Време много не остана, иде ЮНИ ще стана мама! Тема 6

• 27 084
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Доколкото знам упойката се уговаря предварително, за да има готов анестезиолог. Пък и се заплаща допълнително. Трябва да се разбереш с лекаря, при когото ще раждаш.
Аз лично се надявам да мина естествено раждане без упойка. От информацията, която чета по темата, разбирам, че няма много смисъл в упойката, защото всъщност болят контракциите, а не самото излизане на бебето, а упойката ти я слагат чак на 7-8 см разкритие, което е малко преди да излезе бебето, т.е. ти вече ще си преживяла няколко часа болки и няма смисъл за последния час да те обезболяват. А и като ти сложат упойка спират усещанията и не усещаш контракциите и как ще знаеш кога да напъваш...
Това не е от личен опит, а само от четене по темата.
Нека някоя майка, която е раждала да каже дали е така..

# 181
  • София
Усещаш всичко, но не и болката. Факт е , че се слага на около 6-7 см разкритие и преди това си боли. Напъваш, когато ти каже акушерката. Тя е твоя водач, слушаш я безрезервно и правиш точно каквото ти казва.

# 182
Упойка може да се сложи след 4 см (дотогава изчакват, за да се уверят, че е тръгнало раждане). Зависи в коя болница ще раждаш, тук във Варна в Майчин дом има денонощно анестезиолози на смяна и в който и момент да поискаш са готови за 1 мин. В другите две родилни до скоро изобщо нямаше епидурална, сега май в едното трябва да се уговориш предварително и пак не в гаранция. Така че се поинтересувай как е в болницата, която си избрала. На мен ми направиха пробите в хода на раждането. Самата епидурална ми я биха на 8 см (защото аз отидох със 7 в родилното Simple Smile ). Точно за две минути извикаха анестезиоложката и тя ми я постави. Ефектът е, че удължава безболезнения период между контракции и скъсява болезнения на контракции. Контракциите категорично си ги усещаш (въпреки митовете, които разпространяват из нета), а за напъването ти трябва да слушаш акушерката на 100%, чувала съм някои да се обясняват как не се усещали напъни и затова не искали епидурална- ами то и да усещаш напъни ако акушерката каже няма да напъваш стоиш и стискаш Simple Smile аз през цялото време я гледах в очите (освен докато напъвах разбира се) и чаках нейните команди Simple Smile с 5 напъна в две контракции родих, епидуралната помага да се отпусне тазовата мускулатура и стават много по-лесно нещата плюс спестява известен брой шевове по същата причина

# 183
[video][/video
Въпроса ми за работещи или не работещи , е свързана с това че аз до 19.03 бях на борса асега не работя , и дали ще вземам майчинство

И аз съм от работещите (до другата седмица). Искаше ми се да поработя още малко.. чудя се какво ще правя този месец и половина докъто се появи бебо, чак ми е странно Grinning

До колкото съм запозната трябва да си на трудов договор в момента на раждането, иначе само социално..нещо такова беше. Ако успееш да намериш кой да те назначи фиктивно ще е най-добре, иначе се консултирай със счетоводител или директно се обади в НОИ.

Право на майчинство имат самоосигуряващите се лица (като фирми — ЕТ, ООД и т. н.) и тези, регистрирани със собствен булстат на основание свободна професия (психолози, журналисти, адвокати, хора на изкуството, музиканти, художници и т. н. — списъкът може да се прочете в съответния закон). Отделно тези лица трябва да имат осигурителен стаж за майчинство — т. е. към момента на излизане, който е винаги 45 дни преди термин, да имат 12 месеца внасяни осигуровки през целия си трудов стаж, не е задължително да е при един работодател или да са непрекъснати, просто трябва да ги има.
Ако и вие както в моя случай сте останали без работа към момента на излизане в майчинство, поинтересувайте се за варианта регистрация като самоосигуряващо се лице. Така ще можете да влезете в кръга на осигурените лица, да си вземете болничния 45 дни преди термина и после да си взимате обезщетение. Но това е само, ако имате внасяни 12 месеца осигуровки за този риск.

P.S. И това с “фиктивното” назначаване е връзкарщина и порочна практика и трябва да се прекрати. Първо, защото не всяка бременна жена има една сурия от приятели—шефчета на фирми, второ, че е малко готованска работа, трето, че българинът като цяло гледа лесното някой друг да му реши проблема, а не се стяга и да си реши нещата сам. Не му се занимава да си провери нещата, какви права има, какво може да направи. Давай познатия—роднината с фирмата и айде, манната небесна. И като направят после една проверка от данъчните и накарат работодателя да върне майчинството? Пак от твоя джоб ще излязат тия пари, да няма приятеля ти да ги плати вместо теб,  че даже и лихви и глоби ще платиш.
Не разчитайте на познати — има варианти за самоосигуряване и нещата не опират само до фирми — проучете ги. Процедурата е сложна, но все пак съществува, което е по—добре от нищо.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 04:27 от emkaemka1

# 184
didi_bili , благодаря за съвета ....да,спирам сладкото,само хляба не знам с какво ще го заместя ...сигурно с кисело мляко..това да ми е проблема🙂
Мерси още веднъж🤗

# 185
Хляба спокойно може да се замени с пълнозърнест, картофи, ориз, както и паста - вареното тесто се превръща в бавен въглехидрат.
Това, което повечето хора не знаят, е че чаша фреш или натурален сок са бързи въглехидрати, както сладоледа и шоколада.

