Епилепсия - ТЕМА 26

• 56 581
  • 721
  •   1
Отговори
# 525
Аз съм говорила на сън. Стояла съм легнала или седнала в леглото, и разказвам и ръкомахам и показвам неща. Това са му казвали родителите ми. Но винаги съм спряла, нищо не помня. И ММ ми е казвал, че правя нещо подобно. Но с възрастта са ми намаляли тези работи.
Мисля, че мозъкът има някакъв дефект, и не може да се изключи напълно от будно състояние и сън. Затова ми се е случвало. За твоето момиченце, не знам каква е причината, но мисля, че ще отшуми с възрастта.

# 526
Здравейте! След 4 години лекарства за епилепсия започнаха да се вдигат показателите на черния дроб АСАТ и ГГТ при сина ми. Сигурно сте се сблъсквали с този проблем.. Има ли някакво средство, което да чисти дробчето на деца (освен сиропа Хепанат - не му влияе)??

# 527
Давам Бял трън /Силимарин. Има го в различни форми зависи колко е голямо детето.
Артишок, глухарче.
Има различни хепатопротектори, които подпомагат ч.дроб.
Първо не би било лошо да видиш какви са нивата на медикаментите, които давате. Често от там идва проблема с високите нива на АЛАТ и АСАТ, защото са високи нивата на медикаментите, които се приемат, в организма.

# 528
Скрит текст:
Здравейте! За пръв път се включвам в тази тема, не знам дали тук е мястото да питам, но съм доста притеснена ... Синът ми е на 8г и 10м., няма някакви установени заболявания, не боледува често.  От известно време насам, доста време, отивайки да го проверя и гушна, когато вече е заспал, преди да си легна и аз, забелязвам, че много потреперва, цялото му тяло, ръце, крака, рамене - целия... Попитах преди време за това личната лекарка, тя каза, че било нормално, физиологично и аз временно се успокоих. Но миналата нощ по стечение на обстоятелствата спа при мен и установих, че това потреперване, май се нарича миоклония, е през цялата нощ, при това доста често и доста осезаемо ... Много се притеснявам! Моля ви, помогнете ми със съвет - къде да го заведа, при кой специалист ( живеем в София), имам ли според вас основание да се притеснявам ...
Благодаря предварително!

[/i]Моят син е с такъв проблем.Диагностицираха го след ЕЕГ по време на сън.Само в Св.Наум намерих да правят такова,така че там ходихме.Божинова е име в детската неврология.
Ели Попова, бихте ли споделили  какво означава "диагностицираха го" ... каква диагноза поставиха на Вашия син? И само с този проблем ли се изразяваше, потреперване през нощта? Благодаря!
Поставиха диагноза идиопатична миоклонична епилепсия,но реално казаха,че не знаят каква точно е епилепсията му.Той прави и миоклонии и конвулсивни пристъпи със спиране на дишането по време на сън,прави също и абсанси през деня,обикновено когато е уморен.

С моето момче имаме проблем,за който не съм сигурна, че има връзка с епилепсията,но подозирам, че е така.Много му е трудно да помни числа наизуст( не може да запомни рождената си дата,не може да научи таблицата за умножение,а иначе се справя страхотно с математика).Някой има ли такъв проблем?Само с числата има проблем със запомнянето,стихотворения учи без проблем.

Ей сега вече рязко се притесних, ама много! Нищо не разбирам от тази терминология, явно ще трябва да се чете... А личната каза "Няма проблем, нормално е" , но моето майчино чувство някак си ми говори, че не е ... ... Как така изведнъж епилепсия ... Имаме записан час при д-р Димитрина Христова в МЦ "Детско здраве", но чак за началото на Декември... Дали съм направила добър избор на лекар?!?!!? ... Ели Попова, какво е лечението на Вашия син, какви изследвания му правихте и къде, при кой?... Благодаря!

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 13:32 от slynchoto

# 529
Някой има ли такъв проблем?Само с числата има проблем със запомнянето,стихотворения учи без проблем.
Чувала съм, че паметта за числа и думи се намира на различни места в мозъка. Може да са различно развити. Но може човек да се опита да ги „излъже”, като използва силните си страни - например учи числа, като използва визуалната памет и ги пише на лист. Или например таблицата за умножение като стихотворение. Или да се измислят трикове, например 56=7*8
Здравейте! За пръв път се включвам в тази тема, не знам дали тук е мястото да питам, но съм доста притеснена ... Синът ми е на 8г и 10м., няма някакви установени заболявания, не боледува често.  От известно време насам, доста време, отивайки да го проверя и гушна, когато вече е заспал, преди да си легна и аз, забелязвам, че много потреперва, цялото му тяло, ръце, крака, рамене - целия... Попитах преди време за това личната лекарка, тя каза, че било нормално, физиологично и аз временно се успокоих. Но миналата нощ по стечение на обстоятелствата спа при мен и установих, че това потреперване, май се нарича миоклония, е през цялата нощ, при това доста често и доста осезаемо ... Много се притеснявам! Моля ви, помогнете ми със съвет - къде да го заведа, при кой специалист ( живеем в София), имам ли според вас основание да се притеснявам ...
Благодаря предварително!

Мисля, че такова потреперване, което е често, осезаемо и през цялата нощ, трябва да се консултира с невролог. Най-добре е да се направи ЕЕГ по време на сън, би трябвало да се види. Ако не може да се направи такова изследване скоро, поне видеозапис. Може ли да буде събуден, докато потреперва? Като се събуди сутрин, уморен ли е, боли ли го глава?

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 12:42 от AnMary

# 530
Здравейте! За пръв път се включвам в тази тема, не знам дали тук е мястото да питам, но съм доста притеснена ... Синът ми е на 8г и 10м., няма някакви установени заболявания, не боледува често.  От известно време насам, доста време, отивайки да го проверя и гушна, когато вече е заспал, преди да си легна и аз, забелязвам, че много потреперва, цялото му тяло, ръце, крака, рамене - целия... Попитах преди време за това личната лекарка, тя каза, че било нормално, физиологично и аз временно се успокоих. Но миналата нощ по стечение на обстоятелствата спа при мен и установих, че това потреперване, май се нарича миоклония, е през цялата нощ, при това доста често и доста осезаемо ... Много се притеснявам! Моля ви, помогнете ми със съвет - къде да го заведа, при кой специалист ( живеем в София), имам ли според вас основание да се притеснявам ...
Благодаря предварително!

Мисля, че такова потреперване, което е често, осезаемо и през цялата нощ, трябва да се консултира с невролог. Най-добре е да се направи ЕЕГ по време на сън, би трябвало да се види. Ако не може да се направи такова изследване скоро, поне видеозапис. Може ли да буде събуден, докато потреперва? Като се събуди сутрин, уморен ли е, боли ли го глава?
Да, аз вече съм му записала час за преглед, при д-р Димитрина Христова, за началото на Декември, а до тогава ще го наблюдавам доста по-внимателно... Може да бъде събуден, докато потреперва. Събужда се не бих казала трудно и уморен, но не скача от раз от леглото. По-странното е, че като го събуждам сутрин и той вече се е размърдал, продължава да потреперва. Сега с графика за училище през седмицата става в 7 часа, а с почивните дни до към 8.00-8.30-9.00 се е събудил ,тоест не му трябва още много, за да се наспи. През деня е пълен с енергия, никога не му се доспива през деня, дори и когато съм се опитвала да го накарам да поспи, не се получава. Напоследък се оплаква от време на време от главоболие, но по-скоро си мисля, че е от това, че много се навежда, докато пише ... Преди 3 години се случи да колабира като го взимах от детска градина, водих го на преглед, пуснаха общи изследвания, бяха ОК, водих го на невролог, който каза, че няма за какво да се притеснявам ( не че му направи кай знае какъв преглед), водих го на ендокринолог и стигнахме до заключението, че му е паднала кръвната захар, защото беше се хранил много малко пред деня в градината... После още веднъж вече в предучилищната, пак ми каза, че така му е причерняло, но в училище, аз не съм била с него, от тогава винаги има бонбони в раницата... По-късно открих тези потрепервания и досега не съм правила връзка между едното и другото ...

# 531
Нека го види и очен. Заради главоболието и навеждането, докато пише. Може да не вижда добре и затова да се навежда възможно най-близо до тетрадката.
С малкия трябваше да сме на контролен преглед в "Св. Наум", но въобще не съм звъняла. В тази обстановка ми се струва излишен риск, а и едва ли ще ни приемат щом е без оплаквания. Предния път искаха да му намаляват лекарствата и постепенно да спре да ги пие, но не се съгласих. По-спокойно ми е като ги пие. Неговата се израствала в пубертета, а него едва сега започва да го "тресе" (ще навърши 15 следващия месец).

# 532
  • Стара Загора
Аз пък толкова се надявам да спрат лекарствата на синът ми на втората година. Невролозите ми казаха, че това е най -ранната възможност  . Нямал е гърчове от както пие лекарствата 1,5 г , те неговите са генерализирани с аура преди тях . Еег лятото му беше добро . Сега декември стават 6 мес и ще го заведа на контрола и ще си отворя устата .Има ли дечица подобно на нашия случай , много редки присъпи, генерализирани, заради превъзбуда на нервната система.

# 533
  • София
Синът ми е с малки припадъци. Спряха му хапчетата след две години чисти еег-та, но преди година ги върнаха пак. Видимо нямаше нищо, но еег-то не беше добре. Сега пие много малка доза, преди 6 месеца беше добре еег-то. Сега предстои пак да ходим, дано е добре. Според мен е по-добре да не се бърза със спирането, но все пак си е по преценка на лекаря.

# 534
  • Стара Загора
A вие на колко време правите еег -тата ?Нашето първо еег след гърча и започване на лекарствата направиха чак след година.Нашето се води епилепсия , но реално е имало провокиращ фактор и преди трита гърча .Аз имам малко по-друга идея за здравето и болестта. Благодаря за отговора .

# 535
  • София
Правим еег на 6 месеца. Ходихме в Турция преди пандемията, там потвърдиха диагнозата и му дадоха много ниска доза конвулекс, за да не му пречи. Тук бяха озадачени, че дозата е ниска, но еег-то му беше добре и го оставиха ва този доза. Доктора в Турция обясни, че е добре да пие ниска доза докато го израсте, за да не се провокира.

# 536
Ние пролетта щяхме да обсъждаме спиране, но направи няколко пристъпа със загуба на равновесие+малки. Тъкмо бяха станали 3 години и половина от началото на лечението. Сега, според невроложката, по-добре да го пие още поне 2, а може и още 3, за да не провокираме голям и да я върне пак назад. А тя доста напредна вече с говора, помни много, започна да се заиграва с играчки и да има желание да пише и оцветяване. Не е като наборчетата, но можеше и да е много по-зле. Живот и здраве е понеделник ще навърши 5 години. Вече станаха 4 години с тази диагноза.

# 537
Може да бъде събуден, докато потреперва. Събужда се не бих казала трудно и уморен, но не скача от раз от леглото. По-странното е, че като го събуждам сутрин и той вече се е размърдал, продължава да потреперва.

По-късно открих тези потрепервания и досега не съм правила връзка между едното и другото ...
Какво казва, като е събуден вече и потреперва? Адекватен ли е?

И за „причерняването”  - какво казва той? Спомня ли си как е било? Дали му е било лошо, дали е било от слънце, или от нещо друго.

# 538
  • Стара Загора
Благодаря ви, мен ме притеснява, че от лекарствата изостава. Реално не знам какво би било без тях, но ми се струва, че завравя повече откакто ги пие, въпреки че хиперактивността намаля. Много е сложно, дано го израстат дечицата и всичко да остане в миналото.

# 539
Благодаря ви, мен ме притеснява, че от лекарствата изостава. Реално не знам какво би било без тях, но ми се струва, че завравя повече откакто ги пие, въпреки че хиперактивността намаля. Много е сложно, дано го израстат дечицата и всичко да остане в миналото.
Пристъпите причиняват много повече изоставане от лекарствата. Ако не му понася, сменете лекарството. Епилепсията може да се „израсте” само ако е доброкачествена!

Общи условия

Активация на акаунт