Градинарство - моето хоби 22

• 33 871
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
къде сте та бананите оцеляват навън през зимата?
Sad аз купих една японска мушмула и май ще я държа вкъщи зимата - не мога да я мисля цяла зима дали ще оцелее или не. Sad

# 481
По добре не слагай цветя около него, защото после той ще си напуска издънки, и ще стане красива бананова горичка. Моят сурт банан се води японски студоустойчив , musa basjo. Дават го уж , че само за едно лято достига до пет метра, но при мен никога не стига вече от метър , въпреки торенето. А преди имах един тропикана се водеше мъничък, но една силна буря го унищожи. А този съм го купил от ботаническата градина в пловдив

# 482
  • на острова на мечтите

За първи път дава толкова цвят и за толкова дълъг период.

# 483
# 484
Милита,цъфна втората роза от трите,за които писах. Показвам я да й направим кръщене и на нея. 🙈😃 Не е това,което беше на кутията,но пак е красива. 🌺 Трябваше да е червено-жълта.

И още една,стар сорт е,от резник си я хванах и много ме радва как цъфти:

# 485
Anyyyone, спрейката е фантастична Flowers Rose Няма как да се каже име по първият цвят. По-скоро следващата година, когато набере сила. Много е неприятно да има една снимка на кутията, а да излезе друго. Купуваш ЧХ, излиза  катерачка . После си играеш да местиш Tired Face Аз местя по-други причини. За толкова много години имам само три рози , които не отговаряха. Две павликенски купени в Кауфланд една пролет. Едната умря, а другата по картинка беше нещо крадено от тъмно лилавите сортове на Остин. "Тъмно лилавата" цъфна Блу мун и след цъфтежа умря. Напипах ги тези павликенци същата есен на Флора в НДК. На 15 м. се чувах как им вдигнах скандал, че нито си отговарят на сорта и умират за нула време. Помолиха ме да си избера две рози подарък. Едната пак умря, но другата е великолепния Etude. От разсадник в чужбина поръчах Пирует на Пулсен. Пак е катерачка, но не е Пирует. Не им правих рекламация, защото тази ми харесва повече от Пируета. Преди години с много труд й намерих името, ама не го записах и си кара така.
Любимата ми маргарита Аглая:

и други:

# 486
мили дами хортензиите виреят ли в саксия?
още един въпрос. тези, които не искат милото да им изкоси цветенцата заедно с тревата. В цветната градинка за да няма трева слагате ли отдолу фолио , което пречи да расте тревата? Как правите номера даимате толкова много цветя в земята и без трева ?

# 487
  • густо майна Филибето
Аз плевя Simple Smile
Има трева, но като избуят цветята, тя не расте така мощно (с някои изключения), или просто не се набива на очи.
Фолио може да се сложи ако не са гъсто насадени цветята, или са някакви храстчета.

# 488
И аз плевя. Вечер си взимам едно столче и местя,до като не мина цялата цветна леха. После две-три седмици е ок,но пак си расте трева. Няма оттърване. 🤣

# 489
  • густо майна Филибето
мили дами хортензиите виреят ли в саксия?
още един въпрос. тези, които не искат милото да им изкоси цветенцата заедно с тревата.

Да, хортензиите виреят и в саксия.

Цветната леха я ограничи по някакъв начин. Примерно 10см пред нея да няма от тревата, която подстригвате. Някои слагат камъни точно с цел да не се залисат мъжете с косачките Simple Smile  Неудобството е, че непосредствено до камъните не може да се коси.
Когато цветята са от тези, които полягат напред, разстоянието до тревната площ трябва да е по-голямо. Понякога все пак го "прескачат", тогава ги повдигам, за да окося. И ММ също, но той не е от безогледно косящите Simple Smile
Можеш да насипеш и дебел слой мулч. Пази до голяма степен, и се вижда. Най-добър е дъбовия, но и най-скъп.

# 490

Можеш да насипеш и дебел слой мулч. 

слагах и треви излизат пак , дори през дебел слой Sad

# 491
  • густо майна Филибето
Кои треви ти излизат? Обикновено троскота и балура пробиват през мулча, за тях можеш да използваш хербицид за житни, за да убие само тях (освен ако нямаш и декоративни треви).
Аз насипвам дебел слой окосена трева на пътеките на зеленчука, и нищо не ми пробива там, защото от години се обработва и троскота е унищожен.Насипвам едно 10см, слоят много изтънява после. Ако се налага, и втори път насипвам.
Възможно е да ти избиват там, където е туфата на цветето, и няма как да го защитиш. Само плевене.

# 492
Още Павликенки 😂 от мене
Скрит текст:

Катерачки, миналата година не цъфнаха и бях забравила какъв цвят трябва да са, но се оказаха страхотни, заслужено чакане.
Скрит текст:

И специален поздрав с един любимец от кактусарската ни колекция cereus hildmannianus
Скрит текст:

Нелка, сега как ги виждаш? Може нещо от формата да е бил проблема🤔

Прекрасни хемерокалиси и маргарити показвате 😍

Да питам за лупината, като прецъфти цвета, остават едни шушулки подобни на бобени. Тези семенца вътре служат ли за размножаване на растението? Има ли смисъл да ги оставя да се самозасеят?

# 493
Лелее супер са и Павликенките,и бодливките! 😍🥰🌺

# 494
LittleCactus, бодливкото е Green Heart
Розата от първата снимка е Peace , Gioia, Gloria Dei ... Тази роза прави Meilland голяма розарска фирма. Историята й е като приказка за Пепеляшка. Франсис Мейланд случайно след кръстоски получава роза с големи цветове, ароматна и повторно цъфтяща. Розата е представена през 1939 г.в Лион. Получават много поръчки и така корени от розата се озовават в Германия, Италия , Англия, Турция. По време на окупацията американсият посланник при напускане на Франция изнася корени за САЩ. В САЩ Роберт Пайл я регистрира под името Peace и започва продажбата й.  Войната прекъсва всички телекомуникационни връзки на Франция със света и Meilland няма представа какво е станало с неговата роза в продължение на почти шест години. Налага му се да изкорени розите в градината за да засаждат картофи и други зеленчуци. Независимо, че нарича розата на името на майка си, тя получава нови имена във всяка държава, където са изнесени корените. Едва след края на войната Мейланд разбира, че розата е получила признание от розовъдите и надживяла войната. В САЩ за всеки продаден корен от розата отделят пари за Meilland, които му връчват след края на войната. Така се "раждат" лицензиите за производство на запазени марки. С този начален капитал Meilland развива една от най-големите розарски компании. При подписването на Хартата на ООН през 1945 г. в Сан Франциско всички делегати са посрещнати с една роза и пожелания да изградят мир в света.

Общи условия

Активация на акаунт