Качествена дограма - 2

• 74 487
  • 791
  •   1
Отговори
# 300
Алуминиевата е по-скъпа от ПВЦ, задължително е да е с прекъснат термомост, ако е за отопляемо помещение. Ако е за остъкляване на неотопляем балкон, тогава може и без термомост. През лятото се нагорещава, а през зимата стои по-студена на допир. В добре отоплявано помещение - тухлено с ТЕЦ, не прави конденз, ако е с прекъснат термомост.
Но цената със сигурност е по-голяма от ПВЦ и има по-малко фирми, които предлагат алуминиева за домашни нужди, просто защото търсенето е по-малко.

# 301
  • София
Привет.
Може ли да препоръчате фирма за остъкляване на тераса с качествена алуминиева дограма.
Терасата е малка - 110 см. на 240 см. и височина 260-270.
На последен етаж, т.е. ще трябва алуминиев покрив заедно с остъклението.

Не искаме да я ползваме за нищо, просто понякога да излизаме на нея и не ни пука дали ще студено, дали ще има конденз и т.н.

В момента не може да се ползва, защото освен, че в София е мръсно и постоянно е прашна и т.н., наоколо е пълно с гълъби и постоянно я използват за тоалетна. Това е и причината да искаме да я остъклим. Иначе не бихме я барали.

Също така искам да попитам, има ли голяма разлика в теглото на алуминиевите и PVC профилите и кое е по-тежко. Качествените PVC-та вътре са с метални усилващи рамки, та се колебая кое е по-тежко?

Благодаря предварително.

# 302
man_darin_ka, благодаря много за отговора.

# 303
Преди 20 години си остъклихме едната тераса с алуминиева плъзгаща дограма, не е мръднала, само комарниците са за смяна. Профила е почти два пъти по дебел от това, което се предлага сега по фирмите.

# 304
За сравнение между тежината на алуминиевите и ПВЦ профилите не мога да кажа. ПВЦ профилите отвътре трябва да имат стомана за усилване, иначе ще се прекършат. Предполагам, че и алуминиевите профили имат отвътре усилване, защото алуминият не е толкова як като стоманата. Но само предполагам.
Проблемът с козирката отгоре
1) Само алуминиев лист няма да свърши работа, защото е тънък, евентуално ще поддаде от натрупан сняг, ще дрънка всяка капка дъжд. Трябва да е нещо по-усилено, но от фирмата ще ви дадат консултация. Помислете и за това, че заледен сняг от козирката може да се сурне надолу и да претрепе някой минаващ под и пред балконите (много такива козирки на покривни тераси правят големи мизерии през зимата и пролетта).
2) Щом има покрив, от фирмите го водят не дограма за остъкляване, а зимна градина. И цената става веднага по 2 или по 3. При мен имаше такъв проблем, "козирката" ми е минимална, но много трудно намерих фирма, отне ми 3-4 години непостоянно търсене. Мога да напиша на лично коя фирма ми го направи, но това беше преди 7-8 години и се получи заради инженера, който се зае със задачата, иначе ако бяхме попаднали на друг, сигурно и те щяха да откажат. Остъклих с алуминиев профил без термомост, защото на мен ми трябваше само да е закрито, а не да е топло.

# 305
Алуминиевите рамки нямат усилване и самите стени са тънки. Според мен са по-леки от ПВЦ-то. Говоря за най-простите, без термомост. Якостта се постига от камерите и профила.
За покрив се използва поликарбонат най-често.

Но с оглед на това, че не ви пука за конденз и топлина, защо не направите всичко от тънки винкели и поликарбонат? Нещо такова:

# 306
Здравейте! Изчетох и двете теми за дограмата - бяха ми много полезни, благодаря за което. Предстои ми смяна на дограмата на апартамент, старо строителство, топлоизолирана сграда. Имаме двуетажна къща, където преди три години абсолютно всички прозорци бяха подменени с PVC дограма с профил Inoutic Arcade (5-камерен) с троен стъклопакет (Ка-обикновено-4 сезона). Досега не сме имали никакви проблеми. Странното е, че никъде не видях мнения за въпросните профили Inoutic (новото име на Thyssen, сега под крилото на Deceuninck). Дистрибуцията им е лоша, рекламата им или качеството? Може би и трите? Забравих да кажа, че обковът е Siegenia и не бих казал, че е много добър - не вървят особено гладко механизмите.
Пиша в темата и за нещо друго. Посъветвайте ме, моля ви, какво да предприема по отношение на сигурността, защото етажът е втори и е малко нисичко, а има балконска врата (в момента е с решетки на старата дограма, само на терасата). Какво е мнението ви за подсиления обков? Някоя добра марка в областта? Друго решение, за да няма решетки на балкона?
Благодаря предварително за мненията!

# 307
Подсилен обков (антивзломен), райбери и СОТ. Това сме избрали ние и май стига. Разбира се, че всичко се преодолява, ама е въпрос на време и усилия и апашите си подбират къде да се пробват и май предпочитат отворени прозорци, а не апартаменти с взети мерки.
Някои казват, че райберите били безполезни, защото не издържали на един як шут. Не се съмнявам, че е така, обаче ми е интересно как един катерач, покатерил се до прозореца и държащ се поне на една ръка и един крак за да не падне, ще намери опора и сила за як шут.   Антивзломният обков също е труден за преодоляване с лост - и бързо, и тихо да стане не ми се вярва.

# 308
Черна станция страхотно помагате, от вас схванах повече неща отколкото 3 месечно ровене в строителните форуми. Моля за помощ по отношение на алуминиево плъзгане. Търся "авангарден модерен дизайн" за плъзгащ се портал(алуминиев) към усвоена вече тераса. Т.е шумо и топло изолацията не са ми от значение. Искам красив вид и добро плъзгане. Алуминиевото плъзгане т.нар. студено не изглежда нито добре откъм вида на профилите и е някак "паянтово" , поне по старите варианти . Ако можете да ме насочите към нещо бюджетно (3.50 на 2.70) ще е портала. Стана ми интересно за тези хибриди , никъде не срещнах такава оферта .

За да не е само питане , ще споделя и малко инфо от моя опит за пвц дограмата която сложих на южна тераса. Комбинирах стъклопакетите 50на 50 - 4с+4б+4к и 4б+4б+4к . От фирмата се опитваха да ме разубедят с парникови ефекти, кондензи и прочие , но нищо такова не се случи . Зимата прозорците без 4сезона допускат добра топлина и се стои нормално (там си пия кафетата) . Сега лятото се притеснявах , но температурата при отворени целодневно по верикала прозорци е съвсем поносима- Варна. Цветята са разположени за да не изгарят зад прозорците с 4 сезона, но растежът им е завъртян към прозорците които са само с К стъкло. Т.е четирисезонното го възприемат като стена

# 309
Аз искам да попитам усеща ли се топлоизолационен ефект от ПВЦ дистанционер и или те са по-скоро за конденз? Поръчах вече 3 стъклопакет, 5-камерна, но се чудя дали не направих грешка като спестих от дистанционери. На последен етаж, външен апартамент сме...

# 310
Много ми е трудно да ти кажа, защото опитът ми е от двоен стъклопакет с алуминиев дистанционер и от троен стъклопакет с някакъв там пластмасов дистанционер. Разликата е огромна, но не мога да кажа дали това се дължи само на трите стъкла или и на дистанционера, и ако да, то в каква степен. Но определено нямам конденз и е топло, та сигурно помага.
И понеже не мога да дам обосновано мнение, ще дам принципно такова. Един дистанционер няма начин да е чак пък толкова скъп. Знам, че ти е било писнало да плащаш, но след година това ще мине, а ядът, че не си направила най-доброто ще остане.  Аз лично колкото пъти съм спестила, толкова пъти съм съжалявала после.

# 311
Много ми е трудно да ти кажа, защото опитът ми е от двоен стъклопакет с алуминиев дистанционер и от троен стъклопакет с някакъв там пластмасов дистанционер. Разликата е огромна, но не мога да кажа дали това се дължи само на трите стъкла или и на дистанционера, и ако да, то в каква степен. Но определено нямам конденз и е топло, та сигурно помага.
И понеже не мога да дам обосновано мнение, ще дам принципно такова. Един дистанционер няма начин да е чак пък толкова скъп. Знам, че ти е било писнало да плащаш, но след година това ще мине, а ядът, че не си направила най-доброто ще остане.  Аз лично колкото пъти съм спестила, толкова пъти съм съжалявала после.
Така е, само че вече дори не знам мога ли да го добавя, мина една седмица от поръчката...

# 312
Пробвай, колкото по-рано звъннеш, толкова по-голям шанс да не са го започнали.

# 313
  • Пловдив
Дистанционерът го добавят хората изработващи стъклопакета,със сигурност се изработва на по-късен етап.
Струва около 1лв .за 1м.
Ако нещо ви говорят коефициентите тогава ще ви кажа,че топлия дистанционер намаля Ug с 0,1.  Троен стъклопакет +аргон е Ug =0,7,а с топъл дистанционер 0,6.Тоест подобрява изолацията с 15%.По-коректно е да се сметне колко kw се печелят от отопление за сезон,но това  няма кой да го изчисли на апартамент.
При всички положения за 2-3 години ще се избият вложенията-оскъпяването на прозорец 1,5×2м е 14лв.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 00:01 от nelina_london

# 314
Доплащането за дистанционера беше нищожно на фона на цялата дограма. Нещо от рода на 50 лв. Заслужава си да питаш.

Общи условия

Активация на акаунт