Отговори
# 405
Аз съм смятала между 20, 25 и 30 години вноската. Разликата, която коментирах беше между 20 и 30 години кредит от 300 000 лева. Може би сумата на кредита също има значение за вноската, така че без да се знаят точните параметри не може да се обобщава.

# 406
  • София
Добре де, още едно нещо не ми е ясно, ако знаете:
Да речем, вноската ми е по 1000 лева за още 10- сет години остатък на кредита.
Ако реша да ги направя тези години, да речем, 7 години, да намаля срока, вноската ще се вдигне , да речем на 1400 лева (  не съм го смятала точно, грубо говоря)
Има ли такова положение?
Някой някъде по банките ми беше казал, че вноската трудно става по - висока. Може с частично, или с намаляване на лихви, у а, ама не може така да вдигаш вноски лесно? Дали имате опит?

Дохода на семейството е напълно достатъчен за по-висока вноска, това е като уточнение.
Банката ще позволи ли лесно?

# 407
Хубава дискусия става.
Под "на ръба" нямах предвид буквално на ръба на оцеляването Grinning, едни поне 200 лева "буферни" винаги е задължително да има човек. По-скоро вноска без задължително ежемесечно спестяване за допълнително предсрочно погасяване.

Относно предсрочното, какво правя аз - ако мога да отделям 1000 лв, а съм теглила кредит с вноска 600, всеки месец 400 лв. ги слагам в друга сметка и не ги пипам, все едно ги няма, все едно вноската ми е наистина 1000. И така като се посъберат си правя предсрочно. Ако изникне някакъв разход непредвиден вземам от тях, но пък следващия месец отново си заделям 400 и така.. все едно съм взела назаем от себе си. Но и за това си се изисква дисциплина и зависи вече колко наистина искаш да изплатиш предсрочно.

Браво на вас за волята. Случва ли се да се "отпуснете" и да не заделите тези 400лв, а да ги дадете за удоволствия?
Просто когато не сме притиснати винаги има едни 50-100 лева, които няма да се спестят, и така сумарно за годината идват 600-700 лева (което си е една вноска).

Wooden Cuckoo Clocks, нямам пряко наблюдение, но следвайки логиката при намаляване на годините, вноската трябва да расте. И щом доходите ви са достатъчни да покривате по-висока вноска, не виждам причина банката да не се съгласи.
Другия вариант за вас остава да заделяте и да внасяте всяка година по главницата, както обсъждаме.

# 408
Зависи, понякога банката води намаляването в срока или друго предоговаряне, и може да има такси и т.н. Трябва да се чете договора и общите условия. Обикновено по лесно се довнася сума и намалява вноската,но не е канон. Всякакви случаи има.

# 409
Намаляваш срока или вноската по кредита при предсрочно погасяване, не съм чувала за опция увеличаване на вноската. Вече, ако предоговаряш условията на кредита, в същата банка или друга, вероятно е възможно да се преподпише при някакви други условия. Някои банки сериозно се опъват за такава промяна, тогава се налага местене в друга банка, което е свързано с разходи.

# 410
  • София
Вдигането на вноската си е вид предоговаряне, едва ли има вариант да мине без такса. На банката това не й е изгодно, защо да го прави безплатно Wink

# 411

Браво на вас за волята. Случва ли се да се "отпуснете" и да не заделите тези 400лв, а да ги дадете за удоволствия?
Просто когато не сме притиснати винаги има едни 50-100 лева, които няма да се спестят, и така сумарно за годината идват 600-700 лева (което си е една вноска).

Ами получава ми се, защото наистина имам огромно желание да го приключа този кредит, защото имам други планове за след това. Затова и писах, че зависи колко силно е желанието. Иначе има месеци, през които не мога да отделя, например лятото като ходим на почивка. Просто гледам да ги огранича до минимум. Също ми е полезно да пестя в отделна сметка, защото така проследявам точно кой месец колко съм спестила или изхарчила. Иначе в разплащателната ми е по-трудно да следя какво влиза, какво излиза...

# 412
  • София
Аз не искам да трупаме спестявания и да погсяваме поетапно.
Искам да си намаля срока с 3-4 години, да се разпределят сумите и вноската да се увеличи.
И що да не може?
Като заплатите ни са се вдигнали с 20-30 % от момента на теглене на кредита
По трудно ми е със спестяването, не мога да убедя ММ изобщо че има смисъл, но виж ако вдгна вноската ще го навия еднократно и ще си върви така. Той няма и да роптае, няма и да се усети. Smile  Абе по-удобно ми е.
И що да не може, и аз знам че не може , ама защо не? Thinking
Ясно е,  че ще има такси, ама пак не можело.... Хъм

# 413
Ами някои банки не са склонни на такова предоговаряне, иди и питай в твоята и ще разбереш от кои е.

# 414
Доколкото знам в Уникредит дават 1 безплатно предоговаряне на кредита за срока на договора - точно това, което искаш да направиш. Ако вече сте предоговаряли ще има такси. За другите банки не знам.

Нямам личен опит, затова може би най-добре консултант да ти разясни. Успех.

# 415
  • София
Може да се предоговаря абсолютно всичко. По-ниска вноска, по-висока, по-картък срок, по-дълъг, предсрочно погасяване, частично или пълно. Вие казвате какво искате - банката казва при какви условия е съгласна. В повечето случаи ако се увеличи размера на вноската и се намалят годините, банката ще иска да направи ново обследване на доходите дали стигат, за да поемете новия размер на вноската.

Точно преди два месеца подписахме анекс за нашия кредит с който:
1. Намалихме лихвата от 3.3 на 2.85
2. намалихме срока с 3г. и половина
3. Увеличхме вноската, но с много малко и не се наложи ново обследване.

Естествено за това упражнение имаше такса, но тя е пренебрежимо малка на фона на това, което ще спестим.

Така че, няма нещо, което да не може, всичко е въпрос на договаряне.

# 416
Кажи коя е банката?

# 417
  • Варна
Sylvyy, би ли споделила малко повече подробности - коя е банката, каква такса платихте, с контра-оферта ли отидохте? На нас ни предстои да предоговаряне, т.е на мен ми се иска, но все чета ,че ДСК не са гъвкави в това отношение и все още събирам смелост  Simple Smile

# 418
Че ДСК в кое отношение са гъвкави Joy

# 419
И мен ме интересува коя е банката, че Алианц ми се пънат да свалят лихвата от 2г си подавам молби и все не ме одобряват (заради майчинство уж, ама вече съм на работа и пак имах отказ, седи на 3,8) и яко съм им вдигнала мерника.

Общи условия

Активация на акаунт