Отговори
# 390
Аз винаги предпочитам първия вариант. Доста често изникват непредвидени разходи в месеца, предпочитам да съм сппокойна, че ще имам някой лев да ги поема.

# 391
Общ въпрос: как предпочитате вие:
 - теглите за повече години на по-ниска вноска с ясната идея да връщате предсрочно по-големи суми през някоя година - Пример: мога да отделям по 1000 лева на месец, но тегля на вноска от 600, а останалите 200-300-400 ги събирам и всяка година погасява главницата.

- теглите за максимално кратък срок според това, което можете да връщате (1000) и си внасяте вноските без реални очаквания да отделяте повече и да погасявате главницата.

При вариант 1 имате една сигурност - ако можеш/искаш ще ги спестиш тези 200-300-400 лева, ако не може/не искаш - няма
Вариант 2 - по-рисковано ако си "на ръба", но може би по-евтино?

Вие как мислите ?
Всеки сам си избира, да заложи ли на по-голяма сума и кратко време, или да му бъде лежерно и да си плаща по малко.
От гледна точка на това, колко лихва остава за банката, при варианта с краткия срок и голяма месечна вноска, печелите.

# 392
Вариант 1 избрахме
Ремонт,деца, все нещо има...

# 393
И ние избираме по-ниска вноска за по-дълъг период.
Утре ще минават за оценка, стискайте палци!

# 394
  • София
Колко дълъг срок взехте,  да се ориентирам?  Намалявате ли срока от време на време?  Ние можем да си позволим доста по- висока вноска,  но се чудя. Нали парите след 5 години имат друга стойност вече, 500 лева днес не са 500 лева след пет години?  Та какво да се напъваме. Две философии има

# 395
То в първия вариант като погасяваш предсрочно пак спестяваш лихва. Накрая пак излиза по-скъпо от вариант 2, но аз не бих си жертвала спокойствието. Освен ако не е за някакъв наистина кратък период, до 5 години.

# 396
Според кредитния ни инспектор, накрая излизало почти същото (ако вземеш за по-дълъг срок, но погасяваш предсрочно). Преценете си, вноската трябва да е такава, че да не ви се отразява на качеството на живот, освен ако не очаквате доходите да ви се вдигнат в близките години.

# 397
  • София
Вариант 1, но в разумни граници избрахме. На мен нито една от крайностите не ми е ОК - нито вноска на ръба, нито кредит за максимален срок, само защото може. Още не сме погасявали предсрочно, не е минала година а и ремонтът излезе х2 на бюджета, но се надявам още през  април да започнем да смъкваме. И една вноска годишно да се отмята, пак има смисъл.

# 398
Гледам,че всички сте вариант 1.Ние пък избрахме вариант 2.Пуснахме максимално късия срок ,който ни дадоха(20 години,по-малко не можело за панелки).Но вноската не граничи с доходите ни,пак успяваме да отделим някаква сума всеки месец.

На мъжа му отпуснаха стоките на изплащане.Много интересно, че вписаха,че има вноска 650 лв по ипотека и пак му отпуснаха кредита.А неговия доказуем доход е точно толкова Grinning

# 399
Аз като теглих преди 11г нямах избор и вноската ми беше на ръба (даже съкредитор стана майка ми) вземах 700-800 (официално, а работех и на още едно място, с което се издържах) и вноската ми беше 550лв. В момента вноската ми е 360лв, а заплатата ми е колкото си докарвах като работех на две места. Определено мога да кажа, че най-трудното беше през първите няколко години, но и оттогава много паднаха лихвите, което сега не се очертава. Сега мисля да рефинансирам и се чудех тези 9г , които ми остават дали да не ги направя 5, или да останат, а да внясям по главница за сметка на срока, като имам възможност. Повече клоня към второто.

# 400
Аз изтеглих за 10 години. Вече минаха 6, така и не се случи да погася предсрочно. Но пък вноската не ми тежи. Бих съпоставила обаче 10-20-30 години... понякога излиза, че вноската е кажи речи еднаква, ама срока- с 10 години отгоре.
Трябва да се разгледат варианти просто

# 401
Да всъщност, когато теглих аз, за  20г беше една лихва, а за 30-друга и разликата между вноските беше 20лв. Естествено взех за 20.

# 402
Сега не е така. Определено има голяма разлика във вноските, ако срока е по-малък (от порядъка на 400-500 лева беше при мен. Аз по принцип клоня към по-малък срок, защото хич не сме пестеливи вкъщи, но така или иначе покупката на апартамент пропадна за момента и все още не сме взели решение.

# 403
  • София
Между 10 и 20 години имаше значителна разлика във вноската когато ги смятахме, но между 20 и 30 вече е малка, защото общата сума скача много с толкова много лихва. Ние също се спряхме на 20 години, като гледам това е масовия срок ако няма особености.

# 404
Относно предсрочното, какво правя аз - ако мога да отделям 1000 лв, а съм теглила кредит с вноска 600, всеки месец 400 лв. ги слагам в друга сметка и не ги пипам, все едно ги няма, все едно вноската ми е наистина 1000. И така като се посъберат си правя предсрочно. Ако изникне някакъв разход непредвиден вземам от тях, но пък следващия месец отново си заделям 400 и така.. все едно съм взела назаем от себе си. Но и за това си се изисква дисциплина и зависи вече колко наистина искаш да изплатиш предсрочно.

Общи условия

Активация на акаунт