Трудно проговаряне - тема 25

• 96 048
  • 974
  •   1
Отговори
# 735
  • София
И като се консултира с психолог какво ще получи, какво мислиш, че ще я посъветва? Пак ли ще обясняваме на тормозените деца, че те трябва да търпят и да се изолират или нещо друго? Никой не може да живее постоянно, по цял ден в такова състояние. Не детето на Стефи трябва да посещава психолог, а детето, което тормози нейното. Накрая ще трябва да избира дали може да търпи или да си мести детето. Възрастните трябва да решат проблема. Но като цяло става така, че или на някои родители или на всички от групата им писва и изискват от директора да реши въпроса по някакъв начин, но да се спре с тормоза и истериите, или си местят децата, за да им спестят поредната ежедневна порция скубане и бой.

Децата със сериозни поведенчески проблеми и избиващи на насилие явно не могат да се справят в голяма група в масова градина и е по-добре да са в малки групи с повече персонал.

За случката с маската и говоренето - ще говоря с учителката да контролира ситуацията. Първо, тя няма право да кара детето да си сваля маската и второ, трябва да пресече веднага пвеселбата на другите деца и да им обясни, че поведението им е недопустимо и поименно да направи забележка на веселяците. А ако бях на мястото на учителката щях да кажа и на родителите на веселяците да говорят с децата си относно уважението към съучениците. Родителите трябва да поемат отговорност за възпитанието и поведението на децата си.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 20:43 от Andariel

# 736
И като се консултира с психолог какво ще получи, какво мислиш, че ще я посъветва? Пак ли ще обясняваме на тормозените деца, че те трябва да търпят и да се изолират или нещо друго? Никой не може да живее постоянно, по цял ден в такова състояние. Не детето на Стефи трябва да посещава психолог, а детето, което тормози нейното. Накрая ще трябва да избира дали може да търпи или да си мести детето. Възрастните трябва да решат проблема. Но като цяло става така, че или на някои родители или на всички от групата им писва и изискват от директора да реши въпроса по някакъв начин, но да се спре с тормоза и истериите, или си местят децата, за да им спестят поредната ежедневна порция скубане и бой.

Децата със сериозни поведенчески проблеми и избиващи на насилие явно не могат да се справят в голяма група в масова градина и е по-добре да са в малки групи с повече персонал.

А дали пък да не се изчерпат всички останали възможности. Вие знаете ли защо детето се държи така?
Може да е нещо съвсем елементарно.
Може да има нужда от психолог и ресурсен.
Ако родителите отказват да се опитват да решат проблема и да водят детето си на специалисти е съвсем различно!
Пак повтарям всичко започва от възрастните. Стефи трябва да говори с учителите, директора и т. н.
Трябва и да обясни на синът си защо има различни деца,защо те не са лоши и т.н.
Моят син е в норма и съм му обяснила всичко за всички видове различни деца и ги приема и различава поведение на дете в норма от такова с различни от нормалните способности!

# 737
  • София
Тогава да му осигурят психолог и ресурсен. Но дори да му осигурят може и година да мине. Особено ако има някакви семейни проблеми или някакви други неща.

# 738
  • някъде в орбита...
*Steffie*, повечето деца регресират с такава промяна в ежедневието, та не се стряскай. Ние на всяка стъпка буквално удвояваме усилията и работата, за да смекчим последствията, и пак е труден период до като се урегулира и влезе в ритъм. Всеки път си е борба...
Относно агресивното дете, говори с градината. Ние тук можем да си гадаем какво е станало, и до колко сериозен е проблема на детето, но реално трябва повече информация.

