Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 431
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Teg, аз забелязвам, че като го храня често и на всяко мрънкане той не се нахранва  добре и огладнява бързо. Ако примерно е спал на разходка повече и е направил пауза 3-3.5 часа между хранения, суче по-ефективно, защото е доста гладен и съответно изкарва пак 3 часа. Но не винаги ми се получава...

# 91
  • София
Аз пък забелязвам, че ако направи по-дълга пауза (извън нощната) после не му стига кърмата. Ако суче по-често, си му стига, но явно след голяма пауза има нужда от по-голямо количество, за да се засити.

# 92
Аз пък обратното забелязвам, че като яде по-често, слизат не повече от 15-20 мл., Тя не се нахранва, само се залъгва, нищо, че е най-често и повече плаче. Ако спи и минат 2-3 часа, повече се е събрало и порцията й стига....даже това щях вас, дали така като е често, слиза по малки количество, около 1-2 минути сукане не повече....та даже и толкова е много, 1-2 минути за двете гърди?

# 93
И как се измериха тези 15-20мл с графа на гърдите ли? Мисля, че си правите генерално грешни изводи, като начало кърмата не се насъбира и няма такова нещо като "залъгване с кърма", бебето яде толкова често, колкото има нужда и изяжда необходимото му количество. Огладнява, когато е преработило млякото от предното хранене. Кърмата се произвежда според нуждите. Ако бебето има нужда от повече, със сукането на "сухо" ще даде сигнал и кърма ще се произведе. Иначе нямаше да кърмим на поискване и да цедим на празен ход.

Плачът на едно бебе има повече от една причина (храна). Може би трябва да обърнете внимание и на другите фактори.

# 94
Точно това щях да напиша и аз, че не винаги при мрънкане съм сигурна, че той е гладен. Суче за успокоение.

# 95
Аз имах предвид , че "много плаче" може да е и по друга причина - топло ми е/студено ми е, искам гуш,искам внимание/игра, искам да спя и т.н. може да е от болка, разбира се, колики/после зъби,може да е нещо дразнещо в менюто на майката, но тогава ще има и други симптоми.
Шийла, кърмата е и болкоуспокояващо, отделят се хормони, които намаляват болката им, та е нормално да иска да цокне за успокоение или при болка, дали ще са колики или зъби или паднала играчка на крака 😂 понякога е и от жажда, цокват мъничко, но то това си е част от кърменето.

# 96
Честито бебе!
Прозрачната течност е коластра. Поне при мен беше така - в началото прозрачна, после стана кехлибарено жълта, след това вече дойде кърмата, която в началото беше по-жълтеникава, а след това стана бяла.
В началото болеше, но след това кърменето стана любимото ми занимание Blush

И при нас имаше период с по-кратки и по-чести хранения - заспиваше на първата гърда, а по принцип пресушава и двете. Трая 4-5 седмици. Сега пак се храни през около 3ч.
А това колко дълго суче бебето изобщо не е показател за количеството, което изсуква. Като е много гладен малкия за 5-10мин. ме изцежда до капка, дори и да са препълнени гърдите.

# 97
При мен никога не са препълнени гърдите. Като е начесто, започва да суче и ако не пусне веднага, се дразни, заплаква и отказва, местя я на другата .... Ако пък е по-склонна да изчака, след 2 минути примерно, започва силно и звучно да преглъща около минута и пак спира... Мисля си, че това е силната струя.
Нямам графа Simple Smile , но като цедя с помпата , така става, няма минута-две, излизат буквално капки, след което тръгва по-силна струя около 10-15 мл, спира и пак капки и така 20-30 минути и от двете излиза само някакви си 40 мл Sad
Отделно следобяд и вечер е доста изнервена, смуче си ръцете, памперсите са й по-сухи, почти постоянно я слагам на гърда, но пак не й е достатъчно.... Не се увеличава и туй то
Вече почвам да си мисля, че наистина някои жени не могат да произведат много кърма. Thinking

# 98
Може да е силна струя, да. Биологична поза би трябвало да е удобна на бебето, ако е.

Това, че при цедене е така, не е абсолютно никакъв показател. Скоро се цедих,че детето нещо се давеше от струята, 10 мл от едната гърда. Като беше малка, на 2 - 4 месеца, 40 мл от двете гърди. Помпата не може да изпомпа това количество, което едно бебе може да изсуче за отрицателно време. А пък при някои жени, като мен например, не им се получав помпането на количества.

Не случайно при запушване не цедим до откат, а слагаме бебето приоритетно на запушената гърда, просто помпата не може да ти оправи запушването както бебето.
Яденето на ръцете в един момент,вече не е признак само на глад, ами на никнещи зъби. Обикновено започват да слюнкоотделят много и се почва на гризането на всичко, с това и на ръцете.
Не помня на колко беше бебето,но ми се върти 3-4 месец?
Това, че е нервна вечер не значи непременно,че е гладна. Децата са нервни от колики,после от зъби. И двете се проявяват по-силно надвечер. Количествата се увеличават с кэрмене на поискване, но има и определени моменти на по-усилен растеж, когато съответно бебето е по-често на гърда,за да зададе тези нови количества.

# 99
aDream, аз не мисля, че някои жени не могат да произведат мляко. Ако съдя по себе си, производството главно зависи от детето. С първото гърдите ми бяха препълнени винаги и цедях по спомен по 200 мл, когато беше на 4-5 месеца. Но той беше лакомо бебе и сучеше активно.
Сега с второто гърдите ми все меки, рядко усещам напрежение, бебето суче 1-2 пъти и се върти. И това се повтаря около 10 минути с въртене. И мисля, че заради това, че не е лаком и не суче хубаво, нямам достатъчно кърма.
Първия път без да полагам никакви усилия си имах кърма. А Сега цедене, хранене на поискване, цяла нощ на гърда и пак е по-малко.

# 100
Аз също да се включа за помпата - това с капките и при мен е 2 минути капки, обаче бебето като засуче, на секундата тръгваат струи (поне при мен). Препълнени гърди изсуква за 10-15 целите, а с помпата ми трябва поне половин час докато ги изцедя така. Наскоро цедих, защото трябваше да го оставя за 2 часа и малкия не искаше да яде, та точно 30 минути ми отне... бебетата са салеч по-добри от помпите.

# 101
Ох, не знам, момичета, ама на моменти се чудя дали да не почна с шишето. Това 10-15 минути да цока активно при мен е мираж, активното преглъщане при нас е буквално 1-2 минути, сутрин и 3-4, когато е направила по-голяма пауза....
Поне съм сигурна, че знам кога наистина преглъща

# 102
Как наддава?

# 103
Здравейте отново, уж днес щяха да ни изпишат, но трябва да останем до неделя. Взеха ми го за антибиотик и лампа. Днес много ме болят гърдите и ги усещам вече твърди. Изцедих се малко с помпа в предварително стерилизирани в стерилизатор шишета и чакам да ми го доведат към 19ч. Няма проблем да дам тази коластра, която събрах, нали така? Като ми го дадат ще му предложа гърдите пак, но се чудя за тази коластра...
Отделно не съм сигурна колко да изцеждам за облекчаване, сега изцедих докато не спря да тече, но май още чувствам напрежение...
Трябваше ли да продължа, въреки че нищо не изтича?

# 104
6-8 часа може да седи изцеденето на стайна температура, разбира се, дай коластрата 🙂
Напрежението е нормално на този етап, важно е да не чувстваш болка и тежест, тъй че мисля, че си се справила добре ☺

Общи условия

Активация на акаунт