Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 277
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Честито бебче и добре дошла в темата, Елеонора!
Да, мисля, че добре си се ориентирала към причината. Звучи като вазоспазъм https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/amp/ тази статия ще помогне да определиш дали е това.
Вазоспазмите често са причинени от неправилно засукване.

Като засуче зърното, устните обхващат ли и част от ареолата? Като пусне зърното, то (зърното де) излиза ли смачкано или деформирано по някакъв начин?

Предлагам, щом не е оформено като другото, да го "издърпваш" за минута-две с помпата, докато "щръкне" и тогава го подаваш на детето.

Виж в първи пост има картинки на пози и видеа как се кърми в тези пози, пробвай ги, може пък всичко да се оправи с лека корекция на позата.

# 511
Здравейте. Ако пия смекта ще се отрази ли бебето? В момента си ака много добре и ме е страх да не й се отрази, а ми е наложително да я пия..

# 512
Здравейте,
Бебчето ми е на 11 дни и се кърмим на поискване откакто се прибрахме от болницата. Това, което ме притеснява, е че ака на почти на всяка смяна на памперса. На денонощие цапаме минимум 5-6 наакани памперса.
Това нормално ли е? Понякога тъкмо я сменим и пак веднага се нааква.
Изписаха ни Еспумизан преди няколко дни, защото я болеше коремчето и имаше газове, но не знам дали не ѝ влияе зле и от него да ака толкова много.

# 513
Смекта може по време на кърмене, тя и на бебета се предписва, но нямам непосредствен опит и не знам дали ако майката го пие, ще се отрази и на бебето. Може да я изпиете преди най-голямата пауза, която прави бебето. Съжалявам, че не мога да помогна повече по казуса.

Лейла,

На мен ми звучи нормално. Таблицата е ориентировъчна. Бебето ти има колики, та това са болките в коремчето.
Моето лично мнение е, че докато не минат в края на 2ри, началото на 3 месец, никакви капки няма да ги "излекуват". Аз пробвах няколко капки, видях, че действат още по-зле на детето и изкарахме коликите с много гушкане (слагаш бебето по корем върху твоя корем), носене в слинг, слагане на затоплена възглавничка с костилки.

Та, ако според теб не му се отразява добре Еспумизина, просто го спри. Ще видиш как ще е тогава.

Оригвай бебето след хранене, прави масажче на коремчето и упражнения тип каране на колело, всичко това ще облекчи положението. А носенето в слинг е направо разкош и за мама, и за бебе. Силно го препоръчвам.

# 514
При нас също имаше много наакани памперси. Колко тъкмо смененя памперси съм сменила. След това се регулира няма страшно. После пък идва време да се чудиш защо не ака по няколко дни. На нас за колики ни помогна Инфакол.

# 515
Честито бебче и добре дошла в темата, Елеонора!
Да, мисля, че добре си се ориентирала към причината. Звучи като вазоспазъм https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/amp/ тази статия ще помогне да определиш дали е това.
Вазоспазмите често са причинени от неправилно засукване.

Като засуче зърното, устните обхващат ли и част от ареолата? Като пусне зърното, то (зърното де) излиза ли смачкано или деформирано по някакъв начин?

Предлагам, щом не е оформено като другото, да го "издърпваш" за минута-две с помпата, докато "щръкне" и тогава го подаваш на детето.

Виж в първи пост има картинки на пози и видеа как се кърми в тези пози, пробвай ги, може пък всичко да се оправи с лека корекция на позата.

Благодаря. Прочетох за вазоспазъм, не мисля че става въпрос за това, защото при мен по скоро е някакъв дискомфорт, който изчезва след кърмене.
Зърното не е деформирано, по скоро има същата форма като на другата гърда, но е по-малко. Струва ми се че си засмуква и част от ареолата.
Иначе за сега сме усвоили само поза люлка, малко ми е трудно с някои от другите тъй като след шевовете не мога да си седна все още на д-то, но ще опитваме. На другата гърда няма такъв проблем, предполагам, че просто трябва отработим по-добре позата, за да засуче както трябва. Ще пробвам и това с помпата 😀

Имам и друго притеснение - бебчо не орига. Колкото и да го държа в изправено положение, галя и тупам просто не се получава. С таткото пробвахме различни техники. Даже вече почти не опитвам защото всеки път заспива, а такива манипулации го разбуждат. Не е повръщал. 😨

# 516
Хмм, да не си се ударила? А да, недей да спиш върху гърдите, не носи пристягащо гърдите бельо, може на сън да си притиснала тази гърда и от там да идва. По-широки дрехи, удобни, свободни гърди 😉
Гледай да засуква правилно, според мен ще мине скоро неразположението. Може да е евентуално запушено каналче, но някъде навътре. Може профилактично да си вземеш лецитин да пиеш и давай първо тази гърда на хранене.
За оригването - пак в първи пост съм сложила две видеа за оригване. Аз изправена на рамо не можах да я оригвам. Правех го по другия начин  - виж видеото, работеше при мен. Другият начин - слагаш бебо по корем върху теб и почти е сигурно, че ще се оригне малко след това.
Аз нощем не оригвах, защото кърмех легнала в леглото и бях по-заспала от бебето.

