Отговори
# 90
Благодаря за отговорите.

# 91
  • София
Принципно приятеля ми има банкова сметка и по нея се вкарват пари от заплатата, която взима. Така би ли станало или задължително трябва да бъде някъде на договор.

Да, но тези пари той сам си ги вкарва, а не фирмата да му ги превежда.
Трябва да е доказуем доход - т.е. от Граждански договор, трудов, договор за управление, ЕТ и т.н. няма как без договор и той да си вкарва парите по сметка да е доказуем дохода. Трябва някой да го назначи на работа.
Само с твоя доход според мен ще е трудно да изтеглиш толкова голям кредит. Ориентирайте се най добре за кредит до 50 000 - 60 000 лв.

В една банка за 140 000 лв./360 м. вноската е 620 лв., а за 80 000/360 м. в 360 лв., което според мен по би било приемливо за банката.

Но ако приятеля ти започне работа на ТД и изчакате да му мине изпитателния срок и го осигуряват поне на 1 600 лв., ще имате шанс за по голям кредит. Но в момента надали някоя банка би ти отпуснала толкова голям кредит само с твоя доход.

# 92
  • София
Банките финансират и до 100 %, зависи, колко е добър кредитният консултант. На нас ни отпуснаха така от РББ. Иначе за 185 000 лв кредит ще плащаме 770 лв на месец за 30 г. Ние сме женени и взимат и двата дохода.
С 900 лв заплата може и да не отпуснат такава сума, трябва и други доходи.

# 93
А ако примерно го назначат на някакъв договор на минимална заплата, а взима реално повече, така шанса увеличава ли. Знам, че ще гледат, че е осигурен на минимална заплата. Съжалявам, ако въпросите са ми леко глупави, но тепърва проучвам нещата.

# 94
  • София
А ако примерно го назначат на някакъв договор на минимална заплата, а взима реално повече, така шанса увеличава ли. Знам, че ще гледат, че е осигурен на минимална заплата. Съжалявам, ако въпросите са ми леко глупави, но тепърва проучвам нещата.

Трябва да е осигурен на реално и да получава парите по сметка където да си докаже дохода. Няма как да го осигуряват на минимална и по сметка да му превеждат повече пари. Никой работодател не го прави и няма да го направи

# 95
  • Велико Търново
На нас от ОББ не са ни искали да доказваме средства от работодателя. Искаха ни извлечения от банката, но не помня за 6 м. или 12 м. беше. Така виждат какви пари влизат от заплата ежемесечно.

# 96
  • В полите на Витоша :)
Някои банки искат служебна бележка от работодателя, с която да се докаже по-висок доход, дори ако осигуряват на минималната. Малко работодатели се съгласяват, защото ги е страх информацията да не стигне до НАП и НОИ.

# 97
  • София
В ОББ проверяват директно в НОИ.

# 98

Трябва да е осигурен на реално и да получава парите по сметка където да си докаже дохода. Няма как да го осигуряват на минимална и по сметка да му превеждат повече пари. Никой работодател не го прави и няма да го направи

Да, ясно, че няма как да му превеждат повече пари. Просто става въпрос да фигурира някъде.

# 99
Кредит може да се отпусне и на 100% от цената на имота, това зависи от оценката. Иначе, ако сте добри кредитоискатели, банките отпускат до 90%. По принцип някои банки са съгласни да отпуснат кредит и без да те осигуряват на реалната заплата, с бележка за дохода от работодателя. При всички случаи е добре мъжът ти да е назначен на трудов договор, пък било то и с минимални осигуровки, осигурителния доход се гледа 6 месеца назад, така че най-добре това да се случи в близко бъдеще. Това, че ти си държавен служител би помогнало, защото си с постоянен доход и един вид работодателят ти е сериозен. Отивай в някоя банка и питай на място, според мен няма да има проблем да ви отпуснат кредита, не е непосилна сума и доходите ви ще стигнат, въпроса е банката да се съгласи да приеме бележка за нерегламентиран доход. Най-вероятно, ако се случи ще е за сметка на лихвения % обаче. 

# 100
  • Варна
Най-логичното и полезно нещо за вас,което можете да направите на този етап е да отидете в някоя банка, и да си пуснете искане за предварително одобрение за кредит по доходи.Така ще знаете реално на каква сума от банката може да разчитате. Безплатно е .
Според мен, това се отнася и за всички ,които тепърва започват да се занимават с купуване на жилище чрез ипотечен кредит. Пуснете си предварително одобрение за да знаете с какво реално разполагате преди да започнете да търсите жилище.Така разочарованията ще са по-малко Wink

# 101
Реално за да се стигне до предварително одобрение, би следвало да имате уверението на банката, че ще ви отпусне кредит. Още при първото посещение и разговор, банката може да ви направи примерен погасителен план, за конкретна сума, вноски, години и лихвен процент. Като обиколите 2-3-4 банки и видите, коя предлага най-добри условия, може да си пуснете одобрението. Лично аз бих го направила, когато имам конкретен имот предвид. Но в конкретния казус одобрението би било полезно, защото не всички доходи са доказуеми. 

# 102
Здравейте, въпроса ми за сега е по-скоро ориентировъчен.  С приятеля ми обмисляме за закупуване на жилище евентуално от другата година. Основната ми заплата е малко под 1000 лв., а като махнем осигуровките става малко под 900 лв. Държавен служител съм (доколкото знам това е +). Според вас дали е възможно да ми отпуснат кредит около 70000-80000 евро. Приятелят ми взима добри пари, но проблема е, че не се води на какъвто и да е договор. Това би ли провалило изцяло нещата? Знам, че всяка банка има различни изисквания и на място ще кажат със сигурност. Също какви заделени пари трябва да имаме за започване на сделка? Става въпрос за София.

Не,няма никакъв шанс да ти отпуснат толкова голям кредит с толкова малък доказуем доход.
Давам пример с нас-едвам изтеглихме кредита за 20 години,а не както беше за 25,защото бях на границата на дохода.Нашия кредит е за 58 000 евро ,а моя доход е 1700 лв Simple Smile
Месечната вноска не трябва да надвишава 1/2(мисля) от месечния ви доход,така че можеш да си го сметнеш сама.
Мъжът ми и той взима към 1500 ,но го осигуряват на 600-700 и казаха,че с неговия доход не могат да направят нищо,защото го няма на хартия така да се каже.

д-р Lady Stardust,да и на нас ни искаха бележка от работодателя за дохода на мъжа.Категорично отказаха.Едва ли има работодател,който ще си сложи главата в торбата,защото това доказва черно на бяло укриване на доходи.

# 103
Това за доходите е в зависимост от политиката на всяка банка, в ОББ например са ни искали средно за последните 3 месеца или по трудов договор, което е повече. Но при всички положения съм сигурна, че само с този доход тази сума, дори за макс. срок от 35 г., няма как да бъде отпусната.

# 104
Има такива банки и има такива работодатели. Мой приятел изтегли кредит преди време от Пощенска, с такава бележка от работодателя, друга банка не се нави. Реално го осигуряваха на много по-нисък доход. Затова и съветвам да се обиколят банките, защото казуса е сложен и всяка има различна политика. Освен това дългия период предполага една по-ниска вноска и е по-вероятно банката да отпусне кредита за 25 и 30 години, а не за 20.

Общи условия

Активация на акаунт