# 186
Момичета има ли сред вас такива, които са карали на но шпа или папаверин доста време? Аз сега заради спазмите в корема всеки ден пия 3х2 папаверин ама не знам колко продължително може да се пие макар, че гинеколога каза, че няма проблем.

# 187
[video][/video
Въпроса ми за работещи или не работещи , е свързана с това че аз до 19.03 бях на борса асега не работя , и дали ще вземам майчинство

И аз съм от работещите (до другата седмица). Искаше ми се да поработя още малко.. чудя се какво ще правя този месец и половина докъто се появи бебо, чак ми е странно Grinning

До колкото съм запозната трябва да си на трудов договор в момента на раждането, иначе само социално..нещо такова беше. Ако успееш да намериш кой да те назначи фиктивно ще е най-добре, иначе се консултирай със счетоводител или директно се обади в НОИ.

Право на майчинство имат самоосигуряващите се лица (като фирми — ЕТ, ООД и т. н.) и тези, регистрирани със собствен булстат на основание свободна професия (психолози, журналисти, адвокати, хора на изкуството, музиканти, художници и т. н. — списъкът може да се прочете в съответния закон). Отделно тези лица трябва да имат осигурителен стаж за майчинство — т. е. към момента на излизане, който е винаги 45 дни преди термин, да имат 12 месеца внасяни осигуровки през целия си трудов стаж, не е задължително да е при един работодател или да са непрекъснати, просто трябва да ги има.
Ако и вие както в моя случай сте останали без работа към момента на излизане в майчинство, поинтересувайте се за варианта регистрация като самоосигуряващо се лице. Така ще можете да влезете в кръга на осигурените лица, да си вземете болничния 45 дни преди термина и после да си взимате обезщетение. Но това е само, ако имате внасяни 12 месеца осигуровки за този риск.

P.S. И това с “фиктивното” назначаване е връзкарщина и порочна практика и трябва да се прекрати. Първо, защото не всяка бременна жена има една сурия от приятели—шефчета на фирми, второ, че е малко готованска работа, трето, че българинът като цяло гледа лесното някой друг да му реши проблема, а не се стяга и да си реши нещата сам. Не му се занимава да си провери нещата, какви права има, какво може да направи. Давай познатия—роднината с фирмата и айде, манната небесна. И като направят после една проверка от данъчните и накарат работодателя да върне майчинството? Пак от твоя джоб ще излязат тия пари, да няма приятеля ти да ги плати вместо теб,  че даже и лихви и глоби ще платиш.
Не разчитайте на познати — има варианти за самоосигуряване и нещата не опират само до фирми — проучете ги. Процедурата е сложна, но все пак съществува, което е по—добре от нищо.
Можеш ли да ми кажеш сега като се регистрирам на свободна професия , НОИ ще ми го признаят ли за нормално майчинство или ще остана със социално

# 188
Минавам да се отчета и аз, днес мина и моята 3 ФМ (30 г.с. + 5 дни), бебка е 1432 гр., според доктора било добре, не било малко бебето. Ходих и на преглед за второ мнение кардиолог, след като в Щерев ми изписаха бета блокери без въобще да ме прегледа прословутия им кардиолог. Ходих в болница Надежда, супер обстоен преглед ми направиха и решиха, че е по-добре холтер, който да докаже, че не вдигам кръвно, за да се представи на проследяващия АГ и да нямам проблем. Та и това ще правя, но съм супер доволна от лекарката там.

# 189
Момичета има ли сред вас такива, които са карали на но шпа или папаверин доста време? Аз сега заради спазмите в корема всеки ден пия 3х2 папаверин ама не знам колко продължително може да се пие макар, че гинеколога каза, че няма проблем.
Здравей. Със предишната си бременност бях на нош па 3 по 1 от 3 месец до 10 дни преди термин. Родих 10 дни след термин напълно здраво бебче.

# 190
Animimi90, признава се. Майчинството ще се изчисли на база 24 месеца назад преди 45 дневния болничен.

# 191
  • Плевен/Пловдив
patenceto Предната бременност пиех 3*2 Нош па + Магнерот някъде от 6 месец до началото на 9 месец в комбинация от системите в болницата. Сега пак съм така само, че от началото на 7 месец. Не се притеснявай бебо е добре.

# 192
Animimi90, признава се. Майчинството ще се изчисли на база 24 месеца назад преди 45 дневния болничен.
благодаря за отговора

# 193
Благодаря за отговорите момичета. Аз предната бременност само магнерота съм пила от 7ми до 9ти месец, а сега какво ли не пия вече. Ще си карам на папаверина, че но шпа нещо не ми действа. Даже доктора ми каза ,че той запичал та ще е контра на магнезия който ме разхлабва и дано се регулират нещата. Чакам и резултатите от вчерашните изследвания дано да са наред и да няма някоя инфекция, че не знам ....

# 194
Аз от понеделник съм в болничен вече и се радвам на пълно свободно време. Следващата седмица съм на трета ФМ, ще бъда в 30+ седмица. На 02.05 и 03.05 са ми следващите ЖК+ изследвания и ехограф. Преди празниците, ако успея планирам да се видя вече и с лекаря, при когото искам да раждам.

Общи условия

Активация на акаунт