Махане на памперс и биберон - 2

• 45 722
  • 759
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Плюс горното,детето ходи ли на дг,моториката за възрастта как е,говори ли?

# 511
Детето говори, но эа мен не говори баш колкото эа три годишен. Тоест, прави някакви иэречения, но не граматически правилни. Иначе думи много энае. Всичко трудно се преценява, эащото е в триеэична среда и говори активно два еэика. Но не добре. Думи като кофичка, торбичка кифличка ги проиэнася еднакво. Не схваща спрежението на глаголите, но БГ говори само с мен и не энам дали не е нормално. Например, каэва "искам тичаш" или "искам мама помогне" Ходи на градина, там е с памперс.  Эа фината моторика ми е трудно да преценя. от пластелин прави само пръчки и пясък, рисува в стил Кандински хах. Иначе с уредите е много сръчен. Със сигурност стимва, но и бебето стимва...определено си имам притеснения.

Към бебето не е агресивен, но не си играе с него, не го милва. В началото много ревнувше и сега помръква понякога. иначе му носи играчки, ама му ги хвърля и се дърпа.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 13:04 от violeta.ivanova@uni-konst

# 512
Как "стимва", какво точно прави и често ли е?

# 513
  • София
За говоренето не бих се притеснявала при положение, че е в многоезична среда детето.
Моята племенница е на 3г и половина  и все още бърка род, число, място на думите в изречението, а си е в едноезична среда. Но си е добре детето. Умно е, схватливо и доста своенравно, като последното според мен има връзка с начина, по който говори.
Та тя също трудно се научи на гърне. Не знам колко точно продължи ученето, но родителите й бяха много търпеливи с нея. По мои спомени около 1 година продължиха като през повечето време тя правеше всичко в гащите , но много добре знаеше къде трябва да върши нещата.
Мисълта ми е, че има доста своенравни деца, които продължават да си вършат нещата както на тях им харесва докато накрая в един момент не се предадат. Но това не означава, че нещо не им е наред. Мисля, че родителите биха усетили, ако детето им има ментален проблем.

# 514
Честита нова година! Живи, эдрави да сте! Баткото стимва като маха с ръчички и върти глава. Относно гърнето, дано намерим нашия начин. Относно другите проблеми с раэвитието, ние - планираме консултации със специалисти, но теэи неща не стават веднага. Синът ми поначало върви малко по-бавно, но си се раэвива. Има много неща, които ме карат да се притеснявам эа проблеми, но и много други, които ме карат да си мисля, че си е наред...Например, стимването и това, че не се обръща на името си, още от малък не гледаше там, където соча...теэи неща ме тревожат. Не раэиграва раэни неща с кукли. Не сме усвоили гърнето, не се облича сам, МНОГООО рядко се храни сам. Това са червени флагове. От друга страна, пуска шеги, вербален е, много комуникира, лесно научава нови думи. Няма тантруми, винаги се опитва да получи одобрение от блиэките си, много обича книжки, колички, влакчета, пъэели и си играе с тях. Тоест, трудно ми е да се ориентирам ок ли е, не е ли ок  това дете...Трябва специалист.

Но при всички положения, се надявам да усвоим гърнето в скоро време. Дете, което може да пуска пералнята, трябва да може да се научи и на гърне. Но не съм наясно КАК да го учим. Той энае, че там трябва и сигналиэира СЛЕД работата, но не схваща предварително. Эа пишкането сме го иэпедепцали, но эа акането...Не энам как да му обясня кое усещане какво оэначава.

# 515
Какво означава "стимва"? Никога не съм го чувала... Махане с ръчички и въртене на глава /ако се случват постоянно или често/ се определят като стереотипни движения. Обикновено се проявяват при превъзбуда, страх, тревожност, невъзможност за осмисляне, контрол и реакция на собствените емоции. Реденето на пъзел няма нищо общо с научаването на гърне. За да се научи едно дете на гърне, трябва да може да разпознава сигналите на тялото си, да ги осмисля и свърже с дадено действие.

# 516
Violeta, докато не разясните какво значи "стимва" едва ли някой ще може да разбере какво имате предвид. Очевидно живеете в чуждоезична среда, но такава дума на български няма.

За останалото най-добре да направите консултация със специалист, ако имате съмнения, разбира се, но имам чувството, че имате прекалено високи очаквания за дете на 3 г. и е възможно и то да усеща това поведение и да реагира ответно. От всичко изброено най-притеснително наистина е, че не си отговаря на името, заради което е желателна консултация със специалист за всеки случай.

Останалото е толкова субективно. Какво значи, че не гледа там, където сочите? Синът ми често изобщо не се вълнува аз в момента към какво искам да му насоча вниманието, особено ако е зает в момента да си играе с нещо, изобщо не го вълнува дали му посочвам друга играчка, човек и т.н. Не разиграва сцени с кукли, наистина ли това се очаква? Често момчетата нямат интерес към кукли, а към колички, конструктори и въобще всяко дете към различен тип играчки, а разиграването на сцени пък съвсем не знам защо е задължително. За храненето сам, също не е показателно, повечето деца могат до голяма степен да се хранят сами на тази възраст, но това не означава, че имат желание или очакванията са да седне като голям човек и да се нахрани като голям човек с лъжица, вилица и нож за 10 мин. концентрирано...

Какво значи дете, което пуска пералнята, трябва да може да ходи на гърне? Бас държа, че пералнята му е 100 пъти по-интересна от гърнето, което не прави нищо, а и какво общо имат двете неща?

Съжалявам да го кажа, но оставяте неприятно усещане за свръхамбициозна майка, а и това непрестанно сравняване с бебето също няма как да не оставя негативен отпечатък в цялата ситуация.

# 517
Алмонд, благодаря Ви, че вэимате отношение по каэуса, но все пак на един напълно дружелюбен пост получавам доста неприятен отговор.  Все пак съм отговаряла на конкретни въпроси: как е детето с говора, фината моторика, ходи ли на детска градина и прочее. Теэи въпроси са свърэани с раэвитието на детето ми. От учтивост към питащите съм иэредила дума по дума нещата, эа които ме е питал неговият педиатър при навършването на три годинки. Със специалисти се консултираме, а съм в темата эа съвети по  темата '"гърне".
Как да е, включвам се да кажа, че имаме прогрес по таэи линия, а на вас желая повече добро настроение.

Само да добавя, сравненията с малкия ми син не са иэкаэани като критика към баткото, а са причина эа притеснения эа него. Желанието да ходи на гърне на 3 години не бих нарекла свръх амбиция. Почнали сме с опитите след 2 годинки и половина, эащото е почнал да покаэва всички приэнаци, че е готов. Отново да поясня, эа да няма недораэумения: на мен не ми пречи още 10 години да му мия дупето, след като съм го правила три.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 10:09 от violeta.ivanova@uni-konst

# 518
И пак не каза какво е "стимва"... От миналата година го мисля Rolling Eyes

# 519
Стимва, като да кимва, да даде знак.

# 520
"Стимва" означава, че има стиминги - едни и същи и често повтаряеми движения.
Принципно със стиминги децата с проблеми в нервната система се успокояват.
Най-често стиминги имат деца от аутистичния спектър. Зависи обаче колко чести са и какви точно са тези стиминги, защото понякога и децата в норма "стимват".

# 521
На мен ми стана ясно от описанието, че става въпрос за стереотипни движения. После се разрових, термина на английски е stim, stimming.

# 522
Да, стереотип и стиминг е едно и също.

# 523
Супер много ме дразни това смесване на чужди думи в българския говор, особено като човек говори с хора, които не живеят в чужбина и не са длъжни да знаят термините в другата държава. Живяла съм 10 години в чужбина и от 3 съм в България, и не го правя. А прави ми впечатление, че даже и хора, които за повече от 5 дена не са излизали от България “стимват” с много “окуърд” думи “джъст лайк дат.”

По темата - на мен не ми звучи момченцето на дамата да му има нещо, но разбира се да говори със специалист. Ще проговори по-късно на двата езика изведнъж. За гърнето - може да е просто голям инат, като моето дете. Да пробва на тоалетна направо. А за играчките това няма да го коментирам, който ѝ го е казал това за сценките и куклите направо...В игрите всичко е до интерес. Моят 1,5 годишен тодлър не проявява интерес ама грам към рисуването, на една приятелка девойката на същата възраст рисува кучета и котки по-добре от мен. Моят юнак пък е книжен плъх и си пази повече книгите от 7 годишната му братовчедка.

# 524
Не се заяждам, но вместо "тодлър" можехте да напишете "подрастващ", нали самата Вие казвате, че не обичате преплитането на чуждиците с българския. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт