Февруарчето игриво, става все по-бъбриво

• 49 648
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Таткото отдавна се справи със тази задача. Вече дърпаме пацата от време на време, за да не слепне. Но на 5г не бих го правила.

# 331
  • Down Under
Тук при нас не е прието, питах лекарят ни още като се роди, той каза да не го пипам и така си остана. Като е без памперс моят юнак я дърпа ли, опъва ли, натурално си се забелва 😁 аз лично не бих се тревожила, при все че тази практика в повечето страни изобщо не се прилага.
http://roditel.bg/zabelvane-pishle-fimoza/

# 332
Като чета какви срички казват вашите и започвам да се притеснявам, малкия нищо не казва още. Личната пита предния път, но нищо не коментира.

# 333
И ние малко неща казваме - мама,тата,баба,няня.

# 334
Според мен няма място за притеснение. Не знам кога се очаква да започнат да говорят, но е толкова индивидуално всичко.Както с вървенето - едни по-рано, други по-късно. Чувала съм, че трупат речников запас и после като се почне, няма спирка.
Ние четем много книжки, пеем песнички, говорим му много. Всъщност аз прилагам към него тактиката, която прилягам като преподавам на учениците ми чужд език. (Знам, че не е същото, не ми се смейте, но мисля, че помага). Говоря му с увереност, че той разбира и може да говори повече, отколкото всъщност показва. Използвам и много езика на тялото, звукоподражателни. Сигурна съм, че всички родители правят така.
 Знам също, че ако думата е смешна, предизвиква емоции, могат да я свържат и с образ, със спомен, по-лесно се запомня и повече имат желание да я казват.

# 335
Малката също казва малко думички- мама, тата, баба, айде. Иначе "говори" постоянно на бебешки. Нашата лекарка каза, че още не може да се очаква кой знае колко, да не се притеснявам.
Вие давате ли още витамин Д?

# 336
Аз давам в мрачните дни, когато не излизаме или излизаме малко. Но като свърши опаковката няма да купувам нова.

# 337
  • Велико Търново
Малкия казва уверено " тъпо" и " тъпота", също както и няколко пъти ми каза " ПУ**а"... Т.е. просто бълботи звуци и развива говорен апарат. Казва мама и Тата, баба и амам но не винаги, и понякога без да влага смисъл.
Казано с други думи, нищо не казва Simple Smile не се притеснявам, обяснявам си го сама на себе си, че няма това умение все още. Спокойно ми е, тъй като разбра всичко и се опитва да си опознае способността какво може да бълва.
Но е много смешно, когато дойде към мен и ми избоботи " тъпо тъпо тъпо тъпота", аз си го превеждам " много ми е тъпо, ама много" Simple Smile

# 338
Аз вече спрях да давама вит Д.
Да питам давате ли още АМ преди лягане и по колко мл ?

# 339
Skk007 Много се смях, като си представих един малък човек обикалящ из стаята и повтарящ “Тъпо! Тъпо! Тъпо!” Grinning
Аз се боря за заветното МАМА! За сега е само на баба, тати, бу-бу, кола, баубау...мен ме няма в класацията.

# 340
Ние сме малко наопаки. Аз давам АМ сутрин като де събуди към седем. Тогава си го търси. Вечер съм опитвала много пъти, но повече от 30мл не пие.

# 341
  • София
Моето говори мн, ама не разбираемо - дигън-дигън, гигън-гигън, неден-неден... единствените разбираеми думи са МАМ и така (докато си играе и си повтаря “така, така”)
Това с проговарянето е мн индивидуално. Аз съм проговорила мн рано (преди годинка) и то доста по бебешки. Брат ми е проговорил след 2 годинки, но е изговарял думичките правилно и разбираемо. Моя син явно прилича на вуйчо си, не само визуално.
Относно АМ - сутрин си го търси, става към 6-7ч и пие по 200мл.
Вечер му давам преди сън 100-130мл, и него си чака

# 342
До преди месец не казваше нищо. Сега постоянно си говори,но още ми е трудно да го разбера до сега ясно е казал 2 думи на български и 3 на английсли . Но като питам родителите с по-големи деца масово ми казват,че са проговорили около 2 годинки така че няма причина още да се притесняваме. Имам приятелка дъщеря и е на 2.5 и още неказва нищо въпреки,че при нея причината сппоред мен е ,че е постоянно пред телевизора или на телефона..

# 343
  • Down Under
И аз съм на мнение, че им е рано да проговорят от сега. И при нас е само мама, баба, дада (тати), ам-ам, кат (котка) и всичко друго е измишльотини, но толкова сладки 🥰 последно време взе и да пее много. Сега го уча да казва и показва частите на тялото. Добре че имаме една интерактивна масичка, там ги гледа и натиска и му е интересно. В групата където играем има едно момченце на 1г.10м което брои до десет и обратно.Всяко дете е различно.

Последна редакция: нд, 19 май 2019, 07:43 от gordi

# 344
  • пловдив
При нас също относно говоренето- не казва много думи,но пък сме в период на трудно заспиване вечер. Още се кърмим и вечер преди да заспи ,така се унася. Премествам я в леглото и тя се събужда с плач и пак на гърдата ...и така се повтаря няколко пъти докато не заспи дълбоко. Нощем пак се повтаря същото. Със сигурност и зъбите сега пробиват,но се чудя как ще се отбиваме. Мисля си най-късно до есента да приключваме.
Отделно от това ми прави впечатление,че вечер когато се превъзбуди и много трудно се успокоява.Снощи опитвахме да се приспи няколко пъти неуспешно и накрая я преместих в хола-беше решила да си убува обувките и да излиза на терасата.Като и отказах ,много силно се разплака и накрая единствения начин за успокоение беше гърдата и така заспа.
Иначе,следобедния сън гледам най-късно до 17 часа да бъде и доскоро така вечер най -късно към 22/22:30 заспиваше,но от скоро заспива към 23:30 ,което ми се струва много късно.
Има ли и други такива нощни птици като нас?

Общи условия

Активация на акаунт