Козунаци 2019

• 39 728
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, дами!  Следя темите с интерес. Особено се наслаждавам на снимките. Иска ми се всичките ви козунаци да ги изям. Никога не бях правила козунаци. Харесах си една от многобройните рецепти. Спазих всичко точно. Измесвах го доста дълго, докато поеме 200 мл мазнина - смесих по 100 мл олио и мас. Тестото ми дори излезе от дълбоката тенджера, в която го бях сложила да втасва. Направих 1 козунак и кифлички. Кифличките станаха страхотни. Козунака на вкус беше много вкусен и сладък, но не стана бухнал- т.е както се уголеми при второто втасване като го сплетох , така си остана и като го изпекох. При печенето не се увеличи и като изстина след няколко часа беше като сух. Така си и остана - сухичък, леко ронлив при рязане. Моля да ми кажете какво не е било наред. Аз няма да се откажа, скоро пак ще се пробвам. Обожавам козунаци и най- вече домашни. Искам да ми се получават като вашите.

# 571
Момичета, нямам търпение да Ви се похваля Blush Доволна съм от себе си ! Днес беше първата ми среща с приготвянето на козунак и ми се получи неочаквано добре. Месила съм питки, но това тесто е съвсем различно - меко, кадифено и нежно. Е, разбира се имам и слабости - на кръглия обърках плетката и няма визията, която трябва, но това ми е за поправката следващия път Sunglasses
П.С. пиша от тел и най-вероятно няма да мога да ги поставя в скрит текст, за което се извинявам предварително.
Благодаря на всички за полезните съвети, изчетох ги до един
!

# 572
  • Sofia
tinkarbel, добре изглеждат всичките ти козунаци.
metome, поздравления! 

... Измесвах го доста дълго, докато поеме 200 мл мазнина - смесих по 100 мл олио и мас. Тестото ми дори излезе от дълбоката тенджера, в която го бях сложила да втасва. Направих 1 козунак и кифлички. Кифличките станаха страхотни. Козунака на вкус беше много вкусен и сладък, но не стана бухнал- т.е както се уголеми при второто втасване като го сплетох , така си остана и като го изпекох. При печенето не се увеличи и като изстина след няколко часа беше като сух. ...
Изглежда, че си закъсняла с печенето, затова не е бухнал там. И да не би да си пекла дълго, та е сух? Дай рецептата (само продуктите де) да видим.

# 573
tinkarbel, добре изглеждат всичките ти козунаци.
metome, поздравления! 

... Измесвах го доста дълго, докато поеме 200 мл мазнина - смесих по 100 мл олио и мас. Тестото ми дори излезе от дълбоката тенджера, в която го бях сложила да втасва. Направих 1 козунак и кифлички. Кифличките станаха страхотни. Козунака на вкус беше много вкусен и сладък, но не стана бухнал- т.е както се уголеми при второто втасване като го сплетох , така си остана и като го изпекох. При печенето не се увеличи и като изстина след няколко часа беше като сух. ...
Изглежда, че си закъсняла с печенето, затова не е бухнал там. И да не би да си пекла дълго, та е сух? Дай рецептата (само продуктите де) да видим.

1 кг брашно, 6 яйца, 200 мл мазнина - аз смесих олио и мас по 100 мл, 250 гр. захар, 250 мл прясно мляко, 1 кубче мая, настърганата кора на 1 лимон, сложих и една ванилия

# 574
  • Sofia
1 кг брашно, 6 яйца, 200 мл мазнина - аз смесих олио и мас по 100 мл, 250 гр. захар, 250 мл прясно мляко, 1 кубче мая, настърганата кора на 1 лимон, сложих и една ванилия
Добра си е рецептата (такава беше първата, която пробвах и аз преди години и си я харесвах дълго време, но в последните години търсех въздушна среда и тънка коричка, освен влажността и конците) пробвай ако искаш моята последна рецепта, да видиш дали няма да ти допадне. Тя с по-малко яйца и мазнина, за олекване на тестото - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Аз мас и олио не съм ползвала и не знам какъв е ефекта им. Или ползвам масло - мас - олио в равни количества или масло и олио по равно. И никога не съм имала сух или без конци козунак. И ти препоръвам моето печене - 10 минути на 180градуса, докато започне леко да добива цвят кората, ето така

и после още 20-30мин.  на 155-160градуса на горен и долен реотан и на 2 от 5 степени на фурната (в долната половина).

Последна редакция: пн, 29 апр 2019, 18:36 от Morena

# 575
Здравейте ,тъй като не бях месила отдавна, а се запалих тук, опитах позната рецепта с 6 яйца и 250 мл мляко.Мазнината   три вида.Стана много добро , въпреки хладната ми кухня , беше топъл дени   изнесох навън.Но бе за тава и половина и  разделих на две.Та ми бе тънък  за представите , иначе се хареса много.Принципно сме правили винаги с 30 яйца наведнъж.Представа нямам как сме месили,първо свекърва ми правеше ,после почнах аз.Забравя се ,но за такова количество  си е сериозно месене.Ще опитам още веднъж, вероятно  за другата неделя.Забелязах ,че девойката  преди няколко поста споменава 1 кг брашно , при почти същите продукти ,че чашата ми е по-големичка от 250мл, отиде 1.5 кг.И не толкова много мазнина, остана ми.Но  сме доволни, добро запалване беше от тук  и ще продължи, бях  спряла традицията на домашно приготвяне.Благодаря и аз!Макар да харесвам снимката без тава, ще потърся подходяща.И ще увелича  дозата.Внуците харесаха много и си струва занимавката заради тях.

# 576
  • Sofia
...Забелязах ,че девойката  преди няколко поста споменава 1 кг брашно , при почти същите продукти ,че чашата ми е по-големичка от 250мл, отиде 1.5 кг.И не толкова много мазнина, остана ми...
Ей това си идва с опита.  Simple Smile То в рецептите си пише, ама брашната и яйцата са различни... 

# 577
Благодаря, както вече казах отново ще пробвам. Човек не трябва да се отказва при най-малката несполука.

# 578
Аз правих и двата пъти с мас и олио. Даже маста ми беше повече от олиото. Чуден си беше и си остана мек и влажен и двата дни (повече не се задържаха, всичко е изядено до троха).

П.П. Маста не е българска (македонска е) и ми направи впечатление, че дори и в хладилник, стои някак мека, а не твърда като другата. Много лесно се гребваше от нея с лъжица и можеше и да не я разтопявам даже. Та вероятно и това има значение.

# 579
И българската домашна мас /отвреме навреме ми подаряват/ не става твърда в хладилник, а тая от магазина, все едно е восък, много ми е особена. Баба слагаше мас на козунаците, разкошни бяха. Е, вероятно не само от маста.....

# 580
Преди това купувах два пъти (за сладки) и беше твърда. Имах чувството, че ще огъне лъжицата. А тази има консистенция на крем, с пръст можеш да загребеш.

# 581
Прекрасни козунаци сте направили всички!
Идвам да Ви благодаря, че и тази година ми изтърпяхте глупавите, понякога, въпроси и дори ми отговаряхте!
Този път се получи без забележки, още не мога да повярвам, но почти е в историята:
.
Правих и "козунак" по рецептата, коята Ала-Бала(?) се опита да ми даде. Аз също бях решила да правя по нея, то много избор няма. По тази рецепта няма как да стане тесто, което да се меси, преправих я. След това се замислих, че не ми трябва тесто, защото няма какви нишки да му развивам с месене. Резултатът е вкусен, но няма нищо общо с козунак, а с хляб, сладък хляб:
.

# 582
Ще правя и тази седмица ,трябва ...Чудя се с коя рецепта да са, да набавя продукти,които нямам ,яйца имам бол.Брашно баница и топаз или там ако не съм го объркала името, от двете.Масла всякакви.Захар е ясно.Млеката ,дали да не  направя пробив в традицията и опитам ,като сгреша, няма да си признавам ,че съм месила, няма да се хваля предварително ,че ще меся. Тактика ...Още мирише в темата на козунак.
Нямам машини никакви ,освен две ръце,но съм свикнала да меся.Дано стане за малки човеци.

# 583
На Морена ти предлагам. Страхотна рецепта. Даже обмислям довечера пак да забъркам в хлебопекарната и да го оставя през нощта в хладилника.

# 584
На Морена ти предлагам. Страхотна рецепта. Даже обмислям довечера пак да забъркам в хлебопекарната и да го оставя през нощта в хладилника.
Ходих на гости при едно македонско девойче и ще опитам , но двойна доза да не се цапам за нищо.За понеделник ми е, като към 10 да съм готова за път.Ще докладвам като стане иначе няма.

Общи условия

Активация на акаунт