# 517
Здравейте отново момичета! Имам питане, от няколко дни бебка е много неспокойна, реве доста (а по принцип е усмихната и спокойна).. не мога да преценя дали са колики ?! (Вече сме на 2 месеца и 10 дни). Дори вдигане и гушкането не я успокоява.. Изцяло на кърма сме, цока си нормално. Прави ми впечатление , че има нещо като “киселини” след ядене, отново почна да връща (като сок, премесен с мляко), много се плюнчи и ръцете са и постоянно в устата, дори след хранене. Дали и стига кърмата и дали проблема е в нея? Сменяме памперси преди всяко хранене (7 БР.) винаги са напишкани и 3-4 наакани.

# 518
Объркали сте темата. Тук не обсъждаме педиатри. Но щом държите - педиатър, който държи на режим за кърмено бебе хал хабер си няма от кърмене. Специалисти по кърмене са консултантите по кърмене.

Относно това дали да се буди - това е обсъждано в последните 10 страници на настоящата тема. Щом ви интересува, прочетете ги, не може да повтаряме през два поста едно и също.

И педиатрите разбират от кърмене. Изрично съм се консултирала и със специалист по кърмене. Мненията им не се разминават особено.

# 519
Кой консултант по кърмене е препоръчал кърмено бебе да спазва режим?

# 520
Щом желаете, следвайте съветите на педиатрите за кърмене. Ако искате си направете и тема за обсъждането им. Но тук кърмачки дават съвети на кърмачки по въпроси на кърменето.
Дискусии какво вашият педиатър препоръчва, не са по темата и са спам.

По въпросът за режима - вече е обсъдено, това е едва от топ 10 причини жените да спрат да кърмят. Ако имате още въпроси по този казус, в първи пост има препоръчани книги за кърмене, за 2 от тях лично мога изразя впечатление, че са добри, ще намерите и сайта на ЛЛЛ, където са контактите и на консултантите.

# 521
Дай снимка на обрива. При всички случаи педиатър не може да ти даде диагноза,че и на диети строги да те поставя. За да е от храна, трябва да има поне още един признак - как е акото, има ли слуз, цветът как е?

Акото е нормално, няма слуз, но понякога е зелено. Обривът по лицето намаля, но се появиха нови пъпчици по врата и към гърдите. Ще изчакам малко да видя дали ще отшуми и ако не се оправи, ще го заведа на дерматолог. На мен не ми се вярва много да е хранителна алергия и не спазвам строго диетата. Така или иначе, не мога да спра изцяло някои храни, защото това би означавало да стоя гладна. Спрях единствено консумацията на чай с мед и шоколад.

# 522
  • Перник
Здравейте! Преди няколко дни ви питах дали е възможно кърмата да намалее, ако няма нощно хранене (бебо си спи по 8-10 часа на нощ без да де буди, на 3++м е). Посъветвахте ме да си спя и аз здраво, докато не са почнали я зъби, я други неволи. Обаче две поредни вечери на последното хранене за вечерта изяжда всичко и от двете гърди последователно, а доскоро го хранех само от една. Днес е ял два пъти, дадох да яде на едното от едната гърда, а на другото хранене от другата и ми се струва, че отново всичко или почти всичко е изял. Параноясах, вървя по улиците и пипам дали са меки, дали се пълнят. Моля, дайте съвет как да стимулирам лактацията. Храни, цедене, да го карам ли да яде по-често като е буден? Имам лактогонен чай, който тези дни не съм пила редовно, дали ще подейства ако пия повече? Благодаря предварително!

# 523
  • над кукувичето гнездо
Предлагайте двете гърди на всяко хранене.
Наблюдавайте сутришния памперс колко е мокър. Ако е съвсем сух, може би е редно да инициирате едно нощно кърмене. Не изпадайте в паника! Не е необходимо гърдите да са препълнени и твърди, за да сте сигурна, че има мляко. Ако не достига на бебето, то само ще иска още, ще виси една седмица по-честичко на гърди и ще си увеличи по естествен механизъм количествата. Маркерът за достатъчно кърма са пълните памперси, не твърдостта на гърдите. Пийте течности, почивайте си и бъдете спокойна!

# 524
  • Перник
Благодаря ви! Забравих да кажа - пълни ги редовно, всеки е напишкан, по няколко пъти дневно си ака, спи спокойно. Значи ще разчитам на него да си увеличава количеството според нуждата. Мерси още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт