената, на която този факт е ясен. И хилядите хора кандидатствали в Делфт и Айндховен за компютри също са си направили проучването.
Както и холандското правителство. Което САМО за най-желаните специалности въвежда изпити и за холандци! И от тази година за компютърните специалности в Делфт и Айндховен са въведени изпити и за холандци. За всеки един друг университет, ако холандец каже искам да уча при вас компютри и си е взел 8-те матури и има диплом VWO, университетът НЯМА право да го върне! Длъжен е да го приеме!  Има ли нещо пак неясно? И да има си търси в интернет. Тук скоро няма да влизам

# 50
 • София
 • Мнения: 10 919
Eto примерния тест на Ерасмус бизнес скул за топиците, които се очаква да бъдат покрити от кандидат-студентите за БА и Икономика и бизнес икономика.
Знаещите тази царица на науките и тези, които са наясно с преподаваното по МОН в горния курс  (Русалка например) ще могат да се ориентират. Общото мнение е, че у нас, стандартно, по МОН,  частично материала не е покрит, нито в АК, нито в гимназията в Каспичан.
Може би само в математическите гимназии, децата, които са с изявени интереси, както и в допълнителни занимания.

https://www.rsm.nl/fileadmin/Images_NEW/BScIBA/Math_documents/To … _version_2014.pdf

Виж за Делфт и Айндховен нямам идея какво искат.... Може да отговаря на МОН, а отговаря ли нещо на МОН, няма как да не е не само покрито а и научено (като общо минимално ниво поне 4.50) в Колежа.
Със сигурност средно по-добре от, най-малкото, споменатия Каспичан...

 
Стефане Simple Smile,  ВСИЧКО упоменато в линка е учено в профили и в ДГ,  и в Колежа със сигурност.Може би  само уравнение на права да е предавано по усмотрение на учител...  Тоест разпитите на Ежко кой е ходил или не на уроци са напълно безпредметни за такъв изпит като съдържание, понеже в гимназията се учи и повече от това, дори и само по МОН. Ако такъв е изпитът и другаде,  в техническите например,  тоест няма матрици,  интеграли,  вектори, диференциали,  имагинерни числа,
тогава  просто говорим за различни неща в двете държави.. Бях пускала назад линк към преговорен едноседмичен курс по мат в Германия преди старта на семестъра,  далеч повече неща се искат и за тях и ученото в профил НЕ стига.. Но Ежко си знае само своето, ама за Германия няма кого да попита... освен учителките си по немски.Stuck Out Tongue Winking Eye  Да си разпитва още,  няма лошо.. В дадения линк  почти всичко е учено в среден курс дори от деца,  които не са профил, и в езиковите в 11 и 12 клас са с едва два часа седмично,  изключение са само функциите с техните производни, екстремуми и  инфлексни точки.. Какво остава за профили..

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 20:22 от пенсионирана русалка

# 51
 • Мнения: 6 480
Rosss, ти говориш за технически университети, аз говоря за технически и АйТи програми, които ги има в десетина поне университета в Холандия, при това на английски, програмите  на холандски сигурно са в пъти повече и попитах дали за тях, програмите на холандски, има входен изпит - и много бих се учудила, ако има.
Иначе  ето в Делфт колко програми има на английски (4) и колко на холандски (12), като строително инженерство е на холандски -и ясно, че е трудна, тя и в УАСГ е трудна. И архитектурата е на холандски. Колкото до компютри, тези специалности ги има в безброй университети: https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/bachelors/
Колкото до мат, не знам Стефан какво е дал, но ясно си спомням, че на изпита в Еразъм имаше вероятности и статистика. Което, пак казвам, може и без да е решено, да е било достатъчно, но не мисля, че бих се решила да проверявам дали е така. За Германия със сигурност наученото в СМГ много помогна, което и русалка е написала.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 23:17 от Poppea

# 52
 • Мнения: 4 371
Аз понеже много обичам и децата, и музиката, и сега като говорите за Холандия, се сещам за Амира Вилихаген, която още преди няколко години ме потресе как на 9 годишна възраст пее точно като Мария Калас. Не за друго, ами за да чуете как звучи холандския, давам сега линка:) във връзка с това, че аз само с познанията си по английски и със съвсем базови познания по немски, които едва ли имат и А2, почти всичко разбрах. Разбира се, дума не може да става да го проговоря, но за децата, които имат дори и ниско ниво на немски от сорта на В1, ми се струва съвсем постижимо:

https://www.youtube.com/watch?v=qDqTBlKU4CE&list=RDqDqTBlKU4 … amp;start_radio=1

Буквално им събра очите това дете...много ме радват такива деца и съм гледал това видео още преди години доста пъти. Сигурно и на доста от вас е известно, но си струва да се види. Има субтитри на английски, сигурен съм, че доста от вас ще се учудят как разбират много нещо на холандски и точно затова го пускам.

# 53
 • София
 • Мнения: 10 919
Всички дечурлига сигурно съм изгледала, Мецане, от The voice kids....., oт  .... got talent.. На мястото на многоточието - държави. И не ми омръзва да ги слушам Simple Smile 
Мой роднина е женен иначе за холандка, май съм го казвала. Да, разбира се  смисъла, ама гърлените им звуци трудно се докарват при говорене вероятно, не ми се е налагало да пробвам, понеже и млади, и стари, сред  роднините му поне,  говорят и немски, и английски на ниво, а доста от тях и френски. Интересно е каква е системата на езиково обучение в училище.. И ако Росс позабрави за момент спора на тема АК и мат отвъд МОН, би било интересно да разкаже. Поне на мен би ми било, понеже не знам как и дали само с училищно обучение се стига до такъв резултат, едва ли...

# 54
 • Мнения: 6 480
Чудесно ще е, ако немскоговорещите научат холандски на ниво С2 и имат избор и за холандските университети с програми на холандски. Всеки език дава още повече избор, а конкуренцията ще е по-малка. Специално за АК, там учат и втори език, ясно е, че С2 само от колежа няма да стане, но може с външни курсове/уроци да се вдигне до ниво за учене на него. Същото се отнася за всяка английска гимназия. Но пък който иска да разчита само на английски, си е негов избор.

# 55
 • Мнения: 4 371
От коя тема се прехвърлиха сума ти постове тук, интересно? Аз като си пуснах линка за Амира, споровете между Попеа и Росс ги нямаше.
И недейте да излизате от темите, щото някой ви бил спорил или засегнал. На много други пък е интересно да ви четат. Росс, и теб имам предвид.

Доп. Аха, сега като прочетох внимателно постовете, ми е ясно откъде са се взели - със сигурност от темата за АК, няма откъде другаде да е. Само не ми е ясно защо на мен не са ми излезли в "Следени теми", тъй като съм писал в темата за АК.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 23:37 от Татко Мецан

# 56
 • Мнения: 6 480
От АК, аз си нямах работа, та предложих на Фран да постне там линк към проучването, което правихме за хорариумите, защото имаше питания за мат в АК, а то пак отиде на обидени от отношението ми.  На някой може да е полезно, на друг - не, всеки да си прецени сам.
Иначе Стефан, както винаги, го е заковал: "Брекзита (състоял се или не, няма значение) размаза пазара на студентските квартири, да му мислят давещите се... " -
Всъщност, защо от АК ходят все в Холандия? В Дания и в Швеция също има програми на английски, в Норвегия - също. Стана ми любопитно защо цялото АК едва ли не (без Фран) се е запътило към Холандия, аз не виждам да е голям изборът, поне не е по-голям от Скандинавия, а в Скандинавия няма такси, за разлика от Холандия.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 23:42 от Poppea

# 57
 • Мнения: 14 936
Полезно е за учениците в 10-12. клас. За останалите е нещо като исторически разказ. По новите учебни планове и програми броят на часовете по математика е друг и не зависи от вида на училището, а от това дали предметът е профилиращ и дали има ФУЧ по него. И важи не само за математиката.

# 58
 • Там, където мечтите се сбъдват
 • Мнения: 183
Полезно е за учениците в 10-12. клас. За останалите е нещо като исторически разказ. По новите учебни планове и програми броят на часовете по математика е друг и не зависи от вида на училището, а от това дали предметът е профилиращ и дали има ФУЧ по него. И важи не само за математиката.

Има ли го някъде из наредбите на МОН ясно написано, в смисъл по часове, колко следва да са часовете по новите учебни планове?

# 59
 • София
 • Мнения: 10 650
От коя тема се прехвърлиха сума ти постове тук, интересно? Аз като си пусн
Доп. Аха, сега като прочетох внимателно постовете, ми е ясно откъде са се взели - със сигурност от темата за АК, няма откъде другаде да е. Само не ми е ясно защо на мен не са ми излезли в "Следени теми", тъй като съм писал в темата за АК.
За да не се почувстваш неудобно публично: иди и прочети последните две страници  на 14та, предпоследна тема за АК - която не свършва на 50 страница, а доста по-рано - и ще разбереш защо не получаваш известия. Има нова тема, за която не си активирал известията.

Общи условия

Активация на акаунт