Махане на памперс и биберон - 2

• 45 551
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, ще споделя и моя опит.
От 1г.4м я слагах след сън на гърне(сутрин и следобед), преди това обяснявах и показвах, като акаше в памреса и тя се научи и започна да казва, когато има ако. Вече на 1г. и 11м е без памперс, само за сън слагам. За около 17-18дни свикна и за пиш да казва. Още от самото начало имаше 2 книжки за гърне и все говорех и показвах тях, когато сядаше, за да има пример. Сега началото на месеца го махнах, купих същите гащички като от книжката, в началото като я подканвах да се изпишва слагахме и някоя играчка и тя да пиша на гърне и аз тайно с една спринцовка слагах вода при играчките. Дори в началото имитирах ,че на играчката и се пиша, слагахме я на измиленото и гърне и пак тайно наливах, после двете и пляскахме. Когато имахме попадение и при нея и до сега постоянно я хваля, целувам, казвам колко е голяма, колко е приятно без памперс и т.н. Дори вече трудно слагам за сън, защото казва че не е удобен и плаче. Пред таткото и бабите също я давам за пример, как казва, колко е голяма и всички дружно и пляскат и казват браво, а тя е много доволна 😁. За парка винаги вземам резервни дрехи, имаме дни без никакво напишване, но пък ако се заиграе и то само вкъщи и се случва да се напишка. Никога не съм насилвала, и никога не съм оставяла гърнето да е за игра. Слагах го на едно и също място и тя свикна, но посегнеше ли да играе с него, обяснявах ,че е мръсно, миех ръцете..
При биберона имаше 2-3дни плач през нощта, но бързо премина. Махнах го с измислен разказ за кучето ни, че има бебета и му трябва спешно. Детето от 1г6м доста говори и дори сега имаме добър диалог, може би затова станаха нещата..но пък и си е до дете.. знам ли..

# 676
Бибата я махнах като една вечер я излъгах, че котката е изяла бибката. Порева си и заспа. На следващия ден по обяд пак си я търсеше, но и припомних историята и така. Драмата беше около 24ч. Така че действайте смело и нвма връщане назад!

А за гърне.... Оххх голяма мъка, НЕ иска да сяда вътре и това е. Не казва кога има пиш. Чудя се дали да не взема седалка за тоал. чиния, да пишка в нашата тоал.. Моля някой с опит да сподели.
Че вече три вида гърнета купувам и нищо. И за книжки за гърненце да споделите кои са 🙏

# 677
Здравейте от нас. Днес имахме родителска среща за баткото ни (3г и 6 м) и ни казаха, че си пишка в тоалетната, а като се изака ги пита "ти изака ли се? "  те му казват "не, а ти? " и той казвал "а аз да!". За немците е нормално на тази възраст още да не ака на тоалетна... Scream.

# 678
  • Германия
Нормално е до толкова до колкото няма натиск всичко да става по графика на родителите, а се оставя детето да си покаже кога е готово и се следва неговия ритъм.

Аз писах преди време, че дъщеря ми на 3г махна памперса, беше едва от 2-3 седмици на градина и покрай другите деца и тя започна да им подражава и махнахме памперса от раз. Гърнето малко го недолюбвашв, не знам защо, та почти директно започна да си ходи на тоалетната без никакви драми

# 679
  • София
_Bella_Mi, моето детенце е на 2г.1м.и се отпусна да пишка и ака на нейната седалка за тоалетна чиния. Гърнето не й хареса, на седалката преди също не искаше да сяда, но в един момент поиска и след поне седмица само седене, без да върши нищо, се отпусна. И започна да не иска да пишка и ака в памперса, дори и навън иска да пишка до някое дърво вече. Като беше на 1г.9м.започнах да й  слагам преходни гащички, тя ги хареса много, но се притесняваше, че се намокря и връщах памперса. Книжка за гърне й бях взела "Ходим на гърне".
Така че се получават при нас нещата много плавно.

# 680
Ние сме до никъде с тоя памперс /1,11г/ Единствено пишка всеки път като го къпем в банята и се радва много, но иначе не иска. Понякога пожелава да седне на ВЦ, но нищо не прави. Не иска да стои без памперс и не иска да седне, когато аз му предлагам. Понякога ми прави и номера като казва, че има пиш, уж отиваме до ВЦто, сяда, стои, нищо не става и после като обуем и се изпишква в памперса. Това придружено с обяснения, че ще прави пиш само в памперса, а не в тоалетната. Мисля, че най-големия проблем е,че не дава да го слагам аз на някакво време, за да свикне. Когато си реши, от дъжд на вятър...

# 681
Аз пък да се похваля на 1 г и 5 м от около месец без памперс изцяло. Казва си сочи гърнето или ме води в банята. Все по рядко се напикава. Казва "ъх" или "ако" ,как го казва няма значение важното  е че свикна бързо покрай каката. Навън все още свиква с издържането на ръце. Много се радва на гащичките си след баня се опитва да ги обуе. Трябваше да ги взема с някакви герои отгоре, но нищо следващия път.

П.С. биберона също го махнахме покрай памперса сега спи по спокойно сякаш.
Първо не давах през деня после за обедния сън и накрая през нощта. Няколко вечера подред го плюеше и видимо не искаше та не дадох повече. Плавно и без драми.

# 682
Здравейте, отдавна не съм писала. Да ви споделя моите терзания - моето момче на 1 год и 10 месеца все още не казва кога има ако или пиш. Като цяло, той не говори много смислени думи в сравнение с други деца на тази възраст (татко - чужденец, а двамата с таткото си говорим на английски). До скоро дори не искаше да седне за половин секунда на гърнето, но вече имаме напредък и понякога седи. Веднъж даже се изпика там, но просто бях нацелила момента. Когато съм го оставяла без памперс, проблемът е, че не казва изобщо и ако не сваря да го сложа на гърне, се разплаква и разстройва изключително много, като намокри гащите… въпреки, че обяснявам много, че няма нищо, че ще свикне, напомням му да ми даде знак… а биба от половин година ползваме само за спане, и тъй като спи много неспокойно нощем, мен самага ме е страх да я махна. Обаче проблемът е, че много бързо взе да ги изгризва (прави го сутрин като се събуди и не ми я е “върнал” още) и честно казано, вече ми втръсна да купувам и съм си казала, че като изгризе тази - край. Ама въпреки това пак ме е страх как ще протича нощта тогава…

# 683
Golfo_di_Orosei, не е необходимо детето да говори за да съобщи за малка или голяма нужда. Те могат с всякакви жестове и действия да покажат, когато разберат какво се иска от тях. Свалянето на памперса не става от днес за утре, така че трябва търпение. Децата трябва да се оставят без памперс за да се научат какво е пиш и къде трябва да се прави, и да съобщават за нужда. Докато са с памперс, е трудно да се научат да съобщават.

# 684
Много обичам такива генерализации. Моето дете казваше кога е напълнило памперса, много преди гърнето, защото й беше неприятно и даже тръгваше сама сама да сваля и да иска нов. Но аз не съм имала амбиции да махам памперс на човече, което не е физиологично готово. Периодично съм пробвала дъщеря си в различни етапи, по 1 ден и толкова. Когато стана готова, махнахме памперса за 4 дни изцяло. Без да бърша локви, без драми, без увещания. Само с четене на книги и отворена врата на тоалетната да гледа мама и татко. Беше на 2г и 3-4 месеца.

# 685
И при моя е така. Знае какво е пиш, от къде излиза, къде се прави, как се прави /всички стъпки умее, вкл. си къса хартия, бърше и пуска водата/ казва ПРЕДИ да пиша и ака, а след това иска смяна. Обаче като каже "пиш" и абсурд да го сложа на тоалетната, рев и иска в памперса.

# 686
Много обичам такива генерализации. Моето дете казваше кога е напълнило памперса, много преди гърнето, защото й беше неприятно и даже тръгваше сама сама да сваля и да иска нов. Но аз не съм имала амбиции да махам памперс на човече, което не е физиологично готово. Периодично съм пробвала дъщеря си в различни етапи, по 1 ден и толкова. Когато стана готова, махнахме памперса за 4 дни изцяло. Без да бърша локви, без драми, без увещания. Само с четене на книги и отворена врата на тоалетната да гледа мама и татко. Беше на 2г и 3-4 месеца.

Нищо не съм генерализирала. Явно не четеш какво пиша. Написала съм, че е трудно да разберат за нуждите си докато са с памперс, но не съм казала невъзможно. При твоето дете може да се е случило така, но в по-голямата част от случаите, не става така, а дори обратно - свикват си с памперса и не обръщат внимание на това, което вършат в него. Не при всички деца става така, че за 3-4 дни се научават, така че е подвеждащо да се убеждава някого, че когато детето му стане готово, ще свалят памперса за нула време. При голяма част от децата има съпротива и те не стават по-готови, а само по-инатливи. Grinning А самото физиологичното развитие се случва около 18тия месец.

# 687
Пак една голяма купчина генерализации. Между 18 месечно и осъзнато 2+ дете разликата е огромна. И понеже всяко дете е със собствен темп на развитие, може да стане готово на 2, на 2.5, на 3 или 3+, може и на 18 месеца, но ме съмнява да си събува гащите само на тоя етап. И готовността не е само физиологична, има разлика между мама иска детето да е без памперс и "мамо, искам гащички и сядам на гърне", например. Защото когато се говори на детето, чете му се, показват му се картинки, казва му се "когато си готов/готова ще пробваме гърнето", показва се нагледно как мама и татко ходят до тоалетна, детето само проявява иниацитивата да следва примера на родителите си. Моето дете е било готово тогава, на Тео е било готова на 3 години например, на моя приятелка беше готово на 2.5. Но месеци слагане на гърне през минути, бърсане на локви, сменяне на нонстоп напишкани дрехи със месеци, не е готовност, "вече си голям, не си бебе" не е мотивация. Когато детето е готово, да, памперсът се маха от раз. Просто на много родители, баби, лели и прочие, не им е гот да чакат детето. Това е.

# 688
  • Германия
Кактусче, много добре казано!

За мен е грешно мисленето тип “нужни са упоритост и постоянство и ще стане”. Щом децата се съпротивляват значи не са готови, по една или друга причина.

# 689
Всеки сам си преценява. Само че тук се задават конкретни въпроси и давам съвети, които могат да бъдат от реална полза. Не разбирам идеята някой само да се заяжда и обяснява как е рано, т.е. нищо не може да се направи. Напротив, има методи, които могат да помогнат.

П.П. Не всеки иска да чака детето му да може напълно самостоятелно да ходи до тоалетна. Така че за вас готовност е когато детето може да ходи самостоятелно, а за други - когато може просто да съобщи за нужда. Да събуеш панталонките на детето и да го сложиш на тоалетната/гърнето, не е голяма философия. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт