Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 апр. 2019, 01:05 ч.

Песен за огън и лед 29

 • 8 185
 • 743
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 6 763
Джон, откъде измисли, че андалите са изтрили записите за 13 ЛК? Андалите в Севера не са стъпили. Препрочети си Света. Северняците, Дорн и племената в Лунните планини са с най-чиста кръв на Първите хора. Другите яко са се омешали с Андалите и са приели и вярата в 7те, но не и Севера.

Маскара то е много спорно кой е идвал в Севера и кой не е. Зимен Хребет как е строен има много спорове какви хора са го строили - примерно.  Андалите са завладели цялата Долина, също Речните земи, диваците в Лунните планини са изключения от типа на диваците.
Реално може да се спори и дали Първите хора на Север, наистина са Първи хора или преди тях е имало други хора.
В зимен хребет има септи, просто е по-малко омешването.

# 46
 • Мнения: 2 042
Мен ме интересува, дали е имало бебе. 😁

# 47
 • Мнения: 6 763
бебе е нямало. То самата идея, че ЛК си е позволил секс, е престъпление на клетвите и се съмнявам, че са го търпели цели 13 години, а вероятно певците са разкрасили
За мен е интересно друго ако КнН е бил копеле на Старк, и брат на Брандън Трошача, краля на Зимата, а кралицата-труп -дъщеря на Могилния крал, най-големия им враг, какво е дирила при него?
Все едно да се съберат Болтън и Старк, или  Бракен и Блекууд. Малко на "Ромео и Жулиета" ми бие.

# 48
 • Мнения: 2 042
Сега ми хрумна. Тогава Вал имало ли е? Или още се е строил. Ако е имало, как е минала Другата?

# 49
 • Мнения: 6 763
Валът е построен  в основата си още от Брандън Строителя, макар в по-късни години да е надстрояван.
Отделни обходи могат да се правят зад него, Манс например нямаше проблеми да го премине, но Вала задържа  цели армии.
Под Вала има и проходи.
Но щом е могла да го премине - ако е идвала от Север - значи магията на Вала не е действала на кралицата труп, т.е. тя не е Друга.
По-вероятно е да е дошла от  юг  на ЗХ , от Могилите, от Бароутън

П.С. КнН е 13 ЛК - очевидно е имало Вал

# 50
 • Мнения: 2 042
Много объркано. Мартин, ако не се стегне може и да не разберем.
А прикуала може и до включва тази част.

# 51
 • Варна
 • Мнения: 876
Ами Джон, сигурна съм че Първите са били Първи, щото го пише в Света. Преди тях не е имало други освен горски чада и великани. И също в Света пише, че Севера е с най-чиста кръв на Първите.
Септа в ЗХ има, защото Нед я направил за Кейт.
Никой от Севера не изповядва вярата в Седемте. За какво са им тия септи? Отделно Старките ВИНАГИ са се женили за севернячки, с изключение на няколко пъти, като са жените са били Блакууд и Ройс. Та затова съм сигурна, а и чичо така го е написал, че кръвта им е на Първите и вярват в Старите богове.

# 52
 • Мнения: 6 763
Маскара, наистина не е сигурно дали първите са били първи, именно защото в Света има спорове . Ако Първите са били Първи хора - като са отили на острова на железните, кой е създал Престола от Морски камък, който не е създаден от Първите хора, а очевидно не е и от железните? ОТ същият черен камък е създаден Харънхъл, създаден е Бурен Край, и повечето от замъците на бурните хора, например Нощна песен,  а и много замъци извън Вестерос (Лорат, Юийн).
Зимен Хребет пък въобще не е архитектура типична за Първите хора.

# 53
 • Мнения: 2 042
Те и Бракууд и Ройс са с кръвта на Първите.

# 54
 • Варна
 • Мнения: 876
Те и Бракууд и Ройс са с кръвта на Първите.
Именно! Simple Smile

Маскара, наистина не е сигурно дали првите са били първи, именно защото в Света има спорове

Би ли цитирал? Щото така някак не си подплатен с доказателства.
Ето ти цитат от Света:

"Единствено и само Северът устоял на андалите, благодарение на непроходимите блата край Шийката и древната крепост при ров Кайлин. Числеността на унищожените при Шийката андалски армии трудно може да се пресметне — и така Кралете на зимата запазили властта си през следващите векове."

# 55
 • Мнения: 6 763


1.Някои са приели, че Първата цитадела е построена от Първите хора-, но майстер Кенет е доказал без съмнение, че не може да съществува преди андалите
2.За опитното око на строителя Зимен Хребет е комбинация от стиловете на много епохи.

Очевидно е, че е никак сигурно, че точно Първите хора са построили Зимен Хребет, или поне не целия.

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 18:41 от Лорд Сняг

# 56
 • Варна
 • Мнения: 876
Ето ти и за идването на Първите. Строежа на ЗХ не ме вълнува особено. Ти спореше, че Първите хора не били първи и имало други преди тях:

Повечето от това, в което вярваме по отношение Счупването, е дошло до нас чрез песните и преданията. Всички са съгласни, че Първите хора са преминали от Есос във Вестерос по суша, пеша или яздейки през горите и хълмовете на огромния земен мост, съединявал двата континента в Епохата на зората. Дорн бил първата земя, където навлезли, но както вече обяснихме, малцина останали там — повечето продължили на север, през планините и може би през солените блата, които някога били там, където сега е Дорнското море. С вековете заприиждали все повече, превземайки Бурните земи, Предела и Речните земи, а стигнали дори до Долината и Севера. Те прогонвали древните раси по пътя си, като убивали великаните, където ги намерят, поваляли язови дървета с бронзовите си брадви и водели кървави войни с горските чеда.

# 57
 • Мнения: 26 327
Но всички тези неща са приблизителни и не особено сигурни като дати и последователност:)

# 58
 • Мнения: 6 763
за това че има първи хора преди Първите има много данни.
карам по ред.

Съществува вероятността и трета раса да е населявала територията на Седемта кралства в Епохата на зората, но това са толкова смели догадки, че не бива да им отделяме много внимание.
Сред железнородените се носи  поверието, че най-първите сред Първите хора, които пристигнали на Железните острови, открили прочутия Престол от морски камък, но островите били напълно безлюдн Майстер Кирт в сборникаа си  с легенди на железнородените "Песни на УДавените" смята, че Престолът е дело на посетители оттатък морето на Залеза, но за това доказателства няма, само предположения.

после

Архимайстер Херег предлага любопитнахта теория, че предците на железнородените, са дошли от непозната земя, на запад от морето на залеза, привеждайки като аргумент легендата за Престола от Морски камък- Тронът на Греджой бил открит от Първите хора, когато най-напред стъпили на Стар Уик. Херег смятал, че тронът е оставен от първите обитатели на острова и едва по-късно дошли майстерите и септоните да твърдят, че те всъщност са наследнициет на Първите хора

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 18:52 от Лорд Сняг

# 59
 • Варна
 • Мнения: 876


1.Някои са приели, че Първата цитадела е построена от Първите хора-, но майстер Кенет е доказал без съмнение, че не може да съществува преди андалите
2.За опитното око на строителя Зимен Хребет е комбинация от стиловете на много епохи.

Очевидно е, че е никак сигурно, че точно Първите хора са построили Зимен Хребет, или поне не целия.

Оф, като вземеш да спориш без покритие и почвам да се нервя. Слагам цялото инфо за ЗХ в спойлер, че е доста дълго.