За случката с маската и говоренето - ще говоря с учителката да контролира ситуацията. Първо, тя няма право да кара детето да си сваля маската и второ, трябва да пресече веднага пвеселбата на другите деца и да им обясни, че поведението им е недопустимо и поименно да направи забележка на веселяците. А ако бях на мястото на учителката щях да кажа и на родителите на веселяците да говорят с децата си относно уважението към съучениците. Родителите трябва да поемат отговорност за възпитанието и поведението на децата си.
По някога се чудя колко и какъв практически опит имаш... Защото теорията е такава, ама прилагането й няма да сработи баш както го пишеш.

# 739
  • София
Защо да не сработи? Какво пречи да сработи? Както се казва - поискай и ще ти се даде.
За практическия ми опит няма какво да се чудиш - направо казвам, че имам достатъчно такъв. И като родител имам опит и зная, че човек трябва да отстоява интересите на детето си, иначе детето страда.

# 740
Andariel, много е правилен съветът ти, но няма да сработи в условията на провинциално училище у нас. Моето дете е дребно 1,35, а съучениците му над 1,50. И го изместиха от първи на трети чин. Когато не вижда какво пише на дъската се накланя или поизправя. Госпожите и правят забележка за това мърдане! Няма начин според същите госпожи ниското дете да седне отпред. Затова написах по-горе, свикнах. Това е съвременното българско училище! По мое време беше различно.

# 741
  • София
Не съм съгласна с това примиряване. Не си вдигнала достатъчно шум по въпроса, ако трябва досаждай и накрая ще започнат да внимават как се отнасят към детето ти и ще го преместят на първия чин само и само да ги оставиш на спокойствие. При тях важи принципът, че който родител вдига най-много шум за детето си, той получава каквото иска. Притесняваш се, че ще започнат да се държат зле с детето ли или да си мислят лоши неща за теб?

# 742
Да, притеснявам се да не започнат да се държат зле с детето. Интересно е с досаждането, за да ги оставя на мира. Ще го помисля малко и пак ще поискам да я преместят. Благодаря!

# 743
Майка ми е дългогодишен вече пенсиониран учител.Много ми е говорила как родителите често ходят при директора с искания и той ги уважавал.Случвало се във всеки един момент родители да изискват от директора да гледат записи от камерите и да наблюдават как се държат децата им в час,съответно и учителите.Той бил изключително толерантен към тях.Така че не виждам защо laurentin,да не се вслушат и в твоето мнение по въпроса.И аз смятам,че ние трябва да си пазим децата,защото в училище особено са много жестоки.Ако учителите не помагат аз бих се обърнала към директора.

# 744
  • София
Децата са различни и според мен трябва всички родители да говорим на децата си ,че има различни деца . Има с очила ,има слабички,има с по големи ушички,има такива  коити проговарят по късно и още мн мн други. Извинявайте ама от къде сте толкова сигурни ,че не се работи с въпростното дете коети скубе. Може родителите да са стигнали до момент в коити немогат да намеят решение на проблема , дори не се знае колко път е изминали това дете. За мен точно тези деца трябва най-много да бъдат подкрепяни и да им бъде помагано. Със сигурност има и кротки сред децата ,но и такива които провокират скубещото дете.

# 745
  • София
Учителката много добре вижда дали има провокации, тя не е там по случайност. Но дори когато вижда и се старае да прекрати конфликта, няма как винаги да се занимава само и единствено с това. Да не говорим, че е едно много изнервящо положение, в което всички са нащрек, включително самото дете се изнервя още повече, защото знае, че е наблюдавано. Дали работи или не работи  с някого за поведението си няма как да знаем, но явно засега не се виждат резултати. Никое дете не заслужава да бъде по цял ден в обстановка на напрежение и да е в стреса дали Иванчо ще го оскубе, дръпне или бутне или ще закрещи. Не зная дали го осъзнаваш. Децата от групата не са котерапевти и не са там с цел да осигуряват спомагателна терапия на това дете и всичко да се върти около него. Възрастните трябва да се справят по някакъв начин. Подкрепяне не означава всички да ходят на пръсти и да се примирят. Колкото и да говорим на децата, че всички са различни, никое дете, нито неговите родители искат то да е в напрежение всеки ден по осем часа.

