Крусти (бебешка "кал") приличат на много сериозна форма на пърхота. Кожата на главата на бебето се покрива с жълтеникави, мазни петна. С времето тези петна стават по-сухи, като люспи и често падат от главата, понякога все още с косми, прикачени към тях. Понякога крустите могат постепенно да покрият цялата глава на бебето.

Крустите могат да се появят по всяко време през първата година на бебето; често се срещат при бебета на възраст 1-4 месеца до към 8-месечна възраст, а понякога и при по-големи бебета и деца могат да се забележат петната на крусти на кожата на главата. Въпреки че особено при по-разпространени крусти по главата на бебето, гледката може да не е приятна, те не сърбят и като цяло не му причиняват дискомфорт.

Смята се, че крустите при бебето са причинени от хормоните, останали в тялото му от периода на бременността. Друга потенциална възможност е, ако е фамилно предразположено към алергии – и в детска или по-късна възраст може да има проблеми с различни форми на алергии, като екзема или себореен дерматит.

Често крустите изчезват сами от кожата на главата на бебето – след няколко седмици или месеца; при някои бебета крустите могат да останат до двегодишна възраст. При някои бебета крустите са само няколко жълтеникави люспи и не се забелязват; при други големи участъци от скалпа са покрити с тях и родителите могат да искат да ги махнат по-скоро. Можете да подпомогнете премахването на крустите, като:

Редовно мийте косата на бебето с мек бебешки шампоан и я разресвайте внимателно с мека четка за коса.
Натриете олио с деликатно действие (бебешко масажно олио, например, но и всяко друго ще свърши работа) по кожата на главата на бебето, оставите го да подейства по-дълго време, дори за през нощта, след което внимателно разрешете с гребен с нежни близо разположени зъбци по скалпа на главата, даже бебето да няма коса все още, и отстраните люспите на крустите. След това отново измийте с бебешки шампоан и срешете, както обичайно.
Премахването на крустите може да отнеме известно време, затова бъдете търпеливи; може да се наложи да повторите намазването с олио и разресването няколко дни и седмици подред, докато крустите изчезнат.
Редовното нежно ресане на скалпа на бебето, даже да няма коса – по време на ежедневния тоалет – както и внимателното разтъркване на кожата на главата с върховете на пръстите, когато го къпете, ще подобрят кръвообращението на скалпа и ще помогнат да се предотврати повторна поява на крусти.

Не се поддавайте на изкушението да разчоплите крустите с нокти от скалпа на бебето – участъците кожа отдолу могат да останат зачервени и раздразнени и дори да се инфектират. Ако забележите необичайна промяна в крустите, например се зачервят или се появят подути, отекли участъци, не отлагайте посещението при педиатъра, тъй като това може да са знаци за инфекция.

Не ползвайте на своя глава противопърхотен шампоан за възрастни върху бебето! Въпреки че крустите са форма на пърхота, често продуктите за възрастни не са подходящи за бебета - бебешката кожа не се нуждае от агресивно третиране с химикали. При нужда педиатърът или дерматологът ще предпишат правилния антисебореен шампоан и подходяща за третиране схема.
 

Източници:
http://pediatrics.about.com/od/dermatologytopics/a/0307_cradle_cap.htm
http://babyparenting.about.com/cs/healthissues/f/cradlecap.htm

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 15:22 от Pедактop