Скрит текст:
   Най-великият замък на Севера е Зимен хребет, престолът на Старките още от Епохата на Зората. Според легендите, Брандън Строителя го издигнал след зима, траяла цяло поколение и позната като Дългата нощ — замъкът щял да бъде Хардхоум на наследниците му, Кралете на Зимата. Брандън Строителя е свързан с необичаен брой велики градежи (Бурен край и Валът са сред най-отличаващите се). Най-вероятно не е бил реална историческа личност, а събирателен образ, чиято легенда обединява много по-стари сказания, както и историите за много поколения старкски крале на име Брандън.
   Самият замък е необичаен, защото Старките не подравнили терена, преди да положат основите и стените. Това по всяка вероятност разкрива, че е строен малко по малко през годините, а не е бил планиран като едно здание. Някои книжовници дори предполагат, че е бил комплекс от свързани кръгови крепости, макар вековете да са изличили почти всяка следа от това.
   Възрастта на вътрешните стени, някога единствени, се оценява на около две хилядолетия, а някои части от тях може би са още по-древни. В по-ново време около тях бил изкопан ров, а отвъд него — втора стена, която укрепила защитите на замъка. Вътрешните стени са високи около трийсет и пет метра, а външните — около двайсет и пет. Всеки нападател, успял да преодолее външните стени, щял да се окаже под обстрел с копия и камъни от защитниците на вътрешните.
   Външните стени на Зимен хребет били издигнати в последните две десетилетия от царуването на крал Едрик Снежната брада. Макар да се прочул с почти едновековното си властване, в старините си все по-малко се справял с отговорностите си. Множество фракции се опитали да се възползват от ситуацията в отслабеното кралство. Повечето от очевидните заплахи идвали от многобройните му и непрестанно препиращи се наследници. Други обаче също опитали да се намесят: железнородени, робовладелци отвъд Тясното море, диваци и съперниците на Старк в Севера, например Болтън.
   Зад стените замъкът обхваща няколко десетки декара и включва много самостоятелни сгради. Най-старата от тях — отдавна изоставена кула, кръгла и обсипана с водоливници — е станала известна като Първата цитадела. Имайки предвид името й, някои са приели, че е била построена от Първите хора, но майстер Кенет е доказал без съмнение, че не може да е съществувала преди андалите. И те, и Първите хора издигали квадратни кули и крепости, а кръглите се наложили по-късно.
   За опитното око архитектурата на Зимен хребет е комбинация от стиловете на много различни епохи. Огромните му размери не се отнасят само до зданията, но и до откритите терени. Повече от десет декара обхваща само древният лес на боговете, където, според легендите, Брандън Строителя се молел на старите богове. Независимо дали това е вярно, или не, не можем да оспорим възрастта на леса. Несъмнено е запазен благодарение на горещите извори, които предпазват дърветата от най-тежките зимни студове.
   Можем да отхвърлим твърденията на Гъба в неговото «Свидетелство», че драконът Вермакс снесъл яйца дълбоко в криптите на Зимен хребет, където горещите извори минавали близо до стените — докато ездачът му преговарял с Креган Старк в началото на Танца на драконите. Както пише и архимайстер Гилдаин във фрагментарните си летописи, няма свидетелство, че Вермакс изобщо е снасял яйца, което предполага, че е бил мъжки. Според майстер Ансон и неговата летопис «Истината», схващането, че драконите можели да си сменят пола, идвала от погрешно тълкуване на езотеричните метафори, на които Барт се осланял, когато описвал висшите тайнства.
   Всъщност тези горещи извори, с които са осеяни земите край Зимен хребет, вероятно са главната причина Първите хора да се заселят там. Лесно можем да си представим колко ценен е бил достъпът до вода — топла вода — по време на северните зими. През последните няколко века Старките издигнали сгради, в които горещата вода тече направо в стените и ги топли.
   Доказано е, че горещите извори под Зимен хребет се подхранват от световните пещи — същите огньове, образували Четиринайсетте пламъка, както и димящия Драконов камък. Ала сред простолюдието на Зимен хребет и на Зимния градец се твърди, че изворите се подклаждат от дъха на спящ под замъка дракон. Това е още по-голяма небивалица от думите на Гъба и не следва да му отдаваме каквото и да било значение.

Освен ако не смяташ Брандън Строителя за извънземен, очевидно хора са го строили и изрично е написано - Старки.
8000 години са си доста епохи.

Къде ми цитираш за Железните острови, нали спора беше за Севера и ЗХ? Да, такива неща имаше и в Кохор или Лорат, ама нещо географски не ти се връзват доводите.

Общи условия

Активация на акаунт