Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 49

• 44 647
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте отново.
Току-що разбрах нещо много странно, меко казано и направо не знам какво да мисля.
В първия си пост споделих, че през 2017г. си правих МБ и Цито в МЦ Пентаграм. Когато посетих лекарката за да обсъдим вече готовите резултати, тя ме посрещна на вратата с думите: Цитологичното изследване е ОК, дай да видим какво става с микробиологията, че там има кандида. Тогава не получих резултатите от цитонамазката на хартия, а само микробиологичното изследване.
Сега, в началото на месеца, когато отидох пак там ( но не дочаках да бъда прегледана и си тръгнах, описах това по-горе), на регистратурата разбрах, че имат досиета на пациентите си и пазят информация в компютъра, така да се каже. Както и да е.
От вчера обаче нещо ме гложди и се чудя, абе може ли за две години от "няма нищо, всичко е ок" да стигна до "CIN 3"? Съпругът ми ми даде идея, да си взема на хартия!!! последните изследвания (2017г), които съм си правила ( в ПЕНТАГРАМ), щом пазят информацията на пациентите си.
И преди малко звъннах по телефона. И да, пазят ми всичкото инфо. Коя година, месец, ден и час съм била там на мамолог, кога съм била при АГ. Микробиологията ми от 2017-та си е там, НО цитонамазка няма...никога не е правена...
Не знам.
Не знам.

# 361
Цитат
Каква е разликата между раничка, възпаление и дисплазия?

Всички те са описани в първият пост на темата. Препоръчва се  да бъде прочетен, защото е изключително информативен Hands V

# 362
  • София
5iaM, затрили са я някъде, не се тормози излишно. Съвсем реално може да се стигне за 2 години до цин3, за жалост. Недей гледа миналото, каквото било-било, гледай напред да се излекуваш и после не пропускай толкова дълъг период без преглед.

# 363
Meredith_Grey, абсолютно съм съгласна с всяка твоя дума! И така действам.
Искрено се надявам резултата просто да се е затрил някъде и за това да не е добавен в досието. Именно за това не посочих имена и не изразих обвинение към някой. Стават грешки.

# 364
За две години че може да стане цин 3, може.
За затриването силно се съмнявам. Вече писах как на мои роднини два пъти се случи да хващам, че изследването не е дадено в лаборатория. Единият път в Онкологията. Какво остава за такива измислени клиники. Самият факт, че си получила на хартия още тогава само МБ без цитонамазката, го потвърждава.

# 365
Момичета, и преди сме коментирали, че е хубаво да си взимате резултатите винаги на хартия, където да пише и кой патолог ги е гледал. Ако случайно не ви ги дават, искайте си ги и настоявайте. Същото е валидно и за стъклата с материал за цито или биопсия. Бъдете много отговорни към себе си и здравето си, търсете си своето и не се съгласявате на половинчати отговори, резултати без документи и на принципа 'вярвай ми'.

# 366
Ами дъщеря ми каза, че са и взели микроблиология и цито.
Няма как да си го измисли, защото тя тия думи не ги е чувала дори /микробиология де, цито знае/. Но резултатът е само цитонамазката. Питахме, ами не сме ли виждали, че няма. Разочарована съм, Софиямед това.

Моята, от Русе, дето ако помните чаках почти месец, е дума по дума същата като преди 2 години в същата лаборатория. Много ми е странно, честно

# 367
За съжаление качеството на здравеопазването страшно падна в последните години, а безхаберието на някои лекари се увеличава.
Мен също преди никога нямаше да ми дойде наум да проверявам.
Вече освен само течно базирана да си пуска човек, защото така може сам да си я занесе в лаборатория.

5iam, не го мисли това сега. Важното е оттук нататък да се вземат мерки.

# 368
Аз сама си я носих моята, това с нищо не ме успокоява.

# 369
Разбира се, Дъждец, не го мисля. А мерките са взети.

# 370
Момичета, и преди сме коментирали, че е хубаво да си взимате резултатите винаги на хартия, където да пише и кой патолог ги е гледал. Ако случайно не ви ги дават, искайте си ги и настоявайте. Същото е валидно и за стъклата с материал за цито или биопсия. Бъдете много отговорни към себе си и здравето си, търсете си своето и не се съгласявате на половинчати отговори, резултати без документи и на принципа 'вярвай ми'.

А, защо и стъклата? Никога не са ми давали. От гинеколожката ли да си ги искам, или от лабораторията?

# 371
  • София
От лабораторията.
И аз обмислям да взема някоя цитонамазка за второ мнение. Ей така, да се кротна малко. Колко време ги държаха цитологиите, някой знае ли?

# 372
5iaM, не виждам смисъл да мислиш някакви неща от преди години, нито пък това би променило нещо. На мен винаги са ми двавли резултатите, виждам си и досието онлайн с парола дадена от клиниката.
С риск да се повторя многократно, не може да се разчита само на цитонамазки. Просто попаднах на читава лекарка, която вярваше повече на очите си, отколкото на посочения от патолога в лабораторията ПАП. ПАП 1 от цито и ЦИН3 от биопсия в рамките на седмица не се връзват особено. Какво като ги имам на хартия....

Последна редакция: пт, 31 май 2019, 23:05 от Light Beam

# 373
Здравейте, момичета. И аз да вляза сред вас... ето я и моята цитонамазка - ПАП 3А - абнормални епителни клетки. Нискостепенна плоскоепителна лезия съдържаща ЧПВ лека дисплазия CIN1. Кажете как да разбирам това, освен,че нещата не са ок? Направо се побърквам....

# 374
Здравейте, момичета. И аз да вляза сред вас... ето я и моята цитонамазка - ПАП 3А - абнормални епителни клетки. Нискостепенна плоскоепителна лезия съдържаща ЧПВ лека дисплазия CIN1. Кажете как да разбирам това, освен,че нещата не са ок? Направо се побърквам....

Обикновено следва или терапия по преценка на лекаря (ако те е гледал с колпоскоп и не вижда нещо притеснително, ако си млада, може да назначи консервативна терапия  и изследване отново след три месеца), в другия случай може да прецени да се направи биопсия и тогава да се предприемат евентуални действия.
Не се тревожи излишно.
Последващите действия са индивидуални, вероятно не е нещо сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт