Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 апр. 2019, 05:44 ч.

Как започва раждането

 • 2 497
 • 50
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 465
При мен и двата пъти ражданията започваха с контракции и околоплодния мехур ми го пукаха в болницата. По принцип това е по-добрият вариант, защото ако изтекат води, трябва до час да се отиде в болницата заради опасност от инфекция. А при запазен мехур може да се поизчака вкъщи докато зачестят контракциите.

Няма как да не разбереш, че раждаш, нито пък да се забавиш твърде много вкъщи, тъй като първото раждане обикновено е по-продължително. При зачестяващи контракции, които стават по-болезнени и по-продължителни с времето и по време на които ти е трудно да говориш, значи раждането е започнало. Ако не зачестят, не станат по-болезнени и по-продължителни, а с вримето се разредят и утихнат, значи са били подготвителни. Също така подготвителните се повлияват от полягване на лявата страна и топъл душ, докато родилните контракции нищо не може да ги спре.

Също имай предвид, че ако имаш по-леки контракции на интервал 15-20 мин, може да си в първата фаза на раждането, при която се достига до към 4см разкритие. Тя може да продължи часове, дори дни, и при нея няма необходимост да се бърза за болницата, дори е по-добре да си си вкъщи и да си вършиш обичайните дейности. Мен първия път даже ме връщаха два пъти вкъщи, защото беше още рано. Около 20 часа бях с леки контракции на 15-20мин и едва 1-2см разкритие. Затова е важно да знаеш, че ефективните контракции, които правят разкритие са по-чести, болезнени и продължителни. Колкото са по-продължителни, толкова са по-ефективни, защото по този начин успяват да избутат бебето надолу. Обикновено са в порядъка на поне 60 сек.

# 16
 • Мнения: 93
Няма как да не разбереш - повярвай ми!

# 17
 • Мнения: 436
Аз преносих една седмица, явих се в болницата, защото бяха казали 7 дни след термина да отида и... при прегледа казаха, че имам разкритие и съм почнала да раждам. Ама... мен не ме боли? Значи имате късмет! Айде, бързо в родилна зала! Едва след някое време усетих болки, и те някакси не бяха много силни. Но поради някакви други причини решиха да минат към секцио и не разбрах много от естественото раждане, за което не съжалявам.

# 18
 • Мнения: 83
До сега не знам такъв случай в човешката история, някоя жена да не е разбрала, че ражда.  Laughing

Е, аз съм такъв случай Stuck Out Tongue разбрах, че (ще) раждам ама с около 12 часа закъснение. Както са казали повечето момичета, всяко раждане е различно и в началото наистина може да не се светнеш, че ти предстои раждането, особено, както беше в моя случай, ако то настъпи по-рано от очакваното. Аз родих в 37 г.с. и не отдавах кой знае какво значение на всеки симптом. Водите ми не изтекоха внезапно и наведнъж, родилни контракции нямах никакви. Но ти вече си съвсем в периода на предстоящо раждане и ще го разбереш. Дори и да започне изтичането на водите, ще имаш достатъчно време да се изкъпеш, приготвиш и да стигнеш до болницата. Успешно и леко раждане и здрав бебок.

# 19
 • nqkyde tam
 • Мнения: 1 344
Аз имах контракции през двете бременности, но като дойде време да раждам, започнаха първо на час, после на 50 мин, после на 40 и така регулярно. По това разбрах, че идва раждането. Вторият път обаче бяха съвсем не болезнени и все си мислех, че ще ме върнат. И двата пъти ми спукаха водите малко преди да родя с една оргооомна игла. Дъщяря ми  родих за по-малко от 4 часа, много ме болеше направо нетърпимо, без системи. Синът ми за по малко от 2 часа, със системи. Почти не ме боля. само напъните не знаех как и кога. Помня, че болката спира когато дойде време да напъваш.

# 20
 • London
 • Мнения: 1 388
Моите изтекоха чак при самото напъване, буквално излетяха като парна струя и акушерката залегна, беше много смешно. И усетих изведнъж нещо като риба на сухо вече без води като останах, та май колкото по-късно се пукнат по-добре като усещане хах. Започна с регулярни контракции на 5 мин при мен.

# 21
 • Мнения: 3 465
И при мен вторият път сигурно щяха да изтекат чак при напъните, защото на 8см разкритие още не бяха изтекли и ми предложиха да спукат мехура за да ускорим процеса. След като ми спукаха мехура, усещането беше много странно, защото буквално усетих как главата на бебето се спусна надолу и след 10-15  минути бях с пълно разкритие.

По принцип при всяка жена изтичат по различно време, защото мехурът се пука, когато главата на бебето е достатъчно слязла надолу и укаже натиск. Затова понякога изтичат води, но не започват веднага контракции. Доколкото знам, в тези случаи лекарите изчакват няколко часа и ако не започнат спонтанни контракции, пускат система с окситоцин, защото бебето трябва да се роди макс около 24 часа след изтичане на водите. Даже на мен лекарят преди второто раждане ми беше казал, ако ми изтекат водите, да тръгвам веднага към болницата, защото бях вече с 4см разкритие от поне 2 седмици. Обясни ми, че в този случай е опасно изтичането на водите вкъщи, защото заради разкритието, бебето ще бъде изложено на по-голяма опасност от инфекция. И аз много се надявах да не изтекат вкъщи.

# 22
 • London
 • Мнения: 1 388
Тук нямат практика да ускоряват с окситоцин, освен ако не преносваш 10 тина дни. Иначе да....от първата контракция, която си беше регулярна от самото начало раждах 21 часа хихи…..сигурно без води е щяло да е по-бързо, не знам, но не съжалявам. Всичко мина като по учебник. Ще видим сега втория път как ще е, надявам се най-малкото на по-ускорен природно процес с оглед на това, че вече не съм първескиня.Laughing

# 23
 • Мнения: 3 465
Малко извън темата, но виждам, че си в Англия, което за естествено раждане е супер. Знам, че там са много "за" нормалното раждане и изобщо няма такива практики, като в България, за пришпорване на родилния процес без някаква наложителна причина. Вторият път отказах окситоцин за по-бързо разкритие, но това не попречи да ме подпитват през 15мин за окситоцин и пукане на мехура. Grinning Леко раждане ти пожелавам и бъди сигурна, че второто раждане ще е по-бързо и много вероятно да е и по-леко. При мен първо раждане- 26 часа от началото на контракциите, второ раждане - 7 часа от началото на контракциите. Второто беше много по-малко болезнено и родих почти на шега с точно с 3 неудържими напъна и бебето изхвърча навън. Grinning Беше страхотно преживяване.

# 24
 • София
 • Мнения: 3 842
Аз така и не разбрах какво точно се случва-3 седмици лежах в болницата с постоянни контракции,които не усещах, и 4 см разкритие.Накрая вечерта преди раждането паднах в банята на болницата и на сутринта след 2 часа слушане на тонове решиха, че ще раждам.Водите ми изтекоха на 2-рата система с окситоцин и при 8 см разкритие.После понеже бях с епидурална нищо не усетих(което не беше много ок, защото не можех да напъвам, малкия почна да се задушава и се наложи да ми скачат върху корема и да го издърпат с вакуум),цялото раждане се случи за около 15 минути(без да броим от включването на първата система, с нея от 9 сутринта до 18:30) и може би беше най-екстремното ми изживяване...Сестра ми роди в Англия със секцио втората племенничка и не знам какво са я правили,но по средата на операцията упойката я беше пуснала и каза, че било ужасно(и първото раждане беше секцио, по спешност в България и понеже не бяха минали 2 години между двете раждания не и разрешиха нормално)..

# 25
 • София
 • Мнения: 5
Като цяло предполагам е трудно да го пропуснеш. Има го момента на "нещо е различно".
При мен сутринта рано падна тапата и си казах "Супер!", защото беше 2 дена след термин и бях готова вече да излиза. Докато хапвахме закуска усетих леко течение, но го игнорирах. Обаче малко по малко продължаваше леко да си тече, малко по-късно видях че има и цвят и казах "Отиваме в болницата". В колата започнаха леки контракции, които се усещаха като менструални болки, но не силни (ще ми се до края да бяха такива).
Там ме приеха със зелени води и никакво разкритие, 11-12 часа по-късно излезе бебенце Simple Smile

# 26
 • Бургас
 • Мнения: 4 873
Аз родих без упойка,без системи,сама ги отказах.
Към 11 часа вечерта коремът ми  се стегна и отпусна.Казах на майка ми и въпреки че имаше две седмици до термина,майка ми каза,че раждам.Взехме такси и ме прегледаха в родилното и ме приеха.От 12 до към 7 сутринта имах по-силни контракции и в интерес на истината цикъл повече ме е болял.Играх си на една игра на телефона(от онези старите черно-бели телефони имаше тогава).Дойде към седем и нещо моят доктор,каза,че водите не са изтекли,пукна някаква си ципа,но нищо не усетих.И наистина взе да ми се ходи по голяма нужда,разкритието стана 10 см,качиха ме на магарето,напъвах около 40 мин и родих.Никаква силна болка не усетих,заболя ме единствено последният шев, защото не дадох и упойка да ми сложат, алергична съм към лидокаин,а те само това имаха и така.
В девет и пет излезе бебчо.От 11 вечерта до 9 и пет сутринта, напълно естествено раждане,звук не издадох и докторът ми сподели,че съм смаяла света,имал ме за голяма лигла и очаквал ексцесии,а аз само си мълчах,слушах и изпълнявах каквото ми кажеха.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 21:19 от mariqivanova799

# 27
 • Мнения: 114
Аз имам едно дете, родено в 39седм и 1ден. След като една събота и неделя почти спря да се движи бебето в корема, се притесних и отидох на преглед в понеделник сутринта. Лекаря каза, че имам 2см разкритие, но мога да родя след 2часа или 2 дни. Вечерта хапнах, къпах се, гледах 2 сериала, леко ме стягаше  ниско долу ( повечето пъти без болка). Въобще не дойде на акъла, че са контракции, защото чаках води...или поне тапа да падне. Отидох до тоалетна, облекчих се и чак тогава забелязах подобие на тапа. След поредното стягане, този път с болка, засякох на колко време ме боли- на 2 мин.
 В една лекция за бременни бях слушала, че на 3-4мин има ли контракции, раждаш.
Излязох от банята и с най-кроткия глас казах на мъжа ми , че раждам. Той се смя, смя... Пак му повторих-раждам! Не повярва. Едвам го убедих да ми вземе чантата за родилното. Иии по пътя за болницата болката при контракции се засили, всяка на 40сек. В приемната се оказа, че съм със 7см разкритие. Само от сутринта до вечерта!
След половин час имах пълно разкритие. Пукнаха ми и водите. Мн е важно дишането в тези моменти. Има си техники, които спазих.
Родих го буквално с 4 напъна по 4 пъти. Акушерката не даде на лекарката да ме среже превантивно, въпреки че съм много тясна. Вливаха ми окситоцин, защото бебето се измори, а стоеше в родилния канал и контракциите намаляха.
След раждането толкова бях изтръпнала, ме направих мост на операционната маса ( раждах там, не на магаре), за да ме почистят по-добре 😄.
Всичко продължи  общо 3ч и половина ( същинското раждане само 20 мин). За първескиня си е супер.
Правя редовно упражнения от 10-15г там долу. Спортувам активно от дете. През бременността изминавах минимум 8км. И всичко това без да се изпотя.
А сега след като се роди детето, не минава ден без да се потя.

Съвет: вземи си балсам за устни. Помага при обезводняването по време на раждането за пресъхналите устни. Освен това, когато го родих, го целунах преди да го измият от ланугото. Полепна по устата ми, избърсах го, но така ги изгори, че мина 1г и половина докато спрат да се белят до кръв. Всички мислеха, че имам херпес.

Пожелавам ви леко раждане като моето или още по-леко и естествено.

# 28
 • Мнения: 1 690
Момичета, аз също съм в чужбина.  Тук също без упойка и са ЗА норм. Раждане не секцио.. Та въпроса ми е - при силни болки в кръста, силни ритане на бебето дали да ходя до болницата? Предните вечери имах контракции по 1 час (на всеки 7 мин грубо). Тази вечер усешам само силно ритане и също така преди да се изкъпя не знам дали тапа/ води -нвкакво леко зацапване имаше като бяло течение 🙄
Притеснявам се да не би да не е наред нещо с бебето, дали пък няма да разбера кога е момента за бягане към болница

# 29
 • Мнения: 114
Това са подготвителни контракции. Вероятно бебето се намества, използвайки ги, затова рита.
Родилните контракции траят секунди до около минута. А тапата е слуз с бледа до тъмночервена кървава нишка.

Общи условия

Активация на акаунт