Начални училища в Пловдив - тема 3

• 72 768
  • 796
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, моля за актуална информация и мнение за двете училища Алеко Константинов и Патриарх Евтимий(малката Лиляна) .  Какви са тяхните плюсове и минуси.Кои госпожи ще водят и бихте препоръчали за 1 клас  учебна година 2023/2024.
Благодаря

# 466
Здравейте! Бих се радвала, ако споделите препоръка за учителки на първи клас от септември 2023 г. в училищата Княз Александър I, Петър Берон Патриарх Евтимий, Антим I.  Благодаря предварително!

Здравейте! Двете ми деца са в Петър Берон, като баткото го преместихме след втори клас от монтесори паралелка. Мислех да ги записвам в Кочо Честеменски, но на първокласничката не и стигнаха точките и двамата заминаха за Берона.
И двамата се чувстват страхотно. Обичат си преподавателите, макар че класната на по-големия е от старата школа и ги държи доста изкъсо, което обаче ни се отразява чудесно Nerd
Всеки ден са на някакъв спорт, а дъщеря ми посещава интензивен курс по английски в самото училище. Спестяваме си разкарването и висенето пред школи и спортни клубове. В стола се готви, не е на кейтъринг. В самото училище има лятна спортна занималня на цени на половината от тези на гребната база.
Директорът е разбран, не си придава важност; дава пространство на учителите, но не търпи  непрофесионално отношение (наскоро имаше случай на учителка, която си замина, защото карала децата вместо да учат да правят презентации). Виждам много топли отношения между деца и учители, и чувам, че и другите родители са доволни преди всичко от преподаватели, особено в начален курс.
Големият недостатък на училището е материалната база. Директорът не е явно сред любимците на властта, и в сравнение с Антим и Кочо Честеменски, Берона не е така излъскан. Ние обаче сме над тези неща SatisfiedSatisfied

# 467
Общо взето в Пловдив няма добри частни училища май.

Напротив... имаме 2 доста добри частни училища - British School и Прогресивното училище са доказали се през годините учебни заведения с няколко филияла в други градове у нас и покриващи международни стандартни за образование.

Наскоро чух, че от Бритиш скул родителите в Марково правят кооператив децата да учат дистанционно, защото в самото училище има много малък брой деца и горните класове учат заедно, т.е. няма диференциация според класа. В Прогресивното училище също беше така, докато бяха все още на Дунав. В часа по английски децата от ПГ до трети клас бяха заедно. В другите часове бяха на принципа на частни уроци. Интересно ми е какво се случва сега. Но знам, че миналата година и от Прогресивното са напуснали няколко деца след първи клас.
Имах ученичка, която беше карала първи клас в Слънчев лъч и втори в монтесори паралелка. Детето беше на ниво първи клас в академичното си развитие. Познавам и друго семейство, което след връщане от Англия записаха детето си в Слънчев лъч, но втори клас го преместиха в началното в Прослав и се чувстват добре. Flushed

# 468
Абе и аз знам, че тези училища не са особено добри, но не ми се спореше. Разбира се, имат си хубавите страни, но недостатъците са повече. Откъм ниво на знания най-вече имам предвид, за друго не мога да твърдя. Но всеки си знае и всеки е чувал различни отзиви. Тези, които са стигали до мен, не са много положителни.

# 469
Гледайте резултатите от НВО-тата след 4 клас, ако си търсите добро училище. Частни няма в първите от тази класация.

# 470
Гледайте резултатите от НВО-тата след 4 клас, ако си търсите добро училище. Частни няма в първите от тази класация.

В класацията за Пловдив/2022 на първо място е "Патриарх Евтимий", а на второ и трето са частните училища "Слънчев лъч" и "Дружба".

# 471
  • Пловдив

В класацията за Пловдив/2022 на първо място е "Патриарх Евтимий", а на второ и трето са частните училища "Слънчев лъч" и "Дружба".

то се гледа и бройката на децата
аз добри частни училища в Пловдив не съм чувала да има

# 472
Чисто теоретически.

# 473
При положение, че от "Дружба са се явили 12 деца, а от "Патриарх Евтимий" 97, дали може да става сравнение.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 14:51 от Greene

# 474
Частните училища, които са в челото на класацията са с по 1-2 явили се на матура деца. Карат по-напредналите да се явяват, а на останалите препоръчват да не ходят въобще, за да не ги бутнат надолу в класирането. Мисля, че за Слънчев лъч точно бях гледала, че се е явило едно дете. Та, ако ще се гледат класациите, трябва наистина да се има предвид общия брой на явилите се на матура деца. От нашия клас от 25 деца нито едно не я пропусна. От останалите 4 паралелки, доколкота знам, също (най-много някое-друго болно дете да е имало). Съответно имаше шарени резултати, но поне показват реалната ситуация в съответното училище.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 15:26 от Мила Атова

# 475
Не може да става сравнение, но така написано не беше вярно.
Българските частни училища по дефолт никога не са били добър избор за мен по ред причини.
Както и Монтесори. След като трябва да покриваш критерии по МОН, Монтесори само ще те дърпа назад.

# 476
  • Пловдив
подкрепям мнението за Монтесори градини/училища. Трудно се достигат образователните критерии по този метод на обучение, да не кажа, че е невъзможно.
Добри частни училища има, но не и в Пловдив. Мое мнение.
В крайна сметка зависи кой какво търси. 

# 477
Монтесори в кое училище е Монтесори точно? Моите наблюдения за разликата между немонтесорска и монтесорската паралелка са в допълнителните материали (хиляди левове за материали, които в немонтесорската си ги правят с подръчни материали) и обзавеждането (в монтесорската класна стая влизат по пантофи, имат си килимче и пуфове за сядане в ъгъла). Иначе се работи по учебниците на МОН и изискванията, които трябва да покрият са тези на МОН, та учителите нагаждат уж нещо монтесорско по МОНски изисквания.

# 478
В класната стая на дъщеря ми в първи клас също се влизаше по пантофи, имаха килимче и пъфове (без заплащане). Не е била Монтесори.
Но да, в училищата си е направо псевдо. Засега.
Докато едните деца играят навън, другите, които до обяд са учили по Монтесори,
следобед учат по МОН.

# 479
Тя Монтесори системата е разработена за деца до 7-годишна възраст по принцип. Опитват се сега да я адаптират и към по-големи деца, но става малко безсмислена. Като цяло съм ЗА алтернативни форми на обучение, за разчупеното преподаване, за НЕзубренето и по-голямата свобода на децата и учителите, но колкото повече се запознавам с разни такива "системи", толкова повече разбирам, че нищо ново и нищо кой знае колко алтернативно няма в тях и че едно дете може да учи и да опознава света по същите тези принципи, без те да бъдат стройно подредени в система, наречена с точно определено наименование. Имам познати в Прогресивното. Ами хубаво, опитват се да направят учебния процес интересен, на децата им харесва. Няма лошо, много е хубаво даже. В същото време моето дете изкара от първи до четвърти клас обикновено училище, в което действаха по подобен начин, без да са официално "Монтесори" и не знам си какво. Само дето усвоените знания на тези в Прогресивното са... айде да го кажа по-меко - не много на ниво. Моето, без да си е давало хич зор, е усвоило много повече учебен материал, като същевременно не е лишавано от игри, от близки отношения учител-ученици, от приятни моменти в училището, от разходки, екскурзии и пр.

Общи условия

Активация на акаунт