Махане на памперс и биберон - 2

• 46 266
  • 759
  •   1
Отговори
# 435
Моите деца отказаха памперса за 1 седмица, едното дори по-бързо от това. Бяха на току що навършени 3 години, по някои стандарти сигурно ужасно закъсняли. Може и да са били готови и по-рано, сега няма как да знам, важното е, че всичко стана много лесно и бързо, без някакви драми и то при положение, че са две, а не едно, но пък разбираха перфектно какво трябва да правим.

С това единствено споделям личен опит и не агитирам за нищо. Всички деца не са еднакви и моят опит сигурно не се споделя от всички. Единствено мога да кажа да сте търпеливи и да се опитате да не се стресирате излишно, рано или късно всички дечица ще се научат.

# 436
Децата са различни. Голямото ми дете на 1. 2 г. Махна памперса от Рас. Този господинчо обаче е друг тип. Той обича да прави всичко сам, да го прави когато той иска. Така беше и с миенето на зъбите. Не желаеше, но гледаше ни всички и един ден просто започна, естествено пак сам. Не му махам памперса да ходи гол защото почва зверски да се стиска. Не му е приятно да се опикава, даже се беше плъзнал в пишото и беше паднал. Това допълните е създало гадно усещане. Голям е ,да и аз преди се чудех на такива деца с памперс но всяко по различен начин възприема нещата. Оставила съм го, опитвам се единствено да му събудя интереса като гледа баща си и другите деца, а хора дето...." Леле на 2.8 с памперс ужас“ имам колкото искате около мен. Даже собствената ми майка не спира да дудне. Даже го караше да се съблича на сила без да знам аз. Та си имахме разправия. Когато тогава....ще съм благодарна за съвети, не се знае кое ще подейства. А да не говорим че чух че не искали да ги вземат в градината с памперс....това пък ме учуди...явно ние няма да се класираме По тази логика.

# 437
  • София
Моят син на 3,4 месеца каза,вече съм голям не искам памперс и дневен и нощен от раз свали.
Аз на годинка съм ходела на гърне и съм казвала сама,но го отдавам на заученост и следствие  на постоянно слагане от страна на майка ми.

# 438
Аз да си кажа, че ми предстои да махам памперс, но четох, че се препоръчва приучването към гърне да става между 14 и 18 месеца. Именно, защото колкото по-голямо става детето, толкова повече свиква с памперса и го приема като част от себе си. От там и голямото противопоставяне на махането. И да, на градина не ги приемат с памперс, поне в държавните... Все пак на градина се тръгва на 3 г. А 'едно време' децата до годинката вече са си пишали на гърне, защото не е имало памперси и от бебета са били с усещане за мокрота и като тръгне да ходи, го слагат редовно и свиква. Значи проблема е, че днешните деца просто не усещат мокротата от напишкването и свикват с памперса като част от себе си. Поне аз от толкова четене стигнах до този извод. Моя човек скоро стана на 14м и мисля да го изчакам още месец-два да дойде дъждовния сезон, да се затворим вкъщи и да опишваме плочките Stuck Out Tongue Winking Eye не съдя никого, само споделям, че ми е тема на дневен ред.

# 439
  • София
Не знам къде е указано в наредба ли що ли,че в държавна градина не приемали с памперс.Или е срамно на три да е с?Simple Smile

# 440
По скоро е "негласно" правило.Наше комшийче е на 5г. и си ходи с памперс на градината и не само.Отказва да ходи на тоалетна и никой не го кара насила,съобразяват се и в градината.На батко му го махнаха преди 2 г.,майката е вдигнала ръце,бабите не го насилват и така.Физически няма проблем,просто така са си решили.И да в държавна градина е.

# 441
И при нас в яслата са с памперс повечето.

# 442
И на мен ми е тема на дневен ред. Малката е на две години. По препоръка на опитни приятелки почнах да я слагам на гърне след годинката, за да свиква с него. Ок, идваше, сядаше, седеше и така сума време. В крайна сметка не се научи да пикае там, а адски и омръзна гърнето и сега не иска да го погледне. И баш в момента, в който трябваше да се опитвам да я приучвам, аз вече си бях изгърмяла патроните. Отчитам го като грешка. Месец преди 2 години пробвах пак да я уча. Слагах гащи за отучване, слагах памучни гащи. Пикае, ака, не и пука, че е омазана. Ходи гола из нас, опика дивани и легла... Пълен непукист. Не съм се карала, търпеливо се опитвах да обясня, обаче малката въобще не ме отразяваше какво и говоря. И се отказах. Гърнето все още е омразен предмет и сме си с памперс. Дано като види в яслата, че другите пишкат в гърне, да се отучи. Забелязала съм, че копира какво правят другите деца.

Много се дразня на дежурния въпрос като някой чуе, че е на 2 години - "още ли е с памперс". Това е същото като на 1 година все те питат дали още кърмиш... И то не майки, дето да почерпят опит, ами някакви там клюкарки...

# 443
Ами покрай работата ми съм обиколила доста градини и никъде не съм виждала дете с памперс. То ясно, че сигурно ще го приемат, но вероятно ще си стои с единия памперс целия ден, защото госпожите не им е работа да сменят памперси на пораснали деца. В яслата са медицински сестри и работата им е обгрижване на физическите нужди, докато в градината вече си тече педагогически процес и децата би трябвало да са една идея по-самостоятелни, поне що се касае за основните нужди. И да, другите деца се смеят, защото "само бебетата ходят с памперс", а да те нарекат "бебе" на 3г си е обида. Не поддържам това мнение, само го казвам като работещ с деца.

# 444
  • Германия
До сега се въздържах, но хайде да споделя и аз мнение и опит от моето дете, може да е от помощ на някоя майка. Понеже си гледам детето в чужбина никога не съм имала манията да махам памперс на годинката или когато там е прието за желателно от БГ-мамите 🙄 реших, че ще чакам дъщеря ми да прояви интерес, а аз само ще я побутвам от време на време.

Смятам че детето в готово когато 1. Може да стиска, 2. Може да си казва 3. Има интерес да върши работата не в памперса и 4. Има желание да е без памперс. При дъщеря ми последните две неща се случиха около 3г, когато тръгна на градина. Преди това е сядала на гърнето, но не искаше нищо да прави, виждала ни е в тоалетната, да не каже че редовно ни правеше компания, но сама не искаше да сяда на тоалетната чиния.
Тръгна на градина на 2г10м, инструктираха ме да ѝ слагам памперс гащи и върху тях памучни гащички, за да свикне с тях. Още от първите дни в градината започна да влиза в тоалетната, да сяда, става, да пуска водата, просто копираше другите деца. След около месец ми казаха, че е готова да махнем памперса, тоест искаха да е без памперс както в градината така и вкъщи. Речено-сторено. Повече не сме ѝ слагали памперс през деня, имаше инциденти от време на време в началото, но абсолютно нищо страшно. Повечето от тях са защото чака до последния момент и тогава отива на бегом до тоалетната и не винаги успява да устиска докрай. Остана ни нощноя памперс, но той понякога е сух, понякога не. Тя е на 3г6м

Против съм дресирането на децата, както и безкрайното питане “има ли чиш” и слагането на гърне през 15 минути. Такъв подход не е за мен, за това търпеливо си чаках нещат да се “случат”

# 445
Истината е, че колкото по-големи стават децата, толкова по-трудно става махането на памперса, защото памперсът е единственият вариант за изхождане, който познават. Поставете се на тяхно място - вече
доста съзнателни индивиди, които цял живот са били с памперс и изведнъж да трябва да правят нещо съвсем различно. И то във възраст, в която една голяма част от децата вече се борят за независимост и самостоятелност. Затова от чакане за "готовност" обикновено се изпуска правилния момент, а родителите са в заблуждение, че колкото по-голямо е детето, толкова по-малко стрес ще има, а на практика често е точно обратното - по-голямото дете се бунтува, стиска, прави на инат. Другото заблуждение е, че като са по-големи, махането става по-бързо, но много често точно заради ината и отпора, който дава детето, свалянето на памперса при по-големите всъщност може да отнеме много повече време.

По конкретното запитване на потребителката, щом детето се бунтува толкова, наистина е по-добре да се изчака малко да се успокоят нещата. При по-големите деца, които вече искат много неща сами да ги решават, тактиката е спечелване на вниманието по интересен начин докато детето самичко не пожелае да опита. Децата много се влияят от примера на други деца, така че ако имат братче/сестриче, братовчеди или приятелчета, от които да гледат, може да е от помощ. Но при повечето 2-3 годишни убеждаването, че трябва да правят еди ккаво си, всъщност ги кара да правят обратното. Затова и възрастта е трудна за махане на памперс.

# 446
Тео,
Аз бях писала малко по-назад, че в Дания, 3г деца не ги взимат на градина ако та без памперс. Може би трябва да се осъвремени бг мисленето,  както направихме т кърменето и захранването.

Пс. Тъй като моето дете е от закъснялите с махането, доста разговарях с мед.сестрите от яслата и те всички та на мнение, че 1. Няма нищо фатално и притеснително, 2. Обучението е хубаво да започне от 2 г. Възраст. Мнение на жени, с бая стаж в сдя.

# 447
При моят син махането на памперса се случи на 2г. 8мес. А иначе голямата работа я вършеше на гърне няколко месеца преди това. Но за пишкането и той имаше страх да не се напишка и да е мокър след единия от опитите ни и доста време изобщо отказваше да сложи гащи или ако се съгласеше, веднага след като се напишка, си искаше памперса обратно. Та при последния и успешен опит за махане, се случи един-два пъти да си поиска памперс гащите и при нас подейства като му казах, че те са отишли при едно бебе, познато детенце, защото е малко и има нужда от тях, а той вече е голям и не му трябват. Много обяснявах, че няма страшно, че се е изпуснал, ще сменим гащите и готово. И нещата се получиха, а се бях отчаяла. Месец след като махнахме дневния, махнахме и нощния памперс, защото оставаше сух доста често. Случва се по един-два пъти месечно да се изпусне вечер, но само заради тези случаи не искам да му се запарва дупето в памперс. То и без това на този етап и да има такъв, ще пропусне със сигурност. Аз не мога да кажа категорично кога трябва да се маха памперса, но смятам, че трябва да се опитва, защото иначе няма как да се разбере че детето е готово. На мен не ми харесва идеята в тези жеги да се спарва, затова пробвах още от миналото лято, но като видях, че съвсем не е готов се отказах. После още два-три пъти пробвахме, докато се случат нещата. Не съм насилвала, като видя, че не става за няколко дни, връщам памперса. Имах съмнения дали е правилно и дали ме го обърквам, но сега разбирам, че е било правилно.  Но пък и да не приемат тригодишно без памперс в градина ми идва в повече и предпочитам точно по този параграф да не настигаме Дания. Все пак да ги караме да носят памперси, когато могат без, ми звучи направо като гавра. Все едно да ме накарат мен да стоя с пелена.

# 448
Това с Дания беше за успокоение на майките, които са сочени с пръст, че децата им носят памперс. Мнението на сестрите от яслата също
 Исках да покажа, че в останалия свят не е срамно и страшно. Аз също предпочитам синът ми да не носи памперс още от 1 годинка, но уви, на 2 и 7 носи.

На някой може да му е от полза :
https://9m-bg.com/bebe/za-po-lesno-priuchavane-kym-garneto/

# 449
Здравейте. Момченцето ми е на 1г и 6м. Като се изака в памперса казва ако и затова реших да го пробвам на гърнето , но не иска да сяда там. .  Реших да махна памперса, колкото да пробвам.Пикае си в гащите и хич не му пука, че се е намокрил. Показвам гърнето и хем уж разбира, че трябва там , като го питам- но си ака и пикае в памперса.  Пробвах поне за акото да прави там- изака се на пода, но не и в гърнето. Не иска да сяда там . Не реве, но и не иска да сяда. Плюс това забелязвам, че редовно си пълни памперсите- сухи не съм ги виждала. Аз ли бързам нещо? Кои са признаците на готовност? На 2г ще стане февруари- а тогава ще е студено и ме  е страх да не се разболее , ако махнем тогава памперса. Вариант остава да го пробвам май месец. Тогава ще е на 2г и 3м. Късно ли е ?  И дотогава да седи ли гърнето пред него или да го скрия временно?Моля по- опитните майки да се включат. Не искам да го насилвам , просто ме е страх да не изпусна момента.

Общи условия

Активация на акаунт