Козунаци 2019

• 39 711
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,тези са моите
Скрит текст:
Работя още по плетката,останалите неща които търсих в един козунак ги постигнах.Периодично срещам въпроса за сухота на изпечен козунак.В никакъв случай не съм капацитет,но съм направила известен брой като между тях е имало и сухи.От известно време практикувам при печене следното:
-фурна на 160 гр. с вентилатор на долен нагревател(съвет който е даван достатъчно често)
-термометър за печене и температура на изпечения козунак 87 гр.(това почти никъде не го видях)
Резултатът е мек,дъвчащ козунак оставащ такъв поне няколко дни.Дано това е от полза на някого.

# 586
Влажен козунак се получава и без вентилатор с долен реотан, и без мерене на температурата на козунака. Рецептата на Морена е точно за такъв козунак. А като бонус получавате и тънка, хрупкава коричка.

# 587
Влажен козунак се получава и без вентилатор с долен реотан
Извинявам се,че споделих лесен опит според мен и се намесих сред корифеите.Няма повече.

# 588
  • Sofia
.....
Извинявам се,че споделих лесен опит според мен и се намесих сред корифеите.Няма повече.
Това пък защо?! Нали всеки споделя опита си.

# 589
[img]//cdn.bg-mamma.com/VIll/c0BP7.jpg[/img
Ето го и моят козунак Simple Smile

# 590
  • Буркина Фасо

Ето го и моят козунак Simple Smile

това е твоят козунак  Laughing

# 591
Morena, трети път правя по твоята рецепта и все нещо не става както трябва Simple Smile Сега третия път специално купих брашно за баници (трудно се намира из чужбина, но намерих на София Мел). Направи ми впечатление, че тестото втасва над 2 часа (в машината за хляб го месих, всичко по рецептата която си дала). Отиде ми точно 500гр брашно, ползвах мая на кубче, но 20гр сложих. В интерес на истината ми се получиха конци. Явно е от брашното, защото с местното брашно и предишните ми два опита пак по тази рецепта, конци липсваха. Като втаса, сплетох, сложих във форма и 2 часа не ми се надигна, по-точно съвсем леко. И след 2 часа изпекох защото трябваше да излизаме и стана ни напред, ни назад. При изпичането се надигна още малко (абе като цяло над формата ми отиде)/ Разчупихме на другия ден. Малко сбит беше станал, но по-големия проблем тоя път беше, че беше солен Simple Smile От къде се взе тая соленост идея си нямам. Освен солта ни да е по-солена. АБе въобще постоянно имам разминаване с качеството на продуктите. Днес, два дена по-късно това сбитото сякаш се е отпуснало и е малко по-мекичко и ядливо...Исках да попитам по принцип с това брашно по-бавно ли втасват изделията? Сякаш с моето нормално по-бързо се надигат. Това за което говоря е 11гр протеин. А бг е 12,8. Голяма разлика обаче видях в консистенцията. Не предполагах че един грам такава разлика прави. Интересно ми стана просто. За догодина пак от това брашно ще купя обаче и по-рано ще се подготвя Simple Smile За тази година приключвам с месенето, че напълних камерата на хладилника с козунаци. Само правя, пробвам и прибирам Simple Smile Сега имам и солен козунак да ям, но няма да го хвърлям. Все до Коледа трябва да се справя.

# 592
Влажен козунак се получава и без вентилатор с долен реотан

И аз споделих лесен опит. Няколко години опитвам рецепти, но с тази на Морена получих перфектния козунак. Постът ми не беше заяждане. А и по-важното - далеч съм от корифеите.

# 593
  • Sofia
Аз нямам проблем с брашното "за баница" на София мел. Ползвам го за козунак от миналия Великден. 

# 594
Христос Возкресе! Месих на два пъти - първо с 2 кг, после още 1 кг, повечето раздадох. Тази година особеното беше захарта - първия път сложих на 2 кг брашно около 400 гр бяла захар вместо 500, отгоре ръсих колкото да има - толкова сладко тесто отдавна не съм имала за резултат. Също и втория път - тогава пък още по-малко за количеството от рецептата (150 гр вместо 250) и отгоре нормално. Отново тестото стана по-сладко от очакваното. ползвах захар в хартиени пакети със синьо каре от Кауфланд. Брашното беше някакво местно - на мелница Деметра, силно е,  купувала съм хляб от тяхна фурна и хляба ми е харесал много. Все още ползвам печка Ряховец и ми почерняват повече от желаното, но за догодина вече ще я сменям.

Много хубави козунаци сте направили всички!

# 595
  • Sofia
... Тази година особеното беше захарта - ...  толкова сладко тесто отдавна не съм имала за резултат. ...  ползвах захар в хартиени пакети със синьо каре от Кауфланд.
Може ли производител/снимка, че ме заинтригува с тази захар.  Simple Smile

# 596
Ето за тази захар говоря:

# 597
  • Sofia
Благодаря, amorex, ще тествам. Simple Smile

# 598
Amorex, страхотни козунаци.

# 599
  • Mostly in my mind
Някой знае ли откъде може да се купи такова брашно? Дали го има в Кауфланд? https://gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.com/2018/03/blog-post_8.html?m=1

Общи условия

Активация на акаунт