# 746
Не познавам майката,нито детето.Синът ми отскоро е в групата.Възможно е това дете да си е такова по природа,не съм казала че със сигурност е със СОП,нямам информация.
Директорът в началото ми каза,че групата е спокойна и че няма агресивни деца.Синът ми 3 ден си е вкъщи и вече е по-спокоен.Определено обстановката в ДГ не му действа добре.Госпожите не са виновни,взели са отношение по въпроса и са реагирали навреме.Ако синът ми беше проблемен,със сигурност щяха да ме информират,защото поддържаме контакт всеки ден.

# 747
Andariel, аз мисля, че не си съвсем права. Да се върнем на моя случай. Там нормално дете, отличник тормози дете с говорен проблем. Моето дете е кротко. А ако не беше съвсем кротко, ако беше като "нормалното" ? Ако в един момент моето не издържи и започне да напада по някакъв начин всички онези, които и се подиграват и я обиждат? Тогава групата какво ще каже? Детето с проблем ще е виновно. Защото всички ще са забравили къде е началото на конфликта и защото така е по- лесно. Да се напада един.
Въобще сложно е и всички трябва да мислим и да се поставяме на мястото на другите. Но това едва ли ще се случи, а аз просто си пиша.

# 748
Вместо да пишеш в "тя", поне ми го кажи всичко това с обръщение. Доста е малодушно да използваш точно такъв изказ. Ако искаш да ме питаш нещо - питай. Но не си съчинявай какво аз предпочитам и какво и как работя и с какви случаи.  Дори уважение нямаш към хората.

Социализацията се получава само при съдествие от страна на родителите. Ако поведението И на родителите е агресивно и неприемащо, то това се предава и на детето и отблъсква останалите родители и деца. Системата има ограничения и е направена така, че да обслужва масово децата. Просто не става насила и на всяка цена. В група от 30 деца няма как да се угоди, ако ще вълшебна пръчка да имат педагозите и спомагателните специалисти.

Аз нямам нужда да живея във форума.
Всеки може да прочете подробните писания и да си състави мнение за потребителите, които сякаш по цял ден пишат във форума.
Обаче категорично, не съм съгласна да продължават дискриминационните похвати от преди 30години, когато всяко дете отклоняващо се от НОРМАТА биваше отделяно, за да не депресираме НОРМАЛНИТЕ!
А иначе уж вече нямаме право да дискриминираме по какъвто и да е признак хората.

# 749
  • София
Няма значение кое е детето, а че първо посяга физически или вербално. Ако не се пресекат нещата още в началото, останалите деца решават, че и те могат да си позволят да се държат грубо и агресивно. Плюс това винаги съм казвала на моите деца и в работата си, че не бива да отвръщат на удара с удар, а да кажат на възрастния, който отговаря в момента. Ако първият удари/обиди, а вторият отвърне, тогава двамата стават равностойни участници в конфликта и често си го отнасят и двамата дори когато учителката види какво се случва и кой е започнал пръв. Но ако възрастните не реагират адекватно и своевременно, като нищо жертвата ще отвърне не само веднъж, а и повече пъти, но тогава играта загрубява и става на принципа "който бие по-силно надделява". Едва ли някой иска точно така да се развият събитията. За мен извинения за агресия между деца няма, независимо какво може и какво не може едно дете и дали е с някакви проблеми. Всяко дете разбира значението на думата "не", щом е навършило 1-годишна възраст.

Емералд,не знам какъв ти е проблемът и при такова твое поведение не искам и да хабя енергия да разбирам. Не съм длъжна да търпя лошото ти поведение. Редакритай поста си, за да не сигнализирам на модератор за груб и обиден език. За първия ти обиден пост не реагирах, но явно сгреших, щом си позволяваш втори обиден пост.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 22:22 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт