Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Естествено матурите не са минали, и никога не мога да бъда сигурен дали наистина всичко ще стане по план.
Но ако стане се образуват приблизително: 80т Мат, 89 Бел, (45т диплома Мат, и 50т. диплома Бел)
Сметнал съм точките приблизително до пробните изпити в които участвах. (Ако всичко стане по план)
Уча (и живея) в гр.Хасково, но училищата не са много "привлекателни".
Насочил съм се към ПМГ "Боян Петкачин" с програмиране. Но това е единствената опция с програмиране в града
(Като НЕ броим училища от "третия свят")
Поразрових се малко из интернет и намерих доста училища с програмиране в София.
И след малко четене разбрах, че мога да се запиша и там.
Но знам, че ще покажа много по-малко от това което трябва (и мога) на изпита, по доста често срещани причини - бързане, ГОЛЯМО притеснение, и разсъждаване при "най-лошото" (недостатъчно точки за хубавите училища)
В гр.София харесах ТУЕС и СПГЕ "Джон Атанасов". (Доста висше изглеждащи, и близки до жилището ми в столицата)
Говорих с Баща си, и той също харесва идеята за София, но след много размишление, просто решихме да видим какво (и как) ще направя на НВО-тата по БГ и МАТ.
Ако се справя горе-долу ок, в туес (ако съм прочел правилно) балообразуването става с утрояване на точките от теста по МАТ, + точките от БЕЛ, дипломата по мат и физика
Отново приблизително нещата изглеждат така:
Мат: 77т., БЕЛ 84т. МАТ Диплома - 45т и Физика 50т. === 410т.
Притеснявам се, че няма да ми достигнат малко (или много) точки.
И представата на минимум БАЛ-а е страхотна - след доста ровене, абсолютно никаква информация.
Не бих предпочел училище, стига да ми стигнат точките.
Та, главните ми въпроси са - какви са минимум точките БАЛ на тези средни училища? ..
Другите въпроси са твъре много и зависят от ученика (и от учителят по математика)
# 1
 • София
 • Мнения: 4 893
Никой не може да ти предскаже в момента колко ще е балът за прием в което и да е училище. Гледай справочници от предходни години (те са само 2, тъй като преди това балообразуването беше с оценки, а не с точки и е трудно да се съпоставят нещата). Подреди си желанията според твоите предпочитания, а не според предполагаем бал. Обикновено балът за ТУЕС е доста висок. Преди две години моят син влезе в "Джон Атанасов", паралелка Системно програмиране, което е най-високобаловата специалност, с 400 т., но имаше деца и с по-висок бал от неговия. Другите специалности приемаха с по-ниски балове, струва си да им обърнеш внимание и на тях.

Важно! Ако не те приемат на първи тур по първо желание, не бързай да се записваш, а изчакай втори тур. Вариантите са два - или ще си останеш на същото място, или ще се качиш на по-високо желание. Няма как да паднеш надолу, така че нищо не губиш. На втори тур вече - каквото сабя покаже, там си.

Успех!

# 2
 • София
 • Мнения: 413
Миналата година минималния бал в ТУЕС  на второ класиране беше  419  за специалност компютърни мрежи. В Джон Атанасов  само 2 от паралелките са с профил програмиране - приложно програмиране с мин. бал 377, и компютърни мрежи с мин.бал 340.5. В ТУЕС преподаването по специалноте предмети е на по- професионално ниво и аз препоръчвам него, но в крайна сметка резултатите ти от НВО  ще покажат. Тази година матурите са далечко още, имаш време да се подготвиш добре, ако седнеш здраво да решаваш задачки. Има и училище с такъв профил в гр. Правец, има и общежитие към него, но нещо нивото последните години на зле отива.

# 3
 • край голямата локва
 • Мнения: 619
Тъй като си от Хасково, ако не ти стигне бала за ТУЕС, ще ти дам още една опция- Бургас.
Миналата година направиха ново училище за програмиране. От  първия набор се чуват доста положителни отзиви. Има общежитие и стол. За тях обаче нямам информация как са.
http://www.codingburgas.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

http://www.codingburgas.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8% … 1%82%D0%B8%D0%B5/

п.с Никой не може да ти каже какъв ще е минимума, зависи от конкретната година. При по- труден изпит като миналата година, общия резултат пада, отделно нагласите на децата са различни. Значение има къде си сред останалите.

Последна редакция: пт, 26 апр 2019, 10:27 от xxxxx

# 4
 • Мнения: 104
В ТУЕС балът е доста висок, очаква се тази година (спрямо миналата) да бъде в топ 5 училища с най-висок бал.
А “Джон Атанасов”, брат ми го завърши с диплома 5.60 без да е пипнал учебник. Вероятно ако учиш, ще научиш, но фактът, че завършват с толкова висока диплома без да си даваш зор, е показателен.
Имало що-годе добри учители, но много рядко. А относно самото програмиране - можеш да научиш, но повечето са с отлични оценки без да знаят дори малко от езика на програмирането (не съм запозната). Почти целият клас на брат ми се бяха научили да хакват разни неща, с помощта на учители. Та ако искаш да се научиш на хакерство, това е твоето място. 😃 Но като цяло не е особено добро училище.
НПМГ с програмиране е по-добре. Пък и балът май ще бъде по-нисък от този за ТУЕС.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
Момичета а кок стои въпроса с трето класиране? Моя близка казва че след трите к.асирания винаги остават свободни места във всички училища.

# 6
 • Мнения: 104
Момичета а кок стои въпроса с трето класиране? Моя близка казва че след трите к.асирания винаги остават свободни места във всички училища.

Остават, но не във всички училища. Ако сте писали училище, в което са останали места, но сте сложили паралелка, в която няма, няма да Ви приемат. Там нещата са много на кантар и нищо не е сигурно до последно. 🙂

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
Със сигурност ли губим мястото от първото или второто класиране

# 8
 • София
 • Мнения: 413
Със сигурност се губи. Остават по 1 -2 места в гимназия. Заслужава си риска ако си с висок бал и за малко не ти стига за желаната паралелка, като ако не стане, ще се класираш пак в читава гимназия

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
Много благодаря!!! Много ми е полезно обяснението ти!!!
Само не  как ако не стане ще се класира в хубава гимназия? Нали вече ще са се свършили местата.
Ако правилно разбирам само при висок бал който не е под минималния на второто класиране за съответните гимназии ги подреждаме отново всички желани гимназии в заявление за третото класиране?!

# 10
 • София
 • Мнения: 413
Не са свършили всички,, останали са по 2-3 места в гимназия. Обявяват ги и по тях редите желанията. Ако детето иска СМГ, а се е класирало до момента в ТУЕС примерно и не му стига 1 точка, може да рискува, защото балът му е висок и ако не успее, ще се закачи с този висок бал  в едното свободно място в английската гимназия примерно. Имам предвид, че миналата година на трето класиране се запълниха местата от деца със сравнително висок бал, по-висок от минималния на второ класиране за съответната паралелка.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 319
Не са свършили всички,, останали са по 2-3 места в гимназия. Обявяват ги и по тях редите желанията. Ако детето иска СМГ, а се е класирало до момента в ТУЕС примерно и не му стига 1 точка, може да рискува, защото балът му е висок и ако не успее, ще се закачи с този висок бал  в едното свободно място в английската гимназия примерно. Имам предвид, че миналата година на трето класиране се запълниха местата от деца със сравнително висок бал, по-висок от минималния на второ класиране за съответната паралелка.
Не е задължително това.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
 какво имаш предвид. Всякакви споделени ситуации ще са от полза!

# 13
 • край голямата локва
 • Мнения: 619
alegra, това май не е точно най- правилната тема за тази дискусия.
От мен един съвет /всъщност няколко/. Остави за сега въпроса с трето. Внимателно обмислете списъка както наистина  го желаете.
Като излязат резултатите, проверете дали имате в списъка паралелка с достатъчно нисък бал от предишните години /спрямо статистиката с другите деца/.  В темите на 8 и 9 клас има изключително отзивчиви дами, винаги ще се отзоват със съвет.
Ако не ви хареса първо, задължително подайте на второ.  Дори и да не ви хареса запишете на второ и преснемете документите. Така, ако после ги изтеглите за трето,  това място ще остане свободно за четвърто.  Големите изненади с много по- ниските балове са на четвърто и някой директори позволяват кандидатстване с копия.  На трето- ако балът не е стигнал с малко  шансът е голям. Но риск има.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
Много, много благодаря!!! За мен това са нюанси и възможности, за които въобще не познавам. Детето ми започна късно подготовката си и това е причината да сме песимистично настроени.

Общи условия

Активация на акаунт